Hyppää sisältöön

Lukijoiden vinkit syyslomaan – Tietäjät löytää #14

Kesä on muisto vain ja sesonki rullaa kohti syvenevää syksyä. Syksyn ruska ja sen väri-ilottelu alkaa jo olla takana päin, joten seuraavaksi on hyvä suunnata katseet kohti syyslomaa. Tietäjät löytää -sivustolta poimitut lukijoiden vinkit syyslomaan tuovat ilon pilkettä ja intoa loma-ajan odotukseen. Oli lomasi kuinka pitkä tahansa, matkailuauton kyydissä pääset nauttimaan vapaudesta syysarjen keskellä.
|
Kuvat: Best Caravan

Lokakuu – se ruskan ja ensilumen välinen aika, kun luonnon väriloisto hellii vielä hetken silmää ja hyttyset ovat vihdoin poissa. Tuntuuko irtioton suunnittelu kiireisen arjen keskellä raskaalta? Ei huolta! Tästä blogista voit vaivatta napata muistiin vinkkejä omannäköistä syyslomaa varten. Halusitpa enemmän rentoa köröttelyä lähiseuduille tai haastavampaa ajelua Lapin sydämeen, nämä lukijoiden vinkit syyslomaan vievät sinut kohti vapautta ja irtiottoa arjen vastuista.

Syksyinen saaristo

Saaristo on usein lämmin sekä aurinkoinen pitkälle syksyyn – ja siksi myös täydellinen kohde minilomalle. Jos kaipaat rauhaa syyslomaan, saaristosta löytyy väljyyttä ja hiljaisuutta. Kesäisin täpösen täynnä olleet leirintäalueet ja puskaparkit loistavat tyhjyydellään ja odottavat ottajaansa. Syksyisin saaristotapahtumien painopiste on usein musiikissa, historiassa sekä paikallistuotteiden myynnissä. 

Hiittisen ja Rosalan saaret Kemiönsaaren kunnassa ovat monipuolisten lauttayhteyksien vuoksi helposti saavutettavissa myös matkailuautolla. Niiden kylien rikas historia ja aito saaristolaiselämä tarjoavat irtioton kaupungin hälinästä. Ime itseesi kulttuuria Viikinkimuseossa tai käy ihastelemassa saaristolaisosaamista käsityöpajoissa. Saaret leirintäalueineen toimivat oivina tukikohtina matkailuautolle, ja kätevät laivayhteydet muun muassa Bengtskärin majakalle mahdollistavat elämyksellisten päiväretkien teon.  

Syksyin puskaparkit sekä leirintäalueet ovat tyhjiä ja rauhallisia yöpymispaikkoja matkailuautoileville.

Lepoa ja liikuntaa

Hyvä tapa palautua työn kiireestä on vanha kunnon lepo ja liikunta -yhdistelmä. Lihakset saavat happea ja mieli rentoutuu luonnossa tekemisestä. Melonnan ystäville Oravareitti Juvalla on mielenkiintoinen yhden tai useamman yön liikuntaloma. Kajakin saa vuokrattua ja sillä voit vaeltaa kuvauksellisen kauniin vesiluontopolun. Ajankohtainen vesitilanne kannattaa varmistaa alueen matkailuyrittäjiltä.

Tampereen lähellä Seitsemisen kansallispuistossa voi 30 kilometrin pituisella Virkatiellä vaeltaa ikivanhoissa metsissä pitkin harjuja, pitkospuita ja soita. Mikäli pelkkä vaellus ei houkuttele, voi Kolin kansallispuiston kuuluisissa maisemissa myös pyöräillä tai ratsastaa. Puiston ihana erikoisuus on Kiviniemen eräsauna, joka on kaikkien vapaassa käytössä. Nappaa mukaan tulitikut, pilko puita, sytytä pesä ja saunakokemus korvessa on valmis. Saunan jälkeisessä raukeudessa matkailuauton oma kotoisa sänky tuntuu erityisen mukavalta.

Kiviniemen eräsaunalla pääsee toiminnan makuun, kun saa hakata omat halot saunaa varten.

Luksusta arjen keskellä

Hyvä ruoka tuo hyvän mielen. Hyvä ruoka voi olla myös luksuskokemus, jonka vuoksi ollaan valmiita lähtemään reissunpäälle ja ajelemaan aina Pohjolaan asti! Lapin reissuilla eräily on vahvasti mukana kaikessa tekemisessä ja ajoittain saattaa pieni luksuksen kaipuu iskeä tien päällä. Onneksi Lapista löytyy hienoja ravintoloita, joissa tehdään ruokaa sydämellä ja lähiraaka-aineista innovoimalla.

Moderniin saamelaiseen lähiruokaan erikoistunut inarilaisravintola Aanaar valittiin Vuoden Ravintolaksi vuonna 2020. Annoksissa käytetään paikallisia pohjoisia ainesosia. Tämä erämaan helmi on ruokaelämys kokeneemmallekin herkuttelijalle. Ravintola Tapio Posiolla sijaitsee ainutlaatuisella paikalla metsän keskellä. Saatavilla on rentoa lappalaista ruokaa kauden raaka-aineista. Ota pieni luksushetki kesken reissun ja käy maistelemassa makunystyröitä hiveleviä annoksia.

Matkalla kohti Pohjoisen makukokemuksia, voi pysähtyä nauttimaan Lapin luonnon tarjoamista harrastusmahdollisuuksista – ja välineethän kulkevat kätevästi matkailuautossa mukana.

Hyytävän karmaisevaa tekemistä

Lokakuu on Halloweenin kuukausi. Halloweenin vietto on yleistyvä tapa juhlia syksyn loppua ja talven tuloa. Halloween onkin erinomainen hetki nautiskella perheen kanssa hyytävistä tunnelmista, ja matkailuautolla kauhukohteesta toiseen hurauttaa hetkessä. Selkäpiitä karmivaa tekemistä kaipaaville Tytyrin elämyskaivoksessa Lohjalla järjestetään Halloween-kierros, jossa uskaliaimmat pääsevät seikkailemaan aidon kalkkikaivoksen uumeniin. Helsingin Teurastamolla vietetään aikuisten Halloween-karnevaalia kaivertamalla pelottavia kurpitsalyhtyjä ja After Dark Helsinki tuo kauhukierroksen vanhaan kellariin. Suomenlinnassa järjestetään perinteisesti Kurja Viapori -kävelykierros, ja alueella voi muutenkin pimeän tullen viettää Halloween-teemaista iltaa porukalla – tai yksin, jos uskaltaa. Helsingin Sompasaaresta löytyy matkailuautolle puskaparkkeja meren ääreltä.

Kuka uskaltaa Halloweenina lähteä yövaellukselle pimeään metsään ja kertoa kauhutarinoita nuotion äärellä? Iik!

_____

Lisää hyviä syyslomakohteita löydät tietäjät.fi -sivustolta. Käy myös jakamassa omat parhaat vinkkisi muiden seikkailijoiden kanssa!

Unelmoitko matkailuautolomasta, mutta et tiedä mistä aloittaa? Best Caravanin sivuilla voi käydä tutustumassa erilaisiin vaihtoehtoihin. Best Caravanin myymälässä asiantuntevat työntekijät neuvovat ja vastaavat mielellään kaikkiin matkailuautoilua koskeviin kysymyksiin. Valitse sinulle sopiva matkailuautoilun muoto ja ota määränpääksi vapaus!

Päivitetty: 11.10.2021