Hyppää sisältöön

Hyvä tietää

Tältä sivulta löydät hyödyllisiä vinkkejä matkailuauton vuokraamiseen, matkustamiseen ja leiriytymiseen liittyen.

Vuokraa matkailuauto

Valitse haluamasi ajanjakso  niin näet vapaana olevat matkailuautot ja niiden hinnat.

 
Planyo online booking system

Auton nouto ja palautus

Auton nouto

Normaali luovutusaika näkyy ajoneuvon tiedoissa (yleensä klo 16 tai 17), mutta kesäsesongin ulkopuolella on varattaessa mahdollista valita myös tästä poikkeava aika. Autot luovutetaan siivottuna, päältä pestynä, toinen kaasupullo täynnä sekä polttoainetankki ja raitisvesisäiliö täytettynä. Mikäli aikatauluihin tulee muutoksia, on niistä sovittava etukäteen hyvissä ajoin.

Käyttöön perehdytys ennakkoon ja paikan päällä

Pääset perehtymään matkailuauton käyttöön jo ennakkoon sivuiltamme löytyvien opasvideon avulla. Autoa luovutettaessa käymme vielä yhdessä auton toiminnot läpi ja vastaamme tällöin mielellämme kaikkiin esille nouseviin kysymyksiin.

Tarkasta auto ja varustus

Perehdytyksen jälkeen annamme sinulle vuokrasopimuksen ja sinut ohjataan matkailuautollesi. Voit tarkistaa auton ja varusteet kaikessa rauhassa. Jos löydät vaurioita tai puutteita, joita ei ole jo merkitty sopimukseen, ilmoita niistä henkilökunnalle, niin ne kirjataan sopimukseen.

Sopimuksen allekirjoitus

Lopuksi vuokrasopimus allekirjoitetaan asiakaspalvelijan läsnäollessa ja ajokortista otetaan valokuva. Huomioithan, että sopimus tehdään varaajan nimiin ja hänellä tulee olla mukanaan EU-ajokortti, tai vanhanmallisen ajokortin kanssa passi tai kuvallinen henkilökortti. Tämän jälkeen matkasi pääsee alkamaan.

Auton palautus

Normaali palautusaika on klo.12, mutta kesäsesongin ulkopuolella on mahdollista valita myös tästä poikkeava aika.

Auto tulee palauttaa seuraavat toimet suoritettuina:

  • Polttoainetankki täynnä
  • Auto sisältä siivottu
  • WC-kasetti tyhjennettynä ja huuhdeltuna
  • Harmaavesisäiliö tyhjennetty
  • Toinen kaasupullo täynnä

Loppusiivouksen ja WC:n, sekä harmaavesisäiliön tyhjennyksen voit myös ottaa lisäpalveluna ja tällöin niistä ei tarvitse vuokrauksen päätteeksi huolehtia. Voit myös palauttaa auton vajaalla kaasupullolla erillisen kaasupullon lisähinnalla.

Autoa ei tarvitse pestä päältä.

Matkailuautolla ajaminen

Vaivatonta ja mukavaa ajaa

Nykyaikaiset matkailuautot ovat ajoasentonsa ja hyvän näkyvyyden ansiosta miellyttäviä ajettavia ja ajaminen poikkeaa henkilöautoista lähinnä mittojen osalta.

Tarkkaile korkeutta

Erityisesti alkovimallisessa autossa on syytä huomioida korkeus (tyypillisesti 320cm), koska auton yläosa ulottuu tuulilasin yläpuolelle. Oksia ja rakennusten räystäitä on siis syytä silmäillä.

Loivin käännöksin

Jyrkästi käännyttäessä auton takakulma pyyhkäisee peräylityksen vuoksi ulkokurvista noin 50cm etäisyydeltä. Tämä onkin syytä pitää mielessä erityisesti parkkipaikoilla ja muilla ahtailla alueilla. Perän pyyhkäisyetäisyyttä on hankala arvioida taustapeilistä, joten jos ahtaassa paikassa tuntuu epävarmalle, niin on hyvä pyytää joku katsomaan auton ulkopuolelle.

Henkilöautoa pidemmän akselivälin vuoksi myös kylki oikaisee käännöksissä enemmän, mutta tämän näkee ja hahmottaa hyvin suurista taustapeileistä.

Turvallisuus ennen kaikkea

Ajon aikana kaikkien matkustajien on oltava turvavöissä, joten asuintiloissa liikkuminen ei ole ajon aikana sallittua.

Leiriytyminen ja yöpyminen

Yöpymisen ja leiriytymisen erot

Suomessa saa matkailuautossa yöpyä lähes missä tahansa, mutta leiriytyminen on sallittua vain erillisillä leirintäalueilla, tai maanomistajan luvalla. Yöpyminen on lyhytaikaiseksi oleskeluksi katsottavaa, joten konkreettisena erona näillä on, että yöpyessä ei avata auton markiisia, pystytetä auton läheisyyteen leiriä yms.

Suomen leirintäalueilta monipuolisia palveluja

Leirintäalueilla löytyy pesu- ja saunamahdollisuudet ja niillä on tarjolla hyvin palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Suomen viralliset leirintäalueet löytyvät tästä linkistä.

Parhaat puskaparkkivinkit löytyvät jo netistä

Koska matkailuautot ovat omavaraisia, niissä siis on itsenäinen lämmitys, jääkaappi, ruoanlaittomahdollisuudet ja WC sekä suihku, niin voit majoittua miellyttävästi lähes missä tahansa. Tästä syystä luonnon helmassa ”puskaparkkeilu” onkin suosittua. Harrastajat ovat koonneet Suomesta ja maailmalta löytämiään mukavia paikkoja mobiilisovelluksiin, kotisivuille, sekä keskusteluryhmiin. Näitä kannattaa etsiä netin hakukoneilla, niin voi löytää tiensä kauniisiin paikkoihin, joihin ei muuten olisi eksynyt.

Huolettomat matkaparkit matkailijan apuna

Keski-Euroopassa on tarjolla runsaasti edullisia matkaparkkeja ja viime vuosina niitä on avattu enenevissä määrin myös Suomeen. Matkaparkeissa ei ole tarjolla kaikkia leirintäalueiden palveluita, mutta yleensä niissä on kuitenkin mahdollisuus WC:n ja harmaavesisäiliön tyhjennykseen ja raittiinveden täyttöön. Niihin on tyypillisesti vaivatonta ja nopeaa kurvata, koska sisään- tai uloskirjautumista ei tarvitse tehdä.

Matkailuautolla ulkomaille

Muista ilmoittaa matkakohteesi

Matkailuautoillamme voit matkustaa rajoituksetta ja ilman erillistä korvausta useimmissa Euroopan maissa. Muista kuitenkin ilmoittaa asiasta viimeistään autoa noutaessasi, niin merkitsemme tiedon vuokrasopimukseen ja rajanylitykset sujuvat matkallanne ongelmitta.

EU:n alueella ongelmatonta matkailua

Seuraavissa maissa vakuutusehdot ovat kaikilta osin yhtenevät Suomen kanssa: Belgia, Espanja, Hollanti, Italia, Itävalta, Liechtenstein, Luxemburg, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Tanska.

Seuraavissa maissa vakuutusehdot ovat yhtenevät Suomen kanssa muilta osin, paitsi varkausvakuutuksen osalta, jossa omavastuu on 3000€: Kroatia, Latvia, Liettua, Puola, Slovakia, Slovenia, Tsekki, Unkari ja Viro.

Edellä mainituissa maissa ei tarvita liikennevakuutuksen voimassaolon todistavaa vihreää korttia.

Muista autolautalla autosi mitat

Matkustaessasi autolautalla on lauttavarausta tehtäessä tiedettävä auton mitat ja ne löydät varausjärjestelmästä haluamasi auton lisätiedoista.

Varausta tehtäessä kysytään auton rekisteritunnusta, jos tämä ei ole tiedossa, voi sarakkeeseen syöttää esim. ”XXX-123” ja oikean rekisteritunnuksen ehtii antamaan autolähtöselvityksessä.

Norjan ja Ruotsin tietullit ja siltamaksut oikeaan osoitteeseen

Ajoneuvon vuokraaja voi ilmoittaa tarvittavat tiedot ja matkansa ajankohdan Epass24-järjestelmään, jolloin tietullimaksut ohjautuvat suoraan hänelle. Jos ajoneuvon vuokraaja ei ole rekisteröitynyt järjestelmään, niin laskut tulevat vuokralleantajalle ja ne laskutetaan vuokraajalta lisättynä 20€ suuruisella toimistomaksulla.

Tästä pääset Epass24 rekisteröintiin.

Huomaathan laittaa heti ensimmäisellä sivulla valinnan ”vuokra-auto” -kohtaan.

Turvattomat alueet

Joissain maissa mm. poliittinen tilanne on levoton ja näin ollen matkustamien turvatonta. Näihin maihin ei suositella matkustamista, eivätkä vakuutukset välttämättä kata matkailijalle tapahtuvia vahinkoja. Ulkoministeriön sivuilta löytyvät ajankohtaiset tiedot kohdemaan turvallisuustilanteesta.