Hyppää sisältöön

Ranskan Normandian houkutteleva rannikko – Euroopan halki #4

Euroopan halki -blogisarjassa seikkaillaan mannerta ristiin rastiin matkailuauton kyydissä, ja tutustutaan uusiin sekä tuttuihin reissukohteisiin. Tässä blogissa suunnataan matkailuautolla kohti joka karavaanarin paratiisia eli Ranskan Normandiaa. Lue lisää alueen leirintäalueista, ruuasta ja nähtävyyksistä!
|
Kuvat: Raul ja Sanna Fall

Normandiaa, kuten koko Ranskaa, voi hyvällä syyllä kutsua matkailuautoilijan paratiisiksi, sillä matkaparkkeja sekä karavaanarin reissailua helpottavia vedentäyttö- ja kemssan tyhjennyspaikkoja on lähes jokaisessa pienessäkin kylässä. Tuolla kauniilla Pohjois-Ranskan alueella riittää tutkittavaa niin kulinaristille kuin historian harrastajalle, ja matkailuautolla on helppo tutkia rauhassa esimerkiksi rannikon eri rantoja. Nappaa siis tästä parhaat vinkit talteen, jos suunnittelet reissua matkailuautolla Ranskan Normandiaan.

Matkailuautomme Ferme de Rouge Fossé -maatilamatkaparkin pihalla. Tänne mahtuu hyvin jopa kahdeksan matkailuautoa vierekkäin .

Maalaistiet halkovat viehättäviä kylämaisemia

Normandian maaseutu valloittaa kauneudellaan, joten mikäli aikataulu vain antaa myöten, kannattaa maksullisten moottoriteiden sijaan valita pienemmät maalaistiet, jotka halkovat lukuisia toinen toistaan viehättävämpiä pieniä kyliä. Näissä kylissä kannattaa ehdottomasti poiketa tekemään ostoksia tai vaikkapa nauttimaan kuppi kahvia: ihmiset ovat ystävällisiä ja hyvä tunnelma usein käsin kosketeltava. Meidän reittimme kohti rantoja kulki seuraavien kylien ja kaupunkien kautta: Veules-les-Roses, Étretat, Le Havre ja Honfleur.

Näiden viihtyisien paikkojen yhteydestä löytyvät myös vesi- ja kemssanhuoltoa tarjoavat matkaparkit. Samalla on kätevä hoitaa muitakin matkailuautolle tärkeitä huoltotoimia. Esimerkiksi monessa vedentäyttöpisteessä saa muutamalla eurolla ladattua matkailuajoneuvon akkuja. Vessakasetteja meillä on matkalla mukana kaksi kappaletta: toinen kun täyttyy, voi varakasetin laittaa tilalle ja etsiä rauhassa tyhjennyspaikkaa. Raikkaan veden täyttöä varten kannattaa ottaa mukaan oma vesiletku ja siihen erilaisia liittimiä, joiden avulla on helppo liittää letku matkaparkin vesihanaan.

Honfleur ja sen 1100-luvulla palvellut satama. Aivan kaupungin kupeessa on matkaparkki, josta on helppo kävellä kaupungille. Kaupungissa on useita ravintoloita, kahviloita ja kivijalkamyymälöitä. Värikkäät talot auringon paisteessa kutsuvat kävelyretkelle sataman reunoille.

Juustoa ja mereneläviä – Normandia kutsuu nauttimaan  

Kulinaristeille Normandia on kuin ihmemaa. Ajamalla maalaisteitä pitkin läpi pienten kylien voi teiden varrella nähdä usein kylttejä pientiloista, jotka valmistavat jotain Normandian tyypillisistä herkuista. Alue on kuuluisa omenoiden kasvatuksesta ja niistä tehdään maukkaita juomia. Lisäksi liha, maito ja merenelävät ovat alueen kuuluisia tuotteita. Maidosta valmistetaan esimerkiksi herkullista camembert-juustoa.

Kulinaristeille Normandia on kuin ihmemaa.

Erittäin maistuvat sinisimpukat Port-en-Bessin-Huppainin satamaravintolassa.

Normandian rannikko on täynnä ihastuttavia kalastajakyliä. Mereneläviä saa liki jokaisesta ravintolasta, ja niitä kannattaa myös tilata: merenelävät ovat aina tuoreita ja niitä todella osataan myös valmistaa. Vierailimme Port-en-Bessin-Huppainin satamassa Omaha Beachin vieressä, missä söimme elämämme parhaat sinisimpukat. Läheiseltä kalatori mereneläviä voi ostaa myös mukaan.

Sataman laskuvesi oli niin alhaalla, että veneet olivat kiinni pohjassa.

Normadian rannikon sykähdyttävät rannat

Kävimme useammalla Pohjois-Atlantin valtameren rannikon rannalla nauttimassa maisemista. Käymisen arvoisia rantapaikkoja olivat etenkin:

Juno Beach. Rannan välittömässä läheisyydessä oli ilmainen matkaparkki, jossa ei ollut mitään fasiliteetteja, mutta siitä oli helppo tutustua itse ranta-alueeseen ja se oli rauhallinen paikka viettää yö. Hymerimme mahtui hyvin dyynien taakse parkkipaikalle.

Utah Beach oli vierailemistamme rannoista eniten perinteisen auringonottorannan tuntuinen. Hymer sopi hienosti parkkiin hiekalle johtavan tien viereen – toisella puolella pellolla laidunsi lehmiä. Rannalla laskuvesi oli matalalla ja siellä oli helppo kävellä. 

Pointe du Hoc oli myös vaikuttava paikka. Jyrkänteen kielekkeellä seistessä olo tuntui niin pieneltä pauhaavan valtameren äärellä. 

Pointe du Hoc on jylhä näky: jyrkänteen korkeus on jopa 30 metriä.

Luostarisaari Mont Saint-Michel on vierailun arvoinen

Normandian alueen yksi upeimminsta nähtävyyksistä on Mont Saint-Michelin luostarisaari.  Suuntasimme Beauvoirin kaupunkiin ja siellä olevaan matkaparkkiin yöksi lähelle luostarisaarta. Luostarisaari on kuuluista sinne vievästä kävelyreitistä, joka vie seikkailijan laskuveden aikaan merenpohjan kautta kulkevaa reittiä pitkin saarelle. Vuorovesi alueella on jopa 14,5 metriä korkea kahdesti päivässä, mutta aikoinaan se on ollut valloittamaton linnake juuri vuoroveden ansiosta.

Saarelle kannattaa matkustaa ilmaisella turistibussilla, mutta maksulliselle parkkialueelle voi jättää turvallisesti myös matkailuauton tai matkailuvaunun. Saarella on isot korkeuserot, joten jos on huono selkä tai jalat, ei ylös itse luostariin ja sen museoon kannata kavuta. Onneksi myös saaren alaosasta löytyy tekemistä, viihtyisiä kahviloita ja kauppoja. Ylös asti kiipeävien rehkiminen palkitaan, sillä luostarista näkymät olivat mahtavat ja museo hyvin kiinnostava.

Tämä kuva napattiin saareen johtavalta tieltä laskuveden ollessa alimmillaan.

Palaamme vielä joskus matkailuautolla Ranskan Normandiaan

Matkailuautolla ja matkailuvaunulla matkustettaessa mahtavinta on se, että tiukkoja suunnitelmia ei tarvitse olla, ellei halua: paikkaa voi vaihtaa nopeammin tai, jos mieli tekee, voi pysähtyä nauttimaan pidemmäksikin aikaa. Kaiken kaikkiaan Normandia-matkamme sujui hienosti, ja saimme nähdä paljon historiallisia paikkoja sekä ihania ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Myös rakas Hymer-matkailuauto nautti matkasta.

_____

Haluatko fiilistellä matkailuautoilua ja maisemia lisää. Katso Raulin ja Sannan Ranskan Normandiaan matkailuautolla –reissuvideo ja pääset mukaan Ranskan rannikon tunnelmiin. Bon voyage!

Oletko pohtinut matkailuauton hankintaa, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle. Ei huolta! Best Caravanilla on  kaiken kattava ladattava opas, kun omat tarpeesi hakevat vielä paikkaansa. Tutustu aiheeseen lisää ja lataa suunnittelusi tueksi Ostajan oppaamme!

Lataa Ostajan opas

Päivitetty: 14.2.2023