Hyppää sisältöön

Revontultentie – Retkeilyautolla Torniosta Tromssaan

Revontultentie on reitti, joka kulkee Suomesta Norjaan alkaen Torniosta ja päättyen Tromssaan. Suunnittele oma reissu asuntoautolla ja ota ylös nämä pysähdyspaikat matkan varrelta.
|
Kuvat: Leena Skogström, Niko Laurila, Antti Autti, Jaakko Posti
retkeilyauto revontulet

Revontultentielle lähdetään ajelemaan Torniosta Suomen puolelta, ja reitti päättyy Norjan upeisiin vuonomaisemiin Tromssaan. Auton mittariin kertyy suorinta reittiä noin 620 kilometriä suuntaansa. Nimensä mukaisesti Revontultentie on oiva matkakohde, jos haluat bongata revontulia, joten muista napata kamera reissulle mukaan.

Vaihtoehto 1. Revontultentie on noin 620 km pitkä.

Reissun ensimmäinen etappi Torniosta Kilpisjärvelle

Kun ajelee lyhintä reittiä Torniosta Kilpisjärvelle, matkaa kertyy noin 460 km. Reitti mukailee Tornionjokea kulkien aivan Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa. Tornionjoen varrella on paljon oivia pysähdyspaikkoja, joissa voi pitää evästaukoa tai vaikka viettää puskaparkissa yö, mikäli läheisen tien melu ei häiritse. Muista kuitenkin ottaa huomioon, että mahdollisia puskaparkkeja ei ole välttämättä aurattu.

On hyvä myös tietää, että Kilpisjärventie voi olla talvella hyvin hidas kulkea huonon ajokelin sattuessa. Tiellä kulkee paljon rekkoja ja onnettomuuden sattuessa voi tie olla pitkäänkin poikki. Talvisin onkin hyvä varata enemmän aikaa siirtymisille asuntoautolla.

Seuraavaksi muistivihkot esiin, sillä tässä tulee muutamia kokemisenarvoisia pysähdyspaikkoja Tornion ja Kilpisjärven välillä:

Vaihtoehto 2. Revontultentien varrelta löytyy paljon mielenkiintoisia pysähdyspaikkoja.

Huippunäkymiä Tornion läheisyydessä

Nivavaaran näköalapolku on erinomainen luontokohde, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Torniosta pohjoiseen Korpikylässä. Löydät polun helposti, kun käännyt Jokivarrentie 3320 kohdalta oikealle ja junaradan jälkeen heti vasemmalle. Radan varresta noin 800 m päästä löytyy reitin lähtöpaikka. Nivavaaran huipuille kulkeva polku on hyvin merkitty, ja periltä löytyy taukopaikka ja näköalatasanne.

Aavasaksan Vaara on hieman suositumpi kohde, joka sijaitsee Ylitorniosta 40 kilometriä Korpikylästä pohjoiseen. 242 metriä korkean vaaran huipulta aukeaa upeat maisemat Tornionjoen laaksoon ja Ruotsin puolelle. Aavasaksan Vaara tunnetaan myös Suomen eteläisimpänä pisteenä, jossa voi juhannuksena ihastella keskiyön aurinkoa. Vaaran huipulla kulkee 4 km pitkä luontopolku, ja alueelta löytyy myös hiihtokeskus, kahvila ja näkötorni.

Retkeilyautolla Ylläkselle talvella

Ylläkseltä löytyy seitsemän tunturia, joten koettavaa riittää.

Sauno ja laskettele tunturimaisemissa Ylläksellä

Mikäli aikaa riittää, kannattaa reitiltä poiketa Ylläkselle. Ylläksellä riittää nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden laskettelusta retkeilyreitteihin. Lähellä Yllästä Jerisjärven rannalla sijaitsee hulppea Arctic Sauna World, missä pääset pulahtamaan talvisin avantoon ja rentoutumaan pitkän ajopäivän jälkeen viidessä eri saunassa.

Jatkaessa matkaa Ylläkseltä kohti pohjoista löytyy reitiltä yksi erikoisempi kohde: Iiton palsasuo. Palsasuota kiertää noin 1,5 km pituinen ohjattu luontopolku. Luontopolulla pääsee ihastelemaan palsoja eli turvekumpuja, joiden ydin on routaista turvetta.

Retkeilyautolla Saana-tunturille Kilpisjärvelle

Kilpisjärvellä komeilee 1029 metriä korkea Saana-tunturi. (Kuva: Niko Laurila)

Jylhät maisemat Kilpisjärvellä

Saana-tunturin huipulle pääsee kapuamaan 4,3 km pituista polkua. Itse tunturi nousee 556 metriä Kilpisjärven pintaa korkeammalle ja 1029 metriä merenpinnasta. Saana on tunnettu Kilpisjärven maamerkki, joka näkyy jo kauempaa etelästä Kilpisjärvelle saapuessa. Matkalta löytyy myös kota, käymälä ja puuvarasto.

Etenkin talviaikaan helpompi retkikohde löytyy kylän toiselta puolelta Salmivaaralta. Salmivaaran laelle matkaa kertyy vain 1,2 km, mutta polun loppuosuus on jyrkkää ja osin kivikkoista.

Mallan luonnonpuisto on kolmas suosittu kohde Kilpisjärvellä. Luonnonpuistosta löytyy useampi patikkareitti eri tasoisille kulkijoille.

Kurkkaa lisää vinkkejä Best Caravanin aikaisemmasta Kilpisjärvi talvella –reissublogista.

Reissun toinen etappi Kilpisjärveltä Tromssaan

Lähtiessä eteenpäin Kilpisjärveltä kohti Tromssaa muuttuvat maisemat melkein heti rajan jälkeen. Edessä siintää upeat vuorijonot ja mykistävät vuonomaisemat.

Taas kannattaa kaivaa muistivihkot esiin, sillä tässä tulee muutamia kokemisenarvoisia pysähdyspaikkoja Kilpisjärven ja Tromssan välillä:

Vesiputous Napapiirin tuolla puolen

Ensimmäinen pysähtymisen arvoinen kohde löytyy noin 20 km päässä Suomen rajalta. Rovijoen putous (Rovijokfossen) on noin 30 metriä korkea niin sanottu Morsiushuntuputous. Putous sijaitsee aivan tien vieressä ja sen yhteydestä löytyy suuri parkkipaikka, johon mahtuu yleensä isommankin matkailuauton kanssa.

Matkailuautolla pohjoisessa Rovijoen putous

Rovijoen putouksen parkkipaikalle mahtuu isommallakin matkailuautolla tai -vaunulla.

Somat pikkukylät ovat oivia levähdyspaikkoja

Putoukselta noin 20 km eteenpäin sijaitsee Skibotn eli Yykeänperän kylä, joka sijaitsee upean Lyngenvuonon rannalla. Kylältä löytyy myös Camping-alue ja oivia puskaparkkeja.

Lyngenvuonon perukoilla Hattengin kylässä sijaitsee Hatun levähdyspaikka, josta löytyy ilmainen matkailuauton huoltopiste. Siellä voi tyhjentää muun muassa kemiallisen wc:n ja täyttää vesisäiliön. Piste siivotaan kaksi kertaa päivässä, joten myös wc:t ovat yleensä siistissä kunnossa.

Henkeäsalpaavat maisemat kruunaavat pitkän ajomatkan

Noin 3,5 km Tromssan suuntaan jatkaessa tulee tien oikealla puolella vastaan yksi alueen kuvauksellisimpia paikkoja; vuonon rannalla sijaitseva Skibotnin keinu. Paikalta aukeaa myös upeat maisemat Lyngenvuonon vastakkaisella rannalla kohoville Lyngenin Alpeille. Pohjois-Norjan Alppien korkein huippu kohoaa yli 1800 metriin merenpinnasta. Katso upeat kuvat Antti Autin laskureissulta Lyngenin vuorille.

Matkailuautolla Lyngeniin

Lyngenin Alpit ovat vapaalaskijoiden suosiossa (Kuva: Antti Autti, Jaakko Posti)

Lyngenvuonolta matka jatkuu kohti Tromssaa Nordkjosbotnin kautta pitkin Paatsivuonon (Balsfjord) rantaa. Matkaa Kilpisjärveltä Tromssaan kertyy yhteensä 160 km.

Tromssa on kuin pohjoisen Pariisi

Tromssa on Norjan kahdeksanneksi suurin kaupunki, joka tunnetaan myös pohjoisen Pariisina. Kaupungin keskusta sijaitsee saarella vuorten keskellä. Itse Tromssan kaupunki on idyllinen paikka monine kahviloineen ja pikkuputiikkeineen. Kaupungista löytyy myös muun muassa ainutlaatuinen Peikkomuseo (Troll museum), joka on luotu lisätyn todellisuuden (AR) teknologialla.

Retkeilyautolla Pohjois-Norjaan, Jäämerenkatedraali

Jäämerenkatedraali eli Tromsdalenin kirkko on yksi Pohjois-Norjan suosituimmista nähtävyyksistä.

Yksi ehdoton kohde Tromssassa on upea näköalapaikka Storsteinen-vuorella. Vuoren päälle pääsee kätevästi Fjellheisen -köysiradalla. Kävelymatkan päässä Fjellheisenin parkkipaikalta sijaitsee yksi Tromssan suosituimpia nähtävyyksiä: Jäämerenkatedraali (Ishavskatedral).

Tromssasta voi vielä jatkaa matkaa kohti Lofootteja. Karavaanarin onneksi Pohjois-Norja on täynnä makeita matkailuautokohteita.

Piditkö artikkelista? Tilaamalla uutiskirjeemme  saat kaikki uusimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi. Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään: