Hyppää sisältöön

Ikimuistoiset auringonlaskuspotit – Tietäjät löytää #12

Illat pimenevät, mutta ei huolta! Alkusyksyllä päästään vielä nauttimaan luonnon omasta valoshowsta, joka myös auringonlaskuna tunnetaan. Tämän blogin ikimuistoiset auringonlaskuspotit ovat täydellisiä syysilloista nauttimiseen kuuman juoman kera. Hyppää siis matkailuauton kyytiin ja aja kohti auringonlaskua.
|
Kuvat: Best Caravan, Sanni Vierelä, Konsta Linkola, Nina Laitiala
Karavaanailuharrastuksen aloittaminen vaatii sopivan rahoitusvaihtoehdon.

Syksyn arki on alkanut, mutta luonnosta ja sen kauneudesta nauttiminen jatkuu. Tämän blogin ikimuistoiset auringonlaskuspotit vievät matkailuautolla reissaavat nauttimaan auringonlaskuista erityisen kauniisiin maisemiin. Koska ikimuistoiset näkymät avautuvat usein korkeilta paikoilta, joille täytyy vaeltaa tai kävellä, voi auringonlaskujen katselusta tehdä myös retken. Kun tarpeeksi kauan malttaa odottaa, pääsee näiltä Tietäjien vinkkaamilta paikoilta myös ihastelemaan tähtitaivaan tuiketta – voit jopa bongata Linnunradan! Ota siis muistiin nämä spotit ja nauti pimenevistä syysilloista ulkona. 

Vaella auringonlaskuun Särkitunturilla

Riku Kylä on kokenut arktisen alueen kävijä ja valokuvaaja, jonka linssin läpi hahmottuu Lapin luonnon monimuotoisuus. Pohjoisen kauneus ja hiljaisuus inspiroi Rikua palaamaan Lappiin vuodesta toiseen. Tässä Rikun vinkki:

Lapissa ruskaretkeileville Särkitunturi on hyvä lisä matkasuunnitelmiin. Se on helposti saavutettavissa oleva päiväretkikohde, ja huipulta avautuva laakea tunturimaisema tarjoaa esteettömän panoramanäkymän auringonlaskuun. Pakkaa ruoka-ainekset reppuun mukaan, sillä matkalla huipulle on myös laavu, jonka avotulella valmistuu maukas lounas. Jos sattuu erityisen kirkas sää kohdalle, muista myös istuma-alusta ja ota kuumaa juotavaa termospulloon, hyvällä tuurilla voit auringon laskettua nähdä Linnunradan. 

Särkitunturilla voit auringon lasketta nähdä jopa Linnunradan.

Keinu auringonlaskuun Ylläksellä

Konsta Linkolan sydän sykkii erämäille ja kulttuurille. Hän on palkittu valokuvaaja, joka harjaantuneilla valokuvaajan silmillään bongaa huikeat paikat auringonlaskun katseluun. Tässä Konstan vinkki:

Ylläksen keinu on ikimuistoinen kohde Lapissa, minkä henkeäsalpaavissa maisemissa auringonlasku on kuin kirsikka kakun päällä. Kelosta tehty keinu tarjoaa leikkimielisen keinukokemuksen erämaassa aivan järven rannalla Äkäslompolo-tunturin kupeessa. Harvoin pääsee keinumaan näin hienoissa maisemissa. Kaiva esiin sisäinen lapsesi ja lähde keinumaan auringonlaskun valossa. Keinu on kaikkien käytettävissä kellon ja vuoden ympäri – olet siis vapaa suunnittelemaan vierailun oman aikataulusi mukaan. Paikka on saanut myös peukun valokuvaajalta, joten upeat ruskakuvat someen ovat taatut. 

Ota leikkimieli mukaan ja lähde keinumaan Ylläkselle.

Seikkaile auringonlaskuun Iso-Syötteellä

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja, jonka kuvausretket vievät häntä ympäri maailmaa sekä matkailuautossa ympäri Suomea. Tässä Tepon vinkki:

Alkusyksystä Iso-Syötteen huippun päältä voi ihailla, kuinka aurinko laskee metsäiseen horisonttiin. Iso-Syöte tarjoaa upeaa pohjoisen tunnelmaa niille, jotka eivät halua ajaa matkailuautolla aina ylös Lappiin asti. Nappaa mukaan maastopyörät ja seikkaile eripituisia teitä pitkin Iso-Syötteen huipulle auringonlaskua katsomaan. Huipulle kiemurtelee myös eritasoisia vaellusreittejä. Läheisen Pikku-Syötteen puolelta löytyy karavaanialue, jonka kauniilla rinnepaikoilla voit levähtää yön yli. Jos haluaa toteuttaa omavaraisempaa reissailua, Kellarilammen parkkipaikka laavuineen tarjoaa aidon puskaparkin. 

Pakkaa mukaan kunnon viltit sekä peitot ja nauti auringonlaskusta mukavasti. Onneksi matkailuautossa kaikki tarpeellinen kulkee mukana kätevästi.

Kapua auringonlaskuun pääkaupungissa

Nina Laitiala on sosiaalisen median sisällöntuottaja ja digitaiteilija, joka on rakentanut oman liikkuvan kodin pakettiautoon. Häntä kiinnostavat erityisesti vastuullisuus ja kotikaupunkimatkailu. Tässä Ninan vinkki:

Kuka sanoi, ettei matkailuautolla voi reissata kaupunkiympäristössä? Ninan mielestä avain omannäköisen ja kustannustehokkaaseen Helsinki-lomaan on juurikin matkailuauto. Pääkaupunkimme tarjoaa upeita maisemia auringonlaskuun, joista paikalliset voivat nauttia myös arkena työpäivän jälkeen. Ninan suosittelema Vuosaaren huippu on harvinaisuus, sillä pääkaupungissa ei ole paljon kukkuloita. Vuosaaressa pääset nauttimaan auringonlaskusta itäisen Helsingin ja meren urbaanissa maisemassa. Reitti mäen huipulle kulkee kuitenkin kivikkoisen maaston läpi, joten laita hyvät kengät jalkaan. Vuosaari on kätevästi hieman syrjässä kehä kolmosen varrella, eikä matkailuauton kanssa tarvitse lähteä aivan ydinkeskustaan. Keskustaan kaipaavien kannattaa yöpyä Rastilan karavaanialueella, josta pääsee nopeasti metrolla kaupungin sykkeeseen. 

Helsingille harvinaisen korkealta kukkulalta voit ihastella laskevaa aurinkoa kaupunkimaisemissa.

Kiipeä portaat auringonlaskuun Tampereella

Bonuksena tässä blogissa esitellään todellinen Tietäjät löytää -paikka. Tämä vähemmän tunnettu näköalapaikka sijaitsee Tampereen Pispalassa. Jätä matkailuauto Pispalan valtatien varteen ja kapua portaita pitkin ylös Pyykkimettän puistoon. Yli sadan metrin korkuisen soraharjun päältä avautuu hulppea kansallismaisema Pyhäjärvelle. Ota lämmin takki päälle ja istu iltaa puistossa katsellen laskevaa aurinkoa. Historiasta kiinnostuneiden kannattaa ottaa selvää alueen ja puiston merkillisestä menneisyydestä. Puutalojen täplittämä Pispala on myös erinomainen päiväretkikohde. Cafe Pispalan kuuluisa brunssi on maistuva ravintolakokemus. Ainutlaatuisen kokemuksen tarjoaa myös Muusikon matkassa Pispalassa -kierros. Alueen muusikot, kuten Heikki Salo, Mikko Alatalo ja Pauli Hanhiniemi toimivat matkaoppaina yleisölle ja loppuhuipennuksena kierros päättyy muusikon keikkaan.

Käy bongaamassa syksyinen auringonlasku ja lataa akkusi valoenergialla ennen tulevan talven pimeyttä.

_____

Kaipaatko neuvoja matkailuauton kanssa reissaamiseen? Auton vuokrausta suunnittelevat löytävät lisätietoja myös Best Caravan -sivulta. Oman auton omistajuudesta haaveilevia varten kokosimme oppaan matkailuauton hankintaan. Valitse itsellesi paras vaihtoehto ja ota määränpääksi vapaus.

Huikeaakin huikeampi roadshow saapuu pian lähelle sinua! Mukana kulkee mahtavia uudensukupolven matkailuajoneuvoja, matkailun asiantuntijoita sekä vaihtuvaa ohjelmaa koko perheelle. Tule moikkaamaan meitä paikan päälle ja käy ihmettelemässä Suomen suurinta roadshow rekkaa, joka on muutettu liikkuvaksi tarvikemyymäläksi. Lisätietoa paikoista ja ajoista löydät täältä!

Päivitetty: 6.9.2021