Vuoden viimeiset tietäjämme Christer ja Laura ovat kiertäneet matkailuautolla Pohjoismaissa hyvällä tahdilla, ja heidän reissujaan on saanut ihastella erityisesti Best Caravanin Instagramin puolella. Tähän blogiin onkin koottu heidän tämän vuoden top kymmenen mieleenpainuvinta matkailuautokohdetta sekalaisessa järjestyksessä. Joko olet katsastanut nämä huippupaikat vai lisätäänkö ne ensi vuoden reissukohteiksi?
Kesänki nimensä mukaisesti kannattaa valloittaa kesällä, ja huipulta avautuva näkymä voisi olla suoraan vieraalta planeetalta. Jotkut sanovat, että kaukaa katsottuna tunturi näyttää hieman pötköttävältä mäyräkoiralta. Aivan tunturin kupeessa on Kesänkijärvi, jonka kylmissä vesissä voi karistaa kesäisen vaelluksen pölyt.
Syrjäisempi Pallastunturi on rauhallinen vaelluskohde ja tarjoaa paljon erilaisia reittejä muutaman tunnin reissuista (esimerkiksi Taivaskeron huiputus) useamman päivän retkille (55 km pitkä Hetta-Pallas). Niille, joita kiinnostaa talvinen puuterilasku, on Pallas loistava paikka myös metsälaskuille.
Saanalle vaeltajan kannattaa varautua tuulenpitävillä varusteilla, sillä tunturin vaellusreitit etenevät huipulle avonaisessa maastossa. Reitit ovat onneksi helppokulkuisia, ja mitään erityisiä vaelluskenkiä ei tarvitse – pystyt huiputtamaan tämän tunturin peruslenkkareissa.
Trollsjön, tai Peikkojärvi, on näkösyvyydeltään noin 33 metriä ja Ruotsin kirkkain järvi eli sen reunalta näkee pohjaan asti. Vaellus järvelle on vain viisi kilometriä pitkä, mutta reitti on yllättävän vaikeakulkuinen johtuen suurista korkeuseroista. Vaellukselle kannattaa lähteä mahdollisimman aikaisin aamusta, jotta kivikkoisen maaston ehtii kävelemään päivässä.
Stora Sjöfallet on kolmen kansallispuiston muodostama alue Ruotsin Lapissa. Suurien korkeuserojen vuoksi maisemat ja kasvillisuus vaihtelevat paljon, ja kaikille löytyy varmasti jotain kiinnostavaa katseltavaa. Kansallispuiston järvi on padottu ja sen yli kulkeva riippusiltareitti on kokemisen arvoinen.
Sarekin kansallispuisto sijaitsee noin napapiirin korkeudella, joka ei ole vielä pohjoisinta pohjoista, ja silti tällä korkeudella voit nauttia tunturivaelluksesta. Pukeutuminen voi olla reissaajalle haasteellista, sillä maasto vaihtelee kylmistä lumihuipuista leutoihin metsiin nopeastikin. Onneksi matkailuauto toimii vaeltajan kätevänä kumppanina ja, mikä tärkeintä, vaatekaappina.
Unstad tunnetaan myös pohjolan Balina, sillä se on surffaajien arktinen paratiisi. Matkailuauton voi ajaa puskaparkkiin aivan hiekkarannan viereen. Unstad Arctic Surffissa on ravintola ja kahvila, josta saa huhujen mukaan maailman parhaita korvapuusteja. Jäämeri-surffilla kylmettyneet varpaat ja sormet voi myös lämmitellä Artic Surfin saunassa.
Steindalsbreen on ikijäätikkö. Vaellusreitti sinne on noin kymmenen kilometriä helppokulkuista maastoa. Jäätikkö ei ole ainoa alueen nähtävyys, vaan vaelluspolun vieressä virtaava joki on tunnettu erikoisesta “maitomaisesta” valkoisesta väristään. Reissaajat voivat bongata myös vapaana laiduntavia lampaita matkallaan jäätikölle.
Tällä listalla on paljon järviä – eikä syyttä! Lovatnetin järvinen vuoristomaisema on harvinaista herkkua suomalaiselle reissaajalle. Erikoisuutena tässä järvessä on sen turkoosinvihreä väri, joka johtuu lumen sulaveden ja vuorten maa-aineksen sekoittumisesta järviveteen.
Tämä ”saarnatuoli” on näköalapaikka jyrkänteen huipulla Lyse-vuonossa, ja se on saanut nimensä tasanteisesta muodostaan. Paikka on yksi Etelä-Norjan suosituimmista kohteista, joten parhaimpaan sesonkiaikaan vaellusreitti näköalapaikalle voi olla ruuhkainen.
Näiden vuoden 2021 kohokohtien myötä Tietäjämme jäävät tauolle ja palaavat ensi vuonna valmiina uusiin seikkailuihin. Au revoir!
_____
Muita Tietäjät löytää -blogeja sekä helmiä löydät Best Caravanin sivuilta. Käy lukemassa lisää inspiroivista paikoista niin Suomesta kuin muuallakin Pohjoismaista. Voit myös lisätä omat lempipaikkasi toisten karavaanarien löydettäväksi tähän karttaan.