Hyppää sisältöön

Vuoden karavaaniseikkailu Euroopassa alkaa (1/4)

Liikkuva elämäntyylini sai alkunsa pandemian keskellä yli kaksi ja puoli vuotta sitten, mutta vasta uuden elämäntyylini vakiinnuttua, alkoivat roadtrip -unelmat toden teolla paisua uusiin ulottuvuuksiin. Matkailu kotimaassa oli tullut minulle tutuksi ja haaveilin tutkimattomista maista ja kulttuureista, joihin karata talvikauden pimeyttä. Aloin siis suunnitella vuoden pituista Euroopan ympärysmatkaa, jossa yhdistyisivät unelmani yksin matkustamisesta sekä ensimmäisen itsenäisen videoprojektin tekemisestä. Vuoden karavaaniseikkailu Euroopassa alkoi Pohjoismaiden läpi ajamisella, vuoristomaisemia sekä linnoja ihaillen.
|
Kuvat: Jenni Kaskimeri

Vuoden karavaaniseikkailu Euroopassa alkaa

Pandemiavuodet opettivat minulle, ettei elämässä mikään ole varmaa ja että tärkeimmätkin asiat voivat muuttua tai kadota arjesta silmänräpäyksessä. Rankoista menetyksistäni johtuen, päätin haastaa itseni tekemään kahdesta suuresta unelmastani totta vuoden aikana. Oivalsin voivani yhdistää haaveeni matkustamisesta ja ikioman dokumentin teosta samaan projektiin keskenään, ja suunnitelmaksi muodostui vuoden karavaaniseikkailu Euroopassa. Odotin lähes vuoden päivät malttamattomana sopivaa hetkeä, mutta hiljalleen rajat alkoivat pandemian jäljiltä aueta uudelleen ja pääsin lyömään lukkoon päivän, jolloin kotikontuni jäisivät viimeinkin taakse.

Tavoitteeni oli selvä: Halusin kiertää 25 Manner-Euroopan maata vuodessa, keräten yhteensä 100 selviytymistarinaa paikallisia ihmisiä haastatellen.

Tunnepuolen asiat ovat kimurantti juttu, sillä toisaalta upeat maisemat ja kokemukset saavat sydämen pakahtumaan onnesta, mutta yksinäisyyden tunne voi hetkittäin varjostaa.

Valmistautumista ja varustelua

Valmistautuminen tähän elämäni seikkailuun starttasi keväällä 2022, kun aloin harkita uuden ja paremmin varustellun retkeilyauton hankintaa ensimmäiseni tilalle. Tässä vaiheessa tiemme kohtasivat Best Caravanin kanssa, sillä heidän valikoimastaan löytyi yksi harvoista Suomen markkinoilla olleista nostokatollisista Sunlightin retkeilyautomalleista. Kerroin matkailuautomyyjille tarvitsevani mahdollisimman itsenäiseen matkustamiseen soveltuvan varustepaketin. Jotta en olisi riippuvainen liiaksi leirintäalueiden palveluista, kiilasivat tehokkaat aurinkopaneelit ja invertterin asennus toiveitteni kärkeen. 

Kävin huolella kevään aikana läpi kaikki tarvitsemani varusteet ja asiakirjat, jotta matkani onnistuisi ilman ylimääräisiä mutkia. Vakuutukset, Greencard, maastavientivaltakirja, henkilöllisyystodistukset ynnä muut on tietenkin hoidettava kuntoon ennen lähtöä, mutta yhtä tärkeää on valmistautua oman jaksamisen ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitoon. Ensimmäiset reissukuukauteni opettivat nimittäin sen, että kaikki muu on helppo hoitaa pois alta ja ajamiseenkin erilaisissa ympäristöissä tottuu, mutta ikävä ja yksinäisyyden tunne voivat yllättää kivivyöryn lailla paatuneimmankin seikkailijan.

Mikään määrä suunnittelua ja varautumista ei ole valmistellut minua kaikkeen siihen, mitä olen tullut kokemaan tien päällä. Siksi uskonkin, että tärkeintä on uskaltaa lähteä ja kokea sen sijaan, että jäisi jumiin täydellisiä suunnitelmia hiomaan.

Parhaita hetkiä tien päältä ovat aamut uusissa toinen toistaan kauniimmissa maisemissa.

Alussa koti-ikävä yllätti

Kesä hurahti ohi nopeasti ja ennen kuin tajusinkaan, oli elokuu jo pitkällä ja lähtöpäivä nurkan takana. Vuoden karavaaniseikkailu Euroopassa alkoi 16.8.2022 Liedon Vanhalinnan linnavuoren päältä Turulle heipat haikeasti vilkutellen. Vuoden karavaaniseikkailu Euroopassa lähti liikkeelle niin, että ensitöikseni ajoin kohti pääkaupunkiseutua, jossa tapasin vielä muutamia ystäviä ja yhteistyökumppaneitani. Tämän jälkeen ajoin Hämeenlinnan kautta kohti Kokkolaa ja sieltä Pohjoiseen

Suomen läpi ajaminen oli minulle entuudestaan tuttua puuhaa, eikä siinä ollut mitään jännitettävää, mutta tajusin seikkailun alkavan vasta, kun ylitin rajan Norjan puolelle yli tuhannen kilometrin päässä kotoa. Tästä eteenpäin olisin aidosti yksin ja intuitioni varassa. Karkea piirros Euroopan kartalla oli ainut suuntaviivani, sillä halusin matkustaa seuraten ennen kaikkea vaistoani – halusin haastaa itseni löytämään jokaisen sadasta tarinasta sattuman kaupalla matkani varrelta.

Ensimmäiset viikot Pohjolassa kuluivat kuitenkin hieman sumussa, sillä en osannut odottaa koti-ikävän kasvavan niin suureksi. Olen ollut aina hyvin sosiaalinen ja vältellyt yksinoloa taidokkaasti, joten tämä eristäytyminen lähipiiristä pelkän puhelinyhteyden varaan tuntui kovin rankalta matkani aluksi.

Jokaisessa maassa on oma erityinen tunnelmansa ja teemat joista kiinnostun. Siinä missä Norjan vuoristo paistatteli pääroolissa, oli ruotsalaisilla linnoituksilla oma kiistaton viehätyksensä.

Itsenäisiä arjen valintoja tien päällä

Epävakaasta säästä huolimatta Norja tarjosi upeat puitteet itsenäiseen seikkailuun totuttautumiselle. Pitkät vaellukset vuoristossa ja vaativien tieosuuksien selättäminen kohottivat mielialaa ja itseluottamusta ratin takana. Erityisen palkitsevia olivat vatsanpohjaan perhosia aiheuttaneet serpenttiinitiet sekä utuisen levolliset autiorannat. Näiden jylhien maisemien rinnalla kokemukseni Ruotsista jäi hieman valjuksi, mutta annoin itselleni tehtäväksi tutkia niin monta linnaa ja linnoitusta kuin suinkin reitilleni mahtuu. Jyrkkien vuoristoteiden jälkeen Ruotsissa liikenne oli tavanomaisempaa ja sujui jouhevasti kohti Tanskaan vievää Juutinrauman siltaa. 

Kööpenhaminassa ihastuin rentoon ja siistiin katukuvaan, jossa ihmiset olivat kohteliaita ja tyytyväisen oloisia elämäänsä. Tämän pienen maan kauniita rantoja pitkin ajellessa löysin viimein orastavaa matkan riemua, sillä aloin tottua pikkuhiljaa yksin oloon ja niihin lukuisiin itsenäisiin päätöksiin, joita matkantekoon päivittäin liittyy. 

On yllättävän väsyttävää päättää yksin kaikesta. Toisinaan olisi helpompaa, kun joku vain sanoisi missä pysähdytään, koska tankataan, milloin tehdään huoltotoimia tai hoidetaan ruokaostoksia. Mutta yksin matkustaessa vastuun hyvistä ja vähän huonommistakin valinnoista kantaa allekirjoittanut aina itse.

Suurten unelmien toteuttaminen ei ole aina pelkkää onnea ja autuutta, vaan mahdollisuus henkiseen kasvuun ja luonteen lujittumiseen. Toimiva kalusto ja tukiverkko antavat kuitenkin rohkeutta heittäytyä uuden äärelle.

_____________

Voit seurata Jennin karavaanielämää myös Instagramin puolella @jenniontheroad!

Lue lisää Euroopassa karavaaneilusta ja valitse sinulle paras reitti maata pitkin Eurooppaan. Tsekkaa lisäksi turvallisen reissun ABC Euroopan teillä. Näillä vinkeillä voit ruveta suunnittelemaan omaa Euroopan karavaanireissuasi!

Päivitetty: 9.5.2023