Hyppää sisältöön

Turvallisen reissun ABC: yksin Euroopan teillä

Moni valmistautuu pidempiin reissuihin hiomalla reittivalintoja ja etsimällä tietoa kohdemaan nähtävyyksistä. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin panostaa turvallisuuteen tien päällä – etenkin, jos on yksin liikkeellä. Tähän on onneksi monia keinoja, kuten vakituisesti retkeilyautossaan asuva media-alan yrittäjä Jenni Kaskimeri on havainnut reissuillaan. Poimi blogista Jennin parhaat vinkit turvalliseen matkailuautoiluun!
|
Kuvat: Jenni Kaskimeri

Vakituista reissuelämää viettävänä minulle on varsinaista herkkua päästä suuntaamaan kohti uutta ja ihmeellistä. Ja sitä on nyt luvassa, nimittäin kauan odottamani vuoden mittainen Euroopan ympärysmatka on vihdoin käymässä toteen! Näin pitkää roadtrippiä suunnitellessa on erityisen tärkeää laatia oikein mitoitetut raamit turvallisuudelle. Turvallisuus matkailuautoilussa korostuu, kun on yksin liikkeellä, mutta koskee totta kai ihan kaikkia reissuun suuntaavia. Ota tästä blogista talteen turvallisen reissun ABC –niksit ja vietä huoletonta karavaanielämää Euroopan teillä.

Ikävät kohtaamiset tai tilanteet ovat onneksi verrattain harvinaisia. Kannattaa laittaa pelko syrjään ja antautua nauttimaan täysillä seikkailusta!

Turvallinen automatkailu koostuu niin tieliikennettä ja hyvää ajotapaa koskevista valmisteluista kuin omaisuuteen ja omaan turvallisuuteen kuuluvien riskien minimoinnistaKonkareiden huikeita matkatarinoita kuunnellessani on mukaani tarttunut innostuksen lisäksi myös monta hyvää vinkkiä turvallisuutta koskien. Koostin tähän tekstiin näistä opeista olennaisimmat. Toivottavasti näiden vinkkien avulla myös muiden reissuun lähtevien on helppo varmistaa, että tärkeimmät turvallisuusasiat on otettu suunnittelussa huomioon.

Liikennekäyttäytyminen voi maiden välillä poiketa merkittävästikin, vaikka tien varressa seisova merkki muistuttaisi kotitaajaman tuttuja symboleja.

Kohdemaan liikennekulttuuriin tutustuminen kannattaa

Tulevalle reitilleni osuu yhteensä 25 Manner-Euroopan maata, joiden välillä on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös kulttuurillisia eroavaisuuksia. Liikennekäyttäytyminen voi poiketa Euroopan maiden välillä merkittävästikin, vaikka tien varressa seisova merkki muistuttaisi kotitaajaman tuttuja symboleja. Reitin suunnittelussa on ollut korvaamaton apu käydä läpi eri maiden liikennekulttuuria yhdessä Autoliiton kanssa. Autoliiton maakohtaisista kirjasista olen saanut kattavasti apua valmistautumiseen niin henkisesti kuin konkreettisesti. Esimerkiksi Norjan tietullikäytäntö, Saksan ilmastovyöhykkeet ja autobahnien käyttäytymissäännöt sekä muiden maiden jokamiehenoikeuden puuttumisen vaikutus matkailuautolla leiriytymiseen ovat olleet seikkoja, joihin en olisi ehkä itsenäisesti osannut tutustua etukäteen.

Perehdy kuhunkin automatkailumaahan ja liikenteen erityispiirteihin huolella ennen rajan ylitystä.

Kehotankin etunenässä perehtymään kuhunkin automatkailumaahan ja liikenteen erityispiirteihin huolella ennen rajan ylitystä. Huolehdittavien asioiden listalla ovat myös riittävä vakuutuksien kesto ja laajuus sekä omalta vakuutusyhtiöltä saatava Greencard. Jos auton omistaa luottoyhtiö, tulee mukana olla näiden lisäksi maastavientivaltakirja. 

Myös muut keskeiset turvallisuusvarusteet on oltava matkassa mukana heti alusta alkaen. Suurilla valtateillä ajaessa tulee aina katsoa, että huomioliivi, varoituskolmio sekä jauhesammutin ovat kuljettajan käsien ulottuvilla. Myös tankin sisällön on riitettävä aina seuraavaan etappiin.

Turvalukkojen sekä kaasu-, palo- ja narkoosihälyttimien asennuttaminen lisäsi omaa turvallisuudentunnettani merkittävästi.

Itsensä ja omaisuutensa turvaamisessa kannattaa aloittaa perusasioista

Hyvin huollettu ja vakuutettu kulkupeli (ja kuljettaja), asianmukaiset matkustusasiakirjat sekä reitin tutkiminen liikennekäytäntöjen osalta ovat hyvä alku, mutta seuraavaksi on tärkeää tarkastella muita henkilön ja omaisuuden turvaamisen keinoja tien päällä.

Ympäristö ja parkkialue tulee aina havainnoida päivänvalossa ja muiden matkaajien kokemuksia kuunnellen. Tämä on minulle on teroitettu monen tahon suunnalta. Omasta ajokunnosta huolehtiminen ja järkevän päivämatkan suunnittelu ovat tärkeitä askeleita turvalliselle matkalle. Väsyneenä ei tule ajaa, enkä suosittele matkan taittamista tai yöpaikan etsimistä pimeässä. 

Ihanien reissumuistojen jakaminen on somen ansiosta hauskaa ja mutkatonta, mutta turvallisuuden näkökulmasta tarkat reittisuunnitelmat ja kulloisetkin lokaatiot on parempi jättää reaaliajassa mainitsematta.

Siksi voi olla viisasta yöpyä pääosin virallisissa matkaparkeissa tai leirintäalueilla. Itse etsin parkkini lähestulkoon poikkeuksetta Park4Night-sovelluksen kautta. Sovelluksessa muut automatkailijat ovat arvioineet parkkipaikat sen mukaan, miten rauhallisia tai turvallisen tuntuisia ne olivat, minkälaisia isäntiä leirintäalueilla oli ja kuinka hyvässä kunnossa tarjolla olleet palvelut olivat. Vaikka Suomessa puskaparkkeilu on oman kokemukseni osalta ollut varsinaista lintukotoilua, voi todellisuus olla hyvin toisenlainen muualla Euroopassa. Itsestäänselvää tulisi olla myös se, ettei mitään houkuttelevaa ja arvokasta jätetä ohjaamon vitriiniin näytille. Ovet kannattaa lukita aina heti autosta noustessa, myös tankkauksen ajaksi.

Itsestäänselvää tulisi olla myös se, ettei mitään houkuttelevaa ja arvokasta jätetä ohjaamon vitriiniin näytille. Ovet kannattaa lukita aina heti autosta noustessa, myös tankkauksen ajaksi.

Retkeilyautossa takana olevat pariovet sekä kyljen liukuovi ovat molemmat mahdollisia hätäuloskäyntejä, matkailuautossa puolestaan asuinosan sisäänkäynti ja etuovet toimivat poistumisteinä. Yhtä tärkeää kuin kutsumattomien vieraiden sisäänpääsyn estäminen on oman ulospääsyn nopeuttaminen hätätilanteessa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi tulipalo tai kaasuvuoto. Olen harjoitellut etukäteen rivakkaa poistumista kumpaakin ulko-ovea käyttäen. 

Suosittelen myös lämpimästi hankkimaan kaasu-, palo- sekä narkoosihälyttimet, joiden avulla vaaran uhatessa havahtuu ajoissa poistumaan autosta. Vaikka edellä kuvatut skenaariot ovat onneksi epätodennäköisiä, on silti hyvä olla jonkinlainen toimintasuunnitelma niiden tai vastaavien tilanteiden varalle. 

Puskaparkissa yöpymisessä on oma vetovoimansa, mutta pitkillä karavaanireissuilla kannattaa hyödyntää myös matkaparkkeja ja leirintäalueita.

Muista turvallisen matkailun some-etiketti – sijaintitietojen jakamista kannattaa harkita tarkkaan

Erityisesti someaikana eri alustat suorastaan tihkuvat kuvia ja dataa matkaajien kulloisestakin lokaatiosta ja usein samasta profiilista voi pienellä vaivalla löytää kuvia kokonaisesta varusteinventaariosta retkikodin sisältä kuvattuna. Vaikka reissut tarjoavatkin henkeäsalpaavia maisemia, ruokaelämyksiä ja kulttuurien ilotulitusta, suhtaudun hyvin varovaisesti sijaintitietojen jakamiseen julkisesti. Paikalliselle ammattilaisrosvolle tällainen informaatio on kuin kultaa sataisi syliin; toisinaan kohteen aarteet voi löytää jopa rekisterinumeron tarkkuudella läheisen puiston parkkipaikalta.

Mielestäni on hyvän harkinnan mukaista jättää somettaminen hieman myöhemmälle, eikä milloinkaan juuri siihen hetkeen, kun kohteeseen on vasta saavuttu.

Tarkkaa reittiä tai kulloistakin sijaintia en jakaisi julkisesti oikeastaan lainkaan, paitsi omille perheenjäsenilleni. Mielestäni on hyvän harkinnan mukaista jättää somettaminen hieman myöhemmälle, eikä milloinkaan juuri siihen hetkeen, kun kohteeseen on vasta saavuttu. 

Omaa matkaani suunnitellessani aloitin yhteistyön turkulaisen Navicomin kanssa. Navicom valmistaa ja moderoi ajoneuvoseurantalaitteita pääasiallisesti yritysten työautojen käyttöön, mutta päätimme testata laitetta nyt myös oman seikkailuni tarkan reittidatan taltioimiseen. Navicomin kanssa tehtävässä yhteistyössä erityisen kätevää on se, että voin jakaa reaaliaikaisen sijaintini turvalliselle yhteyshenkilölle. Näin yhteyshenkilöni tietää koko ajan, missä retkeilyautoni liikkuu – ja saan tarvittaessa sen itsekin jäljitettyä, mikäli eksyn turhan kauas autolta tai auto lähtee yllättäen varkaan matkaan.

Toisinaan tien päällä saattaa tulla eteen tilanteita, joista ei omin neuvoin selvitä. Tieturva-vakuutus on osoittautunut oikein vaivattomaksi tavaksi saada apua näissä hetkissä.

Entä jos jotain kuitenkin sattuu?

Omalla kohdallani yllättävä vikakoodi aiheutti murhetta kesken ajon, mutta Best Caravanin kanta-asiakkaiden tiepalveluihin kuuluva tieturva auttoi naista mäessä ja huolehti kulkupelini paikalliseen Fiat-huoltoon. Varovaisuudesta huolimatta voi joskus tulla eteen poikkeuksellisia tilanteita, joissa sormi menee herkästi suuhun. Apu oli lopulta vain yhden soiton päässä, minkä jälkeen minusta ja kodistani pidettiin erinomaista huolta ja meidät autettiin ripeästi takaisin matkaan.

Rauhallisuus ja harkinta nousevat arvoon arvaamattomaan, kun kesken ajon tai liikenteen seassa tulee teknisiä ongelmia – onnettomuuksista puhumattakaan. Paniikkia olisi hyvä välttää suurempien vahinkojen välttämiseksi, ja ennakointi on syytä iskostaa omaan ajotyyliin. Aina ei kyse edes ole omasta autosta tai itseen kohdistuneesta vahingosta: esimerkiksi suurilla valtateillä onnettomuus saattaa katkaista liikenteen jopa tunneiksi. Tällöin on hyvä olla riittävästi juomista ja evästä mukana moottoritien autoletkassa seisomista varten.

Kun on miettinyt pidemmän karavaanimatkan turvallisuusasiat kuntoon, voi reissata ja kokeilla uusia seikkailuita hyvillä mielellä.

Kertaukset turvalliseen matkailuautoiluun

Toivon, että tässä esitetyillä vinkeillä suunnittelu- ja valmisteluvaihe olisi turvallisuuden osalta hieman helpompaa, jolloin pääfokus matkailussa ja reissujen suunnittelussa voi pysyä uusien seikkailujen tuomassa innostuksessa. Onneksi ikävät tilanteet ovatkin mukavia reissuhetkiä huomattavasti harvinaisempia tien päällä! 

Tässä vielä lyhyt turvallisuuden tarkistuslista jokaiselle matkailuautoilijalle:

  1. Huolehdi vakuutukset ja matkustusasiakirjat kuntoon!
  2. Tutustu kohdemaan liikennekulttuuriin ja reittiin hyvissä ajoin etukäteen.
  3. Pidä tankki täynnä ja aja mieluiten vain päivänvalossa.
  4. Muista lukita ovet viipymättä poistuessasi autosta. Lukitse myös vesisäiliön ja kemssan luukut.
  5. Turvalukoilla ja hälyttimillä voit lisätä matkailuauton turvallisuutta.
  6. Harjoittele rivakkaa autosta poistumista ja pidä tärkeät varusteet käden ulottuvilla ajon aikana.
  7. Älä jaa reaaliaikaista sijaintiasi julkisesti, mutta huolehdi, että turvallinen yhteyshenkilö tietää aina, missä kuljet.

Lisää turvallisuudesta matkailuautoilussa voit lukea Turvallisen reissun ABC -blogista.

Turvallisia kilometrejä kaikille!

______

Voit jatkaa keskustelua turvallisuudesta Jennin kanssa Instagramin puolella @jenniontheroad!

Kiinnostuitko matkailu- ja retkeilyauton sisustamisesta? Pysy kartalla niihin liittyvistä tarjouksista ja valikoimasta – tilaa Best Caravanin uutiskirje nyt!

Päivitetty: 20.2.2023