Hyppää sisältöön

Vastuullinen matkailuautoilu talvella

Vastuullinen matkustaminen on ollut nouseva puheenaihe viime vuosien aikana. Ja hyvä niin. On kaikkien velvollisuus matkustaa mahdollisimman vastuullisesti luontoa, muita ihmisiä, sekä eläimiä kunnioittaen. Vastuullinen matkailuautoilu talvella ei ole hankalaa, kunhan noudattaa muutamia perusneuvoja. Lue ne blogista!
|
Kuvat: Best Caravan

Talvella matkailuautolla matkustaminen kuluttaa enemmän kuin kesäaikana, mutta on hyviä keinoja minimoida kulutus, esimerkiksi polttoaineen ja kaasun osalta. Tässä artikkelissa pohdimme, miten eri tavoin voi lisätä vastuullisuutta matkailuautoilussa talviaikana. On meidän jokaisen etu, että upeita matkakohteita vaalitaan. 

Suosi lähimatkailua ja minimoi polttoaineen kulutus

Polttoaineen kulutus on kovempaa kovilla pakkasilla ja siksi matkailuautolla reissatessa olisi etenkin talviaikana hyvä suosia lähimatkailua. Lähimatkailu edistää myös kotimaanmatkailua, mikä sekin on vastuullisen matkailun kannalta hyvä asia. Reitin huolellinen suunnittelu myös usein säästää ajokilometrejä.

Vastuullinen matkailuautoilu talvella ei vaadi paljoa, kunhan suunnittelee reitin etukäteen ja pakkaa riittävästi lämmintä sekä hyvän makuupussin mukaan. Kuva: Sami Lensu

Taloudellinen ajotapa kuluttaa polttoainetta vähemmän. Fiksu matkailija ajaa nopeusrajoitusten mukaisesti, välttää ruuhkia ja tyhjäkäyntiä. Taloudellista ajoa voi lisätä myös sillä, että pakkaa mukaansa vain välttämättömät tavarat. Lisäpaino autossa lisää polttoaineen kulutusta. 

Säästele kaasua sekä vettä talvisilla karavaanireissuilla

Kaasun kulutuksen minimoimiseksi matkailuauton sisälämpötila kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena ja panostaa sen sijaan omaan vaatetukseen ja laadukkaaseen makuupussiin. Vaatetuksessa on hyvä suosia kerrospukeutumista, luonnonmateriaaleja ja teknisiä vaatteita. Matkailuauton sisälämpötilaa on hyvä laskea muutamilla asteilla etenkin silloin kun autolta poistuu moneksi tunniksi. Etäohjattavalla lämmittimellä voi säästää paljon energiaa.

Tuulilasinpeite on mainio varuste talvisille matkailuautoreissuille ja säästää huomattavasti lämmityskuluissa. Kuva: Lenna Skogström

Lämmöneristäjiksi lämpöpeite ja termomatto

Kohteessa ollessa matkailuauton lasit kannattaa vuorata tuulilasipeitteellä ja muilla lämpöpeitteillä. Ne toimivat hyvinä lämmöneristäjinä ja säästävät energiaa. Samoin toimii myös kylmien lattioiden pelastus, termomatto.

Vastuullinen matkailija jättää jälkeensä euroja ja tukee näin myös paikallista yrittäjää. Esimerkiksi ruokaostokset voi ostaa lähiruokatuottajalta.

Suunnittele ruoanlaitto viisaasti etukäteen

Matkailuautossa onnistuu hyvin ruoanlaitto myös talviaikana. Mikäli veden ja kaasun käyttöä pyrkii kuitenkin minimoimaan, kannattaa suunnitella ruokailut niin, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän tiskiä, kaasun käyttöä, ruokahävikkiä ja vedenkulutusta. Vastuullinen matkailija välttää kertakäyttöastioita, kierrättää ja vie roskat roskiin. 

Jotta vettä säästyy, kannattaa myös astioita käyttää säästeliäästi ja mahdollisesti valmistaa ruokia etukäteen jääkaappiin. Kuva: Akseli Mäkynen

Minimoi riskit ja huolla matkailuauto ennen talvireissua

Vastuullinen matkailija pitää huolen myös siitä, että matkanteko on kaikin puolin turvallista ja sujuvaa. Auton keulaosaan asennettavalla maskisuojalla voi hyvin rajoittaa kylmän ilman pääsyä auton jäähdyttimelle ja moottoritilaan. Autoilijalle tämä näkyy auton nopeampana lämpiämisenä. Lisäksi maski vähentää polttoaineen kulutusta ja auton pakokaasupäästöjä.

Parhaimmillaan vastuullisuus näkyy valintoina, jotka edistävät niin luonnon, ihmisten, yhteiskunnan kuin yritystenkin hyvinvointia vuoden jokaisena päivänä. 

Etenkin kylmillä ilmoilla matkaan on hyvä kaiken varalta pakata starttiboosteri, jolla saa auton käyntiin, mikäli akku syystä tai toisesta tyhjenee. Talviaikana matkailuauton lämmitysjärjestelmän toimivuus on hyvä tarkistaa ennen matkaa. Best Caravan tarjoaa ympärivuotisia huoltopalveluita, joihin kuuluu esimerkiksi lämmitysjärjestelmän pakkasenkeston testaus. 

Matkailuauton huolloista kannattaa huolehtia aina, mutta ennen talvireissuja auton kunto kannattaa erityisesti huomioida. Kuva: Leena Skogström

Toimi vastuullisesti kohteessa ja tue paikallisia yrityksiä

Monelle matkailualan yrittäjälle matkailupalveluiden tuottaminen on kausittaista. Toisille sesonkiaikaa on kesä ja toisille talvi. Vastuullinen matkailija edistää paikallista, eettisesti tuotettua matkailua ja laittaa hyvän kiertämään. Positiivinen palaute ja suositukset esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa voivat olla merkityksellisiä monelle matkailusta kausittain elantonsa tienaaville. Vastuullinen matkailija jättää jälkeensä euroja ja tukee näin myös paikallista yrittäjää. Esimerkiksi ruokaostokset voi ostaa lähiruokatuottajalta.

Vaikka matkailuauto usein mielletään kesälajiksi, ei sitä kannata talvella unohtaa. Talvinen luonto tarjoaa upeaa nähtävää – hyvällä säkällä revontulia. Kuva: Niko Laurila

Vastuullinen matkailuautoilu talvella

Vastuullisuutta voi jokainen osaltaan lisätä myös valitsemalla tarkkaan, mistä matkailuajoneuvonsa hankkii. Best Caravan on ollut vuodesta 2019 asti toteuttamassa ilmastolupausta kompensoimalla heiltä jokaisen matkailu- ja retkeilyauton käytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt istuttamalla vastaavan määrän metsää hiilinieluksi. Taimien istutus tehdään yhteistyössä 4H-nuorten kanssa ja näin tuetaan myös paikallisten nuorten työllistymistä. 

Parhaimmillaan vastuullisuus näkyykin valintoina, jotka edistävät niin luonnon, ihmisten, yhteiskunnan kuin yritystenkin hyvinvointia vuoden jokaisena päivänä. Vastuullinen matkailu on kaikkien yhteinen asia.

___________

Voit seurata Pettersson-Nuotion perheen Euroopan reissua perheen Instagram-tililtä.

Edistetään yhdessä vastuullista matkailua! Ota inspiraatiota vastuullisesta talvimatkailusta pidemmille karavaanireissuille sekä niksit talteen myös muita vuodenaikoja varten.

Haluaisitko saada uusimmat blogiartikkelimme sekä tietoa tapahtumista ja tarjouksista suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme:

Päivitetty: 22.2.2024