Hyppää sisältöön

Vastuullisuus ja ekologisuus matkailuautoilussa – Napapiirillä #4

Matkailuautosta on tullut lumilautailija Antti Autille luottokumppani laskureissuilla. Mutta miten käy vastuullisuuden, kun joutuu ammatikseen ajelemaan tuhansia kilometrejä vuodessa? Lue lisää Antin mietteitä aiheesta Napapiirillä-blogisarjan uudesta osasta.
|
Kuvat: Jaakko Posti

Se täydellinen lasku on yleensä reissujeni ykköstavoite. Ammattini takia olen joutunut reissaamaan paljon sekä maata pitkin että lentokoneella hyvien laskuolosuhteiden perässä. Yleensä pyrin kartoittamaan säätä tarkasti etukäteen ja suunnittelemaan reitin sen hetkisen lumitilanteen mukaan. Joskus kuitenkin ennusteet ovat väärässä, ja hyvää laskulunta etsiessä kertyy mittariin rutkasti lisäkilometrejä. Se on nykyajan ammattilaskijan harmillinen todellisuus. Miten siis ottaa vastuullisuus ja ekologisuus matkailuautoilussa huomioon?

Vapaalaskijan ammatissa ajettuja kilometrejä kertyy helposti paljonkin, kun lähtee laskureissulle kauas pohjoiseen.

Matkailuautoilija voi kompensoida päästöjä ja satsata suunnitteluun

Viime vuosien aikana olen siirtänyt omaa työtäni maailmalta napapiirille. Asun Rovaniemellä, joten minulla on todella hyvä pääsy pohjoisen lumisille leikkikentille. Pohjoisessa suurimmat päästöt syntyvät pitkistä välimatkoista. Matkailuauton hankinnan myötä olen voinut suunnitella toimintaani aivan eri tavalla: olen pystynyt yhdistämään ja rakentamaan käytännössä kaikki päästöni auton ympärille.

Mitä vähemmän joudun kompensoimaan, sitä parempi: silloin olen toiminut ympäristön kannalta parhaalla tavalla.

Minulla on kompensaatiosuunnitelma, jonka avulla kompensoin kaikki päästöni talven reissuista. Ajatukseni on, että mitä vähemmän joudun kompensoimaan, sitä parempi: silloin olen toiminut ympäristön kannalta parhaalla tavalla. Nykyään, kun kaikki ulkoilmassa tekemäni alkaa autolta ja päättyy autolle, koen olevani paljon paremmin kartalla siitä, mitkä päästöni todella ovat. Tieto oman matkailutavan aiheuttamista päästöistä auttaa kokonaisuuden hahmottamista ja mahdollistaa samalla myös kompensoinnin. Yksi syy, miksi lähdin Best Caravanin kumppaniksi oli se, että Best Caravan kompensoi ostetun auton käytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. On mukava työskennellä toimijan kanssa, joka jakaa itselleni tärkeät vastuullisuuteen liittyvät arvot.

Vapaalaskiessa on tärkeää pyrkiä säilyttämään luonnon koskematon kauneus.

Ilmasto ei ole itsestäänselvyys vaan asia, joka pitää ottaa huomioon jokaisella matkalla.

Toinen hyvä keino kehittää oman matkailuautoilun vastuullisuutta on panostaa suunnitteluun. Vastuullisuuden näkökulmasta katson reissun onnistuneeksi silloin, kun pystymme toteuttamaan sen ystävieni ja kuvausryhmän kanssa mahdollisimman vähällä ajamisella ja mieluiten yhdellä autolla – usein omalla matkailuautollani. Työssäni ajan paljon jo pelkästään “skautatakseni” laskupaikkoja tieltä käsin. Tähän uppoaa runsaasti aikaa ja samalla kertyvät ajokilometrit kuormittavat ympäristöä. Turhan ajelun välttämiseksi onkin tärkeää panostaa suunnitteluun jo ennen reissua. Matkantekoa on mielestäni hyvä miettiä siltä kantilta, että ilmasto ei ole itsestäänselvyys vaan asia, joka pitää ottaa huomioon jokaisella matkalla.

Vastuullisuuden tulisi olla yhtä helppoa kuin laskeminen alas rinnettä.

Alan vastuullisuus- ja ekologisuuskehitys vaatisi panostuksia

Tulevaisuudessa toivoisin, että myös matkailuautoalalla pyrittäisiin löytämään yhä parempia ja kestävämpiä ratkaisuja. On kuitenkin todettava, että niin kauan kuin esimerkiksi sähkölatausverkosto on vajavainen Lapissa, on isompien sähköllä toimivien autojen käyttö hankalaa.

Näin iso muutos autoilun alalla vaatisi yhteiskunnalta nykyistä suurempaa panostusta uusiin ja vastuullisempiin infrastruktuureihin. Sähköauton latauksen sekä huollon tulisi olla yhtä helppoa sekä yleistä kuin bensan tai dieselin osto on, ennen kuin valtaosa Pohjois-Suomessa asuvista päätyisi harkitsemaan sähköisellä moottorilla toimivan auton hankintaa.

Onneksi matkailu- ja retkeilyautoihin saa asennettua aurinkopaneeleita, jotka auttavat vähentämään autojen muita päästöjä.

Kuitenkin kaikkien toimilla on vaikutusta. Jokainen karavaanari on oman elämänsä vastuullisuustoimija. Uskon, että tällä hetkellä voin parhaiten panostaa kestävään kehitykseen testaamalla uusia vähäpäästöisempiä tapoja, jotta olen tulevaisuudessa valmis siihen väistämättömään muutokseen, joka maailman hyvinvoinnin kannalta on tehtävä. 

Pyrin esimerkiksi pakkaamaan reissuilleni mukaan mahdollisimman vähän sellaista ruokaa, joka kuormittaa ilmastoa huomattavasti. Tämä tarkoittaa myös vihanneksia ja hedelmiä. Sen lisäksi haluan koettaa tehdä kaikki reissuni autolta eteenpäin mahdollisuuksien mukaan omin voimin. Laskupaikkojen etsintä tapahtuu siis retkeilymielessä ja mistään, mihin en jaksa omin avuin kiivetä, ei kannata myöskään laskea.

Laskupaikkoihin täytyy jaksaa kiivetä omin voimin, eikä huipulle voi hurauttaa matkailuautolla – se jääköön vuoren juurelle tukikohdaksi.

Vastuullisuudessakin voi petrata askel kerrallaan

Minulle vastuullisuus tarkoittaa kestävyyttä ja sellaista elämää, jota voi elää pyrkien kohti parempaa tulevaisuutta. Työssäni otan monesti riskejä, joissa joudun tukeutumaan paljon taitoihini laskijana. En ole aina onnistunut välttämään haavereita noissa tilanteissa, ja ne ovat jättäneet minuun jälkiä. Niiden kautta olen joutunut pohtimaan toimintaani laajemmin – myös tulevaisuuden kannalta.

Virheistä oppii, ja nykyään vastuullisuus ja ekologisuus matkailuautoilussa ovat minulle tärkeitä tavoitteita.

Tämä filosofiani pätee myös ilmastoon. Kukaan ei ole täydellinen. Olen urallani tehnyt muutamia yhteistyöprojekteja toimijoiden kanssa, joiden ilmastovastuullisuustoimet ovat jättäneet toivomisen varaa. Virheistä kuitenkin oppii, ja pyrin aina parantamaan toimintaani askel kerrallaan. Luonto, etenkin lumi, on tärkeässä roolissa elämässäni – sen ja lähimmäisteni hyvinvointi ovat minulle ykkösprioriteetti. Siksi yritän edistää vastuullisuutta ja ekologisuutta myös työssäni.

______

Lisää tietoa vapaalaskemisesta, videoita sekä huikeaa kuvamateriaalia Antti Autin talvisista seikkailuista löydät hänen Arctic Lines -nettisivuiltaan. Katsasta myös uusi laskuvideo Antin Youtube-kanavalta.

Yhteinen tulevaisuus on meidän kaikkien vastuulla. Siksi Best Caravanilla haluamme kantaa kortemme kekoon ja tukea kestävää, asiakkaidemme arvojen mukaista matkailua. Lue lisää Best Caravanin vastuullisuustoimista, kuten hiilinielujen eli metsienistutusprojekteista

Irroita itsesi ennalta määritellyistä reiteistä ja lähde reissuun vastuullisesti. Myös karavaanarit voivat vaikuttaa omilla reissuillaan. Täältä löydät myös helposti ja kätevästi yhdestä artikkelista vastuullisen reissun niksit.

Päivitetty: 9.1.2023