Hyppää sisältöön

Vastuullisen reissun niksit

Vastuullisuus, vapaus ja uudenlaiset kokemukset ovat tämän päivän matkailun ytimessä. Hyvinvoiva luonto, parempi matka – vain miten se menikään. Vastuullisen reissun tarjoaminen on Best Caravanin toiminnan kulmakivi ja tavoitteena on tehdä automatkailusta yksi kestävimmistä tavoista matkustaa. Irrota siis itsesi ennaltamääritellyistä reiteistä ja lähde reissuun vastuullisesti. Luonto kiittää ja kumartaa!
|
Kuvat: Best Caravan

Vastuullinen matkailu on oleellinen osa menevän reissaajan elämäntapaa. On tärkeää, että jokainen kantaa oman kortensa kekoon yhteisen maapallon ja luonnon hyvinvoinnin turvaamiseksi. Best Caravan on sitoutunut tukemaan vastuullista matkailua omista intohimoista ja vapaudesta tinkimättä. Best Caravan esimerkiksi hyvittää matkailuautoilun hiilijalanjäljen metsänistutusprojekteillaanMuutos vaatii kuitenkin lisää tekoja. Tässä blogissa kerromme vastuullisen reissun niksit ja kuinka karavaanari voi omilla toimillaan vaikuttaa.

Mitä on vastuullisuus reissaamisessa?

Vastuullisuus reissaamisessa tarkoittaa matkaa, jossa oman toiminnan vaikutukset ympäristöön on otettu huomioon. Luonnon kantokykyä tukeva matkailu pyrkii jättämään myös jälkipolville luontoelämyksiä koettavaksi ja on yleisesti kaikkien etu. 

Matkailualan yritykset voivat päivittäisellä toiminnallaan vaikuttaa paljon luonnon ja kulttuuriympäristön suojeluun. Vastuullisuuden edistäminen myös lisää tutkitusti asiakastyytyväisyyttä, ja tyytyväinen asiakas onkin koko Best Caravanin toiminnan ytimessä. Best Caravanin pisteet ympäri Suomen tarjoavat vesi- ja energiatehokkaita palveluita, jätehuoltoa sekä matalakustanteista, luontoystävällistä leiriytymistä. 

Best Caravanin pisteellä Rovaniemellä on tehty uudet tilat kierrätyksen helpottamiseksi.

Vastuullisuus reissutrendinä

Keskustelu matkailun vaikutuksista ilmastoomme käy kuumana. Autoilu on hyvää vauhtia haastamassa lentämistä matkustusmuotona, mikä näkyy etenkin lähimatkailun suosion kasvussa. Maata pitkin matkustaminen kiinnostaa yhä useampia, ja hitaasti matkustamisen trendi on myös nousussa. 

Myös koronapandemia on laittanut ihmiset pohtimaan uudelleen kotimaanmatkailun houkuttelevuutta. Etätöiden yleistyttyä vapaa-ajan, työn ja tilan suhde on mullistuksessa. Matkailuauto on aina lähtövalmiina ja tilasta ei ole puutetta. Sähköä riittää läppärin lataukseen ja puskaparkissa reissaaja pääsee kokemaan luonnon lähietäisyydeltä – sillä sekunnilla kun työt loppuvat, voit vaikkapa hypätä maastopyörän selkään ja lähteä valloittamaan luontoa satulan selästä. Monille, kuten perheellisille sekä välineharrastajille, matkailuautoilu on vallankumouksellinen tapa reissata.

Myös sinä reissaajana voit vaikuttaa tekemällä kestäviä valintoja reissun päällä. Seuraavaksi esittelemme vastuullisen reissun niksit, joilla teet omista matkoistasi parempia luontoa kunnioittaen. Sehän on niin sanotusti win–win -tilanne. 

Vastuullisesta reissamisesta hyötyy niin reissaaja kuin luontokin.

Vastuullisen reissun niksit

Ajoneuvon valinta on kaiken a ja o. Hyvän matkailuauton hankinta, joka kestää elämää ja jota luonto kestää, on tärkeä osa reissun valmistelua. Hankkimalla kestäviä varusteita, kuten aurinkopaneeleita, voi vaikuttaa nopeasti ympäristöönsä. Best Caravanin laajasta valikoimasta löytyy sekä uuden sukupolven vähäpäästöisempiä ajoneuvoja että käytettyjä ajoneuvoja. 

Yksi matkailuautoilun helmistä on puskaparkkeilu ja Suomessahan ei ole tilasta puutetta. Puskaparkissa voi nauttia matkailuauton omavaraisuudesta ekologisesti. Tärkeä osa puskaparkkeilun vastuullisuutta on esimerkiksi panostaminen biohajoaviin pesuaineisiin – niin keittiössä kuin peseytyessäkin. Puskaparkissa on myös hyvä muistaa reissuetiketti, sillä puska on vain yöpymistä varten eli leiriytyminen on syytä jättää leirintäalueille. Muistathan vielä tehdä kierroksen ennen lähtöä, ettei maastoon jäisi roskan roskaa. 

Puskaparkissa on hyvä tehdä viimeinen tarkastus aina ennen lähtöä, ettei roskia vahingossakaan jää luontoon.

Matkailuauton omavaraisuuden huippuhetkiä on omannäköisen murkinan laitto tien päällä. Matkailuauton keittiössä kokkailu sujuu kuin itsestään ja omat mieltymykset sekä ruokavalio on helppo huomioida tilanteessa kuin tilanteessa. Vastuullisessa ruoanlaitossa kaikki jätteet kerätään talteen. Ruoan heittäminen tai hautaaminen maastoon ei ole hyväksi luonnolle tai eläimille. Investoi pieneen, kannelliseen biojäteastiaan, jonka voi vaivatta tyhjentää esimerkiksi huoltoasemilla tai Best Caravanin matkaparkkipisteillä. Jos haju mietityttää, ruokasooda on erinomainen hajunpoistaja: ripottele pari teelusikallista soodaa pestyn astian pohjalle ja laita päälle talouspaperia. Kas vain ja haju on poissa!

 

Vastuullinen omavaraisuus on matkailuautoilun kohokohtia.

Matkailuauton mukavuuksiin kuuluu mallista riippuen aina jonkinlainen vesijärjestelmä. Auton mekaniikka yleensä lajittelee käytetyn veden puolestamme, mutta jäteveden tyhjennys on reissaajan vastuulla. Jätevedet ja wc on hyvä tyhjentää niille tarkoitetuille pisteille esimerkiksi huoltoasemilla. Suoraan luontoon ei saa koskaan kaataa harmittomiakaan jätevesiä. 

Bensankulutuksen vähentäminen reissussa on myös ekoteko. Kotimaan matkailu ei automaattisesti tarkoita vastuullisempaa reissaamista verrattuna esimerkiksi ulkomaille lentämiseen, vaan matkailuautoilukin tuottaa päästöjä. Suomessa välimatkat ovat pitkiä, kilometrejä kertyy ja bensaa kuluu. Vaikka matkailuauton hohto liittyykin vapauteen mennä miten ja milloin huvittaa, pieni suunnitelmallisuus reissussa vähentää turhien päästöjen kertymistä. Jos reitin suunnittelu tuntuu hankalalta, Best Caravanin blogeista saat reissuvinkkejä ja pysyt kärryillä mahtavista kokemuksista, reittiehdotuksista sekä yöpymispaikoista, jotka tekevät reissun suunnittelusta helpompaa. 

Vastuullisen reissaamisen tulevaisuus

Vastuullinen reissaaminen on tullut jäädäkseen. Yritykset sekä asiakkaat panostavat yhä enemmän vastuullisuuteen, ja löytävät itsensä sitä kautta uudenlaisista seikkailuista. Vastuullisuuteen kuuluu tulevaisuudessa etenkin sosiaalinen vastuullisuus ja tämä näkyy esteettömyyden lisääntymisenä reissaamisessa – niin välineet kuin kohteetkin tulevat kaikkien saavutettaviksi. Kestävä reissaaminen on tulevaisuutta ja tulevaisuus on nyt. Tule mukaan luomaan kestävämpää ja vastuullisempaa huomenta kanssamme!

Pienilläkin vastuullisilla teoilla on väliä – ja luonto kiittää ja kumartaa.

____

Lisää blogeja, vinkkejä, niksejä ja muuta löydät karavaanielamaa.fi -sivustolta. Tutustu upeisiin reissukohteisiin ja inspiroidu sinäkin seikkailemaan vastuullisesti kohti omanlaista vapauttasi. 

Suurempaakin suuri Road Show on kiertää vielä! Esillä on uutta kalustoa, jättimäinen Road Show -rekka palvelee tarvikemyymälänä ja tarjolla on hauskaa ohjelmaa koko perheelle. Tule paikalle tapaamaan asiantuntevia myyjiä ja kysymään kaikki askarruttavat kysymykset. Kiertueen tarkemman paikat ja ajakohdat löydät kätevästi täältä!

Päivitetty: 20.9.2021