Hyppää sisältöön

Best Caravan ja 4H:n Taimiteko yhteistyö jatkuu – puun taimia istutettu jo yli 100 000 kpl

Best Caravan jatkaa edellisvuosien menestyksellistä yhteistyötä 4H-järjestön Taimiteko-toiminnan kanssa tänäkin vuonna. Tämän yhteistyön tuloksena on tänäkin vuonna istutettu yli 20 000 puun taimea, luoden samalla arvokkaita työmahdollisuuksia paikallisille nuorille. Best Caravanin tavoitteena on edistää kestävämpää matkustamista ja hyvittää matkailuajoneuvojensa hiilidioksidipäästöjä istuttamalla uusia metsiä hiilinieluiksi.
|
Kuvat: Leena Skogström, 4H: Tiina Rinne

Puiden istuttamisen merkitys kestävässä matkailussa

Taimiteko-toiminta on osa Best Caravanin pyrkimystä tarjota vastuullista matkailua, jossa matkustajat voivat nauttia vapauden tunteesta ja samalla kunnioittaa ympäristöä. Puun istuttaminen on yksi konkreettinen tapa hyvittää matkailuajoneuvojen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä ja samalla lisätä metsien kasvua ja hiilinielujen kapasiteettia Suomessa.

Tämän vuoden istutukset toteutettiin kesäkuun alussa Etelä-Pohjanmaalla Soinin kunnassa ja Pohjois-Pohjanmaalla Reisjärven kunnassa. Soinin Porrassuolle istutettiin yhteensä noin 12 000 kuusentainta, mikä vastaa noin 6 hehtaarin uuden metsän aluetta. Reisjärven Rautamullansuolle taimia istutettiin noin 8000 kpl, joka vastaa noin 4 hehtaarin metsäaluetta. Istutettavien taimien alkuperä on suomalainen, ja ne ovat peräisin Fin Forelia -yritykseltä.

Reisjärven Rautamullansuolle istutettiin kesäkuussa 2023 4 hehtaarin alalle 8000 kpl kuusen taimia.

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tekemien laskelmien perusteella istutettavan metsän määrä perustuu Best Caravanin matkailuajoneuvojen hiilijalanjälkeen. Hiilijalanjälki on määritelty myytyjen ajoneuvojen keskimääräisen käytön perusteella, ja tämän perusteella Luonnonvarakeskus on laskenut tarvittavan puumäärä hiilinielun luomiseksi.

Nuorille tarjolla arvokasta työkokemusta

Taimiteko-toiminta tarjoaa paikallisille nuorille arvokasta työkokemusta. Taimien istuttamisen ohella nuoret oppivat metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja yleisesti ympäristönsuojelusta. Työskentely luonnossa tarjoaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Suomen kauniisiin maisemiin ja luontoon.

Taimiteossa paikalliset nuoret istuttavat kuusen ja männyn taimia alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä.

Vuoden 2023 istutus toteutettiin yhteystyössä Reisjärven, Toholammin ja Soinin 4H-järjestön kanssa. Istutuksilla työskenteli yhteensä 20 nuorta. Metsien hoito työllistää nuoria myös tulevina vuosina, sillä myös metsien hoito on 4H yhdistyksen vastuulla. Vuoden päästä istutetuilla metsäalueilla nuoret työskentelevät lakoavia heiniä ja vesakkoa karsien, mahdollistaen istutettujen taimien kestävän kasvun.

Yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin

Best Caravan ja 4H ovat ylpeitä tämänvuotisista istutustuloksistaan, ja tarkoituksena on jatkaa yhteistyötään tulevaisuudessakin. Best Caravanin tavoitteensa on edistää kestävää matkailua ja lisätä ympäristötietoisuutta matkailualalla. Viisivuotisen yhteistyön aikana taimia on istutettu jo 100 000 kpl eli noin 50 hehtaaria.

Jokainen matkailija voi olla osa kestävää tulevaisuutta

Best Caravanin ja 4H:n Taimiteko-toiminnan avulla jokainen matkailija voi nyt olla osa kestävää tulevaisuutta. Yhdistämällä vastuullisen matkustamisen ja puiden istuttamisen, Best Caravan kannustaa muitakin matkailualan toimijoita ja yksityisiä matkailijoita mukaan ilmastotekoihin. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus ympäristöön. Yksityishenkilötkin voivat lahjoittaa taimia osallistuen näin hiilinielujen luomiseen ja nuorten työllistämiseen.

_______________

Lisätietoa Vastuullisesta matkailusta voit lukea Best Caravanin sivuilta tai 4H-järjestön Taimiteko-sivuilta