Hyppää sisältöön

5 vinkkiä helatorstain päiväretkille – Tietäjät löytää #2

Tietäjät löytää #02 paljastaa tietäjien 5 parasta vinkkiä helatorstain ja kevään päiväretkille. Vinkkejä antoivat valokuvaajat ja urheilijat eli luvassa on varmasti sekä kauniita maisemia että mukavaa sykkeen nostatusta.
|
Kuvat: Fiia Ketonen, Joonas Linkola, Janne Lipsanen, Emma Kimiläinen ja Julia Kivelä

Säätiedote ennustaa hellettä ja vapaapäiväkin on edessä, mutta minne hurauttaa matkailuauton kanssa päiväretkelle tällä kertaa? Kokosimme Tietäjät löytää -sivustolta mielenkiintoisimmat päiväretkikohteet ympäri Suomea tähän blogiin. Vinkkejä antoivat valokuvaajat ja urheilijat eli luvassa on varmasti niin kauniita maisemia kuin mukavaa sykkeen nostatustakin. Pidemmittä puheitta – tietäjien 5 vinkkiä helatorstain päiväretkille:

 1. Suomen kansallismaisemaa: Koli & Kiviniemen eräsauna 

Valo-ja videokuvaaja Fiia Ketosen vinkki päiväretkiläiselle on Kolin kansallispuisto, josta löytyy useampia erilaisia päiväreittejä upeissa maisemissa niin kävelyä kuin vaikkapa pyöräilyäkin varten. Kolin kansallismaisemien ihailun jälkeen päivän hiet on ihana löylytellä pois Kiviniemen eräsaunassa, joka on vapaasti kaikkien retkeilijöiden käytettävissä Herajärven kierroksen varrella. Puiden pilkkominen ja vesien kantaminen järvestä tuntuu harvoin yhtä palkitsevalta, ja matkailuautonkin saa helposti parkkiin Kiviniemen luontotilalle.

päiväretki Kiviniemen saunalle

Löylyjen jälkeen on kiva vilvoitella saunan kuistilla.

2. Teijon Kansallispuisto on pääkaupunkiseutulaisen valinta

Valokuvaajat Joonas Linkola ja Julia Kivelä taas suosittelevat Salossa sijaitsevaa Teijon Kansallispuistoa, joka on kivan ajomatkan päässä myös pääkaupunkiseudulta. Joonas mainitsee Teijosta erityisesti jokaisesta ilmansuunnasta löytyvät kuvaukselliset rannat. Julia taas kuvailee Teijon kansallispuistoa yhdeksi suosikkiretkeilypaikakseen, ja suosittelee nauttimaan auringonnoususta paikan päällä mikäli vain mahdollista. Jos päätät ajaa paikalle jo edellisenä iltana, Joonaksen vinkki yöpymispaikaksi matkailuautolle on järven pohjoispuolella sijaitseva autoparkki.

päiväretkelle Teijon Kansallispuistoon

Näissä maisemissa sielu lepää.

3. Päiväretkelle Haukkavuorelle

Etelä-Savon Mäntyharjulla sijaitseva Haukkavuori on lumilautailija Janne Lipsasen suosikkikohteita retkeilyyn ja ihan vain rehelliseen näköaloista nautiskeluun. Paikan erikoisuuksia ovat kalliolipan alla sijaitseva nuotiopaikka, jonka suojissa voi hyvin grillailla vaikka sateisemmallakin kelillä sekä toisaalta alueelta löytyvät kalliomaalaukset. Uskaliaimpien kannattaa pakata mukaan myös uikkarit, sillä Haukkavuori on ikimuistoinen paikka myös talviturkin heittämiseen. Matkailuauton voi jättää parkkiin noin kilometrin päähän Haukkavuoresta, joten matkaan voi lähteä helposti myös nuorempien patikoijien kanssa.

Matkailu ja päiväretket Haukkavuorelle

Tämän nautinnollisempaa paikkaa riippumatolle on jo vaikea löytää.

4. Päiväretki Hossan kansallipuistossa: Julma-Ölkky

Kilpa-autoilija Emma Kimiläisen vinkki Kainuun ja itäisen Pohjois-Pohjanmaan päiväretkelle on Hossan Kansallipuistossa Suomussalmella sijaitseva Julma-Ölkyn kanjoni. Kanjonin näyttävin osuus on rotkojärven korkealla ilmassa ylittävä riippusilta, jonka keskellä ihminen väistämättä tuntee itsensä pieneksi miljoonia vuosia vanhan luonnonmuodostuman keskellä. Hossan kansallispuisto perustettiin vasta vuonna 2017, joten se on monille kansallispuistoissa retkeileville myös uusi tuttavuus. Rotkojärven ympäristössä on useita erilaisia retkivaihtoehtoja, ja matkaa voi jalkojen sijaan taittaa myös pyörälla tai vaikkapa kanootilla. Matkailuautolle löytyy parkkipaikka aivan Julma-Ölkyn kupeesta.

Päiväretki Hossan Kansallispuistoon

Hossan kansallispuistossa sijaitseva riippusillan ylittäminen on unohtumaton kokemus.

5. Päiväreissulla designia & luontoa: Kintulammi

Valokuvaaja Julia Kivelän vinkki Tampereella on Kintulammi eikä Julia ole ainut, sillä paikka valittiin myös vuoden 2020 retkikohteeksi. Kintulammilla patikoija pääsee nauttimaan kauniin luontomaiseman lisäksi myös “Suomen upeimmista laavuista”, jotka ovat uniikkeja ja suunniteltu luontoa mukaillen. Julian lempparilaavu on arkkitehti Malin Moision suunnittelema Kirkkokivi, jota Julia kuvailee todelliseksi taideteokseksi. Jos siis designin ja luonnon yhdistäminen kiinnostaa, Kintulammi on sinun kohteesi. Kintulammi sopii reittien puolesta hyvin myös lapsiperheille, ja matkailuauton saa pysäköityä joko Kintulammentien tai Keltolahdentien parkkipaikoille. Toisaalta paikalle pääsee Tampereelta myös pyörällä tai julkisilla. 

Päiväretki Kintulammin design-laavut

Grillaaminen luonnistuu Kintulammella trendikkäissä laavuissa.

Lisää päiväretkikohteita ympäri Suomen löytyy Tietäjät löytää -sivustolta. Tutustu matkavinkkeihin ja jaa meille omasi. Osallistu sivustolla myös arvontaan – voit voittaa matkailuauton käyttöösi viikoksi!

Päivitetty: 25.5.2022