Hyppää sisältöön

Talviretket odottavat! – Millainen matkailuauto sopii talvikäyttöön?

Kun kesäsesongin vehreys vaihtuu syksyn leiskuviin väreihin ja siitä ensilumeen, alkaa talvimatkailijan reissukuume nousta. Vaellusreitit tykkylumisine puineen, vauhdikkaat laskettelukeskukset, upeat revontuliretket ja monet muut odotetut talviaktiviteetit odottavat! Lähde tien päälle talvikäyttöön sopivalla matkailuautolla ja koe talviajan reissut aivan uudella tavalla. Mutta millainen sitten on talvikäyttöön sopiva matkailuauto ja pitääkö yöt hytistä villapaidassa ja vilttiin kääriytyneenä?
|
Kuvat: Emilia Wik & Elin Åsvik, Eeva Pettersson, Raul Fall
Lämpöpeitto suojaa matkailuautoa lämmön haihtumiselta.

Nykyisin suurin osa Suomessa myytävistä uusista matkailuautoista sopii talvikäyttöön. Tällaisessa talvikäyttöön sopivassa liikkuvassa matkakodissa ei tosiaan tarvitse kärsiä kylmästä, sillä matkailuauton ominaisuudet ja varustelut pitävän huolen siitä, että sisätila pysyy mukavan lämpimänä niin päivällä kuin yölläkin.

Eroja merkkien ja varustelujen välillä löytyy, ja ympärivuotista matkailua varten hankittavassa matkailuautossa kannattaa panostaa erinomaiseen eristykseen, tehokkaaseen lämmitysjärjestelmään ja sopiviin varustehankintoihin.

Lisää tietoa talvimatkailusta ja talveen valmistautumisesta saat Best Caravanin Talvimatkailijan oppaasta. Lisää tietoa löydät linkkien takaa.

Talvimatkailijan opas
matkailuautoilijalle     
Talvimatkailijan opas
vaunuilijalle

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sunlight retkeilyauto talvisessa maisemassa Lofooteilla

Talvikäyttöinen Sunlight-retkeilyauto.

Millainen matkailuauto sopii talvikäyttöön?

Talvimatkailuun sopivassa matkailuautossa on hyvät lämmöneristykset, jotka kattavat seinä-, katto- ja lattiarakenteet. Ikkunat ovat usein kaksikerroksiset. Lattia voi esimerkiksi olla kaksoispohjarakenteella varustettu, jolloin vesitankit ja -putkistot on pystytty sijoittamaan lämmitettävään tilaan, jolloin ne säilyvät paremmin sulina pakkasellakin. Tämä mahdollistaa sen, että oman matkakodin vesijärjestelmää pystyy halutessaan käyttämään myös talvella.

Kaksoispohjan läpi kulkeva säilytystila

Kaksoispohjarakenne on erinomainen ratkaisu talvikäyttöisessä matkailuautossa. Rakenne tuo mukanaan myös lisää säilytystilaa.

Hyvän lämmöneristyksen lisäksi ympärivuotiseen matkailuun sopivista matkailuajoneuvoista löytyy myös tehokas lämmitysjärjestelmä, joka toimii verkkovirran lisäksi kaasulla tai dieselillä, riippuen järjestelmästä. Lämmitysjärjestelmään kuuluu myös käyttöveden lämmitys. Lämmitysjärjestelmiä on kahta erilaista: ilmakiertoisia lämmitysjärjestelmiä ja nestekiertoisia lämmitysjärjestelmiä. Matkailuautojen ilmakiertoisia lämmtysjärjestelmiä valmistaa Truma, eli Trumatic ja nestekiertoisia järjestelmiä puolestaan Alde. Lämmitysjärjestelmistä puhutaankin tuttavallisemmin Trumana ja Aldena.

Matkailuauton lämmitysjärjestelmä lämmittää myös käyttövettä.

Lämmitysjärjestelmän hallintapaneelista valitaan haluttu lämpötila, energianlähde ja kytketään veden lämmitys päälle ja pois.

Vaikka talviasuttavuudesta puhutaankin yleisesti yhdellä käsitteellä, voidaan ajoneuvo luokitella talvikäyttöön sopivaksi tai talvenkestäväksi. Matkailuautojen talviasuttavuutta testataan määritellyn tarkastusmenetelmän mukaan:

  • Talvikäyttöön sopiva matkailuauto lämpiää testissä 0℃ asteesta +20℃ asteeseen korkeintaan kahdessa tunnissa. Lämpötila pysyy yllä asuinosassa.
  • Talvenkestävä matkailuauto puolestaan lämpiää -15℃ asteesta +20℃ asteeseen kahdessa tunnissa. Yhteensä neljän tunnin sisällä myös vesiputkistojen pitäisi olla sulia ja valmiita käytettäväksi. Lämpötila pysyy yllä asuinosassa.

Talvenkestävä matkailuauto selviytyy siis tehokkaammin rankemmista talviolosuhteista verrattuna talvikäyttöön sopivaan matkailuautoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myöskin talvikäyttöön sopivalla matkailuajoneuvolla pärjäisi. Voitkin miettiä, kuinka tärkeitä talviominaisuudet itsellesi ovat: jos tiedät, että tulet matkailemaan talvisin runsaasti kovistakin pakkasista huolimatta, voi talvenkestävä olla sinulle mukavampi vaihtoehto.

Hymer ML-T 570 CrossOver matkailuauto sopii talvikäyttöön erinomaisesti

Hymer ML-T 570 CrossOver on todellinen ympärivuotisen luontomatkailijan luottokumppani.

Challenger V217 Road Edition Premium ajossa talvella pikkutiellä.

Challenger 287GA maantiellä ajossa.

Challengerin retkeily- ja matkailuautot sopivat Suomen talveen kuin nakutettu.

Muun muassa Hymer lupaa, että kaikki merkin nykyaikaiset matkailuautot lähtevät tehtaalta talvenkestävinä. Hymerin ohella myös Challengerin matkailuautojen ja retkeilyautojen talvenkestävät ominaisuudet sopivat vaativalle talvimatkailijalle. Tutulta ja turvalliselta Dethleffsiltä on saatavilla niin talvikäyttöön sopivia kuin täysin talvenkestäviäkin autoja ja vaunuja niille, jotka tahtovat matkailla paljon ympäri vuoden! Talveen sopivia malleja ja lisävarusteluja löytyy myös monilta muilta merkeiltä, kuten Sunlightilta, Rapidolta ja Hobbyltä.

Talvikäyttöinen Dethleffs asuntovaunu

Karavaanailevalla Pettersson-Nuotion perheellä on ympärivuotiseen matkailuun sopiva Dethleffs Camper 740TK matkailuvaunu.

Tee varustehankinnat jo ensimmäiselle talvireissulle

Sen lisäksi, että itse matkailuauto sopii talvikäyttöön, on talvisille reissuille syytä hankkia muutamia asiaankuuluvia varusteita. 

Talvimatkailijan on syytä panostaa hyviin talvirenkaisiin.

Hyväkuntoiset talvirenkaat ovat turvallisen matkaamisen pohja. Muistathan, että myös matkailuvaunussa tulee olla talvirenkaat. Talvirenkaiden avuksi on hyvä hankkia lumiketjut tai liukuesteet ja lumilapio. Ei ole lainkaan tavatonta, että aikansa hangessa seissyt matkakoti tarvitsee hieman apuja liikkeelle lähtiessä. Lumiketjujen ohella myös luistonestolevyt ovat hyvä vaihtoehtoinen apuväline. 

Lumiketjut tai liukuesteet ovat tärkeä varuste talvimatkailijalle.

Näppärät liukuesteet napsautetaan vain kiinni renkaaseen.

Tuulilasin ja ohjaamon sivuikkunoiden eteen asetettava eristyspeitto on kullanarvoinen varuste, joka pitää sisälämpötilan mukavan tasaisena. Myös ohjaamon ja asuinosan väliin asetettava lämpöpeite vähentää lämmön haihtumista.

Lämpöpeitto suojaa matkailuautoa lämmön haihtumiselta.

Ulkopuolelle asetettava lämpöpeitto, joka suojaa myös ohjaamon sivuikkunat, on todella hyödyllinen. Peittoja on olemassa myös sisäpuolelle asetettavaksi.

Jos käytät talvimatkaillessasi oman matkailuautosi tai -vaunusi vesijärjestelmää, kannattaa hankkia pakkasvahdillinen raikkaanveden tyhjennysventtiili, jos sellaista ei ajoneuvossa valmiiksi ole. Pakkasvahti vahtii nimensä mukaan raikkaanveden lämpötilaa. Jos veden lämpötila laskee alle 5℃, pakkasvahti päästää automaattisesti vedet pois säiliöstä. Vahti voikin säästää isolta putkiremontilta vahingon sattuessa! Pidä mukana myös ylimääräistä vesikanisteria kaiken varalta.

Matkailuautojen ja vaunujen tarvikkeita voit hankkia esimerkiksi Best Caravanin CaravanMarketeista ja verkkokaupasta. CaravanMarketit löydät toimipisteidemme yhteydestä!

Lisätietoa talvimatkailusta saat Talvimatkailijan oppaista!
Talvimatkailijan opas matkailuautoilijalle
Talvimatkailijan opas matkailuvaunuilijalle

Päivitetty: 28.10.2021