Hyppää sisältöön

Tehokas matkailuauton lämmitys pitää talvimatkailijan lämpimänä

Saavut suoraan laskettelurinteestä matkailuautollesi pitämään taukoa ja haukkaamaan hieman evästä. Rinteessä käy viima, mutta matkakodissa vastassa on ihanan kotoisa lämpö, joka hellii heti sisään päästyäsi pakkasen nipistelemiä kasvojasi. Hyvä lämmitysjärjestelmä on talvikäytössä olevan matkailuauton tai -vaunun ehdoton varuste, josta ei kannata tinkiä!
|
Kuvat: Elin Åsvik ja Emilia Wik, Raul Fall
Talvimatkailusta nauttiminen onnistuu matkailuautolla!

Hyvä ja tehokas matkailuauton lämmitys pitää talvimatkailevan karavaanarin lämpimänä paukkupakkasillakin! Matkailuautojen ja -vaunujen lämmitysjärjestelmät voidaan jakaa kahteen eri ryhmään: ilmakiertoisiin lämmitysjärjestelmiin ja nestekiertoisiin lämmitysjärjestelmiin. Tuttavallisemmin kuulee puhuttavan Trumasta ja Aldesta.

Ilmakiertoisissa ja nestekiertoisissa lämmitysjärjestelmissä on eronsa, mutta molemmilla pärjää talven riennoissa mainiosti. Yksille nopea ilmakiertoinen lämmitys on paras, kun taas toisille ei ole tasaisesti lämmittävän nestekiertoisen lämmityksen voittanutta.

Jos olet kiinnostunut talvimatkailusta tai kaipaat lisätietoa talveen valmistautumisesta matkailuajoneuvosi kanssa, lataa itsellesi Best Caravanin Talvimatkailijan opas! Lisää pääset lukemaan linkkien takaa.

Talvimatkailijan opas
matkailuautoilijalle
   Talvimatkailijan opas
vaunuilijalle

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Matkailuauton lämmitys nopealla ja näppärällä ilmakiertoisella lämmityksellä

Truma eli Trumatic on ilmakiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmin ilma virtaa ajoneuvoon suulakkeiden läpi. Trumalla varustetun matkailuajoneuvon etuna on se, että asuinosa lämpiää nopeasti.

Hyvin sijoitellut suulakkeet lämmittävät ajoneuvon myös suhteellisen tasaisesti, mutta joissakin ajoneuvoissa sisätilan lämpiämisessä voi havaita pientä epätasaisuutta. On tavallista, että esimerkiksi WC-kylpyhuone lämpenee muuta ajoneuvoa nopeammin. Tätä ominaisuutta voi kuitenkin hyödyntää näppärästi: syksyn ja talven riennoissa kastuneet vaatteet kuivuvat todella hyvin nopeasti lämpiävässä kylpyhuoneessa!

Truman lämmitysjärjestelmät toimivat sähköllä ja järjestelmästä riippuen sähkön lisäksi joko kaasulla tai dieselillä. Lähteeksi voi valita myös sähkön ja kaasun/dieselin yhdistelmän. Sähkölämmitystä voi käyttää silloin, kun käytössä on verkkovirtaa.

Lämmön ohjaus Truma hallintapaneelista

Truman hallintapaneeliin näpytellään haluttu lämpötila, energianlähde ja lämmityksen tehokkuus (high tai eco).

Matkailuauton lämmitysjärjestelmä lämmittää myös käyttövettä.

Truman hallintapaneelista hallitaan myös käyttöveden lämmitys, jos vesijärjestelmä on talvireissulla käytössä.

Dieselkäyttöiset Truma lämmittimet ovat yleistymään päin ja talvikäyttöisissä ajoneuvoissa ne ovatkin todella hyödyllisiä. Kun matkailuauton lämmitys käy dieselin avulla, ei kaasun riittävyydestä tarvitse huolehtia samalla tavalla kuin kaasukäyttöisen lämmittimen kanssa. Kaasua kuluu tällöin vain kokkailuun ja jääkaapin toimintaan. Mutta tuleeko dieselkäyttöisestä lämmitysjärjestelmästä hajua? Ei tule – matkailuautoissa olevat nykyaikaiset Truman järjestelmät ovat hajuttomia!

Tasaisesti lämpiävä matkakoti nestekiertoisella lämmityksellä

Alde on nestekiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa putket kiertävät matkailuauton tai vaunun asuinosassa ja joissakin malleissa myös ohjaamossa.

Hymer Masterline parkkipaikalla

Alden lämmittimiä tapaa usein erityisesti suuremmissa matkailuautoissa.

Nestekiertoisen lämmitysjärjestelmän etuna on se, että lämpö jakautuu hyvin tasaisesti koko matkakotiin. Alde mahdollistaa myös lattialämmityksen, joka pitää huolen, etteivät varpaatkaan pääse palelemaan. Nestekiertoisen lämmityksen omaavat matkailuajoneuvot lämpiävät kuitenkin vähän hitaammin kuin ilmakiertoisen lämmityksen omaavat. Nestekiertoinen Alde on myöskin jonkin verran kalliimpi ja painavampi kuin Truman ilmakiertoinen järjestelmä.

Alde nestekiertoinen lämmitysjärjestelmä mahdollistaa myös yölämmön.

Esimerkiksi useissa Niesmann+Bischoffin linereissä on mahdollisuus erilliseen makuuhuoneen lämmönsäätöön. Tämän mahdollistaa Alden lämmitysjärjestelmä.

Alden lämmitysjärjestelmät toimivat sekä kaasulla että sähköllä tai näiden yhdistelmällä. Sähkölämmitykseen tarvitaan samaan tapaan verkkovirtaa kuin ilmakiertoisessakin lämmitysjärjestelmässä. Pidä siis huoli kaasun riittävyydestä, jos yövyt leirintäalueiden ulkopuolella!

Tuulilasipeite estää lämmön karkaamisen matkailuautosta

Muistathan myös tärkeät talvivarusteet! Matkailuauton lämmitys menee hukkaan, jos lämpö karkaa esimerkiksi suojaamattoman tuulilasin kautta.

Kumpi lämmitysjärjestelmä on parempi?

Sekä Trumalla että Aldella on omat käyttäjäkuntansa ja ne jakavat mielipiteitä. Objektiivisesti katsottuna on kuitenkin täysin makuasia, kummasta lämmitysjärjestelmästä pitää enemmän. Toisille nopea lämpeneminen ilmakiertoisella lämmitysjärjestelmällä on tärkeää, kun taas toiset nauttivat tasaisen lämmön tuottavasta ja lattialämmityksen mahdollistavasta Aldesta.

Truma on Aldea selkeästi yleisempi lämmitysjärjestelmä Suomessa käytetyissä matkailuautoissa. Monissa uusissakin matkailuautoissa Truman järjestelmät kuuluvat vakiovarusteisiin, kun taas Alde voi olla tarjolla lisävarusteena tai osana lisävarustepakettia.

Talvimatkailuun sopivia matkailuautoja, retkeilyautoja ja matkailuvaunuja löydät muun muassa Challengerilta, Hymeriltä, Dethleffsiltä, Hobbyltä ja Rapidolta. Tutustu merkkeihin ja etsi juuri nyt saatavilla olevia matkakoteja Best-Caravanin ajoneuvohausta!

Talvimatkailusta nauttiminen onnistuu matkailuautolla!

Oman lämpimän matkakodin kanssa talviaktiviteeteista nauttiminen onnistuu ainutlaatuisella tavalla!

Päivitetty: 28.10.2021