Hyppää sisältöön

Puskaparkit – Elämyksellistä matkustamista luonnon ehdoilla

Puskaparkki on leirintäalueiden ulkopuolella majoittuvien termi, joka voi tarkoittaa montaa eri asiaa. Puskaparkki voi olla parkkipaikka, ranta, levike tai vaikka pisto metsätiellä. Oikeastaan siis mikä tahansa majoituspaikka leirintäalueiden ulkopuolella.
|
Kuvat: Sara ja Joni Helminen
Tie puskaparkkiin keskellä järveä.

Kun hankimme retkeilyauton, meille oli heti ensimmäisestä päivästä asti selvää, että tulemme yöpymään leirintäalueiden ulkopuolella, ja että yöpymispaikkoinamme tulevat toimimaan puskaparkit. Retkeilyautolla voi ajaa vaikka keskelle erämaata ja nauttia omavaraisuudesta. Juomavesi riittää pitkäksi aikaa, lämmmitin huolehtii matkailijoiden mukavuudesta ja aurinkopaneeli tuottaa hiljaisesti virtaa akuille luonnon keskellä. Akkujen avulla voi ladata niin kännykät kuin käyttää läppäriäkin.

Puskaparkit voivat toimia myös pikaisena levähdyspaikkana matkan varrella, jolloin autosta ei välttämättä poistuta lainkaan, vaan yöpuulle aletaan heti auton pysähdyttyä – ja aamulla jatketaan matkaa.

Pitkä päivä ratin takana, joten pysähdyimme yöksi museon pihaan. Tavernan terassilla hieman iltapalaa ja sitten nukkumaan omaan sänkyyn.

Mikä sitten on hyvä puskaparkki? Ensimmäisenä mieleen tulevat pysähdyspaikat kuten huoltoasemat, rekkaparkit ja pysähdysalueet on syytä ohittaa. Ne ovat mielestämme kaikkein huonoimpia mahdollisia paikkoja viettää yötä. Liikenteen melu on kova ja ympäristö on usein epäsiisti. Nopeaa yöpymispaikkaa etsiessä kannattaakin poiketa reitiltä hieman, mieluiten pieneen kaupunkiin ja etsiä sieltä rauhallinen yöpymispaikka. Kirkkojen pihat, hautausmaan parkkipaikat, muistomerkkien parkit, viehättävät pientaloalueet ja puistojen reunat toimivat usein nopeana, rauhallisena ja turvallisena yöpymispaikkana kaupungeissa.

Vieraassa ympäristössä matkustaminen

Usein kahviloiden ja ravintoloiden omistajat antavat ilomielin matkaajan jäädä parkkipaikalle yöksi – ja moni vieraanvarainen isäntä tarjoaa sähköäkin pyytämättä. Etenkin Itä-Euroopassa ravintoloiden omistajat ovat tottuneet karavaanareihin ja heillä on miltei aina osoittaa rauhallinen soppi matkailijalle, jossa voi sulatella rauhassa hyvin syötyä ateriaa.

Kreikassa ravintolan omistaja ohjasi meidät lounaan jälkeen terassin viereen, koska kalastajien puuhia on kuulemma rauhoittavaa seurata.

Yleensä pyrimme ajamaan päivänvalossa puskaparkkiin, ja hyvin usein löydämmekin paikan keskeltä rauhallista luontoa, joka on ehdoton suosikkiympäristömme. Miten sitten näitä paikkoja löytää? Vieraassa ympäristössä matkustaessa kannattaa hyödyntää teknologiaa, jolloin ei tule turhaa ajettua toistakymmentä kilometriä pikkuteitä todetakseen, että tien päädyssä onkin yksityinen mökkikylä.

Pitkän hiekkatien päässä odotti puskailijan paratiisi ilta-auringon kera.

Googlen sateliittinäkymän avulla etsimme lähistöltä järviä ja pieniä metsäteitä, jotka tarjoavat yleensä täydellisen ja hiljaisen paikan viettää yö autossa keskellä kaunista luontoa. Park4Night-sovelluksen avulla löytää kaupungista karavaanareille tarkoitetut parkkipaikat ja luonnonläheiset puskaparkit matkailuautolla yöpymiseen. Suomalaiset puskaparkkeiljat ovat myös merkinneet mieluisiaan yöpymispaikkoja yhteiselle puskaparkkikartalle.

Kun pitää silmät ja tarvittavat puhelinsovellukset auki, puhdasta ja raikasta lähdevettä löytää joka puolelta.

Olemme huomanneet, että eri maiden kohdalla ei puskaparkkeillessa käytännössä ole juuri eroa. Ympäristöä ja muita ihmisiä kunnioittaen ja huomioiden sekä ihan normaalia maalaisjärkeä käyttämällä puskaparkkeilu sujuu usein ongelmitta. On selvää ettei omia tavaroita levitellä ympäristöön ja melutaso pidetään kohtuullisena. Juhlimiseen tarkoitettuja paikkoja löytyy varmasti muualtakin kuin luonnon rauhasta.

Lomakauden ulkopuolella pysäköinti on usein vapaampaa.

Lomasesongin aikana kannattaa välttää suosittuja rantoja. Hotellin ikkunan merinäköala on varattu siitä maksavalle asiakkaalle, eikä ole kohteliasta pysäköidä omaa autoa estäen näkymää joltakin toiselta. Suosituissa lomakohteissa ja suuremmissa kaupungeissa Suomen ulkopuolella on usein erillinen matkaparkki asuntoautoille, joista voi kävellen tai julkisia kulkuvälineitä käyttäen päästä keskustaan. On hyvä huomioida että parkkipaikka on ajoneuvon pysäköintiin tarkoitettu alue, jossa ei yleensä saa leiriytyä. Parkkipaikat ja puskaparkit ovat kaksi eri asiaa.

Luonnonpuistoissa parkkeerausta voidaan rajoittaa järjestyssäännöillä. Matkailuauton kieltäviä kylttejä on syytä noudattaa ja etsiä yöpymispaikka muualta. Suosituimmille paikoille emme myöskään suosittele jäämään pidemmäksi aikaa, varsinkaan jos tilaa on rajoitetusti. On kohteliasta antaa mahdollisuus seuraaville ihmisille nauttia kauniista maisemista ja ympäristöstä.

Puskaparkkeilun etiketti ja säännöt Suomessa

Matkailuauton voi parkkeerata tien välittömän läheisyyteen mutta maastoajo ei ole sallittua. Luonnossa voi leiriytyä lyhytaikaisesti, kunhan leiriytyminen ei aiheuta haittaa tai häiriötä. Roskaton retkeily on helppoa liikkuvalla kodilla, koska roskis kulkee helposti mukana. Nuotion tekeminen vaatii maanomistajan luvan ja metsäpalovaroituksen aikaan tulen tekeminen on sekä vaarallista että kiellettyä. Urbaanissa puskailussa on tärkeintä noudattaa pysäköintiehtoja ja muistaa, että maastopysäköinti on kiellettyä. Retkeilyauton etuna on se, että se on sopivan kompakti matkakulkine ja mahtuu kaupunkioloissa normaaliin parkkiruutuun. Kunhan noudattaa pysäköintikylttejä, auton saa parkkeerata yöpymistä varten hyvillä mielin.

Lounaan syöminen ulkona nurmikolla ei aiheuta haittaa – joten se on sallittua vaikka keskellä kaupunkia.

Joskus yöpaikan valinta ei välttämättä mene kuitenkin aivan nappiin. Joku paikka voi olla hiljainen yhtenä yönä ja toisena meluisa. Jo ajatus siitä että kesken yöunien pitäisi lähteä ajamaan autoa ja etsimään toista yöpaikkaa voi kuulostaa kaamealta. Kaupungissa yöpyessä satunnaisen melun tukahdutamme korvatulpilla, mutta meitä rauhoittaa myös tieto siitä, että tarvittaessa voimme vain hypätä sängystä suoraan auton rattiin ja ajaa muualle.

Ateenan keskustassa parkkipaikat ovat vähissä joten parkkeeraaminen on luovaa.

Olemme matkustaneet 27 eri maassa puskaparkkeillen emmekä ole koskaan kokeneet olevamme vaarassa. Jotkin yöpaikat varsinkin kaupungissa yöpyessä ovat vaikuttaneet päivällä rauhallisilta, mutta yöllä muuttuneet hieman meluisiksi. Usein olemme kuitenkin olleet niin väsyneitä että olemme vain kääntäneet kylkeä ja jatkaneet levollisena unia aamuun asti.

Matkaparkit ovat puskaparkkeja palveluilla

Jos puskaparkkeilu tuntuu yksinäiseltä ja muiden karavaanarien olemassaolo ympärillä tuo turvallisuuden tunteen, kannattaa suosia matkaparkkeja. Matkaparkit ovat ikäänkuin puskaparkin ja leirintäalueen välimuotoja. Suomen ulkopuolella monilla kaupungeilla on omat matkaparkkinsa, jossa automatkailija voi yöpyä. Suomessa matkaparkit ovat vielä aika harvinaisia, mutta niissä muutamassa mitä Suomessa on – palveluita onkin sen edestä. Best-Caravan Hyvinkään matkaparkki tarjoaa raikas- ja jätevesihuollon lisäksi matkalaiselle myös esimerkiksi pyykinpesumahdollisuuden sekä saunan! Vastaavanlaiset täyden palvelun matkaparkit Best-Caravanilta löytyy myös Turusta ja Oulusta. Tampereella ja Kuopiossa voi myös yöpyä matkaparkissa. Best-Caravanin matkaparkissa voi yöpyä maksutta.

Euroopassa pienemmissä kaupungeissa matkaparkit ovat usein täysin ilmaisia mutta suurkaupungeissa matkaparkin käytöstä peritään maksu. Matkaparkit sijaitsevat usein keskeisillä paikoilla, jolloin auton voi jättää päivän ajaksi matkaparkkiin ja kävellä pari korttelia autolta kaupungin keskustaan. Matkaparkeissa voi myös yöpyä. Yleensä jätevesien tyhjennys näissä parkeissa on ilmaista, mutta raikas vesi ja sähkö maksavat euron tai kaksi. Jotkin matkaparkit sijaitsevat kauniilla paikalla puistomaisella alueella esimerkiksi aivan vesistön ääressä. Reissulla olessamme hoidamme usein auton huoltohommat matkaparkissa ja käymme tutustumassa kaupunkiin jalan. Illaksi auton ratti kääntyy taas pikkutielle ja kohti uutta tuntematonta puskaa.

Tylsän asfalttikentän sijaan, monet matkaparkit ovat kauniilla vehreillä paikoilla.

Retkeilyautolla matkustaessa ehdoton etu onkin se että majoitus kulkee renkaiden päällä. Vapaus valita mitä omasta ikkunasta näkyy on tämän harrastuksen parhaita puolia! Puskaparkit on ehdottomasti meidän juttu.

Päivitetty: 6.5.2021