Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Alpeille – Nomadielämää #19

Jos haaveilet matkailuautoreissusta Alpeille, olet löytänyt tiesi oikean blogin pariin. Valokuvaaja Petteri Hentilä esittelee omat lempikohteensa Itävallan ja Sveitsin Alpeilta, jotka on helppo valloittaa matkailuautolla.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Tervetuloa reissutarinan pariin, jossa pääset sukeltamaan Alppien upeiden maisemien ja kiehtovien kohteiden pariin Sveitsiin ja Itävaltaan. Luvassa on lumoavia maisemia ja matkailuautoilun vapautta lumihuippuisten vuorien ja virkistävien vesien äärellä. Nappaa tästä vinkit talteen ja suuntaa matkailuautolla Alpeille!

Sveitsin Alpit

Wägitalersee – rauhallinen järvi, jonka vain “tietäjät tietää”

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Sveitsin Alpeilla, jossa silmiemme eteen ilmestyi henkeäsalpaavaa kauneutta. Suuntasimme Schwyzin maakunnan alueelle, joka on tunnettu vehreydestään, kirkasvetisistä järvistään ja lumihuippuisista vuoristaan. Parkkeerasimme matkailuauton Wägitalersee järveä kiertävälle rantatielle, josta matkailuauton takaa avautuivat upeat lumihuippuiset vuoret. 

Wägitalersee järven pohjoisesta päädystä löysimme upean picnic-paikan.

Wägitalersee järven pohjoisen osan rantatien varrelta löytyi lukuisia sopivia pysäköintipaikkoja myös yön yli pysäköintiin. Emme “leiriytyneet” alueelle, eli levittäneet omia retkituolejamme ympäri pysäköintilevikettä, sillä halusimme pitää hiljaista profiilia rauhallisessa kohteessa ja jättää myös toisille rauhaa nauttia luonnon kauneudesta.

Sveitsin Alpeilla matkailuautolla matkailu on vaivatonta. Tiet ovat hyväkuntoisia ja helposti ajettavia ja usein vuoristoteilläkin on kaksi kaistaa.

Järven eteläisessä päädyssä oli asutusta, mutta pohjoispäädyssä sopivia pysäköintipaikkoja matkailuautossa yön yli vietettäväksi oli useita.

Wägitalersee järveltä pystyi suoraan lähtemään vaelluksille läheisille vuorille, pyöräillä ympäri järveä, tai ihan vain fiilistellä järven rannassa tunnelmallista kesäpäivää Alpeilla. Tapasimme myös mukavia paikallisia kalastajia, jotka tarjosivat meille grillieväitä nuotiolla. Saimme huomata, että kun on ystävällinen, siisti ja rauhallinen karavaanari, Sveitsiläisten kanssa tulee hyvin juttuun.

Saxer Lücke – Sveitsin Alppeja parhaimmillaan

Wägitalersee järveltä jatkoimme matkaa upeaan vaelluskohteeseen lähelle Itävallan rajaa. Saxer Lücken vaellus on yksi Euroopan upeimpia vaelluksia. Vaelluksessa upeinta on se, että koko vaelluksen ajan maisemat ovat päätähuimaavia, vaelluksen tapahtuessa yli 1700 metrin korkeudessa. 

Saxer Lücken vaellus kulkee vuoriston päällä tunnelmallisia polkuja pitkin.

Vaellus alkaa osoitteesta Frümsnerbergstrasse, 9467 Sennwald (47°14’51.5″N 9°28’14.0″E), josta löytyy köysiradan pysäköintipaikka. Alkuun on noin vartin nousu köysiradalla Staubern nimiselle vuorelle, josta lähtee noin 3 kilometrin vaellus Saxer Lücken näköalapaikalle. Mikäli hissin haluaa skipata, voi vaihtoehtoisesti myös kävellä neljän tunnin vaelluksen ylös asti. Näköalapaikalta voi halutessaan jatkaa kilometrin päähän läheiselle vuoristojärvelle virkistäytymään ja syömään lounasta. Päätimme kuitenkin nauttia illallista auringonlaskussa näköalapaikalla.

Sveitsin Alppien maisemissa on valokuvaajan hymyn herkässä.

Kaiken kaikkiaan Sveitsin Alpeilla matkailuautolla matkailu on vaivatonta. Tiet ovat hyväkuntoisia ja helposti ajettavia ja usein vuoristoteilläkin on kaksi kaistaa. Sveitsissä yön yli matkaparkkeja leirintäalueiden ulkopuolella on helposti saatavilla järvien lähistöltä ja vaelluksien aloituspaikoilta. Vuoristossa matkaillessa ja vaeltaessa kannattaa kuitenkin huomioida vaihtelevat sääolosuhteet. Lämmin vedenkestävä vaatetus ja hyvät vaelluskengät on tärkeä olla mukana. 

Itävallan Alpit

Seuraavaksi matkailuautomme vei meidät Itävaltaan, jossa jatkoimme Alppien valloittamista. Tyrolin alue tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja – vaellusreittien lisäksi suosittuja aktiviteettejä ovat koskenlasku, maastopyöräily ja kiipeily. 

Suuntasimme tunnetulle Schlegeisspeicherjärven vaellukselle. Matka järvelle on jo itsessään elämys, koska järvelle vievä tunneli on rakennettu aikanaan säännösten mukaan kapeimmaksi mahdolliseksi yksisuuntaiseksi tieksi, jota säädellään liikennevaloin.

Pysähdyimme ihastelemaan vesiputousta Schlegeisspeicher -järven vaelluksen lomassa matkalla vuoristomökille.

Parhaiten päivävaellukseksi sopiva pätkä suuntaa Schlegeisspeicher järveltä ylöspäin Olperer hutte -vuoristomökille, jossa on ravintola, sekä yöpymismahdollisuus retkeilijöille. Tämä on hyvä pitää mielessä pidemmillä vaelluksilla. Päivävaellus vuoristomökille ja takaisin on noin kolme tuntia sisältäen 600 metriä nousua 2388 metrin korkeuteen. 

Itävallan Alpeilla maisemat ovat päätähuimaavat!

Olperer Huttelta hieman ylöspäin on myös tunnettu riippusilta, joka suuntaa Schlegeisspeicherjärvelle päin. Järvi on upean turkoosi, koska siihen laskee vesi ympäröivästä vuoristosta. Järveä suojaa uljas pato, joka suojelee läheisiä kyliä. Ylhäällä meille selvisi, että Schlegeisspeicherjärven seutu on vain yksi monista lähialueen vaelluskohteista.

Alpeilla ajaessasi, varaa tarpeeksi aikaa, jotta voit valita isojen teiden sijaan elämykselliset vuoristoreitit ja pysähtyä mieleiseesi maisemaan yöksi. 

Saavutettavuus: Vaelluksen lähtöpisteeseen asti ei ole mahdollisuutta ajaa matkailuautolla. Onneksi matkailuautoille on varta vasten järjestetty hyvät fasiliteetit muutamaa kilometriä ennen tunnelia Schlegeisspeicherjärvelle. Matkailuautoilijoiden matkaparkissa vuorokauden majoittuminen kustantaa 15 euroa ja alueella on käytettävissä WC ja suihku. Parkkipaikan edestä pääsee bussikyydillä noin tunnin välein järvelle. Matka kannattaa kuitenkin aloittaa aamupäivällä, koska tunneli on auki kesäaikaan 7.00-18.00 tämän hetken tiedon perusteella.

Muutaman kilometrin mittaiselta Ginzling – Schlegeisspeicher -järven tieltä löytyy kätevä matkaparkki hintaan 15€/yö.

Nomadin vinkit Alpeille

Matkailuautolla Alpeille reissaaminen mahdollistaa joustavuuden ja vapauden pysähtyä ja yöpyä monissa mielenkiintoisissa paikoissa. Matkailuauto on täydellinen tukikohta levähtää erilaisten kiinnostavien aktiviteettien välissä. 

Alppien aktiviteettitarjonta on monipuolista – tekemistä löytyy maastopyöräilystä ja koskenlaskusta järvillä suppailuun ja aina vaeltamiseen mahtavissa maisemissa.

  • Varaa tarpeeksi aikaa, jotta voit valita isojen teiden sijaan elämykselliset vuoristoreitit ja pysähtyä mieleiseesi maisemaan yöksi. 
  • Ota huomioon sääolot, jotka vaihtelevat usein vuoristossa. Huomioi myös matkustusajankohta. Monet vuoristoreitit ovat kiinni vielä toukokuun alussa. Tarkista ennen matkaasi lumitilanne netistä, joka löytyy helposti googlettamalla. Paras aika matkustaa on toukokuun lopusta alkusyksyyn. 
  • Varaudu Itävallan Alppien tunnelimaksuihin, jotka pyörivät 10-20e ympärillä. Itävallassa sekä Sveitsissä tulee myös moottoriteille ostaa tietullitarra tuulilasiin. Itävallassa 10 päivää oli n. 10e ja Sveitsissä vuoden tarra n. 40e.
  • Varaa käteistä rahaa. Yllättävän usein vuoristokohteissa ei toimi kortti.
  • Varaudu myös siihen, että Sveitsissä ei toimi EU-alueen edullinen netti. 
  • Varaudu ostamaan paljon eväitä vaelluksille, jotka voit valmistaa matkailuautossa.
  • Varaa aikaa hyvien matkaparkkien tsekkaamiseen. Yön yli parkkeja löytyy mm. Park4Night -mobiilisovelluksesta.

Matkailuautolla tavoitat Alppien upeita kohteita omassa tahdissasi.

Matkailuautolla Alpeille – Sveitsi ja Itävalta lumoavat kauneudellaan

Matkailuautolla Alpeilla matkustaminen tarjosi meille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea nämä upeat kohteet omalla aikataulullamme ja oman mielenkiintomme mukaan. Karavaanimatkailu antoi meille vapauden tutkia syrjäisiä paikkoja ja kokea aitoa luonnonläheistä elämää.

Jos kaipaat seikkailua, upeita maisemia ja vapautta matkustaa omaan tahtiin, suosittelen ehdottomasti matkailuautolla Alpeille suuntaamista. Sveitsin ja Itävallan yhdistelmä tarjoaa karavaanarille monipuolisen ja ikimuistoisen kokemuksen.

____________

Lisää nomadielämää ja seikkailuja voit seurata sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petterin Hentilä -nettisivuilta. 

Rupesivatko seikkailut Alpeilla houkuttelemaan? Valmistaudu reissuun vertailemalla mikä reitti olisi paras Keski-Eurooppaan ajamiseen.  Ota alle vuokrattu matkailuauto – sillä pääset helposti kohteeseen kuin kohteeseen ja koet matkailuautoilun vapauden.

Päivitetty: 1.7.2024