Hyppää sisältöön

Kaksi reittiä Keski-Eurooppaan matkailuautolla – Nomadielämää #16

Jos haaveilet reissusta Keski-Eurooppaan matkailuautolla, valittavana on muutama vaihtoehto reitin suhteen. Tässä blogissa valokuvaaja Petteri Hentilä vertailee kahta eri tapaa tavoittaa Keski-Eurooppa Suomesta matkailuautolla ja antaa omat vinkkinsä tien päälle Eurooppaan.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Kesäloman korvalla monella voi olla mielessä reissu Suomesta Keski-Eurooppaan matkailuautolla. Tässä blogissa valokuvaaja Petteri Hentilä esittelee kaksi helppoa tapaa tavoittaa Keski-Euroopan nähtävyydet Suomesta käsin, sekä kertoo keskeisimmät syyt, jotka voivat vaikuttaa reittivalintaan.

Keski-Eurooppaan matkailuautolla – reitti ja matkan suunnittelu

Matkailuautoilun suola on vapaus suunnitella matka juuri niin kuin haluaa. Molemmat reitit tarjoavat upeita maisemia ja mielenkiintoisia kohteita, mutta reittiä suunnitellessa on hyvä tiedostaa omat mieltymykset sekä prioriteetit. Ensimmäisessä reitissä ajellaan Via Balticaa Baltian halki kohti Keski-Eurooppaa ja toisessa mennään suoraan Helsingistä autolaivalla Saksaan

Berliinissä viihdyimme hintaan 47,5€/yö Hotel und City Campingissa osoitteessa Gartenfelder Str. 1, 13599 Berliini, Saksa.

Kaksi reittiä Keski-Eurooppaan matkailuautolla

Ensimmäisessä vaihtoehdossa  matkataan Baltian kautta Puolaan ja sieltä edelleen Italiaan. Tämä vaihtoehto sisältää enemmän ajoa, mutta myös monipuolisen ja kauniin reitin. Matkalla pääsee näkemään Baltian kauniit vanhat kaupungit, Puolan tunnelmallisen maaseudun, ja lopulta Italian jylhät Alpit. Reitti on suhteellisen suora ja nopea, ja se on helppo suunnitella etukäteen.

Finnlinesin 36 tunnin risteily Helsingistä Saksan Travemundeen tarjoaa rentoutumista ja mahdollisuuden toimistotöihin oman kannettavan tietokoneen kanssa.

Toisessa vaihtoehdossa matka alkaa Helsingistä lautalla Trevemündeen Lyypekin lähelle Saksaan, josta matka jatkuu Berliiniin, Prahaan ja sieltä Alpeille. Tämä reitti sisältää 36 tunnin laivamatkan Helsingistä Saksaan, josta voikin jatkaa palautuneena kohti Euroopan nähtävyyksiä ja upeita maisemia. Tämä reitti on kustannusten osalta hieman kalliimpi, mutta tarjoaa alkumatkalle rentoutumisen, sekä laivanmatkan jälkeen mahdollisuuden vierailla monissa Keski-Euroopan kauneimmista kaupungeista ja nähtävyyksissä.

Matkustuskustannukset vertailussa

Kustannukset ovat tärkeä tekijä, kun suunnittelet reissuasi. Ajettaessa Baltian kautta säästyy rahaa, sillä vaikka bensaa kuluu enemmän, on se halvempaa, kuin laivamatkasta maksaminen. Baltian maat ja Puola ovat myös halvempia, kuin monet Keski-Euroopan maat niin bensan osalta, kuin myös ruokaostosten kannalta.

Prahassa yövyimme puolen tunnin raitiovaunumatkan päässä keskustasta River Camping Praguessa hintaan 33€/yö.

Toisessa vaihtoehdossa lauttamatka kustantaa Helsingistä Trevemundeen matkailuauton kanssa alkaen noin 550€. Säästöä tulee kuitenkin noin 1000 kilometrin polttoainekustannuksista, kun matka taittuu laivan kyydissä. Toki kannattaa huomioida, että Berliinissä leinrintäalueella yöpyminen maksaa myös hieman enemmän, kuin Baltian maissa ja Puolassa.

Ajankäyttö ja mukavuus reissatessa

Aika ja mukavuus ovat myös tärkeitä tekijöitä matkaa suunniteltaessa. Reitti Baltian kautta sisältää paljon ajamista, sillä pitkää laivamatkaa ei ole. Saksaan autolaivalla menevä taas voi hyödyntää laivamatkan esimerkiksi toimistotöiden tekemiseen. Matka Baltian kautta Puolaan ja sieltä Italiaan kestää noin viikon, mikä on ajallisesti samaa luokkaa, kuin jos taittaisi alkumatkan laivalla. 

Laivamatkalla Eurooppaan ehtii tehdä töitä, käydä kuntosalilla, saunassa, syömässä, tai ihan vain pohdiskella syntyjä syviä.

Mukavuus riippuu matkailijan mieltymyksistä. Via Baltcian varrella voi matkailuautoilija yöpyä leirintäalueilla tai parkkipaikoilla, jotka ovat tunnetusti edullisia Baltian maissa ja Puolassa. Toisen vaihtoehdon laivamatka mahdollistaa helpon ja mukavan yöpymisen ja vaikkapa etätöiden teon.

Tekemistä matkan varrella

Prahan linnassa on esiaikojen tunnelmaa!

Matkalla Keski-Eurooppaan löytyy molempien reittien varrelta paljon mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Via Baltica

Aktiviteettivinkit matkailuautolla matkatessa Via Balticaa Tallinnasta Prahaan ja edelleen Alpeille:

  • Viro: Tutustu Tallinnan historialliseen vanhaan kaupunkiin ja rentoudu Pärnun viehättävässä kylpyläkaupungissa Etelä-Virossa.
  • Latvia: Matkalla Pärnusta Riikaan voit nauttia upeista merimaisemista, kun Via Baltica kulkee Riianlahden rantaa pitkin. Vieraile Riian lähellä sijaitsevassa upeassa Gaujan kansallispuistossa. Tutustu Riikaan ja viihdy viereisessä Jūrmalan kaupungissa, joka on Liettuan Rivierana tunnettu kylpylä- ja rantakaupunki. 
  • Liettua: Ota haltuun Kaunas, joka on Liettuan toiseksi suurin kaupunki, jossa yhdistyvät kaunis arkkitehtuuri ja historiallinen tunnelma. Tutustu vanhaan hansakaupunkiin, kävele kapeilla kujilla ja nauti kaupungin ravintoloista.
  • Puola: Via Baltican päätöspiste on Puolan pääkaupunki Varsova. Tutustu historialliseen vanhaan kaupunkiin, jossa voit ihastella kauniita renessanssi- ja barokkirakennuksia. Käy kuninkaallisen linnoituksen alueella, tutustu kuninkaalliseen palatsiin ja kävele Vistulan joen rannalla. 

Travemündesta kohti Alppeja

Tämän reitin varrelle osuu monta käymisen arvoista kohdetta. Tässä muutamia tärppejä:

  • Lübeck, joka on kuuluisa historiallisesta vanhastakaupungistaan, on matkan ensimmäinen pysäkki Travemünden jälkeen. Voit kävellä kauniilla kujilla ja tutustua Hansakaupungin arkkitehtuuriin ja voit maistaa Lübeckin kuuluisaa marenkikakkua.
  • Hampurissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Voit tutustua kaupungin satama-alueeseen, joka on yksi Euroopan suurimmista. Lisäksi voit vierailla Hampurin vanhassa kaupungissa ja ihailla sen kauniita kanaaleja.
  • Berliini: Seuraava pysäkki matkalla on Berliini, jossa voit tutustua moniin historiallisiin nähtävyyksiin, kuten Brandenburgin porttiin, Berliinin muuriin ja kuuluisaan “Checkpoint Charlie” -nimiseen Berliinin muurin rajanylityspaikkaan. Kaupungissa on myös runsaasti museoita, ravintoloita ja vilkasta yöelämää.

Prahan Letenské sady puistosta avautuu makea näkymä kaupungin ylle.

Nähtävää Keski-Euroopassa alkumatkan jälkeen

  • Tšekki: Molempien reittien varrella, kohti Alppeja ajellessa, kiinnostava pysähdyspaikka on Tšekin historiallinen pääkaupunki Praha. Tutustu upeaan arkkitehtuuriin, kuten Prahan linnaan, Kaarlensiltaan ja Vanhaan kaupunkiin. Kävele kapeilla kujilla, ihastele maisemia kaupungin yltä Letenske Sadyn puistosta ja nauti perinteisistä tšekkiläisistä ruoista ja juomista. Yövy kätevästi River Camping Praguessa, josta on vain puolen tunnin ratikkamatka keskustaan.
  • Alpit: Matka Prahasta voi jatkua kohti Alppeja. Voit suunnata esimerkiksi Itävallan Zell Am Seehen, sekä Lienziin ja tutustua upeisiin vuoristomaisemiin. Patikoi vuorilla, tutustu pyöräillen tunnelmallisiin vuoristokyliin ja nauti ulkoilma-aktiviteeteista. 

Alppien läpi ajaessa voit kokea useamman mikroilmaston saman päivän aikana.

Huomio vakuutuksista ja asiakirjoista! Tien päällä matkustaminen antaa vapauden ja mahdollisuuden suunnitella matka juuri omien mieltymysten mukaisesti. Muista kuitenkin tarkistaa kunkin maan vakuutusvaatimukset ja muut tärkeät asiat ennen matkaa. Saimme itse järjestettyä kätevästi maastavientikirjan matkailuautoon rahoitusyhtiöltä yhdellä soitolla, sekä Green Cardin vakuutusyhtiöltä, joka toimii tositteena autovakuutuksesta Euroopassa matkaillessa.

Kesäreissu Keski-Eurooppaan matkailuautolla

Saksassa yövyimme ensimmäisen yön rauhallisella parkkipaikalla maalaiskylän laitamilla, jonka löysimme Park4Night -sovelluksesta.

Sekä ajo Baltian kautta, että laivamatka Saksaan ja sieltä ajo edelleen etelään, tarjoavat upeita kokemuksia Keski-Euroopan matkailuautoilijoille. Reittiä valitessa kannattaa ottaa huomioon kustannukset, ajankäyttö sekä mukavuus. Huomioon kannattaa myös ottaa erilaiset aktiviteetit ja nähtävyydet, joita matkan varrelta löytyy ja rakentaa oma reitti mieluisaksi omien mielenkiinnonkohteiden mukaan. Ota siis suunnitteluvihko käteen ja rupea pohtimaan mikä olisi sinulle paras reittivaihtoehto kohti Keski-Euroopan karavaaniseikkailuita. 

___________

Eurooppa seikkailullemme on luvassa jatkoa myöhemmin. Pysy siis kuulolla. Seuraavaa reissublogia odotellessa voit lukea Lisää nomadielämää ja seikkailuja seuraamalla sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petterin Hentilä -nettisivuilta.

Alkoiko Manner-Euroopassa karavaaneilu kiinnostamaan? Keski-Euroopasta pääsee helposti jatkamaan kohti Ranskan Normandian houkuttelevaa rannikkoa. Mahdollisuutena on myös jatkaa pidemmälle kohti etelän lämpöä ja suunnata matkailuautolla Portugaliin saakka.

Päivitetty: 5.9.2023