Hyppää sisältöön

Luo joulutunnelmaa lasten kanssa matkailuvaunussa

Joulu on perinteiden ja yhdessäolon aikaa, mutta aina voi löytää uusia tapoja nauttia joulun tunnelmasta. Pettersson-Nuotion perheessä pikkujouluja on vietetty perinteistä poiketen omalla pihalla seisovassa matkailuvaunussa, missä jopa piparit paistuvat kätevästi. Luo sinäkin joulun tunnelmaa matkailuajoneuvoosi!
|
Kuvat: Eeva Pettersson, Johannes Nuotio, Linda Nuotio
Lapset viettävät pikkujouluja asuntovaunussa.

Perheemme joulun odotukseen kuuluu kuusen koristelua, jouluvalojen ripustamista sekä piparkakkujen ja muiden herkkujen leipomista. Vaikka perinteet ovat tärkeä osa joulun aikaa, olemme halunneet myös hieman tuulettaa niitä: meidän perheessämme joulua odotetaan kodin lisäksi myös pihallamme seisovassa matkailuvaunussa. Piparien leipominen, koristeiden ripustaminen sekä yhdessä vietetty aika ovat oivia tapoja luoda joulutunnelmaa lasten kanssa joulutunnelmaa matkailuvaunussa. Voipa matkailuajoneuvossa viettää jopa pikkujouluja perheen tai kavereiden kanssa, kuten meidän perheemme on tehnyt! Tästä blogista voit löytää vinkkejä uudenlaiseen joulun tunnelmointiin kotoisassa matkakodissa.

Äiti, isä ja tyttö istuvat jouluvalojen alla.

Joulukiireessä on hyvä välillä pysähtyä ja vain nauttia joulunodotuksesta yhdessä.

Joulutunnelmaa ja matkailuvaunun koristelua kransseista kynttilöihin

Best Caravanilta hankkimamme matkailuvaunu on aiemminkin näyttänyt monipuolisuutensa tarjoamalla tilat paitsi koko perheen reissuille, myös juhlaan ja etätyöhön. Joulun tunnelmointi sopii vaunuun siis erinomaisesti!

Kun kaikki sulloituivat vaunuun, tarkenee siellä jo puuhailla ja voi aloittaa joulukoristeiden laiton yhdessä lasten kanssa. Meillä jouluvalot saadaan roikkumaan keittiön kaappien ympärille ja valokranssi nostetaan sängyn viereen ikkunaan. Koristetontutkin pääsevät mukaan luomaan joulun tunnelmaa, ja kodin puolelta on helppo napata matkailuvaunuun mukaan myös muhkeita sisustustyynyjä ja joulupalloja.

Muutama isompi tuoksukynttilä levittää vaunuun hyvää tuoksua, mutta vielä jouluisampi tuoksu syntyy tietysti piparkakuista, jotka on ihanaa leipoa perheemme pikkuisten kanssa joulumusiikin tahdissa. Ehdoton asuste piparien leivontaa varten ovat tonttulakit.

Piparinleuvontaa asuntovaunussa.

Piparien leipominen on lastemme lempipuuhaa.

Piparinpaistoa matkailuvaunussa – miniuuni testiin

Kuten jo aiemmin olemme saaneet todeta, ruoanlaitto onnistuu matkailuvaunussakin mutkattomasti – niin myös joulun aikaan! Glögit valmistuvat keittiön kaasuliedellä nopeasti ja piparien paistoa varten lämpenee vaunun miniuuni. Tehoa ei uunista puutu, mutta piparien paiston suhteen saa kyllä olla valppaana, jotta piparkakut eivät saa liikaa väriä pintaan.

Glögit valmistuvat keittiön kaasuliedellä nopeasti ja piparien paistoa varten lämpenee vaunun miniuuni

Nimensä mukaisesti miniuuni on melko pieni, ja niinpä isommalle sakille pipareita saa paistaa monta pellillistä. Peltejä täyttäessä saattaa muutama palanen piparkakkutaikinaa eksyä suuhun jos toiseenkin. Sama kaava toistuu piparien koristeluvaiheessa: osa koristekarkeista päätyy keksien päälle – ja osa livahtaa suoraan suuhun. Nämäkin makupalat ovat tärkeässä roolissa joulumuistoja luodessa.

Piparinpaistoa asuntovaunussa miniuunilla.

Piparinpaistoa asuntovaunussa – miniuuni todisti tehonsa ja oli täysin sovelias keksien paistoon.

Näin loihdit herkulliset piparit

Piparitaikinan voi tietysti ostaa valmiina kaupasta, jos touhua ja tohinaa on jo riittämiin ilman leivontaan ryhtymistäkin. Mutta mikäli intoa ja aikaa riittää, voi piparit valmistaa alusta asti itse. Taikinan tekeminen on taatusti hauskaa puuhaa koko perheelle – esimerkiksi tällä Marttojen reseptillä onnistut varmasti. Huomaa kuitenkin, että piparitaikina on hyvä valmistaa jo paistoa edeltävänä päivänä.

Paraisten piparkakut

1 1/2 dl siirappia
200 g (2 1/3 dl) sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja

  1. Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet.
  2. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos.
  3. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään.
  4. Kaaviloi taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.
  5. Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla kakkuja ja paista 200°C:ssa 5–8 minuuttia.

Piparkakkujen kuorrute

2 dl tomusokeria
1–2 rkl vettä

  1. Mittaa tomusokeri kulhoon.
  2. Sekoita joukkoon kylmää vettä pikkuhiljaa, kunnes tahna on sopivan paksuista. Jos kuorrutuksesta tulee liian löysää, lisää tomusokeria.
  3. Lusikoi kuorrute esimerkiksi pieneen pakastepussiin ja leikkaa sen yksi kulma auki. Piparkakkujen koristelu voi alkaa!

Piparkakuille ei tarvinnut miettiä jälkisäilytyspaikkoja.

Lasten kanssa joulutunnelmaa matkailuvaunussa

Joulun tunnelmasta voi nauttia oman perheen kesken, mutta yhtä hyvin myös isommalla porukalla. Meidän perheemme on jo kertaalleen viettänyt ikimuistoisia pikkujouluja matkailuvaunussa. Koristelujen ja piparien leipomisen jälkeen pikkujoulujen lämmin ja tiivis tunnelma huipentui kavereiden saavuttua. Ja kuten pikkujouluihin monesti kuuluu, jaettiin kemuissa myös pienet lahjat juhlijoiden kesken. 

Piparit hupenivat juhlissa hetkessä ja tunnelma oli täynnä sitä, mitä lapsiperheen joulun odotukseen kuuluukin: lasten riemua ja jännitystä. Illan ehkä tärkein oivallus oli, että joulun odotuksen voi rakentaa myös perinteitä muuttaen. Kenties nämä pikkujoulut olivat erilaisuudessaan lastenkin mielestä ne kaikkien mieleenpainuvimmat.

Tyttö lahjapakettien seassa asuntovaunussa.

Pikkujoulupaketit toimivat maistiaisina tulevasta aattoillasta.

Omien onnistuneiden pikkujoulujemme jälkeen olemme pohtineet, että perinteisen suomalaisen joulun saisi rakennettua matkailuvaunuun varmasti missä päin maailmaa tahansa. Mikä estäisi laittamasta uuniin jouluisia ruokia tai soittamasta omia tuttuja ja tärkeitä joululauluja? Kuten meidän omasta tilaihmeestämme, löytyy monesta matkakodista varmasti tarvittaessa tilaa myös muutamien joulukoristeiden säilytykselle. Jouluvaloistahan voi hyvin nauttia pitkälle joulun ylikin. Ja erilaiset kynttilät turvallisesti poltettuina vasta jouluista tunnelmaa ja tuoksua tuovatkin. 

Perinteisen suomalaisen joulun saisi rakennettua matkailuvaunuun varmasti missä päin maailmaa tahansa.

Joulukuusen voi tarvittaessa korvata vaikkapa palmun lehdillä, erilaisilla joulukukilla, pienellä muovikuusella tai vaikka suloisella huonekuusella – millä tahansa kasvilla, mikä tuntuu omalta. Meillä joulun tunnelmaa matkailuvaunuun tuovat joulupalloilla koristellut sypressit. 

Nyt joulun ollessa jo aivan kulman takana ja ihmisten rauhoittuessa pikkuhiljaa joulun viettoon, toivotamme jokaiselle piparintuoksuista ja oman näköistä joulua!

Perhe tonttulakit päässään asuntovaunun edessä.

Hyvää joulua!

____

Seuraa Pettersson-Nuotion perheen reissuja Instagramissa. Sieltä löydät heidät käyttäjänimellä: @me_and_campfires.

Innostuitko matkailuvaunusta, tuosta lapsiperheen arjen rikastuttajasta? Lataa alta Hobby:n hinnasto tai käy tutustumassa matkailuvaunuihin Best Caravanin sivuilla.

Päivitetty: 20.2.2023