Hyppää sisältöön

Matkakohteet lapsiperheille: 5 kohdevinkkiä hauskaan lomaan

Pettersson-Nuotion perhe hankki maaliskuussa Best-Caravanin kautta asuntovaunun. Kesän aikana Dethleffs Camper 740TK on päässyt useaan otteeseen tien päälle ja sillä on nähty jo monia lapsiperheille soveltuvia matkakohteita Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Viiden lapsen kanssa reissatessa osaa arvostaa edullisia matkakohteita ja edullista tekemistä. Ja sellaistahan löytyy Suomesta yllin kyllin!
|
Kuvat: Eeva Pettersson, Johannes Nuotio
Pettersson-nuotion suosittelemat matkakohteet lapsiperheille

Meidän perheessämme osa viihtyy enemmän perinteisillä camping-alueilla saunan ja järviveden äärellä, kun taas osa pitää sekoituksesta kaupungin vilinää ja erityyppistä leirintäaluetta. Siksi matkakohteemme ovatkin olleet vuorotellen kumpaakin. Onneksi asuntovaunu taipuu hyvin moniin eri tarkoituksiin.

Suuren perheen kanssa asuntovaunulla matkatessa yöpyminen on edullista ja se oli meille yksi iso kriteeri Dethleffs Camper 740TK asuntovaunua hankkiessamme. Lomailua ja irtiottoja arjen askareista voi harrastaa useammin, kun se on järkevän hintaista. Lisäksi olemme usein huomanneet, miten kätevää onkaan jättää asuntovaunu leirintäalueelle ja jatkaa siitä matkaa omalla autolla lähialueen kohteisiin.

Olemme ehtineet matkailla jo monessa lapsiperheelle sopivassa paikassa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella kevään ja kesän aikana. Erilaiset matkakohteet lapsiperheille ovat olleet usein tähtäimessämme, ja haluammekin nyt suositella niitä kokemuksiemme perusteella myös muille. Suosittelemamme matkakohteet lapsiperheille ovat hyviä koko perheen kohteita, joissa on mukavaa tekemistä yhtälailla perheen pienimmille kuin meille aikuisillekin. 

Patikointia, alpakoita ja ruukkikylien havinaa Teijon kansallispuistossa

Salossa sijaitsevassa Teijon kansallispuistossa on rauhallinen, alle 20 paikkainen camping-alue kauniin luonnon keskellä, Matildanjärven rannalla. Patikointireittejä on eri pituisia ja niistä on helppo valita juuri omalle porukalle sopivin. Kävimme patikoimassa pienen matkaa alueella ja pysähdyimme matkan varrelle syömään eväitä.

Alpakat makaavat aitauksessa Mathildedalin kylässä.

Alpakat ovat osa Mathildedalin kyläkuvaa.

Patikoinnin ohella innostuimme myös viettämään päivää vähän matkan päässä, meren äärellä sijaitsevassa Mathildedalin ruukkikylässä. Alueen miljöötä rikastuttavat alpakat, joista lapset eivät tunnu koskaan saavan tarpeekseen. Vierailimme alueen käsityökaupoissa ja pelasimme kierroksen elämyksellisellä minigolfradalla. Suklaapuodista haimme maistiaiseksi käsintehtyä suklaata. Kylässä oli kyllä täysin omanlaisensa tunnelma!

Poika golfaamassa Adventuregolf radalla

Adventuregolfissa viihtyvät monen ikäiset pelaajat. Meidän perheellemme golf on tärkeä yhteinen harrastus.

Matkakohteena Teijo ja Mathildedal tarjoavat jokaiselle jotakin, jonka vuoksi meidän koko perheemme viihtyi siellä hyvin. Teijon camping-alueella pääsee esimerkiksi rentoutumaan rauhallisessa luonnossa uiden ja patikoiden, kun taas Mathildedal tarjoaa kaupunkiloman tyyppiset puitteet niin taidenäyttelyille, teatterille kuin herkutteluunkin.

Tropiikkia, seikkailuja puistossa ja kätevää parkkeerausta Turussa

Pienten lasten kanssa matkatessa pysähdykset ja tauot kuuluvat asiaan. Turku osui läpikulkumatkallemme ja päätimme viettää päivän Turun Kupittaan Seikkailupuistossa.

Seikkailupuisto sopii hyvin Matkakohteet lapsiperheille -suosituksiin.

Lapsiperheiden kannattaa suunnata Seikkailupuistoon vaijeriliukujen, vesileikkien, riippusiltojen ja kiipeilytelineiden keskelle.

Tyttö katselee jättiläislumpeita kasvitieteellisessä puutarhassa

Kasvitieteellinen puutarha tarjoaa palan tropiikkia Suomen rannikolla.

Otimme asuntovaunusta kätevästi mukaan piknik-eväät ja nautimme niitä puistossa. Auton ja asuntovaunun saimme pysäköityä puiston viereen jalkapallostadionin läheisyyteen. Vieressä on myös Kupittaan maauimala, sekä liikennepuisto. Kävimme Turussa myös maistamassa palan tropiikkia Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Sen lähettyvillä, kauniissa Ruissalon miljöössä, sijaitsee myös Ruissalo Camping. 

Tulemme varmasti jossain kohtaa hyödyntämään myös Best-Caravanin matkaparkkeja, jotka tällä hetkellä sijaitsevat Turussa, Hyvinkäällä, Espoossa, Tampereella, Seinäjoella, Kuopiossa ja Oulussa. Matkaparkki on lyhytaikaiseen, 1–2 vuorokauden mittaiseen leiriytymiseen tarkoitettu maksuton parkki. Kaupunkilomilla matkaparkeista on kätevää lähteä katsomaan lähialueen nähtävyyksiä. Seuraavalla kerralla, kun asuntovaunuilemme Turussa, menemme opastetulle pikkuritarikierrokselle historialliseen Turun linnaan!

Rantahiekkaa ja kaupungin vilinää Rauman Poroholmassa

Raumalla sijaitseva Poroholma on miljööltään kaunis ja historiallisesti kiinnostava. Alue on osa Otanlahden rantapuistoa, jossa sijaitsee myös muun muassa maauimala ja kesäteatteri. Alueelta on myös säännöllinen kaupunkijunayhteys idylliseen vanhaan Raumaan. Poroholma on myös Rauman kaupungin vesibussisatama, josta lähtevät risteilyt muun muassa Rauman saaristoon ja Kylmäpihlajan majakalle.

Lapset poroholman uimarannalla leikkimässä.

Poroholmassa on mahdollista majoittua aivan rannan viereen, hiekkakakkujen ja rantabaarin lähettyville.

Saavuimme Poroholman karavaanialueelle, jossa saimme itse valita leirintäpaikkamme. Olisimme voineet majoittua aivan rannan läheisyyteen, mutta päätimme jäädä leikkipuiston eteen, josta aukesi kaunis maisema ravintolalaivoille. Asuntovaunulta oli vain pieni kävelymatka rannalle, jossa lapset tekivät hiekkakakkuja ja ilakoivat vedessä. Myös sauna oli käytössä. Karavaanipaikkana Poroholma on uniikki kohde ja se tarjoaa vähän erilaisen kokemuksen karavaanarin matka-arkeen. 

Vesiliukumäen vauhteja SFC Kuninkaanlähteessä

Kuninkaanlähteen camping-alueen ehdoton valtti lapsiperheille on leirintäalueen hintaan kuuluva maauimala saunoineen. Lapsemme puuhailivat hyvän aikaa uimalassa, jossa oli myös yli 50 metriä pitkä vesiliukumäki. Leirintäalueella on myös monitoimiareena, jossa oli lapsille järjestettyä ohjelmaa, kuten sählyä ja jalkapalloa. Leikkipuisto on monipuolinen ja alueelta löytyi vielä minigolfrata, polkuautot ja trampoliinikin.

Lasten ehdoton suosikkipuuha kesällä on uiminen. Liukumäki ja hyppymahdollisuudet ovat aina iso plussa.

Riehakkaan päivän jälkeen asuntovaunu palveli meitä rentoutumisessa. Hankimme vastikään asuntovaunuun television. Kuninkaanlähteessä vietetyn päivän jälkeen lapset saivatkin hyvin ladattua akkuja seuraaviin seikkailuihin televisiota katsellen. SFC Kuninkaanlähde sai paljon kehuja erityisesti pikkuväeltämme.

Lapset katselevat televisiota asuntovaunussa.

Asuntovaunun varustelutasoon kannattaa panostaa. Televisio tuo päivään mukavan rentoutumishetken.

Satumaiset Yyterin sannat

Camping Yyteriin meidät houkutteli erityisesti siellä sijaitseva ainutlaatuinen rantakohde, Yyterin sannat. Dyynimäinen ranta mykistää kauneudellaan. Ei ole ihme, että se kuuluu kansainvälisesti arvostettuun Natura- ja luonnonsuojelualueeseen.

Matkakohteet lapsiperheille -listaukselle kuuluu Yyterin hiekkaranta.

Yyterin sannat ovat ainutlaatuinen luontokohde ja erinomainen matkakohde lapsiperheille.

Itse uimaranta on matalapohjainen ja sopii mainiosti perheen pienimmille. Vieraillessamme rannalla tuuli oli kuitenkin ajoittain kova ja pilvisellä kelillä vähän jopa kylmäkin. Tässä kohteessa rantapäiväksi kannattaakin siis valita helteinen päivä. Upean dyynirannan lisäksi tekemistä löytyi myös camping-alueelta. Alueen Angry Birds -puisto ja minigolf nousivat lasten suosikeiksi. Perheen miesväki kävi pelaamassa myös kolmen kilometrin päässä sijaitsevalla Yyteri Golfilla kierroksen. Lopuksi tutustuimme vielä lähellä olevaan Yyterin Ratsastuskeskukseen.

Merirosvolaiva Pelle Hermanni -puistossa Porissa.

Merirosvolaiva on Pelle Hermanni -puiston maamerkki. Täällä vierähtää helposti tunti jos toinenkin.

Illalla suuntasimme auton kanssa Porin keskustaan ja sieltä kauniille Kirjurinluodolle, jossa lapset viihtyivät mainiosti ilmaisessa Pelle Hermanni -puistossa. Puiston vieressä pääsi ihastelemaan myös eläimiä, kuten riikinkukkoja, vuohia ja alpakoita.

Päivitetty: 28.4.2022