Hyppää sisältöön

Perhematkailua kotimaassa: Lasten kanssa saaristossa

Vähäkankaiden viikon mittainen kesälomareissu saa jatkoa Saaristomeren upeissa maisemissa. Parainen ja Nauvo ovat osa kauneinta saaristoamme ja kesäsäällä tuntuu kuin olisi ulkomaan matkalla! Pienten lasten kanssa saa meren äärellä kuitenkin olla silmä tarkkana, sillä perheen puolitoistavuotias kuopus on varsin innokas tutkimusretkeilijä.
|
Kuvat: Petteri Vähäkangas

Parainen

Kuninkaanlähteen leirintäalueella vietetyn miniloman jälkeen Vähäkankaat suuntaavat asuntovaunuineen kohti Turkua. Tarkoituksena on viettää pari yötä lasten kanssa saaristossa. Perheen matkakotina toimiva Dethleffs Generation Scandinavia  545 QMK -asuntovaunu parkkeerataan Paraisilla leirintäalueelle meren rantaan ja leiri kasataan täyteen loistoonsa. 

Vieraillessaan lasten kanssa saaristossa, Vähäkankaat yöpyivät Paraisissa merenrannalla.

Paraisilla Vähäkankaat yöpyivät merellisissä maisemissa.

Odotettua suurempi työmäärä kuitenkin yllättää Petterin, ja ensimmäinen aamupäivä Paraisilla hurahtaa häneltä etätöiden parissa. Toimistossa ei kuitenkaan ole valittamista, sillä etätyöt hoituvat markiisin alta terassituolista käsin. Kesäsää hivelee, ja muu perhe onkin lähtenyt rannalle nauttimaan auringosta ja vesileikeistä.

Kun tietokoneen saa viimein sulkea ja tönäistä komeron perukoille, lähtevät Vähäkankaat koko perheen voimin katselemaan, mitä Paraisilta oikein löytyykään. Katso yllä olevalta videolta, miten kesäinen päivä saaristossa lasten kanssa sujui.

Paraisten vanha harmaakivikirkko.

Paraisten vanha harmaakivikirkko juontaa juurensa keskiajalle.

Paraisten harmaakivikirkon sisällä on holvikaaria ja yksityiskohtaisia koristeluja.

Harmaakivikirkon sisältä Vähäkankaat löysivät upeita holvikaaria ja yksityiskohtaisia koristeluja.

Petteri on saanut vihiä, että Paraisten vanha harmaakivikirkko on käymisen arvoinen nähtävyys. Kookas kivikirkko on rakennettu 1300-luvun alkupuolella. Kirkon itäisen siiven Agricola-kappelin juuret puolestaan ulottuvat todennäköisesti vielä sitäkin kauemmas. Kirkkoa on vuosien saatossa laajennettu, mutta alkuperäinen ilme rakennuksessa on onnistuttu säilyttämään.

“Se oli oikein hieno kirkko. Kannattaa kyllä käydä kurkistamassa, jos täällä päin liikkuu”, Petteri suosittelee lämpimästi.

Kirkolta perhe suunnistaa Paraisten vilkkaalle kävelykadulle, Kauppiaskadulle. Tänä vuonna katu tosin on kaikkea muuta kuin vilkas, eikä kaunis kävelykatu tällä kertaa ollut täydessä loistossaan. Perheen pienin on siitä huolimatta innoissaan kaupunkikierroksesta ja uteliaan neitokaisen perään saakin katsoa herkeämättä.

Merellistä tunnelmaa Nauvon vierasvenesatamassa

Kun Parainen on tutkailtu, lähtevät Vähäkankaat illaksi Nauvoon. Saariston maisemat ja pilvettömältä taivaalta porottava aurinko saavat aikaa samanlaisen tunnelman kuin ulkomailla olisi. Merellistä tunnelmaa lisää entisestään lossimatka saarten välillä.

Nauvon vierasvenesatama ilmasta katsottuna.

Nauvon vierasvenesatamassa on idyllisiä punaisia puurakennuksia.

Idylliset punaiset puurakennukset Nauvon vierasvenesatamassa ovat ravintoloita, kahviloita ja pieniä puoteja.

Nauvossa perhe tutustuu vierasvenesatamaan, joka on Saaristomeren suurin ja suosituin. Vähäkankaiden iloksi Nauvon satamassa eloisa tunnelma, ja monien ravintoloiden ja kahviloiden herkulliset tuoksut täyttävät satama-alueen. Laiturissa keinahtelevat purjeveneet ja sataman punaiset puurakennukset korostavat merellistä tunnelmaa.

Petteri juoksee nuorimman tyttären perässä.

Nuorimmaisen perässä sai välillä ottaa juoksuaskelia. Ehkäpä Nauvoon tullaan seuraavan kerran, kun ikää kuopuksella on enemmän.

Kuopuksella villi meno jatkuu, ja Petteri joutuu ottamaan juoksuaskelia saadakseen pienen tutkimusmatkailijan kiinni. Onneksi lähistöltä löytyy leikkipuisto, jonne seikkailuintoa pääsee purkamaan turvallisesti liukumäkeen. Iltapäivä kuluukin mukavasti satamaa tutkaillen. Petteri sanoo tulevansa Nauvoon toistekin, sillä nähtävää jää vielä. Sataman lisäksi Nauvosta löytyy muun muassa keskiaikainen kirkko, kotiseutumuseo Gyttjan sekä jännittävä Seilin saari, jonka karussa historiassa sairaalasaarena ja kuvankauniissa luonnossa on tarjolla seikkailun aineksia.

“Seuraavalla kerralla voisi yrittää tulla niin, ettei mukana olisi näin pientä lasta”, Petteri naurahtaa ja viittaa nuorimmaisen aikaansaamaan ylimääräiseen jännitykseen satama-alueella.

Illalla paistellaan ulkofileepihvejä omalla, mukana kulkevalla grillillä. Maistuvan illallisen jälkeen uni maistuu varmasti jokaiselle. Seuraavana aamuna Vähäkankaiden lomamatka jatkuu Turkuun. Turusta poiketaan tietenkin ihanaan Muumimaailmaan, jonka lisäksi tutustutaan myös Best-Caravanin Turun matkaparkkiin.

Päivitetty: 5.7.2022