Hyppää sisältöön

Vuoteella on väliä! Matkailuauton vuoderatkaisut tutuiksi

Erillisvuode, saarekevuode, ranskalainen parivuode… Mitä eroa matkailuautojen ja -vaunujen erilaisilla vuoderatkaisuilla on ja mikä niistä on paras? Oikea valinta on vuode, joka tuntuu itsestä hyvältä ja on tarpeeksi leveä - sen lisäksi on hyvä miettiä käytännön asioita kuten sitä, pystytkö kipuamaanvuoteeseen vaivatta. Muista, että perheen pienimmilläkin voi olla omia toiveita!
|
Kuvat: Raul Fall, Eeva Pettersson
Matkailuauton vuoderatkaisut tutuiksi!

Asuntovaunun tai matkailuauton vuoderatkaisut vaikuttavat suuresti siihen, miltä matkaaminen omassa matkakodissa maistuu. Kun vuoteet ovat optimaaliset koko matkaseurueelle ja kaikki saavat nukuttua kunnolla yönsä, saa itse matkastakin paljon enemmän irti. 

Tavallisesti matkailuajoneuvoissa on ajoneuvotyypistä, -mallista ja -merkistä riippuen 2–6 vuodepaikkaa.

Kahdeksan hengen Dethleffs Camper -asuntovaunu

Suurempien matkaseurueiden ei tarvitse huolestua, sillä markkinoilta löytyy tilavampiakin vaihtoehtoja. Tämä Dethleffs Camper majoittaa jopa 8 matkalaista!

Matkailuautoissa ja asuntovaunuissa vuodetyyppejä on yhteensä seitsemän erilaista: erillisvuode, saarekevuode, ranskalainen parivuode, laskuvuode, alkovi, kerrossängyt ja erilaiset lisävuoderatkaisut. Lue ja katso, miltä matkailuauton vuoderatkaisut näyttävät käytännössä!

Matkailuauton vuoderatkaisut – seitsemän erilaista vaihtoehtoa

Erilisvuode

Erillisvuoteessa vuoteet ovat nimensä mukaisesti erillään toisistaan. Pedit voivat olla joko kokonaan irti toisistaan niin, että vuoteiden välissä on käytävä tai ne voivat olla vain osittain erillään. Erillisvuoteet voidaan useimmissa tapauksissa yhdistää koko ajoneuvon levyiseksi parivuoteeksi patjapalojen avulla.

Erillisvuoteen etuna on se, että sinne kömpiminen ja sieltä nouseminen on helppoa eikä matkailijoiden tarvitse kivuta korkealle tai toistensa yli päästäkseen vuoteeseen.

Erillisvuode sijaitsee yleensä matkailuauton perällä ja on sijoitettu muuta asuinosaa korkeammalle. Korkeammalle sijoitettu vuode mahdollistaa korkeussuunnassa tilavamman takatallin.

Matkailuauton vuoderatkaisut: erillisvuode

Erillisvuode kuuluu suosituimpiin vuoderatkaisuihin.

Erillisvuode alkovissa

Erillisvuode voi olla myös laskuvuoteessa tai alkovissa. Kuva Dethleffs Alpasta, jossa erillisvuoteellinen makuuhuone sijaitsee alkovissa.

Saarekevuode

Saarekevuode on matkailuajoneuvon perälle sijoitettu parivuode, johon pääsee nousemaan vuoteen molemmilta reunoilta. Myös saarekevuode on hyvä valinta silloin, kun vuoteeseen kiipeily ei sovi kuvioihin. Saarekevuode on myös kauniin näköinen ja se tuokin hieman ylellistä ilmettä makuuhuoneeseen.

Matkailuauton vuoderatkaisut saarekevuode

Saarekevuode on kaunis vuoderatkaisu. Tässä Rapido 696F:n vuoteessa päädyn voi nostaa selkänojaksi.

Ranskalainen parivuode

Ranskalainen parivuode on usein sijoitettu joko pitkittäin matkailuajoneuvon jommalle kummalle sivulle tai poikittain perälle. Usein esimerkiksi retkeilyautoissa oleva vuode ajoneuvon perällä on juurikin ranskalainen parivuode. Ranskalainen parivuode on usein hieman saarekevuodetta kapeampi.

Matkailuauton vuoderatkaisu ranskalainen parivuode retkeilyautossa.

Tässä Rapidon V62 -retkeilyautossa ranskalainen parivuode on pitkittäin ajoneuvon toisella seinustalla.

Alkovi

Alkovi sijaitsee matkailuauton ohjaamon päällä ja se näyttäytyy ulospäin ohjaamon päälle asettuvana lippana. Alkovissa sijaitseva vuode on tavallisesti kahdelle hengelle sopiva. Alkovivuode voi toimia matkailuauton kakkosvuoteena tai siellä voi sijaita mallista riippuen myös matkakodin päämakuuhuone.

Alkovi on erityisesti lasten mieleen ja se tuo oman jännityselementtinsä perheen pienimpien karavaanailuun. Alkovin reunalle on asennettavissa myös turvaverkko suojaamaan leikkejä ja levollisia unia.

Alkovimallinen matkailuauto Dethleffs Alpa

Alkovi laskeutuu matkailuauton ohjaamon päälle.

Kerrosvuode

Kerrosvuode on alkovin ohella lapsiperheiden ehdoton suosikki! Kerrosvuode sijoitetaan usein joko matkailuauton tai -vaunun perälle poikittain tai toiselle reunalle pitkittäin. Kerrosvuoteita on vaihtelevasti kaksi- ja kolmikerroksisia. Kerrosvuoteesta kannattaa aina tarkistaa, onko pedeissä painorajoituksia, sillä jotkut vuoteet ovat vain lapsimatkustajille suunniteltuja.

Asuntovaunun vuoderatkaisu kolmikerroksinen kerrosvuode

Jotkut kerrosvuoteet ovat kooltaan lapsille suunniteltuja. Kolmikerroksinen vuode Dethleffs Camper 740 TK -asuntovaunussa.

Laskuvuode

Laskuvuode on päiväkäytössä piiloutuneena matkakodin kattoon – useimmiten joko oleskeluhuoneen tai ohjaamon. Kun aika koittaa unille, vuode lasketaan alas. Osa laskuvuoteista laskeutuu sähköisesti napin painalluksella ja osa manuaalisesti vetämällä. Laskuvuoteita tapaa usein lisävuoteen roolissa, mutta joissain malleissa se voi muodostaa päämakuutilan.

Laskuvuode alas laskettuna

Niesmann-Bischoffin iSmovessa on perinteinen manuaalisesti laskettava laskuvuode.

Laskuvuode ohjaamon päällä.

Tämän Dethleffs Grand Alpan päämakuuhuone muodostuu ohjaamon päälle laskettavasta erillisvuoteesta. Vuode lasketaan sähköisesti napin painalluksella.

Tavallisimmat lisävuoderatkaisut

Monissa matkailuautoissa ja -vaunuissa on jonkinlainen lisävuoderatkaisu. Yleisin ratkaisu on oleskelutilan sohvaryhmästä rakennettava yhden tai kahden hengen lisävuode. Myös yllämainittu laskuvuode on todella näppärä ratkaisu – kun sitä ei tarvita, se on poissa näkyvistä ja tarpeen tullen taas nopeasti valmis käytettäväksi.

Koottavan lisävuoteen ja laskuvuoteen ohella alkovi on suosittu ja yleinen valinta erityisesti silloin, kun lisävuoteelle on käyttöä usein. Alkovi on aina valmis ja se toimii myös hyvänä säilytystilana silloin, kun itse lisävuoteelle ei ole tarvetta.

Matkailuauton sohvaryhmästä rakennettava lisävuode.

Dethleffs Just 90 T7052:ssa lisävuode rakentuu sohvaryhmästä.

Testaamalla löydät sopivan vuoderatkaisun

Itselle ja omalle matkapoppoolle sopivat vuoderatkaisut löytää testaamalla erilaisia matkailuautoja tai -vaunuja ennen oman ajoneuvon hankintaa.

Matkailuauton vuokraus muutaman kerran ennen hankintaa antaa jo paljon näkökulmaa omista tarpeista. Haaveissa voi esimerkiksi olla saarekevuoteellinen matkailuauto, mutta reissun päällä saattaakin huomata, että erillisvuoteella varustettu, suuremman takatallin omaava reissukoti sopiikin paremmin omiin tarpeisiin. Joskus myös hämmästyttävän näppärä pohjaratkaisu voi vakuuttaa mielen – entä jos matkailuauton perällä olisikin tilava kylpyhuone ja erillisvuode olisi laskuvuoteen muodossa oleskelutilan kattoon piiloutuneena?

Kun tutustut matkakoteihin oston tai vuokrauksen yhteydessä tarkista ja testaa, että pääset kiipeämään vuoteeseen hyvin, eikä se ole liian korkealla. Varmista myös, että vuoteissa on hyvin tilaa jokaiselle matkalaiselle.

Mikäli suunnittelet uuden tai käytetyn matkailuauton hankintaa, lataa itsellesi kattava Ostajan opas, josta saat hyviä vinkkejä hankintaan sekä kiinnostavaa tietoa matkailuajoneuvoihin liittyen!

Lataa opas

Päivitetty: 8.11.2023