Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Viroon – koko perheen kesäreissu

Viro osaa yllättää monipuolisuudellaan kokeneemmankin matkailijan. Pettersson-Nuotion perhe teki matkailuvaunullaan kesäreissun kohti Viron Saarenmaata. Tallinnasta sinne on matkaa noin 200 kilometriä. Matkan varrelle mahtui monenmoista nähtävää ja koettavaa.
|
Kuvat: Eeva Pettersson

Viro houkuttelee suomalaisia matkailijoita edullisemman hintatason ja läheisen sijaintinsa vuoksi. Etenkin Tallinna on tullut useimmille tutuksi, mutta matkailuautolla Viroon pääsee näppärästi tutustumaan Tallinnaa pidemmällekin. Tässä blogissa kerromme matkastamme matkailuautolla Saarenmaalle. 

Viro on suomalaisille helppo matkakohde – monessa paikassa paikalliset osaavat auttavasti suomea ja ravintoloista löytyy ruokalistoja suomen kielellä.

Matkailuautolla Viroon – perille pääsee helposti

Matkailuautolla pääsee meriteitse helposti ja melko edullisesti Helsingistä Tallinnaan muutamassa tunnissa. Karavaanarille Viro on helppo kohde, sillä maasto on tasaista, välimatkat ovat lyhyitä ja mielenkiintoisia kohteita riittää. 

Pettersson-Nuotion perhe teki matkan Saarenmaalle. Matkailuvaununa heillä toimi Hobby De Luxe Edition 650 KMFe.

Leirintäalueita löytyy erityisesti Pohjois- ja Länsi-Virosta, Saarenmaalta, sekä Tallinnan lähettyviltä. Ne ovat pääsääntöisesti auki toukokuusta lokakuuhun. Hintatasoltaan leirintäalueet ovat Suomen hintoihin verrattuna edullisempia.

Esimerkkireitti Saarenmaan Kuressaareen Haapsalun kautta.

Maaginen Rummun louhos ja muut reitin luontokohteet

Vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee siisti ja viihtyisä Vanamoisa caravanpark

Karavaanialueista jäi Virossa Pettersson-Nuotion perheelle hyvät kokemukset. Ne olivat siistejä ja myös hinta-laatusuhteeltaan toimivia.

Tämä sopii hyväksi tukikohdaksi, mikäli haluaa tehdä päiväretket tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsevalle maagiselle Rummun louhokselle, sekä sen lähellä olevalle, 70m korkeuteen yltävälle Tuhkamäelle.

Kesäisin Rummun louhos on kuin pieni pala tropiikkia, vaikka sillä onkin ollut ankeampi historia Neuvostoaikana vankien työpaikkana. Kirkkaanturkoosin järven ympärillä on raunioitunut rakennus, jonka ympärillä voi nähdä suppaajia, uimareita, snorklaajia ja auringonpalvojia. Alueelle on pieni pääsymaksu. Rummun vanhassa vankilassa voi myös käydä opastetulla kierrokselle.

Rummun louhoksella voi nauttia kristallinkirkkaasta vedestä ja mielenkiintoisesta historiasta.

Mikäli luontokohteet kiinnostavat, kuusi metriä korkea ja kymmeniä metrejä leveä Keilan vesiputous on myös näkemisen arvoinen kohde. Putouksen lähellä kiertää 3km pitkä luontopolku ja matkan varrella pääsee kävelemään myös riippusiltoja pitkin. Pysähtymisen arvoinen paikka löytyy Türisalun jyrkänteen näköalapaikalta. Jännittävältä kalkkikivitasangolta on yli 30 metrin pudotus mereen.

Tuhkamäki on syntynyt louhinnasta jääneestä aineksesta. Siitä syntyi pikkuhiljaa tuhkamäki, joka on Rummun louhoksen kanssa mainio päiväretkikohde.

Matkailuautolla Saarenmaalle Haapsalun kautta

Haapsalu on kätevästi matkan varrella matkustettaessa kohti Saarenmaata. Haapsalu on pieni kaupunki kahden tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Se on myös tunnettu kylpyläkaupunkina.

Yleisin tapa kulkea Saarenmaalle manner-Virosta on lautta – lauttamatka kestää noin puoli tuntia.

Hurjapäitä voi kiinnostaa seikkailu korkealla puissa Haapsalun seikkailupuistossa. Puistossa on hyvin huomioitu myös pienemmät liikkujat ja heille on omaan vaativuustasoonsa suunnattu seikkailurata.

Haapsalun seikkailupuistossa on tarjontaa hyvin monen ikäiselle. Puistossa on neljä erilaista seikkailurataa. Korkein kohta vie 14 metrin korkeuteen.

Yksi vaihtoehto leirintäalueeksi Haapsalussa on lomakylä Camping Pikseke, jossa isona plussana on luonnon vehreys ja nurmikkopaikat. Haapsalun keskustassa voi käydä ihastelemassa tunnelmallisia pikkukauppoja ja ravintoloita, sekä linnaa ja tuomiokirkkoa.

Haapsalun piispanlinnaan kuuluu myös Haapsalun tuomiokirkko.

Haapsalusta Saarenmaan pääkaupunkiin, Kuressaareen, on reilun kahden tunnin matka.

Yllätyksellinen Saarenmaa

Yleisin tapa kulkea Saarenmaalle manner-Virosta on lautta. Lauttamatka kestää noin puoli tuntia. Liput kannattaa etenkin ruuhkaisina aikoina varata etukäteen. Pian lauttamatkan jälkeen matkalla Saarenmaan pääkaupunkia,   kohti, vastaan tulee Muhun Jaanalinnun farmi, jossa pääsee edullisesti moikkaamaan muun muassa kenguruita, seeproja, kaneja, piikkisikoja ja poneja.

Muhun saarella voi syöttää strutseja – ehdoton hitti lasten kanssa!

Muhu eli Muhumaa on Viroon kuuluva, maan kolmanneksi suurin saari Saarenmaan ja mantereen välissä. Saarella voi tehdä hyviä käsityö- ja leipäostoksia.

Tunnelmallinen leirintäalue lähellä Saarenmaan Kuressaarta, merenrannan läheisyydessä mäntypuiden ympäröimänä, on Mändjala kämping.

Saarenmaalla Mändjala kämpingissä matkailuvaunun saa hyvin lähelle rantaa riippukeinujen läheisyyteen. Matkaa Kuressaaren keskustaan on kymmenen kilometriä.

Pikkukaupunki Kuressaari tarjoaa kylpylän poreita, hyviä ruokapaikkoja ja rantoja, idyllisiä pikkukauppoja, historiallisen Kuressaaren piispanlinnan, sekä 20 kilometriä Kuressaaresta sijaitsevan mielenkiintoisen luontokohteen, Kaalin kraatterin.

Kuressaari on kaunis ja idyllinen pikkukaupunki.

Mikäli ratsastus maastossa Viron upeissa luontomaisemissa meren äärellä kiinnostaa, kannattaa suunnaksi ehdottomasti ottaa Minni Hobutegevus.  

Viro on luontomatkailijan paratiisi. Rantoja, ja aktiviteetteja niiden äärellä riittää.

Matkailuautolla Viroon – koko perheen unelmamatka

Kuten huomata saattaa, Viro ja matka Saarenmaalle tarjoavat monipuolisesti nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille matkailijoille. Omatoimimatkailijalle löytyy runsaasti erilaisia valmisreittejä Visit Estonian sivuilta. Matkailuautoilija arvostaa varmasti lyhyitä välimatkoja, helppoutta, edullisia hintoja ja samalla myös Viron yllätyksellisyyttä. Monessa paikassa paikalliset osaavat auttavasti suomea ja ravintoloista löytyy ruokalistoja suomen kielellä. Viro ja siellä sijaitseva Saarenmaa on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

___________

Voit seurata Pettersson-Nuotion perheen reissaamista asuntovaunulla perheen Instagram-tililtä.

Voisiko lasten kanssa matkailuautoilu olla teidänkin perheen juttu? Lue myös vinkit koko perheen karavaanireissuille Keski-Eurooppaan Belgiaan ja Hollantiin.