Hyppää sisältöön

Lasten kanssa matkailuautoilu – näillä vinkeillä onnistut varmasti

Lasten kanssa matkustaminen on aina seikkailu, johon mahtuu usein paljon yllätyksiä. Tässä blogissa kerromme suurperheen karavaanireissuista ja jaamme vinkit jotka takaavat onnistuneen matkan, kun suunnittelet koko perheen matkailuautoreissua.
|
Kuvat: Eeva Pettersson, Johannes Nuotio

Kun lomamatkalle lähtee koko perhe ja mukana on eri ikäisiä lapsia, loman aktiviteetteja on hyvä suunnitella huolellisesti etukäteen. Matkustustapoja on monia, mutta olemme todenneet, että karavaaneilu on monella tapaa perhe- ja lapsiystävällinen tapa. Matkailuautolla pystyy toteuttamaan monen ikäisen matkaajan lomatoiveet. 

Matkailuautoilu – mainio tapa matkustaa lasten kanssa

Matkailuvaunulla tai -autolla matkustaessa pysähdykset tien päällä voi hoitaa huolettomasti ja omaan tahtiin. Kun mukana kulkee jääkaappi, keittiö ja WC, virkistävät pysähdykset voi hoitaa helposti lähes missä ja milloin vain.

Yksi hieno puoli matkailuautoilussa on, että saatat täysin odottamatta päätyä uusiin mielenkiintoisiin kohteisiin. Ikinä ei tiedä, mitä seuraavan mutkan takaa löytyy.

Ruuan ja välipalojen valmistaminen matkakodin keittiössä säästää ison summan rahaa ravintolakuluissa. Etenkin pienet lapset ovat malttamattomia pysymään pitkään paikallaan, ja matkan teko heidän kanssaan voi vaatia useita pysähdyksiä. Tätä varten onkin varsin kätevää, että oma keittiö kulkee mukana. 

Lapset voi hyvin ikätasonsa mukaisesti osallistaa mukaan pakkaamiseen. Näin he myös varmasti saavat mukaansa heille tärkeimmät tavarat.

Koti-ikävä ei pääse yllättämään perheen pienimpiäkään, kun matkakodissa kulkee kätevästi kaikki kotoa mukaan otettu tuttu ja turvallinen aina leluista harrastusvälineisiin ja jopa omaan lemmikkieläimeen. Lapset kannattaakin osallistaa hyvissä ajoin mukaan pakkaamiseen. Näin mukana on varmasti kaikki tärkeimmät tavarat.

Karavaaneilu on edullinen tapa matkustaa, sillä hotellihuoneiden hinnat ovat monesti moninkertaiset esimerkiksi campingalueiden hintoihin verrattuna. Yksi hieno puoli on myös se, että karavaaneillessa voi täysin odottamatta päätyä uusiin mielenkiintoisiin kohteisiin. Ikinä ei tiedä, mitä seuraavan mutkan takaa löytyy. Ja niinkös parhaat seikkailut syntyvätkin!

Leirintäalueissa on isoja eroja

Leirintäalueissa on isoja eroja ja niihin kannattaa tutustua hyvin jo etukäteen. Osa on selvästi suunnattu enemmän lapsiperheille. Uiminen ja saunominen on monen lapsen suosikkipuuhaa ja lapsiystävällinen uimaranta hyppytorneineen voi olla kaiken ikäisten lasten loman kohokohta. 

Tasokas uimaranta palvelee monen ikäisiä lapsia.

Etenkin matkailuvaunulla reissatessa osa perheestä voi hyvin jäädä nauttimaan leirintäalueen palveluista ja muut voivat matkata autolla viettämään kaupunkipäivää tai testaamaan lähialueen aktiviteetteja. Tämä on kätevä tapa etenkin silloin kun perheessä on eri ikäisiä lapsia erilaisine mieltymyksineen.  

Lasten kanssa matkailuautoilu – asenne ratkaisee

Lasten kanssa matkustettaessa tärkeää on muistaa, että iloinen, rento ja innostunut asenne tarttuu ja luo ympärilleen hyvää ilmapiiriä. Lasten kanssa lomaillessa ei kannata suunnitella liian tarkkoja aikatauluja. Loma kannattaa ottaa enemmänkin seikkailun kannalta. 

Lasten mielestä parhaimmat lomamuistot voivat syntyä hyvinkin pienistä asioista, kuten koko perheen metsäretkestä ja makkaran paistosta laavulla.

Lomalla kannattaa höllätä omista periaatteistaan ja arjen aikatauluista. Kenenkään lomaa ei esimerkiksi pilaa se, jos lasten ruutuaika tuplaantuu. Älylaitteet voivat olla isossa roolissa mukavamman matkustamisen suhteen etenkin pitkien automatkojen aikana. 

Asenne merkitsee paljon. Rento ja iloinen ilmapiiri tarttuu myös lapsiin.

Koko perheen mielekästä tekemistä löytyy runsaasti myös nollabudjetilla

Lomailun ei aina tarvitse olla kallista. Mielekästä, koko perheelle sopivaa aktiviteettia on tarjolla yllin kyllin myös hyvin pienellä budjetilla. Geokätköilyä, uimista, patikointia, luontonähtävyyksiin tutustumista, lautapelejä, polkupyöräretkiä, kokkailua metsän siimeksessä tai sadepäivän ratoksi elokuvan katselua matkailuvaunun- tai auton lämmössä. Lasten mielestä parhaimmat lomamuistot voivat syntyä hyvinkin pienistä asioista, kuten koko perheen metsäretkestä ja makkaran paistosta laavulla.

Koko perheen yhteisestä lomasta pitää saada jokaisen perheenjäsenen nauttia

Matkaa suunnitellessa on hyvä kysyä jokaisen perheenjäsenen toiveita ja pyrkiä toteuttamaan niistä jokaiselle mieluisin. Isommat lapset kaipaavat monesti jo kavereitaan. Kannattaa miettiä, voisiko kaverin ottaminen matkalle mukaan olla jopa helpotus. Nukkumistilaa voi hyvin loihtia lisää esimerkiksi teltasta.

Matkustelu onnistuu hyvin myös vauvan kanssa. Pettersson-Nuotion perhe on matkannut ennakkoluulottomasti vauvan ja neljän muun lapsen kanssa karavaanaillen aina Espanjaan asti. Matkailuvaununa heillä toimii Best Caravanilta ostettu Hobby De Luxe Camper 650 KMFe.

Aikuiset voivat vuorotellen käydä rauhassa nauttimassa jostakin itselle tärkeästä aktiviteetista, sillä aikaa kun toinen ottaa vetovastuun lasten vahtimisesta. Mahdoton ajatus ei myöskään ole hoitaa lomalle muutamaksi tunniksi lastenvahtia. Niitä voi kysellä erilaisten paikallisyhdistysten tai facebook-ryhmien kautta.

Mikäli kyseessä on pidempi lomamatka oman perheen kesken, voi olla piristävää sopia johonkin kohtaan lomaa näkeminen tuttujen tai sukulaisten kanssa. Rohkeimmat tekevät tuttavuutta campingalueella muiden lomailijoiden kanssa. Piristää kummasti vaihtaa ajatuksia myös muiden kanssa!

Lasten kanssa matkailuautoilu – vinkit tien päälle

Lasten kanssa lomailu ei välttämättä ole löhölomailua, sen sijaan se on varmasti piristävää vaihtelua aikataulutetun arjen vastapainoksi. Lisäksi matkustaminen avartaa ja opettaa ja juuri näistäkin syistä se on lasten kanssa todella antoisaa!

Lapset viihtyvät yleensä hyvin lapsiystävällisillä campingalueilla. Riippukeinussa rentoutuminen ei juuri kukkaroa rasita.

Lasten kanssa matkailuautoilu sujuu erityisen hyvin, jos huomioit nämä seikat:

  • Matkaa suunnitellessa kysy jokaisen perheenjäsenen toiveet ja odotukset loman suhteen ja pyri toteuttamaan jokaisen lempitoive.
  • Mikäli yövyt leirintäalueella, valitse lapsiystävällinen vaihtoehto.
  • Pidä huolta säännöllisestä ateriarytmistä ja hommaa matkan varrelle paljon helposti ja nopeasti saatavaa ruokaa.
  • Isompien lasten kohdalla kannattaa miettiä kaverin ottamista mukaan reissuun.
  • Älä aseta liian tarkkoja aikatauluja perhelomalle.
  • Oma asenne tarttuu myös muihin perheenjäseniin.
  • Koko perheen loman on tarkoitus olla kaikille mukava loma. Tee siitä sellainen yhdistelemällä jokaisen toiveita.
  • Koko perheen lomalla kaikkien ei tarvitse koko aikaa olla yhdessä. Osa porukasta voi kokeilla vaativampia aktiviteetteja sillä aikaa, kun toiset nauttivat campingalueen rauhallisemmasta menosta.

___________

Voit seurata Pettersson-Nuotion perheen reissaamista asuntovaunulla perheen Instagram-tililtä.

Jos innostuit koko perheen matkailuautoilusta, löytyy Pettersson-Nuotion perheeltä paljon vinkkejä. He ovat reissanneet matkailuvaunulla Belgiaan ja jopa Espanjaan saakka. Jos haluat kuitenkin aloittaa lähempää, voit myös suunnata viikonloppureissulle matkailuvaunulla lähimetsään.