Hyppää sisältöön

Lapsiperheen syysloma: matkailuvaunulla lähimetsään

Koululaisten syysloma on täällä taas! Jos teidänkin perheellenne kelpaisi rentouttava, matalan kynnyksen irtiotto, saattaa paras resepti hyvään lomaan löytyä lähimetsästä. Eväätkin voi loihtia metsän antimista. Pettersson-Nuotion perhe lähti matkailuvaunuineen lataamaan akkuja lähimetsän hiljaisuuteen. Nappaa tästä blogista parhaat retkivinkit syysloman iloksi!
|
Kuvat: Eeva Pettersson, Linda Nuotio, Elias Nuotio

Lapsiperheen syysloma aika on täällä taas, mutta takki on tyhjä, eikä pidemmälle reissulle lähteminen houkuttele tippaakaan? Ei hätää – onneksi virkistävän ja koko perheelle hauskan matkakohteen voi löytää myös aivan lähialueilta, ilman suurta valmistautumista tai stressiä. Tällä idealla meidänkin perheemme suuntasi matkailuvaunulla lähimetsään nauttimaan syksyisestä tunnelmasta ja herkuista!

Parhaat maut ja maisemat voivat löytyä aivan läheltä

Lähiruoka ja lähimatkailu ovat jo pitkään olleet monen suosiossa, eikä ihme! Lähimatkailu sopii kukkarolle ja onnistuu nopeallakin aikataululla. Yhä useammalla myös matkustamisen ekologisuus määrittää matkakohteet. Upeiden elämysten perässä ei todella tarvitse aina lähteä kauas kotoa. Syksyn ollessa kauneimmillaan luonto tarjoaa myös mitä herkullisimpia makuelämyksiä. Sadonkorjuun aika on otollista aikaa eettisestä ja tuoreesta lähiruoasta nauttimiselle, ja etenkin metsät ovat täynnä maistuvia aarteita.

Aina ei tarvitse lähteä kauas. Joskus paras irtiotto tapahtuu juuri lähimetsän kupeessa, missä tekeminen ei varmasti lopu kesken.

Mustikka on lähiruokaa parhaimmillaan.

Matkailuvaunulla tai -autolla syyslomaretkelle suunnatessa voikin helposti yhdistää nämä kaksi lähimatkailun loistavaa puolta: perillä ollaan nopeasti ja paikan päällä voi vaivattomasti kokkailla sesongin herkuista tehtävää ruokaa.

Ruoanlaittoa keskellä metsää – sieniä ja puolukkakakkua matkailuvaunun lämmössä

Puolukkasormia ja mustikkanassuja – muun muassa näitä oli nähtävillä koko perheen syysretkellä, jonne suuntasimme kauniina syyspäivänä matkailuvaunullamme. Valitsemamme retkikohde sijaitsi vain pienen matkan päästä kotoamme.

Syksyinen metsä on täynnä superruokaa!

Matkailuvaunustamme löytyy jo valmiiksi monipuolisesti erilaiset keittiötarvikkeet aina kakkuvuoasta kulhoon ja vatkaimesta miniuuniin, eli reissu ei sen suurempia paikkailuja edellyttänyt. Kaasulla lämpiävä muurikkapannu lähti tällekin reissulle mukaan. Perillä meitä odottivat mustikka- ja puolukka-apajat sekä sieniä pullollaan oleva sammalmätäs.

Jokamiehenoikeudet takasivat sen, että sienet ja marjat olivat vapaasti noukittavissa. Ja niin vain metsän siimeksessä syntyi puolukkakakku, joka paistui näppärästi miniuunin lämmössä Hobby De Luxe Edition 650 KMFe -matkailuvaunumme keittiössä.

Maukas puolukkakakku paistui onnistuneesti puskaparkissa matkailuvaunun miniuunissa.

Miniuuni sai sähköä akkuun kytketystä invertteristä, ja kaiken varalta pakkasimme mukaan myös aggregaatin. Matkailuvaunun sisälämpötila pysyi tasaisen miellyttävänä kaasulla lämpiävän Trumaticin ilmalämmittimen kanssa. Metsän sienisaalis paistui muurikkapannulla, ja nautittiinpa matkailuvaunun lämmössä vielä mustikkasmoothietakin.

Tuoreet puolukat maistuivat myös perheen pienimmille.

Anna metsän yllättää!

Matkailuvaunu puskaparkissa metsän läheisyydessä tarjoaa aivan omanlaistaan tunnelmaa, ja lähimetsä tarjoaa hyvät puitteet monenlaiselle aktiviteetille. Aina ei tarvitse lähteä kauas. Joskus paras irtiotto tapahtuu juuri lähimetsän kupeessa, missä tekeminen ei varmasti lopu kesken.

Lapsiperheen kanssa tekemistä löytyy yllin kyllin. Kuntoilua, taiteilua, rauhoittumista, värien ihastelua ja luonnon tutkimista. Vain mielikuvitus on rajana! Joskus on paikallaan vain istua kalliolla, heittää suuhunsa kourallinen mustikoita ja uppoutua kuuntelemaan linnunlaulua.

Metsä on sopiva sekoitus rauhoittumista ja kuntoilua.

Luonto tarjoaa hyvää vastapainoa maailmalle, joka pyörii hektisenä ympärillä. Lähiluontomatkailu ei vaadi sen suurempia suunnitteluja, ja ehkä juuri siksi se on samalla niin rentouttavaa. Tärkeintä on puuhata yhdessä ja nauttia luonnon rauhoittavasta tunnelmasta.  Millaiset aktiviteetit sopisivat teidän perheenne syyslomaretkelle? Tekemistä voi olla hauska ideoida myös koko perheen kesken yhdessä!

Metsän kätköistä löytyi mukavasti myös sieniä.

Retki matkailuvaunulla lähimetsään voi kestää pidempään

Lapsiperheen kanssa sattuu ja tapahtuu, ja muun muassa varavaatteet on aina syytä olla matkassa mukana. Kun suuntaa metsäretkelle matkailuvaunun tai -auton kanssa, retkestä voi nauttia huomattavasti pidempään.

Metsäretkestä nauttivat myös lemmikit.

Meidänkin syysretkellämme saimme kesken retkipäivän vaihtaa vaatteita, jotka löytyivät kätevästi vaunun kätköistä. Taapero pääsi ottamaan päiväunet matkailuvaunun lämmössä, ja mikäli sade olisi osunut kohdalle, olisi suojapaikka ollut lähellä. Tasokas ruoanvalmistus matkailuvaunusta löytyvillä välineillä takasi sen, että retkellä jaksoi viettää pidemmänkin päivän.

Päiväretki oli juuri sitä, mitä siltä olimme toivoneet: pieni irtiotto arjen kiireistä.

Sienet päätyivät puhdistuksen jälkeen muurikkapannulle, josta ne hupenivat hetkessä nälkäisiin suihin.

Päiväretki oli juuri sitä, mitä siltä olimme toivoneet: pieni irtiotto arjen kiireistä. Nautimme suunnattomasti puhtaasta lähiruoasta ja siitä, että retkelle lähtö onnistui nopealla aikataululla. Koko retki sai meidät oikeastaan ihmettelemään vain yhtä asiaa: miksi emme tee tätä useammin?

Näin sinäkin voit suunnitella koko perheen retken matkailuvaunulla lähimetsään:

  1. Parkkeeraa matkailuvaunu tai matkailuauto aina hyvän tavan mukaisesti. Varmista, että puskaparkkeeraus alueella on varmasti sallittua. Hyvän tietopaketin puskaparkkeeraukseen löydät tästä Best Caravanin Karavaanielämää-blogista.
  2. Mikäli valmistat ruokaa ulkona, muista huomioida mm. säännöt avotulen käytölle sekä mahdollinen voimassa oleva metsäpalovaroitus. 
  3. Teknisesti toimivat varusteet ja kerrospukeutuminen tekevät metsässä liikkumisesta miellyttävää. Varavaatteet kannattaa myös aina pakata mukaan. 
  4. Lapset kuluttavat ison määrän energiaa luonnossa liikkuessaan. Pidä huoli, että pientä naposteltavaa on aina nopeasti saatavilla.
  5. Metsässä voi – etenkin lasten kanssa – aina sattua ja tapahtua. Pikku haavereihin on aina syytä varautua. Esimerkiksi laastarit, puhdistuspyyhkeet ja särkylääkkeet mahtuvat helposti pieneenkin tilaan. 
  6. Oikeanlainen asenne tarttuu myös lapsiin. Älä valita tihkusateesta tai hyttysistä – hämmästele sen sijaan luonnon kauneutta, muurahaispesää tai valtoimenaan kasvavia sieniryppäitä.
  7. Vastuullinen retkeilijä kerää aina roskat mukaansa ja pitää metsän siistinä.

___

Seuraa Pettersson-Nuotion perheen reissuja Instagramissa. Sieltä löydät heidät käyttäjänimellä: @me_and_campfires.

Innostuitko matkailuvaunusta, tuosta lapsiperheen arjen rikastuttajasta? Lataa alta Hobby:n hinnasto tai käy tutustumassa matkailuvaunuihin Best Caravanin sivuilla!

Päivitetty: 9.1.2023