Hyppää sisältöön

Puskaparkki – mukavaa matkailua luonnonystävälle

Karavaanareita on moneen lähtöön, ja jokaisella on tapansa viettää itsensä näköistä elämää tien päällä. Yhdet viettävät kesälomaa leirintäalueella tuttujen ja vaihtuvien kasvojen kanssa ja toiset taas hakeutuvat sinne, minne kukaan muu ei koskaan keksisi eksyä. Kun mieli tekee omaan rauhaan ja luonnon syleilyyn, on yksityisyyttä kaipaavan vaihtoehtona puskaparkki.
|
Kuvat: Sara ja Joni Helminen, Elin Åsvik ja Emilia Wik
Puskaparkki metsätien päässä.

Tunnetko jo puskaparkin?

Puskaparkeiksi kutsutaan leirintäalueiden ulkopuolelle jääviä paikkoja, jonne matkailuautolla voidaan pysäköidä. Termin alle voidaankin listata lukematon määrä erilaisia paikkoja, joissa yöpymistä tai pysäköintiä ei ole erikseen kielletty. Puskaparkkeja voivat siis olla esimerkiksi tienlaitamat, rannat, metsänreunukset ja metsätiet sekä erilaiset pysähdyspaikat ja kaupunkialueet. 

Helpot puskaparkit –blogista löydät erilaisia toinen toistaan viihtyisämpiä puskaparkkeja ympäri Suomen. On myös muita tapoja löytää se juuri sinulle sopiva puskaparkki. Erilaiset sovellukset ja sosiaalisen median ryhmät ovat pullollaan hienoja vinkkejä puskaparkeista, joita muut matkailijat ovat tien päällä reissatessaan löytäneet. Luovuuden käyttö etsinnässä on myös sallittua ja parhaan paikan saattaakin löytää ihan vahingossa. Puskaparkkeilijan korvaamattomana apuvälineenä toimii muun muassa Google Mapsin puskaparkit. Yöpymispaikkojen etsimistä varten on olemassa myös kännykkään ladattavia sovelluksia, kuten Park4Night.

Retkeilyauto puskaparkkissa järven rannalla.

Puskaparkissa järven rannalla saa olla täysin omassa rauhassaan.

Puskaparkki on matkailua luonnonystävän tyyliin

Jokainen automatkailee omalla tavallaan. Puskaparkeissa yöpyminen tuo rengasmatkailuun ainutlaatuista seikkailun makua, jossa vapaus, oma rauha sekä luonnonläheisyys korostuvat entisestään. Mukavuudenhaluiselle matkailuauto tuo hyvät puitteet retkeilyyn ja luontomatkailuun. Pysäköi matkailuauto puskaparkkiin metsätien päätyyn järven rannalle ja nauti olosta luonnon helmassa. Kun aamu koittaa, voi suoraan suunnata aamukävelylle raikkaaseen metsään tai pulahtaa vaikka auringonsäteissä kylpevään järveen.

Tie puskaparkkiin keskellä järveä.

Tällaista tietä puskaparkkiin tuskin on aivan jokaisessa paikassa. Sara ja Joni Helminen ovat ammattimaisia puskaparkin metsästäjiä.

Puskaparkki sopii hyvin kesäiseen kotimaan matkailuun, ja sesongin aikaan ruuhkat ja täydet majoitusalueet voi halutessaan helposti välttää. Talviasuttavalla matkailuautolla puskassa pärjää talvellakin. Omia teitänsä kulkevan karavaanarin yöpaikka voi olla käytännössä missä vain, eikä lomamatkaa tarvitse suunnitella pelkkien leirintäalueiden ja majapaikkojen perusteella. 

Kun ruoka- ja juomavarastot ovat kunnossa ja sähkösaanti on taattu, puskaparkkeilemalla menee helposti parikin yötä tai vaikka viikonloppu. Hulppeammin varustetuilla matkailuautoilla vielä sitäkin pidempään. Pienenkin matkailuauton jääkaappiin ja ruokakomeroihin mahtuu helposti ruokaa useammalle päivälle ja myös veden saa halutessaan riittämään sekä ruoanlaittoon että peseytymiseen. Erilaisin lisävarustein, kuten aurinkopaneelilla ja hupiakuilla voi myös varmistaa sähkön saannin matkakodissa ilman verkkovirtaan kiinnittymistä. Kesäisin aurinkopaneelin tuottamaa virtaa saadaan helposti jopa yli tarpeen.

Puskaparkkien lisäksi myös matkaparkit ovat liikkuvaiselle matkailijalle oivia välipysäkkejä. Matkaparkit ovat lyhyaikaiseen leiriytymiseen tarkoitettuja alueita, joissa palveluita on huomattavasti vähemmän kuin leirintäalueella. Useat matkaparkit ovatkin luonteeltaan kuin sekoitus leirintäaluetta ja puskaparkkia. Matkaparkkien palvelut ja hinnat vaihtelevat. Useimmiten parkeissa on wc-tilat, vedenottopiste, ajokaivot jätevesien tyhjentämiseen sekä sähköpaikat. Best-Caravanin matkaparkissa karavaanarit saavat yöpyä ilmaiseksi. Parkki sisältää sähkön ja wifi-yhteyden, ja lisäksi Hyvinkään, Turun ja Oulun matkaparkeissa sauna on kanta-asiakkaille lämpimänä joka päivä.

Vastuullista puskaparkkeilua – muistilista puskaparkkiin aikovalle

Kotimaassamme Suomessa saamme nauttia jokamiehenoikeuksista, joiden mukaan myös matkailuauton saa luvallisesti pysäköidä toisen maille. Jokamiehenoikeuksien tunteminen ja säännösten noudattaminen on kuitenkin puskaparkkeihin aikovan asuntoautoilijan velvollisuus. Maalaisjärjellä ja hyvillä käytöstavoilla pääsee jo pitkälle ja välttyy varmasti suurimmilta ongelmilta. Puskaparkkeja ajatellen tärkeitä huomioitavia seikkoja ovat ainakin yöpymisen ja leiriytymisen välinen ero sekä tulentekoon ja yleiseen hyvään käytökseen liittyvät asiat.

Puskaparkki hiekkatien varrella.

Puskaparkissa voi huoletta viettää yön, mutta pidempiaikainen leiriytyminen ei ole sallittua ilman lupaa.

Matkailuautolla on luvallista yöpyä toisen mailla ilman erillistä lupaa. Yöpymisellä ja leiriytymisellä on kuitenkin hienoinen ero, joka jokaisen tulisi tuntea. Yöpymiseksi katsotaan illasta aamuun parkkeeraaminen, kun taas leiriytyminen viittaa sitä pidempään aikaan, sekä esimerkiksi retkitavaroiden asetteluun matkailuajoneuvon ulkopuolelle. Lyhytaikaisesti luonnossa voi leiriytyä, kunhan se ei aiheuta häiriötä eikä haittaa. Kaupunkialueilla parkkeeratessa on tietenkin noudatettava pysäköintiehtoja.

Avotulenteko on sallittua vain sille tarkoitetuissa paikoissa ja maanomistajan luvalla. Maanpohjasta eristettyä grilliä puolestaan voi luvallisesti käyttää myös muualla, mutta voimassa olevat metsäpalovaroitukset on huomioitava tarkasti ja on osattava arvioida, milloin grillailut on viisasta jättää tekemättä. Omat roskat ja jätteet täytyy puskaparkkeilijan huolehtia pois niille tarkoitettuun paikkaan. Matkailuautolla se onkin helppoa, sillä roskat saa helposti mukaan ja niistä voi hankkiutua eroon seuraavalla leirintäalueella tai kotona.

Vastuullinen puskaparkkeeraaja ei aiheuta häiritsevää melua tai pysäköi liian lähelle asutusta. Eri alueiden, kuten kansallispuistojen tai kaupunkialueiden sääntöjä yöpymisestä ja leiriytymisestä on hyvä tutkia ennakkoon, sillä alueilla saattaa olla poikkeuksia liittyen jokamiehenoikeuksiin. Kotimaan matkailun lisäksi puskaparkkeillen voi lähteä myös Eurooppaan.

Automatkailu on vastuullista matkailua

Matkailuauto on vastuullisen reissaajan valinta. Se on lentämistä huomattavasti ekologisempi matkailuvaihtoehto ja mahdollistaa myös esimerkiksi kestävän kulutuksen matkaillessa. Säilytystilojen ja vesivarantojen johdosta kertakäyttötavaraa, kuten astioita ja vesitonkkia ei välttämättä tarvitse ostaa ja ruokatavarat säilyvät mukana pitkään.

Kestävä kulutus ja elämäntapa kulkevat käsi kädessä matkailuautoilun kanssa. Lompakko kiittää mukana kulkevasta yöpaikasta, jonka matkakeittiö tarjoaa tilat ruoanlaittoon missä vain ja jonka kylpyhuone suihkuineen vähentää tarvetta maksullisen majoituspaikan etsimiseen. Mukana liikkuva matkakoti tarjoaa mahdollisuuden myös minimalistisempaan matkailutyyliin.

____

Lisää vinkkejä automatkailuun ja tarinoita tien päältä löydät Karavaanielämää-blogista. Käy myös tutustumassa Best-Caravanin matkailuautojen, retkeilyautojen ja matkailuvaunujen valikoimaan. Sivuilta saat helposti tavoitettua asiantuntevan ajoneuvomyyjän, joka osaa neuvoa sopivan matkailuauton hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Saadaksesi lisää vinkkejä automatkailuun liittyen tilaa uutiskirjeemme

Lataa alta kattava ostajan opas matkailuajoneuvon hankintaan ja ota määränpääksi vapaus!

Ostajan opas
matkailuajoneuvon hankintaan
 

Päivitetty: 18.11.2022