Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Lappiin ja Urho Kekkosen kansallispuistoon – Nomadielämää #20

Vapaudenkaipuuseen paras lääke on seikkailu matkailuautolla Lappiin. Tässä blogissa kuusamolaislähtöinen valokuvaaja Petteri Hentilä jakaa omat kokemuksensa matkastaan Urho Kekkosen kansallispuistoon. Mukana on upea kohdevinkki maastopyöräretkelle, vaellukselle, sekä tunnelmalliselle nuotiopaikalle ja Suomen ehkä upeimmalle avantosaunapaikalle.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Matkailuauton moottorin hurahtaessa käyntiin kotipihassa, vatsaamme hiipi tuttu kutkuttava matkailuautoseikkailuja edeltävä tunne. Olimme suuntaamassa matkailuautolla Lappiin ja tiesimme että edessä olisi taas kerran upea seikkailu. Tällä kertaa suuntanamme oli Inarin, Savukosken ja Sodankylän kuntien alueella sijaitseva vuonna 1983 perustettu UK-kansallispuisto, joka tarjoaisi meille mahdollisuuden tutustua yhteen Lapin upeimmista kohteista ja nauttia ulkoilusta raikkaassa tunturi-ilmassa. 

UKK kutsuu sinut nauttimaan tunturien rauhasta, ihastelemaan upeita maisemia ja hengittämään puhdasta erämaailmaa.

Aikataulun osalta olimme päättäneet vain lähtö- ja tulopäivän. Tällä reissulla halusimme nauttia vapaudesta ja seurata intuitiotamme, joka antaisi meille mahdollisuuden pysähtyä ja lähteä paikasta toiseen juuri silloin kun haluamme, kiitos matkailuauton.

UK-kansallispuisto tarjoaa monipuolisia ja eri pituisia vaellusreittejä jokaisen liikkujan makuun. Tunturi tarjosi myös kätevästi automaattisen somepaaston, sillä kenttää ei ollut saatavilla reitin aikana. 

Matkailuautolla Lappiin – Kiilopää

Pysähdyimme Suomen Ladun Kiilopäälle, joka on Ylä-Lapin sydämessä upea kohde nauttia Lapin luonnosta ja tunturimaisemista. Tämä rauhallinen tukikohta sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston tuntumassa, mikä tekee siitä ihanteellisen paikan ympäröivien maisemien tutkimiseen. 

Suomen Latu on yleishyödyllinen kuntoliikunta-, ulkoilu- ja terveysliikuntajärjestö. Kiilopää (Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä) on Suomen ladun kohteista upein.

Kiilopää on tunnettu monipuolisista ulkoilumahdollisuuksistaan – talvisin hiihdosta ja lumikenkäilystä, ja kesäisin vaellusreiteistä. Täällä voit nauttia raikkaasta ilmasta vuodenajasta riippumatta ja kesäisin myös keskiyön auringosta. Kiilopään suositut saunat ja ravintola tarjoavat rentoutumista ja herkullista ruokaa matkailijoiden iloksi päivän päätteeksi. Kiilopää kutsuu matkailijoita ympäri vuoden kokemaan Suomen luonnon kauneuden ja rauhan, sekä tarjoaa monia mahdollisuuksia luontoelämyksiin ja seikkailuihin.

Rautulammen lenkki UK-kansallispuistossa

Heräsimme matkailuautosta lähellä Kiilopäätä tunnelmallisesta puskaparkista (Kiilopääntie 412). Hyvien unien ja maittavan aamiaisen jälkeen vastailin työsähköposteihin, minkä jälkeen hurautimme parin kilometrin matkan Suomen ladun Kiilopään pysäköintipaikalle (Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä), josta aloittaisimme eeppisen tunturiseikkailun. 

Saunominen matkailuautoreissujen lomassa on yksi niistä pienistä nautinnoista, joka kruunaa matkakokemuksen. Rentouduimme kuumassa saunassa, jutellen päivän seikkailuista muiden retkeilijöiden kanssa.

Työnteko matkailuautossa on kätevää ja huoletonta, kun tietokoneen, kännykän ja kameran akut latautuvat matkailuauton akuista, jotka saavat virtansa aurinkopaneeleista, sekä liikkuvista renkaista.

Saavuttuamme Kiilopäälle, joka sijaitsee 15 minuutin ajomatkan päässä monelle tutulta Saariselän hiihtokeskukselta, vuokrasimme maastokäyttöiset isorenkaiset sähköpyörät, jotka mahdollistaisivat vaivattoman liikkumisen niin metsäpoluilla, kuin tunturimaastossakin. Halusimme kokea vauhdin huumaa ja nähdä yhden päivän aikana tavallista enemmän maisemia, joten maastopyörä oli oiva tapa valloittaa jylhän kansallispuiston monipuolisia reittejä.

UK-kansallispuisto tarjoaa monia upeita reittejä niin jalan, kuin maastopyörälläkin valloitettavaksi.

UK-kansallispuistossa on monipuolisesti eri pituisia vaellusreittejä jokaisen liikkujan makuun. Valitsimme noin 20km pituisen Rautulammen lenkin, joka soveltuu hyvin isorenkaisille maastopyörille. Pyöräilimme metsien ja tuntureiden halki ihastellen silmänkantamattomiin asti avautuvia tuntureita ja kaukana laiduntavia porotokkia. Reitti oli merkitty numerolla 6, joten pysyimme helposti reitillä, kun seurasimme opasteita. Tunturi tarjosi myös kätevästi automaattisen somepaaston, sillä kenttää ei ollut saatavilla  reitin aikana.

UK-kansallispuistossa mieli lepää ja upeita tunturimaisemia riittää silmän kantamattomiin.

Noin 10km pyöräilyn jälkeen saavuimme kauniin Rautulammen rannalle. Siellä sytytimme nuotion ja istuuduimme sen äärelle nauttien Lapin jylhistä maisemista. Tapasimme Rautulammella puolalaisen perheen, joka oli aivan ihmeissään Suomen Lapin hiljaisesta kauneudesta, siitä että täällä voi juoda tunturipurosta huoletta vettä, ja että jokainen saa vapaasti poimia luonnon antimia, kuten ruokasieniä, villiyrttejä ja marjoja omiin tarpeisiinsa.

Rautulammen pysähdyspaikalta löytyy nuotiopaikan lisäksi tupa nukkumiseen, vessat, sekä puro, josta joimme pari litraa vettä omalla vastuullamme tulematta kipeäksi.

Sienestysvinkki: Kun poimit syksyisin ruokasieniä, jätä muutamia sieniä keräyspaikalle, jotta sienet “pääsevät lisääntymään” ja ensi syksynäkin saatat löytää sieniä samasta paikasta. Google Lens -sovellus on kätevä tapa kännykällä tunnistaa sieniä, mutta mikäli kenttää ei ole, tai muuten vain haluaa saada varmuuden oikean sienen tunnistamisesta, oma sieniopas on paras ratkaisu.

Matkailuautolla Lappiin – UKK kutsuu palaamaan

Tunnelmallisen nuotiohetken päätteeksi hurautimme Rautulammen lenkin ympyräreitin hieman kivisemmän ja hurjemman loppupätkän takaisin Kiilopäälle, jossa meitä odotti Suomen Ladun sauna. Saunominen matkailuautoreissujen lomassa on yksi niistä pienistä nautinnoista, joka kruunaa matkakokemuksen. Rentouduimme kuumassa saunassa, jutellen päivän seikkailuista muiden retkeilijöiden kanssa.

Kohdevinkki: Rautulammen lenkki on upea, mutta lenkin loppuosa on hieman haastava ja sitä varten vaaditaan perushyvää lihaskuntoa. Lenkin ajaminen kesti meiltä 5 tuntia, mutta upeista maisemista johtuen suosittelemme varaamaan reitille koko päivän aikaa.

Suomen ladun Kiilopään sauna on vertaansa vailla.

Auringon laskiessa taivaanrannan taa, lähdimme ajamaan kohti Luostoa. UK-Kansallispuisto oli jättänyt meihin syvän vaikutuksen, ja oma matkailuauto oli jälleen kerran mahdollistanut unohtumattoman seikkailun omaan tahtiimme. Vapaus kulkea omien unelmien perässä, pysähtyä kauniissa maisemissa ja nauttia luonnon tarjoamista ihmeistä tekee matkailuautoreissuista unohtumattomia. 

Kävimme Luoston uimarannalla aamu-uinnilla ennen vaelluspäivää.

____________

Lisää nomadielämää ja seikkailuja voit seurata sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petterin Hentilä -nettisivuilta!

Suomen Lappi on karavaanarin unelmakohde! Reissuun voi lähteä talvella, kesällä tai vaikka ruska-aikaan. Matkakumppaniksi sopii mainiosti vuokrattu matkailuauto!