Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Karhunkierrokselle osa 1/2 – Nomadielämää #5

Karhunkierros on Suomen suosituimpia vaelluksia, eikä suotta. Monen ihmisen unelmana on taivaltaa 82 kilometriä pitkä Karhunkierros ainakin kerran elämässään, mutta sopivan ajankohdan järjestäminen voi olla haastavaa. Nomadielämää-blogisarjan viidennessä osassa Petteri jakaa vinkit Karhunkierroksen mahtavien maisemien valloittamiseen päiväretkien muodossa – ja matkailuauto toimii tietysti tukikohtana.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Haluaisitko kokea yhden Suomen suosituimman vaellusreitin, mutta et voi olla useaa päivää kerralla pois töistä?  Matkailuautosta käsin voi tehdä lyhyempiä vaelluksia, retkiä ja tuntureiden huiputuksia etätöiden lomassa. Tällä kertaa lähdimme matkailuautolla Karhunkierrokselle Oulangan kansallispuiston upeisiin maisemiin. Ota vinkkimme haltuun!

Karhunkierroksen aloitus – Kiutakönkään vesiputous

Jylhiä Oulankajoen uomia seuraileva Karhunkierros, joka starttaa Oulangan luontokeskukselta, on vakiinnuttanut vuosien saatossa asemansa Suomen suosituimpana vaellusreittinä. Lähimpänä oleva nähtävyys, Kiutakönkään vesiputous, sijaitsee vain noin kilometrin päässä luontokeskukselta, joten sinne on helppo tehdä lyhyt päiväretki. Kiutaköngäs on Oulankajokeen kuuluva noin sadan metrin pituinen näyttävä koski. Koskelle tulee korkeutta jopa 13,7 metriä, ja sen kuohuvat vedet ovatkin vaikuttava näky ruska-aikaan. Vesiputouksen rannoilla seikkailevan retkeilijän on tosin hyvä olla varovainen, sillä mahtavan putouksen näköalakallioiden reunat voivat syksyisin olla ruskalehdistä ja kosteudesta liukkaita.

Oulangan luontokeskukselta Kuusamosta starttaa Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros.

Kiutakönkään lisäksi Karhunkierrokselle mahtuu myös muita hienoja koskia, joista lisää seuraavassa Karhunkierros -artikkelissa.

Kiutakönkään vesiputouksella retkeilevän on hyvä olla varovainen kallioilla liikkuessaan, sillä sadepäivinä kalliot voivat olla liukkaita.

Iltapäiväretki Karhunkierroksella – Merenoja

Karhunkierroksen varrella on paljon hyviä pysähdyspaikkoja eväiden nauttimiseen. Suuntasimme eräänä päivänä erästä sellaista levähdyspaikkaa kohti, kun iltapäiväretkemme vei meidät Merenojan nuotiopaikalle. Merenojan nuotiopaikka sijaitsee vain neljän kilometrin päässä Oulangan luontokeskukselta. Merenojan reitti kiemurtelee pitkin Oulankajoen viertä, ja maisemat ovat pysäyttävän hienot.

Merenojan tulentekopaikka on neljän kilometrin päässä Oulangan luontokeskukselta sijaitseva tunnelmallinen eväspaikka.

Retkeilyajankohta nuotiopaikalle oli myös täydellinen, sillä tähän aikaan vuodesta lämpöasteita päivisin oli noin 3-10, ja iltaa kohden ne laskivat lähelle nollaa eikä hyttysiä tai sääskiä ollut enää lainkaan. Syksy onkin Kuusamossa reissaavalle oivallinen matkustusajankohta. Kerrospukeutumisella ja vedenpitävillä retkeilyvarusteilla varmistaa myös, ettei pieni sadekuurokaan pääse haittaamaan syysreissua.

Riippumatto on kätevä varuste retkelle sekä eväiden nauttimiseen, lepäämiseen että maisemien ihailuun.

Iltakävely Konttaisen huipulle

Jos esimerkiksi töistä johtuvista syistä koko Karhunkierrosta ei ole mahdollista vaeltaa yhdessä viikonlopussa, voi vaihtoehtoisesti tehdä lyhyen kävelyn Konttaisen huipulle. Konttaisen vaara on Rukan pohjoispuolisen tunturiryhmän pohjoisin huippu ja yksi Karhunkierroksen nähtävyyksistä, jonka huiputus sopii myös rennoksi iltakävelyksi. Reipas retkeilijä tavoittaa huipun jopa 15 minuutissa. Patikointimatka on loivaa nousua vain noin kilometrin verran, ja palkintona huipulta avautuvat upeat Kuusamon vaaramaisemat.

Merkitty polku Konttaiselle lähtee Virkkula-Vuotungintieltä. Vaellus sopii kestoltaan hyvin esimerkiksi rennoksi iltapäiväretkeksi.

Konttaisen vaellukselle pääsee lähtemään Virkkula-Vuotungintieltä, jonka varrella olevalle levikkeelle saa näppärästi matkailuauton parkkiin. Levikkeeltä lähtee selkeästi merkitty polku huipulle. Pakkaa matkailuautossa termospullo täyteen kuumaa teevettä ja eväsleivät reppuun, niin tunnelmallinen kävely voi alkaa!

Konttaisen vaara kohoaa 407 metriä merenpinnan yläpuolelle. Huipulta avautuvat upeat Kuusamon vaaramaisemat.

Matkailuauto: etätyö-retkeilyn mahdollistaja

Syysreissumme aikana sadekuuroja tuli parina aamupäivänä, mikä oli hyvä aika parkkeerata matkailuauto seuraavan retkikohteen parkkiin, kokata aamupalaa ja vastailla asiakkaiden lähettämiin sähköposteihin. Markkinointialan yrittäjänä toimiminen on siitä kätevää, että niinä päivinä, kun kuvauspäiviä kentällä ei ole, voi keskittyä etäpalavereihin sekä meneillään olevien ja tulevien asiakasprojektien valokuva-, video- ja tekstimateriaalien suunnitteluihin ja editointeihin.

Etätöiden tekeminen matkailuautosta käsin on sadepäivien kätevä ratkaisu. Lämpimässä matkailuautossa on myös hyvä kuivattaa retkeilyssä kostuneet varusteet ja ladata akut.

Karhunkierroksen fiilistely- ja työreissu tuli täydelliseen saumaan tuomaan piristystä syksyyn. Uusi Challenger V217 Road Edition Premium -matkailuauto oli sadepäivien pelastaja, sillä sen Truma-diesellämmitin piti auton ja meidät lämpimänä sekä kuivatti myös retkellä kastuneet varusteet. Verkkovirta-invertteri on toinen etätyöntekijän pelastaja sen avulla voi varusteiden kuivumista odotellessa ladata kannettavaa tietokonetta ja muuta elektroniikkaa.

Challenger V217 Road Edition Premium matkailuauto parkissa Konttaisen vaelluksen pysäköintialueella.

Kuusamossa on ihmisen hyvä olla

Karhunkierroksella on niin paljon nähtävää ja erilaisia mahdollisuuksia tehdä lyhyempiä retkiä, että reissuun kannattaa varata ainakin viikko aikaa. Parasta Karhunkierroksella ovat vaihtuvat maisemat: reiteiltä löytyy niin kangasmetsää, tuntureita, huikeita pitkospuita soiden päällä kuin jylhää Oulankajokivarren maastoakin. Kuusamo on niin mahtava, että yksi blogi ei riitä kertomaan kaikkea. Siispä seuraavassa Nomadielämää-blogissa meidän matka jatkuu Juuman vaellusreiteille. Stay tuned!

Parasta Karhunkierroksella ovat vaihtuvat maisemat.

——-

Tutustu lisää Suomen parhaisiin matkakohteisiin tietäjät.fi -sivustolla ja käy jakamassa meille omasi!

Haaveiletko matkailuauton kokeilusta tai hankinnasta? Best-Caravanin kautta voit vuokrata tai ostaaa oman auton – mikä vain sopii parhaiten viemään kohti omannäköistä vapauttasi. Tutustu eri vaihtoehtoihin Best-Caravanin sivuilla ja pyydä rohkeasti apua sopivan matkakodin valintaan.

Päivitetty: 9.1.2023