Hyppää sisältöön

Kuusi syytä lähteä matkailuautolla Lappiin – Nomadielämää #2

Nomadielämää-juttusarja kertoo etätyöpisteen siirtämisestä kaupungista luontoon. Juttusarjassa seurataan markkinointiyrittäjä Petteri Hentilän etätyöskentelyä matkailuautosta käsin. Juttusarjan toisessa osassa matkataan Suomen Lappiin. Luvassa on vinkkejä, miksi lähteä juuri matkailuautolla Lappiin.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Kilpisjärvellä ei tarvitse herätä herätyskellon ääneen eikä matkailuautolla Lappiin kulkiessa jää kiinni liikenneruuhkiin. Nomadielämää-juttusarjan toisessa osassa ajetaan matkailuautolla Lappiin, ja jaetaan kokemuksen tuomia vinkkejä.

Palauttava luontokokemus vastapainoksi stressaavalle kaupunkiympäristölle

Yöttömän yön taikaa, alkukesän raikkautta, täysi hiljaisuus, jylhät maisemat… Miltä kuulostaa? Mielestäni kuulostaa upealta tavalta rentoutua ja aloittaa kesän reissut. Kesäkuun alussa Etelä-Suomen alkukesästä pääsee aikamatkaamaan Pohjois-Suomen ja loppukevääseen – siihen pisteeseen, kun luonto herää henkiin. Unohda kaupungin sosiaalisten kuvioiden stressaavat paineet, täytä matkailuauton kaapit mieleisilläsi herkuilla, nosta kytkintä ja parkkeeraa matkailuautosi suoraan luonnon keskelle.

Veden äärellä on mukava nauttia välipaloista.

Matkailuautoon mahtuu jopa kahden viikon reissuruoat

Matkailuautolla  reissaamisen parhaita puolia on ehdottomasti tilavat säilytystilat ruoille. Yhdellä isolla kauppareissulla voi kuivamuonia hyödyntäen olla yhtäjaksoisesti jopa kaksi viikkoa reissussa ilman varastojen täydentämistä. Budjettimatkailijalle tämä on hyvä vaihtoehto, sillä pienempien ruokakauppojen hinnat ovat huomattavasti kalliimmat kuin isompien ruokakauppojen.

Challenger V217 Road Edition Premium -matkailuautostani löytyy yllättävän tilava jääkaappi, jonne mahtuu kahden viikon leivänpäälliset, ruokien lisukkeet sekä aamupalajogurtit. Myös jääkaapin ohesta löytyvä pakastelokero on kätevä, sillä sinne mahtui jopa 1,2 kg mustikoita. Myös verkkovirtaa hyödyntävä invertteri osoittautui hyödylliseksi, sillä sen ansiosta aamupalasmoothien valmistaminen onnistui matkailuauton keittiössä käden käänteessä.

Matkailuautoon kannattaa pakata pitkään säilyviä elintarvikkeita kuten kauramaitoa, kikherneitä, kidneypapuja, tomaattimurskaa, riisiä, pastaa ja tonnikalaa. Niiden lisäksi jääkaapin pakastinlokeroon saa mahtumaan jopa 1,2 kg kotimaisia mustikoita.

Ikkunoiden varusteet pitävät matkailuauton pimeänä ja hyttyset ulkona

Matkailuauton ikkunoiden eteen vedettävät hyttysverkot pelastavat Lapin matkailijan pinteestä pahimpaan hyttysaikaan. Matkailuauton saa myös ihan pimeäksi ikkunoiden eteen vedettävillä pimennysverhoilla, minkä johdosta yöttömän yön aurinko ei häiritse nukkujaa tai kuvankäsittelyä tekevää markkinointiyrittäjää.

Läppäriä lataava hupiakku latautuu ajon aikana. Myös aurinkopaneelit tuottavat sähköä, joten virtaa riittää aivan varmasti etätyötä tekevän matkailuautoilijan tarpeisiin.

Lapin luonnon antimet ovat omaa luokkaansa

Vaikka matkailuautoon mahtuu paljon ruokaa, ei Lapin luonnon antimia kannata unohtaa. Lapissa kasvit elävät karummissa oloissa, kuin etelän lajitoverinsa, ja kesällä yöttömän yön auringon alla niiden ravinnepitoisuus on huippuluokkaa. Esimerkiksi yhdessä kotimaisessa hillassa on saman verran C-vitamiinia kuin ulkomaisessa appelsiinissa. Tiesitkö myös, että silmuvaiheen koivunlehdet ovat todella korkeita C-vitamiinipitoisuudeltaan ja sopivat hyväksi mausteeksi esimerkiksi kesäiseen salaattiin?

Kirkasvetisistä järvistä on mahdollista kalastaa tuore ja terveellinen illallinen.

Rauhallinen ympäristö etätöiden tekemiseen

Etätyöpäivinä meille on tärkeää löytää hyvä ja rauhallinen paikka, jossa keskittyminen onnistuu ja luovuus kipinöi. Löysimmekin ensimmäisenä yönä itsemme Muoniosta raikkaan tunturilammen hiekkarannalta – kiitos Park4Night-sovelluksen. Matkailuauton pakastimesta mustikat jogurttiin, kahvi pressopannulla ja kananmunat kaasuliedellä. Ei muuta kuin retkituolien ja retkipöydän kanssa lähirannalle nauttimaan aamiaista. Voisiko sitä edes toivoa parempaa aamua ennen etätyöpäivän aloittamista?

Aamupalaksi Muoniossa oli paistettuja kananmunia, appelsiinimehua, kahvia, sekä turkkilaista jogurttia mustikoilla, creme fraichella, hunajalla ja pellavansiemenillä.

Toisaalta aina etätyöpäivää ei tarvitse tehdä paikallaan, sillä töiden tekeminen läppärillä onnistuu myös liikkuvasta autosta. Sillä aikaa, kun toinen ajaa kohti seuraavaa kohdetta, toinen voi tehdä töitä. Näin teimme esimerkiksi ajomatkalla Muoniosta Kilpisjärvelle, ja kaikki sujui hyvin lukuunottamatta ajoittaista nettiyhteyden katkeilua. Onneksi tein töitä offline-tiedostojen parissa, jotka olivat tallennettuna läppärini muistioon. Matkailuauton ohitettua katvealueen pystyin lähettämään offline-tilassa koostamani tekstitiedoston sähköpostitse asiakkaalle.

Park4night-sovelluksesta löytyy hyviä paikkoja sopivan etätyöpisteen löytämiseen.

Matkailuautolla voi majoittua eri luontokohteen äärellä vaikkapa joka yö

Matkailuautolla reissatessa et ole työpäivän jälkeen kiinni yhdessä kohteessa, vaan voit parkkeerata matkailuautosi mieleisesi luontokohteen ääreen. Heti kun läppärin kansi menee kiinni, olet lomalla. Voit lähteä rentoutumaan Lapin jylhiin maisemiin tai unohtaa ajan kulun Lapin yöttömässä yössä. 

Suomen yksi makeimmista ja silti ehkä lyhyimmässä ajassa saavutettavista vaellusreiteistä löytyy Kilpisjärven Saanalta. Kilpisjärven retkeilykeskukselta lähtee 4 kilometrin reitti Saanan päälle. Vaellukseen on hyvä varautua retkeily- tai vaelluskengillä sekä urheiluvaatteilla, kuplavedellä ja eväillä. Ylös mennessä tulee kuuma ja ylhäällä voi tulla vilu, jos tuuli on kova, joten myös villapaita on hyvä pakata mukaan reppuun. Aikaa ylöspäin menee vauhdista riippuen tunnista kahteen ja alaspäin noin 45 minuuttia, ja yhteensä koko Saanan vaellukselle on hyvä varata 4 tuntia.

Aurinkoa voi ihastella yöttämässä yössä tuntikausia, sillä se ei laske ollenkaan.

Vaellukselta palatessaan mukavuudenhaluiset matkailuauto-reissaajat voivat turvautua Saanan juurelta löytyvän Kilpisjärven retkeilykeskuksen saunaan ja suihkuun. Retkeilykeskukselta löytyy myös matkailuauton juomaveden täyttöpiste ja matkailuauton kemiallisen wc:n tyhjennyspiste.

Kilpisjärveltä lähtee myös hieman pidempi kolmen valtakunnan vaellusreitti, jonka kävin muutama vuosi sitten kävelemässä. Kilpisjärven lisäksi suosittelen suuntaamaan matkailuauton nokan kohti Ylläs-Pallastuntunturin vaellusta. Tällä kertaa se jäi välistä, mutta voin vakuuttaa, että myös se vaellus on talsimisen arvoinen.

Vaellusreitti vetää mehut pois, joten matkalla huipulle voi turvautua tunturipurossa vilvoitteluun. Tunturituuli pitää myös hyttyset loitolla.

Jutun kuvat on otettu Muoniosta ja Kilpisjärveltä matkailuautolla Lappiin reissatessa.

___

Tutustu lisää Suomen parhaisiin matkakohteisiin tietäjät.fi -sivustolla ja käy jakamassa meille omasi. 

Haaveiletko matkailuauton kokeilemisesta tai ostamisesta? Best-Caravanin kautta voit  vuokrata tai ostaa oman matkailuauton – mikä vain sopii parhaiten viemään kohti omannäköistä vapauttasi. Tutustu eri vaihtoehtoihin Best-Caravanin sivuilla ja pyydä rohkeasti apua sopivan matkakodin valintaan.

Päivitetty: 2.5.2022