Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Lapin erämaassa – Tietäjät löytää #10

Lappi on paljon muutakin kuin talven ihmemaa – se on erinomainen ympärivuotinen lomakohde, johon myös meidän Tietäjämme ovat rakastuneet reissuillaan. Ja ymmärtäähän sen, sillä Lapin villin luonnon pääsee kokemaan ainutlaatuisen läheltä matkailuautolla reissatessa. Ota nämä Tietäjien Lappi-vinkit ylös, sillä unelmaloma matkailuautolla Lapin erämaassa odottaa.
|
Kuvat: Best Caravan, Sanna Vierelä, Janne Lipsanen

Laakeaa erämaata silmänkantamattomiin – mikä vapaus! Lapin matkailua ei tarvitse juuri mainostaa, vaan sen huikeat maisemat ja luonto puhuvat puolestaan. Lapissa välimatkat ovat paikoittain todella pitkiä, mutta onneksi ne taittuvat mukavasti, kun alla on oma liikkuva koti. Matkailuautolla voit seikkailla Lapissa ainutlaatuisen rennosti ja omavaraisesti, kun oma keittiö ja yösija kulkee koko ajan mukana. Tähän blogiin on koottu Sanni Vierelän, Janne Lipsasen, Emma Kimiläisen sekä Joonas Linkolan vinkit Lapin lumoavien erämaiden valloittamiseen. Suuntaa siis matkailuauton nokka kohti ääretöntä ja lähde toteuttamaan omannäköistä vapauttasi matkailuautolla Lapin erämaassa. 

Kohti erämaan korkeuksia

Janne Lipsanen on yksi suomalaisen lumilautailun huipuista, jolla on vuosikymmenen kokemus ammattilumilautailusta. Lappi on Jannen ympärivuotinen pelikenttä: kesäisin rinteet tutkitaan vaeltaen ja talvella laskien. Tässä Jannen vinkki.

Arktisen Jäämeren läheisyydessä sijaitseva Kilpisjärvi on kirjaimellisesti kaukana kaikesta. Juuri siksi matkailuauto mukavuuksineen on kätevä tapa käydä katsastamassa tämä upea, kesäinen ja kuin vaeltamiseen luotu erämaa-alue. Kilpisjärveltä löydät Suomen korkeimmat tunturit, joita vapaana vaeltavat porotokat laiduntavat. Korkeuserojen suuruuden takia maasto on paikoitellen vaikeakulkuista, joten pakkaa hyvät vaelluskengät ja varusteet mukaan. Hieman vähemmän haastetta etsiville, suurtuntureiden juurella olevat nummimaiset alueet sopivat verkkaisiin kävelyihin. Kilpisjärvellä pääsee kokemaan pikaisen ulkomaanmatkankin. M/S Mallan risteilyllä laiva vie turistit Kolmen valtakunnan rajapyykille katselemaan sinne pystytettyä monumenttia, joka sijaitsee osittain Ruotsin ja Norjan puolella.   

Kilpisjärvellä erämaan maisemista voi nauttia huikeissa korkeuksissa.

Vaellus Käsivarren erämaassa

Sanni Vierelä on valokuvaaja sekä eräopas Lapista, jolla on ainutlaatuinen paikallistuntemus Lapin kohteista. Luonnossa seikkailu vie häntä niin lähimetsiin, tuntureille kuin kaukaisille merenrannoille. Tässä Sannin vinkit.

Saanatunturin kupeessa lepäävä Tsahkaljärvi sykähdyttävine maisemineen saa Sannin palaamaan takaisin vuosi toisensa jälkeen. Reitti järvelle on helppo – polku alkaa suoraan matkailuauton pysäköintialueelta ja perillä avautuu panoraamana tunturimaisema. Järvelle pääsee myös esteetöntä reittiä. Tee maistuvat eväät mukaan matkailuautossa ja nauti niistä järvimaisemissa laavulla. Tsahkaljärven alue tarjoaa tekemistä ja nähtävää päiväksi tai pariksi, joten kohde on ideaali levähdyspaikka Lapissa kulkeville. Tsahkaljärven kautta kiertää monta reittiä Käsivarren suurtunturien erämaahan, ja alue on vaeltajien unelma. Hyvät kengät onkin syytä pakata mukaan. Vaelluksen jälkeen oma peti matkailuautossa turvassa hyttysiltä tuntuu taas kultaakin kalliimmalta.

Tsahkaljäven maisemat ovat vaelluksen arvoiset.

Tanssit Lapin erämaassa

Emma Kimiläinen on menestynyt kilpa-autoilija, perheenäiti ja yrittäjä. Lisäksi hän on puheammattilainen, joka on muun muassa toiminut F1-kommentaattorina ja radiojuontajana. Tässä Emman vinkki.

Pyhä-Luoston kansallispuiston jylhässä erämaassa hektinen arki unohtuu ja akut latautuvat. Näissä maisemissa keskellä metsää on paikka, jossa voit kokea jotain unohtumatonta – joen varrelta, jyrkänteen reunalta löytyy nimittäin Porttikosken tanssilava. Tanssilava sijaitsee keskellä Lappia ja on erinomainen tapaamispaikka eri puolilla Lappia reissaaville ystäväporukoille. Tanssilavalle on vapaa pääsy vuorokauden ympäri, joten voit viettää kaveriporukan kanssa mahtavat metsäbileet kesäyössä. Pakkaa siis kaiuttimet mukaan, valitse sopiva musiikki ja fiilistele kesäyön tunnelmaa isommallakin joukolla. Matkailuauton voit huoletta jättää yöksi puskaparkkiin lähelle jokea. 

Tanssilava on hauska ystävien tapaamispaikka Lapissa.

Urho Kekkosen erämaassa

Joonas Linkola on sosiaalisen median asiantuntija, sisällöntuottaja sekä podcast-ääni. Hänen elämänsä rakentuu eräilyn ja mökkeilyn ympärille, ja vastuullisuus kulkee mukana kaikilla reissuilla. Tässä Joonaksen vinkki.

Urupää on todellinen vain tietäjät löytää –paikka Lapissa. Tuntemattomampi Urupää on osa Urho Kekkosen kansallispuistoa ja jää usein kuuluisamman Kaunispään varjoon. Kannattaa kuitenkin käydä katsastamassa myös tämä huippu, vaikkapa vain ajomatkan takia. Tunturille johtavalla valtatiellä voit pysähtyä ottamaan vuoden siisteimmät kuvat Instagramiin – maisemat ovat todella kauniit. Jos kaipailet sykettä kohottavaa tekemistä, pakkaa maastopyörät mukaan. Vaikka Urupään reittejä ei ole alueella erikseen merkitty, nopealla nettihaulla löytyy tarkat ohjeet eri vaikeustason reiteille aloittelijoista konkareihin. Avaruusintoilijoille Urupään valosaasteen ulottumattomissa olevat rinteet ovat myös erinomainen paikka ihastella tähtitaivaan tuiketta loppukesän pimenevissä öissä. 

Erämaan laavuilla voi valmistaa maukkaita ruokia avotulella.

______

Lisää huikeita kohteita löydät tietäjät.fi sivustolta. Tutustu muiden Lapin reissaajien helmiin ja käy lisäämässä sivustolle omat suosikkipaikkasi!

Haaveiletko matkailuautolla reissaamisesta, mutta oman auton hankinta ei vielä ole mahdollista. Tiesitkö, että voit myös kätevästi vuokrata matkailuauton! Tutustu eri matkailuautolla reissaamisen muotoihin Best Caravan -sivuilla, valitse itsellesi sopivin vaihtoehto ja ota määränpääksi vapaus. 

Päivitetty: 28.4.2022