Hyppää sisältöön

Huolellinen matkailuajoneuvon talvisäilytys – 5 vinkkiä, joilla vältät virheet

Valmistaudutko matkailuauton tai vaunun talviteloille laittoon? Talvisäilytys kannattaa hoitaa huolella. Suomen talven vaihteleva sää ja pakkanen jättävät helposti jälkensä heikosti talvisäilytystä varten valmisteltuun matkakotiin. Tästä jutusta poimit viisi tärkeää vinkkiä, joilla vältyt suurimmilta yllätyksiltä!
|
Kuvat: Raul Fall, Emilia Wik & Elin Åsvik, Best Caravan
matkailuajoneuvon talvisäilytys viisi vinkkiä onnistumiseen

Huolellisesti hoidettu matkailuajoneuvon talvisäilytys kuuluu jokaisen karavaanarin tärkeisiin matkailuauton ja vaunun ylläpitotoimiin. Oikeaoppisesti talviteloille laitettu ja talven aikana huollettu matkakoti pysyy hyvässä kunnossa, eikä keväällä vastassa ole suurempia yllätyksiä.

Missä matkailuajoneuvo kannattaa säilyttää? Miten asuinosa valmistellaan säilytyskauteen? Miten vältyt putkirikolta? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen tästä kirjoituksesta.

1. Panosta talvisäilytyspaikkaan

Kaikkein paras vaihtoehto matkailuajoneuvon talvisäilytykseen on lämmin tai kylmä sisätila. Toisilla tällainen voi löytyä omasta takaa, mutta sellaisen voi myös vuokrata. Sisätilassa matkakoti on suojassa erityisesti säältä, lumelta ja pahimmilta pakkasilta.

Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että jokaisella olisi mahdollista säilyttää omaa matkailuajoneuvoaan sisätiloissa. Ulkona säilytettävän matkakodin päälle voi vaihtoehtoisesti rakentaa pressukatoksen tai sitten säilyttää ilman suojaa. Jos säilytät matkailuautosi talven yli ilman suojaavaa katosta, puhdista lumet ajoneuvon katolta säännöllisin väliajoin.

Säilytit matkailuautoasi sitten sisällä tai ulkona, älä koskaan peitä sitä tiiviisti pressulla. Tiivis pressutus estää ilmaa kiertämästä eikä sisätiloihin syntyvä kosteus pääse haihtumaan pois. Samanlaiset olosuhteet voi syntyä myöskin raskaasta lumikerroksesta ajoneuvon päällä. Mikäli kosteus ei pääse haihtumaan, voi keväällä vastassa olla ikävä homekasvusto. Jos säilytät matkakotiasi sisätilassa, voit jättää ikkunaa hieman raolleen edistämään ilman vaihtumista.

2. Tyhjennä sisätila tavaroista

Tyhjennä ruokakomerot ja jääkaappi ja vie pois kaikki syötävä, niin kuiva kuin tuorekin. Sen ohella, että tarvikkeet voivat pilaantua ja kerätä kosteutta, saattavat ne houkutella myös pieniä jyrsijöitä viettämään talvea ruokatarjoilujen äärelle.

Vuodevaatteet ja koristetyynyt kannattaa viedä pois kosteuden armoilta. Samaten myöskään mitään muuta kosteudelle ja kylmyydelle herkkää tai arvokasta ei kannata jättää ajoneuvoon talvehtimaan. Yllättävänkin monenlainen, näkyvillä oleva tavara voi houkutella pitkäkyntisen etsimään aarteita.

3. Tarkastele kosteuden kertymistä ja käytä kosteudenpoistajia

Talven aikana kannattaa tarkastella säännöllisesti, kuinka paljon kosteutta sisätiloihin kertyy. Sisätiloihin kertyvää kosteutta voi kerätä eri tavoin. Yleisimmin käytettyjä kosteudenpoistajia ovat esimerkiksi silikaatti, silikaattia sisältävä kissanhiekka ja suola. Kosteudensitoja voidaan asettaa esimerkiksi pesuvadin päälle niin, että kertynyt neste pääsee valumaan vatiin.

Kannattaa availla myös kaappien ja laatikostojen ovet auki, jotta ilma pääsee vapaasti kiertämään niissä ja kosteus haihtumaan pois.

4. Tyhjennä vesijärjestelmä kauttaaltaan

Yksi tärkeimmistä muistettavista asioista on vesijärjestelmän täysimääräinen tyhjentäminen ennen talviteloille laittoa. Jos raikas- tai harmaavesisäiliöön tai putkistoihin jää vettä, ne voivat hajota jäätymisen seurauksena. Silloin keväällä on edessä suuri remontti. Tyhjennä säiliöt ja jätä tyhjennyshana auki koko talveksi. Voit vielä tyhjennyksen päätteeksi puhaltaa putkistot tyhjiksi esimerkiksi paineilmapuhaltimella. Muista tyhjentää myös kasettivessa tai septitankki!

Jos ajoneuvossasi on Alde nestekiertoinen lämmitysjärjestelmä, tarkista järjestelmän pakkasen kestävyys erikseen.

Harmaavedet täytyy tyhjentää ennen kuin matkailuauto jätetään talvisäilytykseen.

5. Lataa tai irrota matkailuajoneuvon akut

 Matkailuauton akut kannattaa ladata täyteen samalla, kun ajoneuvon jättää talvehtimaan. Asuntovaunusta akut on usein mahdollista myös irroittaa. Talvehtivan matkailuauton akut tyhjenevät hiljalleen ja niitä kannattaa käydä lataamassa täyteen muutaman kerran talvisäilytyksen aikana että ne pysyvät hyvässä kunnossa.

Muita toimenpiteitä, joita voit tehdä matkailuautollesi ennen talviteloille laittoa, on vaihtaa siihen öljyt, pestä ja vahata sen kiiltäväksi ja tarpeen mukaan sen voi myös huollattaa.

Tervetuloa Bestille huoltoon talven jälkeen!

Matkailuajoneuvon talvisäilytyskauden jälkeen kulkine on hyvä huollattaa, jotta kauden aloitus lähtee sujuvasti liikkeelle. Tervetuloa huoltoon toimipisteillemme!

Suositeltuja huoltoja, jotka matkailuautolle kannattaa keväällä tehdä, on tiiveystarkastus ja vuosihuolto. Tiiveystarkastuksessa matkailuajoneuvon rakenteet tarkastetaan perusteellisesti kosteusvaurioiden varalta. Vuosihuollossa asuintilan kunto sekä sähkö-, kaasu- ja vesijärjestelmät tarkastetaan.

Suosittelemme, että tuot matkailuautosi huoltoon hyvissä ajoin ennen sesongin alkua. Näin vältyt pahimmilta ruuhkilta ja saat huoltoasiat pois päiväjärjestyksestä hyvissä ajoin ennen ensimmäistä reissuasi! 

Best Caravanin huolto Turun Kaarinassa

Best Caravanin huolto on ammattitaitoista ja tilat nykyaikaiset.

Huollatuksen ohella matkailuauton puhdistaminen ulkoa ja perusteellinen siivous sisältä ovat erittäin suotavia. Tuuleta sohvien irtoavat istuintyynyt ja patjat huolellisesti. Jos et syksyllä vaihtanut öljyjä, nyt on myöskin sen aika.

Me Best-Caravanilla autamme ja opastamme sinua talveen valmistautumiseen liittyvissä asioissa. Tarvikekaupastamme ja toimipisteiden CaravanMarketeista löydät erilaisia tarvikkeita talvikauteen.

Olemme koostaneet avuksesi myös kattavan Talvimatkailijan oppaan. Oppaasta saat tietoa talvimatkailusta ja talveen valmistautumisesta.

Talvimatkailijan opas
matkailuautoilijalle
   Talvimatkailijan opas
asuntovaunuilijalle

Päivitetty: 4.11.2021