Hyppää sisältöön

Helpot puskaparkit – Tietäjät löytää #8

Vain taivas on rajana yöpaikan valinnassa, kun lähtee reissuun matkailuautolla. Tuntuuko puskaparkkeilun aloittaminen kuitenkin hankalalta? Tähän blogiin on koottu ensikertalaisen oppaaksi Tietäjät löytää -sivustolta poimitut helpot puskaparkit eri puolilta Suomea. Pakkaa matkailuauto ja lähde kokemaan puskaparkkien vapaus!
|
Kuvat: Best Caravan

Puskaparkkeilussa parasta antia on omannäköinen vapaus ja rauha. Kiinnostaako puskaparkit, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa? Tässä blogissa autamme ensikertalaiset alkuun ja kohti uusia kokemuksia. Puskaparkit on jaettu alueittain, jotta reissun suunnittelu olisi mahdollisimman sujuvaa. Ota vinkit haltuun:

Mikä siis on puskaparkki?

Puskaparkki voi olla ranta, näköalapaikka, levike tien vieressä tai mikä tahansa leirintäalueen ulkopuolella oleva levähdyspaikka, mihin saa parkkeerata. Puskaparkissa reissaajat pääsevät nauttimaan matkailuauton omavaraisuudesta, ja siksi puskaparkki onkin kätevä yöpymisvaihtoehto leirintäalueille ja matkaparkeille. Jos reissaat kaupungissa, voit pysäköintikylttejä noudattaen parkkeerata matkailuauton vaikkapa aivan keskustan sydämeen yöpymistä varten.

Puskaparkkeilussa on kuitenkin muistettava etiketti ja vastuullisuus – yöpymisestä ei saa aiheutua vahinkoa luonnolle. Onneksi matkailuauton mukana kulkevat keittiö ja roskakori mahdollistavat ympäristöystävällisen ja vastuullisen reissailun. 

Puskaparkin omavaraisuus on vapauttavaa, mutta se vaatii reissaajilta  myös hieman ennakointia esimerkiksi sähkön kanssa. Jos matkailuautossasi ei ole esimerkiksi aurinkopaneeleja, on sähkönsaanti rajallista, mikä taas vaikuttaa siihen, kuinka vapaasti voit sähköä käyttää. Hyvin varautunut reissaaja ottaa tällaisessa tilanteessa oman varavirtalähteensa reissuun mukaan. Jos virta loppuu kokonaan, ovat esimerkiksi huoltoasemat puskaparkkeilijoiden pelastus, sillä huoltoasemilla akkuja saa yleensä ladata ilmaiseksi. Voit samalla täyttää vaikka vesitankin ja nauttia jäätelöstä! 

Puskaparkki voi olla melkein mikä tahansa paikka, mihin saa parkkeerata.

Helpot puskaparkit Itä-Suomen järvimaisemissa

Itä-Suomen kimaltava vesistö vetää kesäisin puoleensa paljon ihmisiä ja täyttää Saimaan leirintäalueet matkailuautoista. Puskaparkkeilu on hyvä vaihtoehto omaa rauhaa kaipaaville. Tässä muutama vinkki Itä-Suomesta: 

Rastinniemi on upea niemenkärki Kyläniemen saaressa. Rastinniemi on lyhyen ajomatkan päässä Lappeenrannasta, ja erityisesti Saimaalle matkailuautolla suuntaavien kannattaa ottaa ilo irti tästä puskaparkista. Paikalla on lupa leiriytyä ja sen rauhallinen tunnelma takaa rauhalliset yöunet. Saareen voit matkata lossilla, joka lähtee yli kilometrin pituiselta Huuhan järven hiekkarannalta. Rastinniemessä pääsee nauttimaan matkailuauton omavaraisuudessa täysin rinnoin, joten ruokavarastot kannattaa täydentää ennen saareen menoa. 

Jos haaveilet matkailuautoreissusta Linnansaaren kansallispuistoon, ota muistiin Haponlahden kanava. Tähän puskaparkkiin mahtuu hyvin erikokoiset matkailuautot, ja kanavan joenvarsi on hieno paikka bongata ohi lipuvia laivoja. Kanavan maisemissa voi myös levähtää tai vaikka tehdä etätyöpäivän. Haponlahden kanava on hieman syrjässä, mutta kuitenkin tarpeeksi lähellä Linnansaaren luonnon kauneutta, joten ajaminen päiväksi puiston maisemiin käy nopeasti. 

Valkeajärven laavu sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Mikkelistä pohjoiseen ja sopii parin päivän leiriytymispaikaksi Itä-Suomen reissulla. Laavu on aivan järven rannan tuntumassa, joten nappaa mukaan onki tai vapa kalastusta varten. Pakkaa myös lenkkarit mukaan, sillä järven ympäri voi lenkkeillä pitkin kauniita pitkospuureittejä. Laavun yhteydestä löytyy siistit wc:t ja yhteiskäyttöinen savustuspönttö päivän kalasaaliin valmistukseen. 

Laavulla voi tyydyttää kesän grillaushimon.

Helpot puskaparkit Etelä-Suomen rannikolla

Etelä-Suomen rannikon puskaparkeissa voit yhdistää parhaat palat kaupunkilomasta ja matkailuauton reissufiiliksestä. Kaupunkiaktiviteetit ovat usein lähellä, mutta yöksi voit parkkeerata halutessasi luonnon helmaan.

Kaupungin ja rannikon yhdistelmää etsivien kannattaa kääntää matkailuauton nokka kohti Loviisan rannikkokaupunkia. Sahaniemen puskaparkki on rauhallinen yöpaikka meren äärellä mutta kuitenkin lähellä keskustaa. Sahaniemen vieressä on ranta, joten voit aloittaa päiväsi pulahtamalla mereen. 

Kopparnäsin virkistysalue on ulkoilijan aarreaitta Helsingin läheisyydessä, jossa voit esimerkiksi kiikaroida muuttolintuja lintutornissa tai viilettää kallioilla polkujuoksun merkeissä. Maastopyöräilyn harrastajien on mahdollista ottaa alue haltuun pyörän selässä. Laita matkailuauto parkkiin ja nauti merimaisemista. 

Turun saaristossa sijaitsevalta Kemiönsaarelta löytyy monia rauhallisia paikkoja, joihin voi parkkeerata matkailuauton meren rantaan. Saari on kesäisin melko eläväinen, ja siellä on helppoa tutustua uusiin ihmisiin ja koota vaikka joukkueet pelaamaan saaristomölkkyä. Kemiönsaarelta lähtee yhteysaluksia päiväretkille lähisaarille, joten tee matkailuautossa eväät mukaan ja lähde tutkimaan saaristokyliä.

Puskaparkissa voit vapaasti valita omat maisemasi.

Helpot puskaparkit Keski-Suomen metsissä

Nelostie on Suomen läpi kulkeva reitti, joka tulee tutuksi matkailuautolla Lapin suuntaan aikovalle. Nelostien varrelta löytyy lukemattomia ja toinen toistaan hienompia puskaparkkeja metsien keskeltä. Jos metsän keskellä yöpyminen kiinnostaa, kannattaa lisätä nämä paikat reissusuunnitelmiin. 

Lapakiston parkkipaikka Lahden lähellä on puskaparkkeilijoiden vakiotukikohta. Metsän keskelle mahtuu useampikin matkailuauto eli tilanpuutetta ei tarvitse jännittää, minkä lisäksi myös tiet pidetään läpi vuoden hyvässä kunnossa. Ajamisesta väsähtäneet voivat virkistyä Lapakiston metsälampien maisemissa, sillä reitit poluille alkavat aivan parkkipaikan reunalta.

Lummenniementiellä Viitasaarella on metsätien varressa pieni levike – ja vain tietäjät löytävät tämän huikean puskaparkin. Kivenheiton päässä sijaitsee myös Paniaisniemen laavu, jossa voit grillata avotulella ruokaa. Laavun läheisessä poukamassa voi peseytyä – muista pakata ympäristöystävälliset biohajoavat pesuaineet mukaan. Viritä riippumatto kahden puun väliin ja nauti rennosti auringonlaskusta. 

Mikäli peseydyt järvessä, muista käyttää täysin biohajoavia tuotteita.

Helpot puskaparkit Lapissa

Suomen Lappi on laaja alue täynnä koskematonta ja upeaa porojen laiduntamaa erämaata. Jos väsymys iskee, on matkailuauto helppo usein vain kurvata tien sivuun ja – tadaa, yöpymispaikka on löytynyt! Lapin tarkasti suojelussa luonnossa on kuitenkin erityisen tärkeää huomioida puskaparkkeilun etiketti. Metsäpalovaroituksia kannattaa seurata ja luonnonpuistojen parkkeeraussääntöjä täytyy noudattaa. Näin saat puskaparkkeilun kokemuksesta kaiken irti ja annat muillekin mahdollisuuden nauttia puhtaasta luonnosta.

Jos korkeat paikat ja riippusillat ovat sinun juttusi, suuntaa matkailuautolla kohti Julma-Ölkyn kanjonia. Hossan kansallispuistoon kuuluu useita kilometrejä pitkä kanjoni, jonka pohjalle on ajan saatossa muodostunut syvä rotkojärvi. Hossassa pääset matkailuautolla helposti luontokeskukselle, jonka läheltä löytyy parkkipaikkoja päivän retkien ajaksi. Vetonaulana on riippusilta, jota ylittäessä voi ihmetellä kanjonin maisemia. Jos et ole vaeltamisen ystävä, voit fiilistellä näkymiä opastetulla veneretkikierroksella. Kun pakkaat oman kanootin mukaan, voit meloa rotkojärven selkää niin kauan kuin käsissä voimia riittää. 

Ylläksen ympäri mutkitteleva maisematie vie reissaajan tunturin puolelta toiselle. Sen varrella on näköalapaikka, joka tarjoaa luultavasti Lapin kauneimman puskaparkin – herätessä voit aamutuimaan ihastella matkailuauton ikkunasta avautuvia tunturimaisemia. Tämä puskaparkki nauttii huikeaa suosiota matkailuautolla reissaajien keskuudessa. Tilaa on paikalla rajoitetusti, ja alueella seikkaillessa kannattaa koukata tätä kautta muutaman kerran. Jos vaikka onni nappaisi ja saisikin varattua itselleen tuon ainutlaatuisen yöpaikan.

Lapissa tieviereiset levikkeet voivat myös toimia puskaparkkeina.

_______

Kaipaatko lisää vinkkejä puskaparkkeiluun tai tiedätkö jonkun huippupaikan, jonka haluat jakaa muiden reissaajien kanssa? Lisää kohteita löydät tietäjät.fi -sivustolta. Tutustu matkavinkkeihin ja käy lisäämässä sivustolle omat suosikkipaikkasi!

Päivitetty: 17.9.2024