Hyppää sisältöön

Ekologinen matkailu onnistuu matkailuautolla – Laura löysi tavan matkustaa vihreämmin

Matkustelu on lähellä yrittäjänä toimivan Laura Saarisen sydäntä. Laura onkin matkaillut elämänsä aikana ympäri maailmaa Australiaa, Aasiaa ja Amerikkaa myöten. Niin matkustamisessa, arjessa kuin työssäkin korostuvat entistä enemmän ekologisuus ja eettisyys. Syksyllä Laura päätti lentämisen sijaan kokeilla ensimmäistä kertaa matkailuautoa, kun uima-asumalliston kuvausmatka vei Länsi-Norjan rannikoille.
|
Kuvat: Joonas Virolainen ja Fiia Ketonen
Ekologinen matkailu onnistuu matkailuautolla.

Lauran elämässä yhdistyvät menevä arki, vesilajit ja ekologinen matkailu

Laura Saarinen on menevä maailmanmatkaaja ja muotialan yrittäjä. Lauran perustama Lilja the Label -uimapukumerkki ammentaa inspiraationsa reppureissatessa ihastuttaneesta rantamuodista, jossa pienet vaatemerkit ja uniikki käsityö tarjosivat jotakin aivan toisenlaista kuin mihin kotopuolessa hallitsevien massamuotiketjujen tarjonnan puitteissa oli tottunut.

Yrittäjyyden ohella Laura elää aktiivista elämää ja on mielellään aina menossa milloin maailmalla, kotimaan luonnossa kuin erilaisten vesilajienkien parissa. Aktiivisen elämäntavan ohella myös ekologisuus on hiljalleen kasvanut kiinteäksi osaksi elämän eri osa-alueita. Vesilajit, ekologisuus ja tekemisen meininki yhdistyvätkin luonnollisesti myös omassa työssä yrittäjänä. Lauran uimapuvut ja urheiluvaatteet tuotetaan eettisesti, ekologisia materiaaleja hyödyntäen ja kestävän kehityksen mukaisesti.

Laura Saarinen huoltaa surffilautaa Hoddevikin rannalla.

Surffaus on yksi Lauran suosikkiharrastuksista.

Pitkin maailmaa reissannut Laura on myös matkailun suhteen pyrkinyt ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Ekologinen matkailu on onnistunut esimerkiksi niin, että Laura on suunnannut reppureissuille aina pidemmän kaavan kautta – reissussa onkin tullut oltua aina useampia kuukausia kerrallaan. Näin mm. lentomatkojen määrä on pysynyt vähäisenä. Pitkän kaavan matkailu on mahdollistanut myös paikalliseen kulttuuriin ja tapoihin tutustumisen aivan eri tavalla kuin perinteinen turistimatkailu.

Syksyllä 2020 Laura suunnitteli reissua Norjaan. Tarkoituksena oli lähteä kahdeksi viikoksi kuvaamaan uima-asu- ja urheiluvaatemallistoa. Aikaisemmin tuotekuvauksia oli tehty kotikaupungissa lähiseudun luonnossa sekä saaristossa, joten vuoristomaisemat toisivat hieman vaihtelua totuttuun. Lauran lisäksi reissuun oli lähdössä valokuvaaja Joonas, videokuvaaja Fiia ja malli Vivi

Laura ja ystävät huomasivat pian, että alkuperäisen suunnitelman mukainen lento Osloon sekä erillisen vuokra-auton ja majoitusten hankkiminen olisivat haasteellisia matkan luonteen huomioon ottaen. Myöskään ajatus lyhyen matkan lentämisestä ei tuntunut ekologisuutta vaalivasta Laurasta hyvältä. Silloin idea vuokratusta matkailuautosta kuvausmatkan tukikohtana syntyi.

Pohdimme, miten ihmeessä saamme kaikki tarvittavat tarvikkeet ja matkatavarat mukaan. Emme myöskään olleet varmoja, missä tarkalleen haluaisimme kuvauksia tehdä. Huomasimme, että automatkailu kiinnosti meitä kaikkia ja aloimme tosissamme miettiä, että matkailuauto saattaisi tässä yhteydessä toimia todella hienosti, Laura kertoo.

Idea tuotti nopeasti hedelmää ja niinpä lokakuisena syysaamuna nelihenkinen seurue pakkasi matkatavaransa vuokratun Sunlight T67 -matkailuauton kyytiin ja lähti ajamaan kohti Norjaa.

Kuskin vuorossa oleva Joonas ja matkustajana oleva Laura kurkistavat matkailuauton ikkunoista ulos.

Matkaan lähdettiin osittain työn puolesta ja osittain ystävinä – työ ja vapaa-aika pysyivätkin hyvin tasapainossa!

Matkailuautolla matkaan ekologisesti, joustavasti ja helposti

Lentämistä ekologisempana vaihtoehtona matkailuauton vuokraaminen sopi hyvin sekä Lauran että Lilja the Labelin ajatusmaailmaan. Myös erilaisten vihreiden valintojen tekeminen matkailuautoillessa on helppoa, sillä elämää tien päällä voi elää hyvin samankaltaisesti kuin kotonakin.

Ekologinen matkailu onnistui hyvin matkailuautolla, sillä matkakodissa pystyi helposti toteuttamaan esimerkiksi omaa kasvisruokavaliotaan. Ravintoloiden ja take awayn sijaan valmistimme ruokaa itse matkailuauton keittiössä, jolloin myös hävikki pysyi todella vähäisenä. Jos jotain jäi, sen sai laitettua jääkaappiin, Laura kertoo.

Verrattuna siihen, että seurue olisi ensin lentänyt Osloon ja vuokrannut erikseen vielä auton, oli yhdellä ajoneuvolla liikkuminen ympäristöystävällisyyden ohella myös joustavampaa, helpompaa ja edullisempaa. Neljän kuskin voimin matkustaminen ei tuntunut missään vaiheessa raskaalta. Matkan aikana oli myös helppo pysähtyä tauoille ja valokuvaamaan kauniita maisemia.

Matkatavaroiden raahaamiselta vältyttiin, kun kaikki kuvaustarvikkeista jopa 2,5 metriseen surffilautaan upposivat kevyesti Sunlightin säilytystilojen uumeniin. Matkailuauto toi osaltaan mukavuutta myös maailmalla vallitsevaan koronavirustilanteeseen nähden, sillä koko reissu meni Ruotsin puolella tehtyä kauppareissua lukuun ottamatta vain oman matkaseurueen kesken.

Naiset ottamassa surffilautoja ulos matkailuauton takatallista.

Matkailuautolla isoimmatkin tavarat kulkivat kätevästi mukana.

Ekologisuus on monen tekijän summa ja on hyvä tiedostaa, että aina voi tehdä vähän enemmän. Mielestäni matkailuautoilu mahdollistaa hyvinkin ekologisen tavan matkailla, sillä sen myötä esimerkiksi omilla valinnoilla ja pienellä suunnitelmallisuudella voi vaikuttaa asioihin todella paljon, Laura tuumii.

Hoddevikin surffirannat hurmasivat matkalaiset

Matkaseurueen tie kävi ensin laivalla Tukholmaan, josta matka Norjan länsirannikkoa kohti jatkui. Yhden vuoristossa vietetyn yön jälkeen matkalaiset päätyivät pieneen Hoddevikin kylään, jonka kaunis luonto ja upeat surffirannat hurmasivat koko seurueen. Hoddevikista muodostui koko reissun tukikohta, josta Laura ystävineen teki päiväretkiä kiinnostaviin kohteisiin.

Hoddevikissa seurue tutustui surffileirin pitäjiin, jotka pyysivät matkalaiset syysmyrskyltä suojaan takapihalleen. Uusilta ystäviltä seurue sai sähköä monena päivänä. Muutoin yöt vietettiin pääsääntöisesti leirintäalueella, sillä sähkön tarve oli kuvauskaluston ja tietokoneiden vuoksi jatkuvaa – kuvausten ohella matkailuauto toimi nimittäin myös Lauran ja kumppaneiden etätyöpisteenä. Vapaa-ajalla puolestaan Norjan upea luonto kutsui ulkoilemaan ja meren aallot surffaamaan.

Laura surffaa Hoddevikin rannan aalloissa.

Kuvausten ja töiden ohella Laura pääsi nauttimaan myös surffaamisesta.

Lauran omat reissut ovat tähän mennessä suuntautuneet pääasiassa kauemmas. Erityisesti kuitenkin kuluneen vuoden aikana kotimaan ja Pohjoismaiden matkailun kasvaessa Laura on huomannut löytäneensä toinen toistaan upeampia paikkoja aivan läheltäkin.

Olen huomannut, että on tullut ohitettua todella makeita kohteita aivan läheltäkin, kun on aina mahdollisuuden tullen lähtenyt kauemmas, Laura toteaa syksyisen Norjan matkan vakuuttamana.

Laura on Norjan matkan jälkeen pohtinut, että matkailuautolla matkustaminen voisi sopia omaan matkailutyyliin hyvin, mikäli jossakin vaiheessa tilaisuus Euroopan matkailuun aukeaa. Rauhallinen, vapaa ja ekologinen matkailu, jossa päämäärän ohella myös itse matka on suuressa roolissa reissua kuulostaa matkailijasielun korvaan houkuttelevalta.

Lähitulevaisuudessa Lauran haaveissa on kuitenkin toteuttaa ensin matka Lappiin matkailuautolla. Pohjoisen ainutlaatuinen ja hieman mystinenkin tunturiluonto kiehtoo niin matkailukohteena kuin myös mallistojen kuvauskohteenakin.

Lisää upeita kuvia Lauran ja kumppaneiden reissusta löydät Lauran ja Lilja the Labelin Instagram-sivuilta. Mikäli matkailuautoilun kokeileminen kiinnostaa, tutustu matkailuauton vuokraamiseen Best-Caravanin verkkosivuilla.

Päivitetty: 1.4.2021