Hyppää sisältöön

Dethleffs Alpa 6820 poikkeaa valtavirrasta

Alkovimallinen Dethleffs Alpa 6820 yllättää asuntovaunumaisilla sisätilaratkaisuillaan ja uskomattoman hyvillä ajo-ominaisuuksillaan. Alpa 6820 tarjoaakin varteenotettavan vaihtoehdon asuntovaunujen ja puoli-integroitujen matkailuautojen ystäville.
|
Kuvat: Raul Fall

Dethleffs Alpa 6820 sopii pariskunnalle tai pienelle perheelle

Kun Dethleffs Alpa 6820 kurvaa parkkipaikalle, kiinnittyy huomio ensimmäisenä pulleaan alkoviin, joka lepää ohjaamon yllä muodostaen lapsuudenajan matkailuautoille tyypillisen ilmeen. Alkovimalliset matkailuautot jakavat mielipiteitä niin ulkonäöllisistä kuin ajo-ominaisuuksiinkin liittyvistä syistä, ja markkinoita hallitsevatkin tätä nykyä sulavalinjaiset puoli-integroidut ja integroidut matkailuautot.

Alpa 6820:n kohdalla ennakkoluulot kannattaa kuitenkin sysätä sivuun, sillä tämä matkakoti yllättää sekä ajo-ominaisuuksillaan että sisätilaratkaisuillaan, jotka ovat kaikkea muuta kuin perinteiset. Katso yltä koeajovideo, niin huomaat miksi!

Dethleffs Alpa 6820 on kahdelle hengelle suunniteltu matkakoti mutta sen voi myös rekisteröidä neljälle muutostöillä. Pituutta Alpa 6820:lla on 7,33 metriä, leveyttä 2,33 metriä ja korkeutta 3,27 metriä. Lisävarusteettomana ja ilman muutostöitä ajoneuvon kokonaismassa on 4 500 kiloa, mutta koeajossa olevaan malliin on otettu kokonaismassan korotus 4 800 kiloon. Kokonaismassan korotuksen yhteydessä etuakseli on jäykistetty, taka-akseli on saanut ilmajouset ja renkaat asettuvat 16-tuumaisille vanteille. Lisävarusteilla Alpa 6820 muuntuu neljälle hengelle rekisteröitäväksi, minkä myötä oleskelutilaan saadaan kaksi ylimääräistä matkustajapaikkaa ja lisävuode.

Lisävarustelu tuo kahden lisämatkustajapaikan lisäksi mukavuutta ja käytännöllisyyttä ajamiseen, jonka vuoksi muutostöiden teettämistä kannattaa harkita, vaikka tarvetta lisämatkustajapaikoille ei olisi. Koeajossa olevassa ajoneuvossa on myös Style-paketti, jolla muun muassa alkoviosa on muotoiltu sulavaksi osaksi autoa. 

Lomakoti, joka on suunniteltu viihtymistä varten

Alpa 6820:n sisätiloihin noustaan LED-valaistuja portaita pitkin ja ensimmäisenä silmiin pistää asuinosan poikkeava muotoilu. Keittiö ja oleskelutila jäävät vasemmalle ja päämakuutilat löytyvät auton edestä alkovin suojista. Kylpyhuone ja WC ovat erilliset tilansa sisääntulon ja makuutilan välissä.

Dethleffs Alpa 6820 tilava keittiö.

Alpa 6820:n keittiö on i-mallinen, kuten monissa asuntovaunuissa.

Dethleffs Alpa 6820:n asuintilat ovat asuntovaunumaiset ja viihtyisät. Keittiö on i-mallinen ja keittiötason yllä on kotoisat kaapit, joissa on runsaasti tilaa erilaisille tarvikkeille. Tason alla on leveät laatikostot, jotka saa lukittua napin painalluksella. Liesi on kolmepolttimoinen kaasuliesi, jolla kokkaillessa tilanpuute tuskin pääsee vaivaamaan. Rosterinen tiskiallas on mukavan kokoinen ja siinä on tyylikäs vesihana ja viemärin suulla automaattisihti.

Vastapäätä keittotasoa on suuri 141 litran jääkaappi, jonka yllä on erillinen pakastin. Lisävarusteena ajoneuvoon voi hankkia uunin, joka sijoitetaan jääkaapin ja pakastimen yllä olevaan syvennykseen.

Dethleffs Alpa 6820:ssa on tosi tilava lounge.

Huikean tilava ja tyylikäs lounge on Dethleffs Alpa 6820:n keskipiste.

Ylimääräiset matkustajapaikat nousevat sohvan alta esiin.

Ylimääräiset matkustajapaikat saa esiin sohvien alta.

Sen sijaan, että matkailuauton perällä olisi makuuhuone, tila on hyödynnetty upeaksi loungeksi, jossa u-muotoinen sohvaryhmä ympäröi säädettävää ruokapöytää. Panoraamaikkunat kolmella seinällä tekevät tilasta todella näyttävän ja valoisan. Lisäksi katossa on suuri kattoikkuna. Alpa 6820:n lounge on lomakodin keskipiste, johon viikonlopun aamiaispöytä katetaan ja jossa illanistujaiset onnistuvat suurellakin porukalla.

Takaseinällä on kaksi lasivitriiniä, joista innokas sisustaja muotoilee todelliset tunnelmanluojat. Kaappitilaa löytyy sekä loungen yläosasta että sohvaryhmän selkänojan takaa. Sisätilojen ratkaisuissa ja sisustuksessa on haettu selkeästi loma-asunnon tuntua, ja tässä ollaankin onnistuttu hyvin. 

Tilava ja käytännöllinen alkovi

Alpa 6820:n päävuode löytyy alkovista. Sen sijaan, että alkovi olisi ahdas tai sinne olisi vaikea kömpiä, leveä erillisvuode ja paljon tilaa korkeussuunnassa tekevät tämän lomakodin makuuhuoneesta käytännöllisen ja ilmavan. Ohjaamoon vievän oviaukon eteen vedetään liukuovi, johon on kiinnitetty kokoontaittuvat rappuset.

Alkovissa on ylellinen tunnelma. Vaaleat seinät LED-valaistuksella, kattoikkuna ja leveät sivuikkunat tuovat runsaasti valoa ja tilan tuntua vuoteeseen. Hengaritangolliset vaatekaapit löytyvät ohjaamoon vievän oviaukon molemmilta sivuilta.

Alkovi on tyylikäs ja tilava.

Alkovissa on runsaasti tilaa ja lisäksi siinä on hienostunut, hotellimainen ilme.

WC ja kylpyhuone ovat tilavat ja erityisesti suihkukoppi hyötyy Alpan hämmästyttävän korkeasta katosta. Suihkukopin ovet saa kiinnitettyä ajon ajaksi kopin sisäseiniin, etteivät ne rymise tai rikkoudu matkan aikana. Sekä vessassa että suihkussa on kattoikkunat, joista tiloihin tulvii luonnonvaloa. Vessassa erityistä huomiota saa runsas jalkatila, reilu määrä kaappitilaa sekä Alden nestekiertoinen lämpöpatteri, joka kuivattaa kosteat pyyhkeet nopeasti.

Matkakodin suihku on tilava ja korkea.

Alpan korkea katto tuo avaruutta myös suihkukoppiin.

Dethleffs Alpa 6820:ssa on todella korkea katto.

3,27 metriä korkean Alpa 6820:n asuintiloissa on hämmästyttävän korkea katto ja paljon kattoikkunoita!

Alpan ajomukavuus yllättää

Lisävarusteena saatavat kokonaismassan korotus, jäykistetty etuakseli ja taka-akselin ilmajousitus lisäävät Dethleffs Alpa 6820:n ajomukavuutta huomattavasti. Ennen rattiin hyppäämistä 3,27 metrin korkuinen ajoneuvo saattaa herätellä hieman ennakkoluuloja, jotka maantielle päästyä haihtuivat savuna ilmaan.

Maantienopeuksista ja sivutuulesta huolimatta Alpa kulkee leppoisasti. Ohjaamon melutaso on normaalin matkailuauton luokkaa, mutta asunto-osan väliovi poistaa sieltä muuten mahdollisesti kuuluvat kitinät tai kolinat.

Dethleffs Alpa mutkittelee ongelmitta mutkaisilla teillä.

Dethleffs Alpa 6820 kruisailee muitta mutkitta serpentiiniteilläkin.

Alustan jäykistetty etuakseli ja takaosan ilmajouset ovat erinomaiset mutkaisille pikkuteille. Alpa ottaa mutkat niin vakaasti ja ketterästi, että se voisi olla oivallinen kumppani jopa Alpeille ja Keski-Euroopan kyläteille. Fiatin 2,3-litrainen ja 180-hevosvoimainen moottori yhdistettynä 9-portaiseen automaattivaihteistoon sopivat hyvin tämän kokoluokan ajoneuvolle. Lisäksi säätämällä Drive-ajotilaa ja laittamalla Power-tilan päälle löytyy Alpasta puhtia  tarvittaessa vaativampaankin maastoon.

Dethleffs Alpa 6820 on rakennettu Ducato Maxin alustalle ja siinä on käytännöllinen kaksoispohjarakenne. Vakiovarustukseen kuuluvien kaksoispohjarakenteen, Alden nestekiertoisen lämmityksen ja asuinosan Lifetime+ rakenteen ansiosta Alpa 6820 on talvikäyttöön sopiva ilman erillistä lisävarustepakettia.

Takatallissa on mielenkiintoinen pohjaratkaisu. Pohjalevyn saa tarvittaessa poistettua.

Takatallissa on mielenkiintoinen pohjaratkaisu. Pohjalevyn saa halutessaan myös pois.

Kaksoispohjaa on hyödynnetty hyvin muun muassa säilytystilojen osalta, eikä matkatavaran mukaan mahtumisesta tulee ongelmaa. Takatalli on reilun kokoinen ja sinne on pääsy 95×105 cm kokoisista ovista auton molemmin puolin. Takatallissa on erillinen pohjalevy, jonka poistamalla talliin saa tarvittaessa lisää tilaa korkeussuunnassa. Ajoneuvon keskivaiheilla on auton läpimenevä iso tavaratila. Tavaratilan yhteydestä löytyvät 140-litraisten harmaavesi- ja raikasvesisäiliöiden tyhjennyshanat sekä vesisuodattimet. Myös auton muu tekniikka on suojassa kaksoispohjan sisällä lämpimässä tilassa.

Lifetime+ rakenteen ansiosta Alpa 6820:n asuinosa on lämpöeristetty. Rakenteeseen kuuluu lasikuitupohja ja -katto, XPS-foam-eriste sekä hengittävä vaneri alumiinipeltisten ulkoseinien sisäpuolella.

Alden nestekiertoinen lämmitys tulee Dethleffs Alpa 6820:ssa vakiovarusteena. Dethleffseille tyypilliseen tapaan Alden putket kiertävät ohjaamoon saakka, joten matkustajat pysyvät lämpiminä päästä varpaisiin myös ajon aikana.

Käy tutustumassa Dethleffs Alpa -matkailuautoon sekä muihin laadukkaisiin Dethleffs-ajoneuvoihin! Kysymysten herätessä laita rohkeasti viestiä Best-Caravanin asiantunteville ajoneuvomyyjille verkkosivujen yhteydenottolomakkeiden tai chatin kautta.

Päivitetty: 5.7.2022