Hyppää sisältöön

Ympäristöystävällinen matkailu – Best Caravan hyvittää ostetun matkailuauton CO2-päästöt

Best-Caravan on tehnyt ilmastolupauksen kestävämmän matkailun puolesta. Sen lisäksi, että matkailuautoilu itsessään on lentomatkustamista ympäristöystävällisempi vaihtoehto, hyvittää Best-Caravan heiltä ostettujen matkailuajoneuvojen hiilidioksidipäästöt Taimiteoin. Katso yltä video, jossa vuoden tien päällä viettäneet videoammattilaiset Emilia ja Elin lähtevät istuttamaan taimia Hankasalmelle.
|
Kuvat: Elin Åsvik ja Emilia Wik, Sami Lensu, Joonas Virolainen

Vastuullinen ja ympäristöystävällinen matkailu on pinnalla kupliva aihe. Sekä kuluttajat että yritykset etsivät aktiivisesti parempia tapoja, joilla pienentää matkailun aiheuttamaa hiilijalanjälkeä ja ympäristön kuormitusta.

Yksi tapa kääntää keula kohti kestävämpää tulevaisuutta on CO2-päästöjen kompensointi. Niin yritysten kuin kuluttajienkin aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen hyvittämiseksi konkreettisia tekoja tarjoaa mm. Taimiteko, jossa puuntaimia istutetaan tulevaisuuden hiilinieluiksi. Best-Caravan on tehnyt ilmastolupauksen – myytyjen matkailuajoneuvojen aiheuttamat CO2-päästöt hyvitetään istuttamalla vastaava määrä uusia puuntaimia.

Taimiteko, taimien istutus alue Hankasalmella.

Taimiteko työllistää myös nuoria.

Best-Caravan hyvittää ostetun matkailuauton CO2-päästöt istuttamalla metsää

Omilla valinnoilla matkailusta voi tehdä kestävämpää ja ympäristöystävällisempää. Yhdet lisäävät kotimaan matkailua, toiset tekevät kerralla pidempiä reissuja ja kolmannet etsivät uusia tapoja itse matkantekoon – oli kyseessä sitten työn, harrastuksen tai vapaa-ajan tiimoilta tapahtuvaa reissaamista. Valintoja kartoittavat kuluttajat kohdistavat myös matkailun piirissä toimiviin yrityksiin entistä tiukempia vaateita yhteiskuntavastuun ja kestävää kehitystä tukevien tekojen ja vaihtoehtojen osalta.

Matkailuajoneuvojen myyntiin erikoistunut Best-Caravan on tehnyt ilmastolupauksen vastuullisemman matkailun puolesta. Ostamalla matkailuajoneuvon Best-Caravanilta, hyvitetään ostetun matkailuauton CO2-päästöt Taimiteoin, eli istuttamalla vastaava määrä uutta metsää hiilinieluiksi. Yhteistyössä Best-Caravanin ilmastolupauksen toteuttamisessa ovat Suomen 4H-liitto, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry ja Metsänhoitoyhdistykset.

Luonnonvarakeskuksen tekemän selvityksen perusteella 1500 myydyn matkailuauton hiilijalanjälki saadaan hyvitettyä istuttamalla puuntaimia 4,5-22,2 hehtaarin alueelle. Koko riippuu alueen maapohjasta ja sinne istutettavasta puustosta. Selvityksessä on otettu huomioon mm. alueiden erilaiset kasvualustat, niiden kyky sitoa hiiltä ja niille parhaiten sopivat puulajit.

Ilmastolupauksellaan ja matkailuauton CO2-päästöt hyvittämällä Best-Caravan haluaa haastaa myös muita ajoneuvoalan toimijoita mukaan ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen tarjoamiseen kuluttajille.

Vihreä "Hiilijalanjälki hyvitetty" merkki matkailuauton keulassa.

Tästä merkistä tunnistat, että matkailuauton hiilijalanjälki on hyvitetty.

Ympäristöystävällinen matkailu matkailuautolla

Matkailuautolla matkustaminen tarjoaa monenlaisille matkailijoille vaihtoehdon vastuullisempaan ja ympäristöystävällisempään matkailuun. Verrattuna lentäen tehtyyn matkaan voivat matkan CO2-päästöt tippua jopa kolmannekseen, kun matkalle lähtee matkailuautolla.

Uusimmissa matkailuautoissa tekniikka on hyvin kehittynyttä ja sitä kehitetään eteen päin koko ajan vastaamaan entistä paremmin vastuullisen matkailun vaatimuksia. Muun muassa yleisin matkailuautojen alustana käytetty Fiat Ducato hyödyntää ajoneuvojen dieselmoottoreissa SCR-teknologiaa. SCR-teknologia jälkikäsittelee haitalliset typpioksidit ei-haitallisiksi aineiksi, eli typeksi ja vedeksi. Jos tutkimassasi matkailuautossa on AdBlue-tankki, se hyödyntää silloin SCR-teknologiaa.

Vastuullinen matkailu sisältää myös kestävää kulutusta, kuten monikäyttöisten ruokailuvälineiden käyttöä.

Matkailuauton keittiössä voi hyödyntää monikäyttöisiä ruoanlaitto- ja ruokailuvälineitä.

Myös monilla valinnoilla itse matkan aikana voi vaikuttaa ympäristöystävällisyyteen. Mikäli lähdet matkailuautolla reissuun ja haluat maksimoida matkasi ympäristöystävällisyyden, kiinnitä huomiota esimerkiksi veden kulutukseen sekä matkailuauton sähkölaitteiden, ilmastoinnin ja lämmityksen järkevään käyttöön. Voit helposti toteuttaa omia ekologisia arvojasi tien päällä: kertakäyttöastiat voi unohtaa, pystyt kierrättämään ja voit suosia vaikka lähituotteita ruoanlaitossa. Suunnittele myös matkaasi hieman etukäteen ja valitse ajomatkoille lyhyimmät reitit ja ruuhkattomimmat ajat. Muista vielä ekologinen tapa ajaa!

Paikalliset tuotteet matkailuautossa.

Automatkaillessa paikallisiin lähituotteisiin on helppo tutustua – aamiaiselle voi hakea vaikka tuoreen leivän leipomosta ja paikallisen mehustamon tuotteita.

Matkailuautoilun edut kiehtovat yhä useampaa

Matkailuauton tuomat edut niin ympäristöasioissa, helppoudessa kuin sen tuomassa vapaudessakin verrattuna muihin matkailutapoihin ovat hiljalleen alkaneet kiinnostaa erityisesti nuorempaa sukupolvea sekä eri alojen harrastajia ja ammattilaisia, jotka matkustavat runsaasti työkseen.

Sami Lensu vietti vuoden retkeilyautolla Euroopan upeissa maisemissa.

Ympäri maailmaa reppureissannut valokuvaaja Sami Lensu löysi retkeilyautosta itselleen ratkaisun ekologisempaan matkailuun lentomatkustuksen tilalle. Videoammattilaiset ja vuoden 2020 TourDeVan-seikkailijat Emilia ja Elin iloitsivat retkeilyautolla matkustamisessa siitä, miten helppoa oma vihreä elämäntyyli oli tuoda tien päälle mukaan – ympäristöystävällinen matkailu oli naisille paremminkin sääntö kuin poikkeus ja he hyödynsivätkin matkakodin potentiaalia viimeistä myöten!

Laura Saarinen matkusti ekologisemmin Norjaan valitsemalla lentämisen sijaan matkailuauton.

Yrittäjä Laura Saarinen korvasi lyhyen matkan lentämisen vuokraamalla matkailuauton tuotekuvausmatkalle.

Lilja the Label -nimisen muotialan yrityksen omistava Laura Saarinen taas löysi matkailuautosta yrityksen ekologisiin arvoihin sopivan apuvälineen kuvausmatkalle. Myös monet ammatikseen urheilevat, kuten lumilautailija Eero Ettala ja ammattikiipeilijä Anna Laitinen ovat löytäneet matkailuautosta oivan kumppanin matkailun täyteiseen elämäntyyliin.

Lisää erilaisia tarinoita ja vinkkejä automatkailuharrastukseen liittyen löydät Karavaanielämää-verkkolehdestä. Best-Caravan on vastuullinen kumppanisi ensimmäisen matkailuajoneuvon valinnasta maan kattavimpiin automatkailun palveluratkaisuihin, joiden avulla et ole koskaan tien päällä yksin – vaikka omia teitäsi kuljetkin.

Päivitetty: 31.3.2021