Hyppää sisältöön

Vauvan kanssa matkailuautossa – matkustaminen onnistuu niin kotimaassa kuin ulkomaillakin

Pienen vauvan kanssa matkailuautossa matkustaminen on helppoa, mutta tietyt asiat on laitettava kuntoon ennen reissuun lähtöä. Sen tietää Pettersson-Nuotion perhe, joka on taittanut matkaa niin kotimaassa kuin ulkomaan tuulissakin tila-autollaan ja Hobby De Luxe Edition 650 KMFe matkailuvaunullaan vauvan ja perheen muiden lasten kanssa.
|
Kuvat: Eeva Pettersson, Johannes Nuotio

Vauvan kanssa matkailuautossa matkustaminen voi kuulostaa haastavalta ja jännittävältä. Todellisuudessa pieni vauva on varsin helppo matkaseuralainen. Matkailuvaunussa kulkee kätevästi mukana kaikki vauvalle tuttu ja turvallinen. 

Vauvan kanssa matkailuautossa – hoida nämä kuntoon ennen matkaa

Matkalla voi hyvin tulla tilanteita, joissa tarvitaan lääkäriä. Vakuutukset onkin aina hyvä olla kunnossa. Ulkomaille matkustettaessa kannattaa myös huolehtia, että mukana on eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Ulkomaille matkustettaessa vauva tarvitsee oman passin tai henkilökortin. Passi on monipuolisempi, ja sillä pääsee matkustamaan useampaan maahan kuin henkilökortilla. Ennen passin tai henkilökortin hankkimista, vauvan nimi on ilmoitettava digi- ja väestötietojärjestelmään. Nimen tallennus vie joitakin päiviä tai jopa viikkoja. Myös passin ja henkilökortin toimitusajat ovat joitakin päiviä tai viikkoja. Nämä seikat on siis hyvä huomioida hyvissä ajoin ennen matkaa.

Pettersson-Nuotion perheen Lilli-kuopus lähti ensimmäiselle karavaanireissulleen Suomessa vain muutaman viikon ikäisenä. Lillin oltua kaksi kuukautta, koko perhe suuntasi matkailuvaunulla Puolaan, Itävaltaan, Italiaan ja Kroatiaan.

Riippuen matkustuskohteesta, vauvalle voi halutessaan hankkia rokotukset. Rokotuksiin kannattaa myös tutustua hyvissä ajoin ennen matkaa ja kysyä lisää tietoja niistä esimerkiksi neuvolasta. 

Mitä kannattaa pakata mukaan matkalle vauvan kanssa?

Hyvin ja huolella tehty pakkaaminen tekee matkasta huolettomamman. Reissusta ehtii nauttimaan kauemmin, kun aika ei matkakohteessa kulu kaupassa pyörimiseen ja puuttuvien tavaroiden ostamiseen. Matkailuvaunussa on hyvin tilaa, ja mukaan saa varmasti kaiken vauvalle tarpeellisen. 

Kaupunkikohteissa pääsee hyvin vauvan kanssa etenemään matkarattailla. Niissä vauva saa myös hyvät unet ja jaksaa jatkaa matkaa reippain mielin.

Matkarattaat ovat kätevät ja menevät myös pieneen tilaan. Monissa malleissa vauvan autoon menevä turvakaukalo sopii yhteen matkarattaiden kanssa. 

Pieneen tilaan menevän, koottavan sitterin voi myös halutessaan napata matkalle mukaan. Sitterissä vauva voi viihtyä pitkänkin tovin esimerkiksi samalla kun itse valmistaa matkailuvaunussa ruokaa tai syö. Joihinkin matkailuvaunuihin voi saada mahtumaan myös kokoontaitettavan, korkealaitaisen vauvan matkasängyn.

Vauvoille suunnitellut kantoliinat ja kantoreput ovat myös käteviä etenkin silloin, jos lastenvaunuilla on vaikea päästä haluttuihin kohteisiin. Niiden käyttöön kannattaa tutustua ja totutella hyvissä ajoin ennen matkaa.

Pettersson-Nuotion perheen taapero viihtyy ruokailun ajan syöttötuolissa. Vauva viihtyy hyvin sitterissä.

Kaikki matka-apteekista sateenvarjoon – Pakkaa vauvalle mukaan myös nämä

Matkailuvaunuun tai autoon on hyvä ennen matkaa luoda niin sanottu matka-apteekki, josta löytyy nopeasti apu monenlaiseen vaivaan. Apteekkiin voi pakata muun muassa laastareita, sideharsoja, haavanpuhdistusainetta, särkylääkettä, punkkipihdit, käsidesiä, hyttyskarkotetta ja aurinkorasvaa.

Pitkät siirtymät matkailuvaunun kanssa kannattaa ajoittaa hetkiin, jolloin vauva nukkuu. Säännöllinen ruoka- ja unirytmi on hyvä pyrkiä pitämään vauvalle tuttuna ja turvallisena koko matkan ajan.

Syömisten ja juomisten kanssa on hyvä olla ulkomaille suunnatuilla reissuilla varovainen, sillä vatsatautien riski kasvaa matkustaessa. Jos et ole varma, että hanavesi on puhdasta, huolehdi, että vauvalle on aina saatavilla pullotettua vettä. Hedelmät ja vihannekset on hyvä kuoria ja puhdistaa.

On hyvä muistaa, että kaikissa maissa ei ole myynnissä samanlaista vauvanruokaa kuin Suomessa. Kannattaakin siis pakata vauvalle matkaan jonkun verran tuttuja ruokia, kuten suolaisia pilttejä. Matkailuvaunussa tai autossa ne kulkevat kätevästi mukana. Tuttipulloja ja tutteja on hyvä olla mukana useampi, sillä matkan varrelle voi sattua tilanteita, jolloin tiskaaminen, veden keittäminen ja tuttien puhdistaminen voivat olla haastavia. Kosteuspyyhkeet toimivat hyvin monissa eri tilanteissa. Niitä kannattaa olla aina mukana. 

Pettersson-Nuotion perheen kokemuksen mukaan vauvan kanssa matkailuautossa reissatessa kannattaa pysyä avoimena ja ennkkoluulottomana. Vauvan kanssa voi lähteä ihastelemaan vaikka kuvassa näkyviä Itävallan Alppeja.

Vauvan vaatteita kannattaa pakata runsaasti matkalle. Vaikka pyykinpesu yleensä onnistuu hyvin campingalueilla, pyykinpesukoneet voivat olla rikki tai varattuina. Vaikka matkanne suuntaisi lämpimään, on hyvä pakata matkaan myös lämmintä vaatetta. Lämpötilat voivat heittää paljon aamupäivän helteestä illan hämäriin, viileisiin iltoihin. Säästä riippuen oikeanlainen vaatetus on kaiken A ja O.

Hellehattu, aurinkolasit, pitkähihainen UV-suojattu uimapuku ja kellukkeet ovat myös tarpeen vauvalle, jos matkanne suuntaa etelään. Sateenvarjosta saa vauvalle hyvän varjon rannalle mentäessä tai sateen sattuessa.

Campingalueilla on harvemmin mahdollisuutta vauvan kylvettämiseen. Mikäli kaipaa kylpyä, sellainen kannattaa ottaa mukaan kotoa. Pienempi pesuvati voi myös matkalla ajaa saman asian. 

Vauvan kanssa matkailuautossa – vinkit ajomatkoja varten

Pitkät siirtymät matkailuvaunun kanssa kannattaa ajoittaa hetkiin, jolloin vauva nukkuu. Vauvalle kannattaa matkan ajaksi varata myös leluja ja joustavat, mukavat vaatteet. Pysähdyksiä ja leikkihetkiä levähdysalueilla on hyvä tehdä vauvan tahdissa. Turhan tiukoista matkustusaikatauluista kannattaa myös luopua silloin kun mukana on vauva.

Vauvoille suunnitellut kantoliinat ja kantoreput ovat myös käteviä etenkin silloin, jos lastenvaunuilla on vaikea päästä haluttuihin kohteisiin.

Säännöllinen ruoka- ja unirytmi on hyvä pyrkiä pitämään vauvalle tuttuna ja turvallisena koko matkan ajan. Näin vauva pysyy paremmin tyytyväisenä.  Hyvään ilmastointiin ja myös lämmitykseen niin autossa kuin matkailuvaunussakin on hyvä panostaa. Oma asenne ratkaisee myös paljon. Vauvasta saa helposti iloisen, rennon ja uteliaan matkaseuralaisen kun muistaa itsekin olla sellainen.

Vauvan kanssa matkailuautossa voi hyvin pitää leikki- ja ruokataukoja lapsen tahtiin.

 Muistilista vauvan kanssa matkailuautossa reissaamiseen:

  1. Hoida ajoissa kuntoon vauvan oma passi tai henkilökortti, vakuutukset ja mahdolliset rokotukset.
  2. Panosta hyviin matkarattaisiin ja/tai kantoreppuun.
  3. Varaa vauvalle paljon vaatteita, sillä pyykinpesumahdollisuudet voivat olla rajalliset.
  4. Huolellisesti suunniteltu matka-apteekki on hyvä apu matkalla.
  5. Pakkaa mukaan myös kosteuspyyhkeitä. Ne ovat näppäriä monissa eri tilanteissa.
  6. Varaudu tekemään matkaa lapsen tahdissa. Älä tee liian tiukkoja aikatauluja.
  7. Muista rento ja iloinen asenne. Se tarttuu myös vauvaan.

__________

Voit seurata Pettersson-Nuotion perheen reissaamista asuntovaunulla perheen Instagram-tililtä.

Inspiroiduitko perheen pienimpien kanssa reissaamisesta matkailuautolla? Karavaanielämä niin vauvan kuin lastenkin kanssa sujuu hyvin, kunhan suunnittelet reissun tarkkaan. Kannattaa myös pohtia millainen matkakoti on sopivin teidän perheellenne.