Hyppää sisältöön

Matkailuauto vai retkeilyauto – millainen matkakoti lapsiperheelle?

Millainen matkailuajoneuvo sopii parhaiten nelihenkiselle, paljon reissaavalle perheelle – matkailuauto, -vaunu vai retkeilyauto? Tiia Sundell ja Janne Viikari pohtivat sopivinta vaihtoehtoa pitkään ja päätyivät lopulta lapsiperheelle ehkä hieman epätyypilliseen valintaan: retkeilyautoon. Lue blogista lisää perheen tekemästä vertailusta ja poimi talteen vinkit oman ajoneuvosi valintaan.
|
Kuvat: Tiia Sundell, Janne Viikari

Matkailuauto vai retkeilyauto – siinäpä vasta pulma! Oman matkailuajoneuvon valinta meidän nelihenkisen perheemme tapauksessa päätyi lopulta tähän tuttuun matkailuauto vai retkeilyauto -pohdintaan. Siinä voi helposti mennä pää pyörälle. Matkailuajoneuvon hankinnassa yksi ensimmäisiä – ja tärkeimpiä – päätöksiä on omaan tilanteeseen sopivimman matkakotityypin valinta. Tässä blogissa kerromme tarkemmin omasta päätöksenteostamme ja annamme vinkit myös muille asian äärellä oleville.

Ensin on kuitenkin hyvä avata lyhyesti matkailuauton ja retkeilyauton välistä eroa:

Matkailuauto on näistä kahdesta suurempikokoinen, minkä ansiosta sinne yleensä mahtuu enemmän varustelua ja asuintilaa. Retkeilyauto taas on kompakti ja liikenteessä näppärä vaihtoehto ja muistuttaa ulkoisesti enemmän pakettiautoa. Laajemman vertailun matkailu- ja retkeilyauton välisistä eroista löydät esim. tästä Retkeilyauto vai matkailuauto –blogitekstistä.

Ennen oman auton valintaa kokeilimme vuokraten monia erilaisia vaihtoehtoja. Tässä seikkailemme kattoteltan kanssa Etelä-Afrikassa.

Huolellinen pohjatyö ohjasi sopivimpien vaihtoehtojen äärelle

Kun ajatus omasta liikkuvasta matkakodista heräsi ensimmäisen kerran, tuntui vaihtoehtojen kirjo todella laajalta. Mielessä kävi tuolloin kaikki mahdollinen pelkästä oman auton päälle asennettavasta kattoteltasta aina lava-auton päälle asennettavaan camperiin tai itse rakennettuun reissupakuun asti.

Auton rakentelun sijaan päädyimme lopulta keskittymään ns. valmiisiin vaihtoehtoihin: retkeilyautoon, matkailuautoon ja matkailuvaunuun. Halusimme lasten kanssa matkustamisen olevan mahdollisimman helppoa ja mukavaa eikä hektisessä lapsiperhearjessa auton rakenteluun olisi ollut käytettävissä loputtomasti aikaa.

Kävimme mm. Kaarinan Best Caravanilla sekä erilaisissa caravan-tapahtumissa useita kertoja ihmettelemässä eri malleja ja tutustumassa erilaisiin vaihtoehtoihin paikan päällä. Lisäksi teimme listoja eri vaihtoehtojen plussista ja miinuksista. Pikkuhiljaa aloimme hahmottamaan juuri meille tärkeimpiä ominaisuuksia ja päätöksenteko alkoi tulla helpommaksi.

Näitä asioita lapsiperheenä toivoimme tulevalta matkailuajoneuvoltamme:

  • B-ajokortilla ajettava (eli alle 3 500 kg painava kokonaisuus)
  • Neljä hyvää nukkumapaikkaa valmiina (ilman, että niitä täytyy rakentaa esim. ruokailuryhmästä)
  • Wc, suihku sekä hyvät ruoanlaittomahdollisuudet
  • Turvallista matkustamista lapsille: mahdollisuus asentaa selkä menosuuntaan olevat turvaistuimet
  • Soveltuvuus myös talvikäyttöön: hyvät eristykset ja lämmitys
  • Riittävät säilytystilat

Matkailuauto oli pitkään vahva vaihtoehto vertailuissa.

Matkailuauto vai retkeilyauto? Retkeilyauto vei perheemme mukanaan

Matkailuajoneuvoista matkailuvaunu karsiutui vaihtoehdoista ensimmäisenä pois: koimme yhdistelmän liian suureksi meidän käyttöömme ja halusimme, että matkustaminen ja asuminen tapahtuvat samassa tilassa.

Matkailuauton ja retkeilyauton välillä valinta oli haastavampi. Itse olin alusta asti enemmän retkeilyauton kannalla sen näppärämmän koon sekä itseäni enemmän miellyttävän ulkonäön takia, kun taas miestä houkutteli matkailuauton hieman suuremmat tilat. Myös caravanliikkeissä meitä ohjattiin usein katsomaan nimenomaan matkailuautoja, koska matkailuauto on perheiden yleisesti suosima vaihtoehto.

Huomasimme, että retkeilyautosta löytyy lopulta kaikki mitä matkailuautostakin – hieman kompaktimmassa muodossa vain

Päätimme kuitenkin lähteä retkeilyauton omistajiksi. Näissä ominaisuuksissa retkeilyauto voitti meidän mielestämme matkailuauton:

  1. Kompakti koko: Halusimme, että autolla pääsee mihin vain (esim. lauttamatkoille, ulkomaiden pikkukyliin sekä pienemmillekin parkkipaikoille). Retkeilyauto sopii kokonsa puolesta paremmin myös arkikäyttöön perheen ”kakkosautoksi”.
  2. Turvallisuus: Retkeilyauton takatila on matkailuautoa turvallisempi metallikorin vuoksi. Myös matkustusturvallisuus on huomioitu: useimmissa uusissa retkeilyautoissa on valmiina Isofix-kiinnikkeet turvaistuimen asentamista varten.
  3. Ovien tuomat mahdollisuudet: Retkeilyauton sivu- ja takaovet saa kokonaan auki, jolloin ympäristön fiilistely onnistuu helpommin kuin matkailuautossa. Aamukahvit voi juoda sängyssä nauttien samalla avoimista takaovista avautuvasta maisemista.

Tätä matkailuauto vs. retkeilyauto -vertailua tehdessämme koetimme miettiä juuri meidän perheemme reissaamistapoja. Esimerkiksi retkeillessä vietämme aikaa pääosin ulkona, jolloin autossa lähinnä matkustetaan, nukutaan ja kokkaillaan. Niinpä koimme, että emme tarvitse autoon kovin suuria sisätiloja. Ja toisaalta, vaikka matkailuauto olisi isokin, ei siellä yleensä kuitenkaan ole suuria tiloja esimerkiksi lasten leikkeihin, vaan ajanvietto tapahtuu auton ulkopuolella. Varustelussa ei myöskään tarvinnut tehdä sen suurempia kompromissejä, sillä huomasimme, että retkeilyautosta löytyy lopulta kaikki mitä matkailuautostakin – hieman kompaktimmassa muodossa vain.

Auton valintaan vaikuttivat vahvasti näiden pikku karavaanareiden sanelemat tarpeet.

Sunlight Cliff 640 – retkeilyauto perheemme tarpeisiin

Kun ajoneuvotyyppi oli selvillä, oli aika etsiä juuri oikea retkeilyauto meille. Ihastuimme nostokatolla varustettuun Sunlight CLIFF 640 –retkeilyautoon, ja valitsimme hieman pidemmän 640-mallin, joka tarjoaa hieman isommat säilytystilat sekä isomman sängyn. Sänkyä voi käyttää joko kahtena erillisenä pitkittäissänkynä tai yhtenä isona parisänkynä, johon tarvittaessa mahdumme kylmillä ilmoilla nelistäänkin nukkumaan nostokaton ollessa pois käytöstä.

Nostokatto tuo autoon todella käyttökelpoista lisätilaa

Nostokatto tuo autoon todella käyttökelpoista lisätilaa: kahden hengen hyvän parisängyn lisäksi nostokatto toimii myös hengailupaikkana ja sopii erityisen hyvin esimerkiksi iltasatuhetkiin, rauhallisiin kahdenkeskisiin pelailuihin esikoisen kanssa tai elokuvien katseluun lasten mentyä nukkumaan. Lapset nukkuvat meillä auton takaosassa, joka on helppo rajata rauhalliseksi esim. verholla. Itse voimme vielä jatkaa illanviettoa ja kiivetä sitten ylös nukkumaan. Hieman isommat lapset taas voivat nukkua ylhäällä, jolloin koko alatila jää aikuisten käyttöön.

Kattoteltasta voi herätä esimerkiksi tällaisiin puskaparkkimaisemiin.

Tässä autossa on kaikki meille tarpeellinen: keittiö, suihku, wc sekä hyvät nukkumatilat. Yksi käytössä hyväksi havaittu ominaisuus, jota emme etukäteen osanneet ajatellakaan, on wc:n avautuva ikkuna. Sen kautta suihkun voi vetää vaikkapa uintireissun päätteeksi ulos ja pestä hiekat pois. Näin hiekka ei kulkeudu sisälle ja harmaavesisäiliöt täyty turhaan.

Takaosan sängyn alla on puolestaan hyvin säilytystilaa, jota voi hyödyntää vielä paremmin pakkaamalla muovilaatikoihin ”aiheittain” esimerkiksi sadekamat, lelut ja muut tarvikkeet. Sängyn yläpuolelta taas löytyy neljä lokeroa, joihin jokaisen perheenjäsenen omat päivittäisessä käytössä olevat tavarat ja vaihtovaatteet mahtuvat helposti, eivätkä näin mene sekaisin keskenään.

Lisävarusteina hankimme autoon vielä pyörätelineen, invertterin sekä vetokoukun. Harkinnassa ovat myös mm. surffilautatelineet katolle sekä aurinkopaneelit ja ”hupiakut” parantamaan auton omavaraisuutta.

Pyörät kulkevat kätevästi mukana pyörätelineessä.

Mieti ainakin näitä – vinkkimme lapsiperheen ajoneuvon valintaan:

  • Millainen varustelu matkakodissanne olisi hyvä olla?
  • Miten leiriydytte: puskaparkissa vai leirintäalueilla?
  • Matkailetteko myös talvella? Huomioi lämmitys ja eristykset.
  • Matkailetteko Suomessa vai ulkomailla?
  • Millaisiin paikkoihin autolla pitää päästä ja miten helposti se onnistuu? Huomioi esim. eri ajoneuvotyyppien lauttamaksut, ulkomaiden pikkutiet, parkkeeraus jne.
  • Kuinka paljon käytätte sisätiloja: pitääkö sisällä mahtua esim. leikkimään vai vietättekö aikaa pääosin ulkona?
  • Millainen on budjettinne? Huomioi sekä hankinta- että käyttökustannukset eri vaihtoehdoissa (esim. matkailuauto vs. -vaunu).
  • Miten lapset matkustavat: saako turvaistuimet asennettua autoon?

Ei kun rohkeasti seikkailemaan perheen pienimpienkin kanssa!

Eristetyssä ja hyvällä lämmityksellä varustetussa autossa lasten kanssa matkailu onnistuu mukavasti myös talvella.

____

Tervetuloa seuraamaan Sundellin perheen seikkailuja myös Instagramissa @nytseikkaillaan!

Kiinnostaako sinuakin hankkia matkailuauto perheelle? Tiialla ja Jannella on käytössä Sunlight CLIFF 640 RT Adventure -retkeilyauto. Lataa alta Sunlight-hinnasto ja löydä itsellesi sopivin vaihtoehto. Ota määränpääksi vapaus!

Päivitetty: 9.1.2023