Hyppää sisältöön

Untuvikkona autokaupoilla – ensimmäisen retkeilyauton ostaminen

Retkeilyauton ostaminen on iso taloudellinen päätös, johon kannattaa laittaa huolella ajatusta ja harkintaa. Tässä blogissa vakituisesti retkeilyautossaan asuva yrittäjä Jenni Kaskimeri jakaa parhaat vinkkinsä, joiden avulla ostoprosessi sujuu jouhevasti eikä automyyjän puoleen kääntymistä tarvitse etukäteen jännittää.
|
Kuvat: Jenni Kaskimeri

Retkeilyauton ostaminen helpottuu huomattavasti, kun valitsee asiantuntevan ja vastuullisen myyntiliikkeen ja panostaa omaan pohjatyöhön riittävästi. Matkailuautoa, retkeilyautoa tai matkailuvaunua etsivä huomaa pian, että vaihtoehtoja on paljon – jopa niin paljon, että aloittelevalle ostajalle saattaa iskeä hämmennys.

Tässä blogissa jaan omia kokemuksiani retkeilyauton ostamisesta sekä muutamia vinkkejä, joiden avulla voin toivottavasti helpottaa myös muiden matkaa kohti matkailuajoneuvon omistajuutta!

Retkeilyauton ostaminen – kokemuksia ja kommelluksia oman ostopolkuni varrelta

Olen tehnyt kahden viime vuoden aikana yhteensä kolme kauppaa eri karavaanariliikkeiden kanssa. Ensimmäisellä kerralla olin etsimässä matkailuvaunua väliaikaiseksi kodiksi, johon muuttaa eron ja asunnon myynnin jälkeen asumaan talven yli. Suunnitelmanani oli löytää mahdollisimman kodikas “turvapaikka” ja päädyin Adria Adora -merkkiseen pari vuotta vanhaan vaunuun, jonka kauniiseen sisustaan ja runsaaseen säilytystilaan ihastuin. Jälkiviisaana minulle olisi riittänyt paljon yksinkertaisempi ja edullisempikin vaihtoehto, sillä en vielä tuossa vaiheessa tiennyt päätyväni vakituiseen matkailuajoneuvokotiin heti seuraavana keväänä. 

Ensimmäisen retkeilyautoni ostoprosessissa yllättävä haaste oli vakuuttaa rahoitusyhtiö siitä, että olin hankintani suhteen vakavissani. Laina lopulta myönnettiin ja pääsin muuttamaan ensimmäiseen retkeilyautokotiini innosta puhkuen. Myöhemmin olen päivittänyt retkeilyautoni vielä uudempaan versioon, jossa pääsin lisäämään asumismukavuuttani esimerkiksi varustelutasoa parantamalla.

Karavaanarin urani alkoi matkailuvaunuun tekemästäni talvikodista. Vaunussa ehdottomasti parasta oli runsas säilytystilan määrä ja Alden lattialämmitys, mutta hyvin pian aloin haaveilla ketterämmästä kodista.

Budjetti on tärkein hankintapäätöstä ohjaava tekijä

Budjetti kannattaa suhteuttaa ensisijaisesti omaan tulotasoon ja toiseksi omaan käyttötarkoitukseen. Ennen ostohousujen pukemista onkin tärkeää laskea retkeilyauton hankinnalle järkevän tasoinen budjetti. Näin osaat rajata vaihtoehdot ja vältyt myöhemmältä ostokrapulalta. Esimerkiksi harrastusmielessä hankittavan retkeilyauton ei välttämättä kannata olla kalleimmasta päästä, jos ei ole vielä aivan varma oman innostuksen pysyvyydestä ja kulkupelin toteutuvasta käyttöasteesta.

Itse päädyin uuteen retkeilyautoon, sillä etsin aidosti viihtyisää, hyvillä lisävarusteilla ja tuoreimmalla tekniikalla varustettua vakituista kotia, minkä lisäksi uusissa ajoneuvoissa tehdastakuu kattaa mahdollisten “lastentautien” mutkattoman korjaamisen. Autokaupoilla on myös hyvä muistaa, että ostopäätöstä ei kannata tehdä ns. sijoitusmielessä, sillä ajoneuvojen arvo laskee keskimäärin melko nopeasti – retkeilyautojen kuitenkin hieman hitaammin kuin henkilöautojen.

Ensimmäinen rerkeilyautoni oli Roadcarin kerrosvuodemalli, jossa yläpunkka toisaalta toi säilytystilaa, mutta sai olon välillä melko ahtaaksi jo valmiiksi pienessä tilassa. Tässä autossa pidin erityisesti diesel-lämmittimestä, sillä kaasua ei kulunut muuhun kuin ruoanlaittoon.

Vuosimalli ja varustelutaso vaikuttavat hintaan merkittävästi

Ensimmäinen vaununi (vm. 2018) maksoi 20 000 euroa kun taas ensimmäinen uutena ostettu retkeilyautoni maksoi n. 58 000 euroa. Tässä lainaosuutta olikin sitten jo melko paljon. En koskaan laittaisi henkilöautoon kiinni tällaisia summia, mutta uumoilin, että kodin ja henkilöauton lainojen kuukausittaiset lyhennykset maksaisivat yhdessä kuitenkin enemmän kuin uuden liikkuvan kotini rahoituskustannukset.

Puolentoista vuoden liikkuvan elämänkokemuksen jälkeen olin taas autokaupoilla. Tällä kertaa olin jo paljon viisaampi siitä, mitä oikeasti haluan ja mistä en ole valmis tinkimään. Nykyisen kotini ostin maaliskuussa 2022 Best Caravanilta, missä ymmärrettiin tarpeeni mahdollisimman itsenäiseen ja riippumattomaan elämäntyyliin. Tämä huomioitiin erityisesti uutta autoa varusteltaessa. 

Nykyinen kotini on Sunlight Cliff RT 600 – näppärän kokoinen, nostokatolla, automaattivaihteistolla ja aurinkopaneeleilla varusteltu ihanuus, vaikka itse sanonkin. Lisäakku, suuri invertteri, lisävalot eteen ja taakse sekä tilava takatila ovat lisänneet arkimukavuutta ja käytännöllisyyttä merkittävästi. Vuosimallin 2022 Adventure Editionin hinta asettui 70 000 euron paremmalle puolelle, mutta oikein valitun ja varustellun retkeilyauton myötä elämänlaatuni ja vapaus ovat nousseet mittaamattomaan arvoon.

Nykyinen kotini on Sunlight Cliff RT 600, jonka varustelimme Best Caravanin kanssa mahdollisimman riippumattomaksi seikkailujani varten. Parasta tässä kulkupelissä on nostokatto ja aurinkopaneelit, joiden avulla asuintilojen muokattavuus ja akkujen kesto ovat aivan omaa luokkaansa.

Neljä kysymystä retkeilyauton hankintaa suunnittelevalle:

1. Minkä suuruinen budjetti on käytettävissä?

Lainanotossa kannattaa käyttää rehtiä järkeilyä, sillä taloudellinen paine ei saa tulla varjostamaan seikkailun iloa. Jos kyseessä on harrasteluun tarkoitettu kulkupeli, voi olla hyvä aloittaa edullisemmista vaihtoehdoista, kunnes oma into ja karavaanarin ura on koeponnistettu. Tähän tarkoitukseen sopii myös erinomaisesti Best Caravanin tarjoama Best Leasing, mikäli elämäntapaa haluaa kokeilla pidemmittä sitoumuksitta ennen oman hankintaa!

2. Millaiseen käyttötarkoitukseen retkeilyauto on tulossa?

Kuinka monta matkustajaa kulkee reissuissa mukana? Suuremman seurueen kohdalla suosittelen harkitsemaan matkailuautoa retkiksen sijaan. Etenkin jos haaveilee viikonloppuretkistä tai kesälomista tien päällä. Itse matkustan pääosin yksin, mutta tarvittaessa yksi aikuinen matkakaveri mahtuu vielä hienosti mukaan matalaan majaani. 

3. Ajatko mieluiten automaatilla vai manuaalivaihteisella?

Omalla kohdallani manuaalivaihteisto ei ollut vaihtoehto, joten myynnissä olevien autojen valikoima rajautui merkittävästi. Tämä helpotti ostopäätöstä mutta nosti budjettia, sillä automaattivaihteisto on hieman manuaalia hintavampi. 

4. Onko lämmitysmuodolla väliä?

Lattialämmitys on hintavampi mutta kiistattoman mukava tapa lämmittää sisätiloja. Se on retkeilyautoissa vielä suhteellisen harvinainen vaihtoehto, vaikkakin vaunuissa yleisesti käytössä. Kaasukäyttöinen ilmalämmitin on yleisin ja hankintahinnassa tarkasteltuna edullisin vaihtoehto. Talvikäytössä se on kuitenkin kovilla pakkasilla parhaimmillaan melko tyyristä. 

Kolmas vaihtoehto on melko uusi, mutta yleistymään päin oleva diesel-lämmitin, jossa lämmityslaite käyttää polttoainetta auton tankista. Tällöin ei tarvitse erikseen huolehtia kaasun kulutuksesta, mutta kylmissä oloissa myös dieselin kulutus kasvaa. Lisätietoa eri lämmitysmuodoista saat myyntiliikkeestä. 

Retkeilyautoilussa parasta on sen soveltuvuus moniin erilaisiin elämäntapoihin, joko osana viikonloppuretkiä, kesälomamatkaa tai kokoaikaisena asumisratkaisuna. Vapaus on minulle merkittävin syy jatkaa liikkuvaa elämäntyyliäni kiertäen ympäri Eurooppaa.

Käänny rohkeasti asiantuntijan puoleen

Kun ensimmäinen karkea luonnos omasta toivelistasta alkaa hahmottua, suosittelen menemään automyyjän puheille. Kiertele kuitenkin karavaaniliikkeissä rohkeasti jo alkuvaiheessa, vaikka toiveet eivät olisi vielä täysin kirkastuneet, sillä autojen ja vaunujen näkeminen ja niissä oleilu auttavat hahmottamaan ominaisuudet ja eri pohjaratkaisut paremmin. Ei kannata myöskään arastella nykäistä myyjiä hihasta, sillä etenkin Best Caravanilla uuden retkikodin tai matkailuvaunun hankintaa autetaan ammattimaisella tuella ja aidosti ostajasta välittäen.

Minulle saa laittaa lisäkysymyksiä Instagramin kautta @jenniontheroad – tsemppaan mielelläni uusia seikkailijoita oman retkikodin hankinnassa! Best Caravanin myyjät eri toimipisteillä antavat myös erinomaista tukea matkailuajoneuvon valinnassa, sekä käytännön vinkkejä miten päästä alkuun tässä uudessa harrastuksessa tai elämäntavassa. Ota siis rohkeasti yhteyttä myös heihin, niin pääset alkuun kaupanteossa! 

Kutkuttaako retkeilyauton ostaminen, mutta sinulla on mielessäsi vielä kysymyksiä? Juttelen mielelläni lisää ostokokemuksista ja varustesuositteluista Instagramin kautta @jenniontheroad.

____________

Voit jatkaa keskustelua ensimmäisen martkakodin ostosta Jennin kanssa Instagramin puolella @jenniontheroad!

Alkoiko sinuakin kutkuttaa karavaanielämä? Kannattaako hankkia retkeilyauto vai matkailuauto matkakumppaniksi? Lue lisää kokemuksia tien päältä!

Lataa lisäksi alta opas matkailuajoneuvon hankintaan, joka vastaa kaikkiin aloittelijoiden kysymyksiin karavaanielämästä. Ota määränpääksi vapaus!