Hyppää sisältöön

Teltta vai markiisi – Näin valitset oikean vaihtoehdon matkailuautoon

Matkailuajoneuvon yhteyteen saa näppärästi lisätilaa markiisilla tai etuteltalla. Molemmissa on omat hyvät puolet, ja riippuen matkailuajoneuvon käyttötarkoituksesta, ne sopivat erilaisiin tilanteisiin.
|
Kuvat: Eeva Pettersson

Niin etuteltan kuin markiisinkin päällimmäisenä käyttötarkoituksena on tuoda lisätilaa ja tarjota suojaa auringolta ja sateelta. Ne ovat mainio lisävaruste ja lisäävät monella tapaa matkustusmukavuutta. Blogista löydät vinkkejä, jos sinua mietityttää kumpi näistä kahdesta sopii karavaaniseikkailuillesi paremmin. 

Miten valita teltta vai markiisi?

Teltta sopii markiisia paremmin pidempiaikaisiin parkkeihin ja esimerkiksi kausipaikoille. Toisaalta taas et saa samalla tavalla suojaa kuin teltasta, mutta markiisin taas saa nopeasti vedettyä paikoilleen. Toisaalta monia erilaisia markiiseja ja telttoja löytyy laidasta laitaan.

Omiin käyttötarkoituksiin paras löytyy miettimällä, minkälainen matkustaja on: 

 • Suositko lyhyempiaikaisia parkkeja?
 • Missä päin matkustat? 
 • Minkälaista lisätilaa tarvitset?
 • Matkustatko ympäri vuoden
 • Matkustatko paljon yksin.

Markiisi on helppo pystyttää ja purkaa myös lyhyemmillä pydähdyksillä ja tarjoaa kesäpäivinä suojaa auringolta.

Teltta

Matkailuauton ja asuntovaunun etutelttoja on kaiken kokoisia ja mallisia. Niistä löytyy muun muassa raskaampia, mutta selkeästi kestävämpiä talvitelttoja, sekä kevyempiä ja helpommin asennettavia kausitelttoja. Kokotelttaa pienempi versio on osateltta. On olemassa myös telttoja, joita voi käyttää irrallaan matkailuajoneuvosta, vapaasti seisovana telttana. Teltan voi näin jättää paikoilleen, jos autolla lähtee päiväretkelle.

Pettersson-Nuotion kahdeksanhenkiselle perheelle Best Caravanilta ostettu Dometic-Kampa Frontier 300 teltta sopii hyvin etenkin silloin, kun majoitutaan pidemmän aikaa yhdessä paikassa ja tarvitaan lisätilaa. Teltta on seitsemän metriä leveä ja kolme metriä syvä. Ilmaputkistolla täyttyvän teltan asennus onnistuu yhden henkilön voimin.

Valitse teltta, jos kaipaat lisätilaa leiriytyessä. Toisaalta se vie hieman säilytystilaa matkailuautossa tai -vaunussa.  Jos etutelttaa halutaan oleskelutilan lisäksi käyttää myös nukkumatilana, on hyvä varmistaa, että kyseiseen etutelttaan on saatavilla lisävarusteena sisäteltta. 

Sadekelillä teltan on hyvä antaa kuivua ennen kuin sen pakkaa mukaan seuraavaa kohdetta varten, sillä muuten se voi homehtua. Joskus teltan kuivumista voi joutua hieman odottamaan. Telttaa on kaiken kaikkiaan hyvä muistaa huoltaa asianmukaisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti. 

Etuteltan avulla voi hyvin saada lisänukkumatilaa, jos reissussa on isompi porukka.

Miksi valita teltta?

 • Teltta tarjoaa hyvin lisätilaa myös yöpymiseen, etenkin lisävarusteena olevan sisäteltan kanssa.
 • Suojaa hyvin sateelta, tuulelta ja auringolta.
 • Saatavana ympärivuotiseen käyttöön.
 • Hyttysverkot pitävät hyönteiset loitolla.
 • Nykyään yleistyneet imaputkiteltat on helppo ja nopea pystyttää sähköisellä pumpulla.

Markiisi

Markiisi on hyvä vaihtoehto niille, jotka suosivat pikaisia siirtymiä, sillä markiisi on nopeasti valmiina ja nopeasti purettu. Hyvillä keleillä markiisi on monesti riittävä tarjoamaan suojaa auringolta ja pieneltä sateelta. Markiiseista löytyy myös eri vaihtoehtoja. Pussimarkiisit ovat  edullisempia vaihtoehtoja kuin kotelomarkiisit, mutta kotelomarkiisi on nopeampi ja helpompi käyttää. Pussimarkiisi avataan ja suljetaan käsin rullaamalla. Sen voi vaihtaa helposti ajoneuvosta toiseen, koska se asennetaan telttauraan. Kotelomarkiisi asennetaan kiinteästi paikoilleen ja se rullautuu näppärästi vaikkapa sähköavusteisesti.  

Miksi valita markiisi?

 • Nopeasti valmiina ja nopeasti purettu.
 • Mahdollisuus sateelta/auringolta suojaaviin erikseen kiinnitettäviin seiniin.
 • Menee pieneen tilaan eikä vie säilytystilaa autossa.

Teltta vai markiisi? Oli valintasi kumpi vain, etenkin jos matkakotisi on pieni, on fiksua ottaa jompi kumpi matkaan mukaan. Auringolta ja sateelta suojassa oleva oleskelutila laajenee heti huomattavasti.

Teltta vai markiisi – kysy neuvoa Best Caravanin ammattilaisilta

Matkailuajoneuvon malli ja koko sanelee markiisin ja teltan koon. Mikäli epäröit, mikä olisi juuri sinun käyttötarkoituksiisi paras vaihtoehto, Best Caravanin ammattilaiset auttavat.

Asuntoauton ja asuntovaunun etutelttoihin ja markiiseihin on saatavilla myös runsas valikoima erilaisia lisävarusteita. Best Caravanin tarvikekaupasta löytyy muun muassa telttamattoja ja retkikalusteita. 

__________

Voit seurata Pettersson-Nuotion perheen reissaamista asuntovaunulla perheen Instagram-tililtä.

Muista teltan tai markiisin lisäksi ottaa kesäreissuun mukaan muutkin oleelliset matkailuauton varusteet. Olit sitten vuokraamassa tai hankkimassa leasing matkailuauton, on tärkeää tarkistaa, että mukana on kaikki tarvittava.

Päivitetty: 19.6.2024