Päätös muuttaa matkailuautoon asumaan vuoden ympäri mullistaa koko elämän parhaalla mahdollisella tavalla. Monet luopuvat kiinteästä kodistaan ja suuresta osasta omaisuuttaan kokoaikaiseen karavaanielämään siirtyessään. Sen tilalle saa valtavasti vapautta ja mahtavia seikkailuja. Tässä blogissa kerromme mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun muuttaa asumaan matkailuautoon ja miten parhaiten varautua uuteen elämäntyyliin. Samalla tulee tehtyä elämän inventaario – mitkä asiat ovat aidosti tärkeitä?
Oleellinen osa ympärivuotisen karavaanielämän aloittamisessa on tietysti itse matkakoti. Monella harrastajakaravaanarilla saattaa tämä olla jo valmiina. Jos sinulla on jo matkailuauto, käy se tarkkaan läpi ja mieti onko siinä kaikki tarvittava pidempiaikaista asumista varten.
Joitain osia autosta voi olla hyvä päivittää ennen pidempää asumista. Best Caravanilta löydät apua sekä olemassaolevan auton huoltoon, että mahdollisesti uuden matkakodin hankkimiseen.
Meidän matkakotimme on Hymer ML 704 ja olemme asuneet siinä nyt liki kaksi vuotta. Meitä asuu autossa kaksi. Meillä on myös Suomessa oma koti, mutta siellä emme ole viettäneet aikaa kahteen vuoteen, muutamaa viikkoa lukuun ottamatta.
Kun matkailuautoa ruvetaan varustelemaan, pitää ottaa huomioon mitä auton kanssa on suunnitellut tekevänsä. Jos teet esimerkiksi etätöitä, ota huomioon sähköjärjestelmä. Hyvä akusto, aurinkopaneeli sekä invertteri antavat matkailuautoon kodin kaltaiset mukavuudet sähkön kannalta.
Karavaanarin elämäntapa pakottaa minimalismiin ja yksinkertaisempien asioiden äärelle.
Matkailuauton keittiöön saa helposti samanlaiset mukavuudet kuin kotonakin. Pidempiaikaista asumista varten suosittelemme uunin asentamista, jos sellaista kokee tarvitsevansa. Uunissa saa tehtyä ihania kotiruokia. Joillekin taas tärkeämpi on mikroaaltouuni – silloin kannattaa miettiä grillin ja mikron yhdistelmää. Joihinkin matkailuautoihin pystyy asennuttamaan jopa tiskikoneen!
Jos sinulla on esimerkiksi järvenrantatontti, jolle olet ajatellut parkkeerata matkailuautosi, saattaa olla perusteltua asennuttaa siihen lisävarusteena vedensuodatusjärjestelmä. Näin voit juoda hanasta suoraan juomakelpoista järvivettä.
Jotta saat itsellesi kesäaikaan lisätilaa, on matkailuautoon hyvä hankkia lisävarusteena vähintäänkin markiisi. Saatat viettää paljon aikaa paikallaan ja silloin myös esimerkiksi Kampan ilmatäytteinen teltta on mainio ratkaisu. Sillä saat hankittua itsellesi ylimääräisen olohuoneen. Jos matkailuautossasi ei ole tukijalkoja, kannattaa ne ehdottomasti asennuttaa. Niillä auton saa vakaammaksi, eikä se heilu kun sisällä kävelee tai yöllä kääntää kylkeä.
Kun asut matkailuautossa pidemmän aikaa, törmäät varmasti seuraaviin kysymyksiin:
Monilla leirintäalueilla on mahdollista hoitaa kaikki vesihuoltoon liittyvät asiat. Toki voit ajon lomassa hoitaa vesiasiat, kun tulee vastaan paikka jossa se onnistuu, esimerkiksi matkaparkeissa ympäri Eurooppaa sekä monilla huoltoasemilla.
Myös pyykin pesu ja kuivaus onnistuu useilla leirintäalueilla helposti. Pyykkiä voi pestä myös kauppojen itsepalvelupesuloissa esimerkiksi sillä aikaa kun käyt ostoksilla. Hoida pyykin kuivaaminen kuivausrummussa jos olet liikkeessä, eikä pyykkiä ole mahdollista kuivattaa ulkona. Matkailuauton sisällä pyykin kuivaaminen on hidasta ja kosteutta tulee autoon liikaa.
Ulkomailla 24/7 pesulat ovat helppokäyttöisiä. Niitä löytyy usein markettien tai huoltoasemien yhteydestä.
Kauppareissuja silmällä pitäen valitse leirintäalue, jossa kauppa on lähellä, etenkin jos leiriydyt pidemmäksi aikaa kerrallaan. Pieni jääkaappi pakottaa ostoksille useammin kuin iso kotijääkaappi. Fiksua on myös panostaa säilykkeisiin sekä kuivamuonaan, jota pystyy säilyttämään matkailuautossa jääkaapin ulkopuolella.
Monella leirintäalueella on mahdollista vaihtaa tyhjä kaasupullo täyteen. Vaihtoehtoisesti voit ostaa uuden kaasupullon matkan varrelta. Pulloja myydään Suomessa esimerkiksi Tokmannilla, Puuilossa, Rustassa sekä rautakaupoissa.
Ulkomailla leirintäalueilla saattaa kierrellä kaasuauto, joka vaihtaa tyhjän kaasupullon täydeksi. Huoltoasemilla on myös vaihtopulloja myynnissä. Ulkomailla ollessasi myös täytettävä tankkipullo on hyvä ratkaisu. Voit tankata tätä pulloa aina kun tankkaat autoasikin. Useimmat huoltoasemat myyvät LPG-kaasua samaan tyyliin kuin muitakin polttoaineita.
Kaasua kuluu pakkasella lämmittämiseen useampi pullo viikossa riippuen siitä, kuinka kylmää ulkona on. Lämpimällä kelillä saatat pärjätä samalla pullolla useamman viikon. Meillä kaasua on kulunut pelkkään kokkaamiseen puolessa vuodessa reilu pullollinen. Lämmitykseen ei ole tarvinnut tänä aikana käyttää kaasua.
Jos teet etätöitä, mieti tarvitsetko enemmän tilaa, kuin mitä sisällä oleva ruokapöytä tarjoaa. Etuteltassa on kesäaikaan ja lämpimällä kelillä myös oikein mukava työskennellä. Suosi ruokapöydässä säädettäviä jalkoja, näin ergonomia säilyy töitä tehdessä.
Jos et voi tehdä etätöitä, yövy mahdollisuuksien mukaan lähellä työpaikkaasi ja kävele töihin ja takaisin.
Matkailuautossa asumisesta tulee kustannuksia, mutta huomattavasti vähemmän kuin monesta muusta asumismuodosta. Monella, kuten meillä, matkailuauto on ainut auto. Jos ei lasketa mukaan matkailuauton hankintakustannuksia, voidaan vertailla tämän asumismuodon muita kustannuksia.
Sähkö maksaa kuten kiinteässä kodissakin. Jos sinulla on hyvä akusto ja aurinkopaneelit, saat taivaalta auringon paistaessa ilmaista sähköä. Suomessa kesäkuukausien aikana säästät helposti muutaman satasen näiden lisävarusteiden avulla. Jos matkustat ulkomailla, missä aurinko paistaa pidemmän jakson vuodesta, säästö on tietysti suurempi.
Vettä saa Suomessa monesta paikasta ilmaiseksi. Esimerkiksi kauppojen ulkoseinässä saattaa olla vesiliitäntä, josta saa ilmaiseksi vettä. Myös leirintäalueilla vesi kuuluu usein hintaan. Ulkomailla vettä saa eurolla tai kahdella sataa litraa kohden, esimerkiksi matkaparkkien huoltopisteistä. Ulkomailla pullovesi ei ole kallista. Monessa maassa viiden litran kanisteri vettä maksaa alle viisikymmentä senttiä.
Polttoainetta kuluu juuri niin paljon kuin ajat. Sama määrä kuluisi jos ajaisit henkilöautolla esimerkiksi kodin ja työpaikan välillä.
Matkailuautoa tulee huoltaa, kuten muitakin asuntoja. Nämä kustannukset ovat kuitenkin usein samat kuin vaikkapa henkilöauton huoltokustannukset. Lisäksi matkailuautoa ei tarvitse maalata tai nurmikkoa ajaa. Auton pesu silloin tällöin on suositeltavaa.
Matkailuauton vakuutukset maksavat suunnilleen tuhat euroa vuodessa. Monella omakotitalon omistajalla vakuutukset saattavat olla suuremmat. Lisäksi jos tarvitaan erillinen auto, nostaa se vakuutuskustannuksia.
Suomessa kausipaikka, esimerkiksi talviajalle, on yleensä pari sataa euroa, riippuen paikasta. Myös kesäajalle saa kausipaikkoja. Ne ovat yleensä hieman kalliimpia – kuukauden majoituksen hinta on usein noin 500-800 euroa kuukaudessa. Usein vuorokausimaksut ovat suhteessa kalliimpia, kuin kuukausipaikat. Kausipaikkalaisilla saattaa tosin olla velvoitteena erilaisia ylläpitoaskareita, kuten lumen luontia ja saunan lämmitystä.
Useimmille matkailuautoon muuttaessa, asumiskustannukset puolittuvat. Jos verrataan kustannuksia esimerkiksi omakotitaloasumiseen, on matkailuautossa asuminen edullisempaa. Bonuksena pääset matkustamaan oman kotisi kanssa moniin ihaniin paikkoihin.
Matkailuautossa asuminen ympäri vuoden vaatii hyvää valmistautumista, mutta tarjoaa sitäkin enemmän vapautta ja uusia upeita kokemuksia. Tämä elämäntapa pakottaa minimalismiin ja yksinkertaisempien asioiden äärelle. Oikeanlainen matkakoti ja sinun tarpeisiisi sopivat lisävarusteet ovat avainasemassa, jotta arki tien päällä sujuu mukavasti ja vaivattomasti.
_________
Inspiroiduitko elämästä tien päällä matkailuautossa? Ehkäpä matkailuauton leasing on sinulle oikea vaihtoehto unelmien toteuttamiseen. Perehdy myös matkailuauton lisävarusteisiin niin olet takuulla valmistautunut hyvin.