Hyppää sisältöön

Matkailuauton sähköjärjestelmä tutuksi – Matkailuautoilun ABC #4

Tien päällä sähkön saatavuus ei ole itsestään selvää. Jokaisen karavaanarin tulisi tietää seikka jos toinenkin matkailuauton sähköjärjestelmästä. Näin saat sähkön toimimaan oikein ja turvallisesti. Ota tästä blogista haltuun muutamat sähköjärjestelmän perusasiat niin matkailuautoilustasi tulee huomattavasti huolettomampaa ja mukavampaa.
|
Kuvat: Raul ja Sanna Fall

Mitä sinun tulisi tietää matkailuauton sähköjärjestelmästä pähkinänkuoressa? Uusissa matkailuautoissa on valmiina kahdentoista voltin järjestelmä ja tähän järjestelmään on kytketty veden sekä asunto-osan lämmitys, jääkaappi sekä USB-latauspistokkeet. Oikeilla lisäosilla pystyt kytkemään järjestelmään myös lisää kodinkoneita sekä lataamaan läppärit ja muut älylaitteet. Kattava matkailuauton sähköjärjestelmä vastaa mukavuuksiltaan kotioloja. 

Käymme tässä blogissa läpi matkailuauton sähköjärjestelmän tärkeimmät osat ja mitä niistä tulee tietää. Psst…Kaikki nämä sähköjärjestelmät voit asennuttaa Best Caravanin huollossa!

Kun matkailuauton  sähköjärjestelmä on kattava ja omavarainen, voit huoletta lähteä pidemmille reissuille ja hyödyntää puskaparkkeja mukavuudesta tinkimättä.

Kattava matkailuauton sähköjärjestelmä lisää mukavuutta tien päällä

Jotta saat matkakotisi sähköjärjestelmästä kattavan, tulee 12V:n järjestelmään lisätä muutama lisäosa. Erilaiset hupiakut, niitä lataavat aurinkopaneelit ja sähköjännitettä lisäävä invertteri tukevat matkailuauton käytettävyyttä, omavaraisuutta ja mukavuutta huomattavasti. 

Invertteri tuo omavaraisuutta tien päälle

Etenkin omavaraisuutta kaipaavat puskaparkkeilijat hyötyvät invertteristä. Invertteri muuttaa kahdentoista voltin järjestelmän 230 V:ksi, mikä tarkoittaa sitä, että voit huoletta käyttää normaaliin sähkövirtaan tehtyjä laitteita, kuten vedenkeitintä, hiustenkuivaajaa ja läppärin laturia myös matkailuautossa – siis tavallisilla töpseleillä varustettuja laitteita. Muussa tapauksessa matkailuautossa onnistuu vain USB-pistokkeista lataaminen. 

Hyvin mietitty ja oikein huollettu sähköjärjestelmä lisää omavaraisuutta, mukavuutta ja takaa, että esimerkiksi etätyöt sujuvat tien päältä.

Jos pidät enemmän leirintä-alueilla ja matkaparkeissa oleilusta, voit kytkeä matkailuautosi niiden verkkovirtaan. Silloin et tarvitse invertteriä, vaan kodinkoneet ja muut laitteet toimivat kuin normaalistikin verkkovirralla matkailuautoon asennetuista töpselipisteistä.

Invertteri lisää sähköjärjestelmän monipuolisuutta ja mahdollistaa kodinkoneiden käytön sekä älylaitteiden lataamisen normaalien pistorasioiden kautta.

Matkailuauton asunto-osan akut eli hupiakut ruokkivat älylaitteitasi reissussa

Matkailuautoissa on yleensä kaksi akkua – ajoakku sekä asunto-osan akku, eli hupiakku. Hupiakun virralla pystyt käyttämään erilaisia sähkölaitteita ja sillä ohjataan kaikkia asunto-osan sähköisiä järjestelmiä. Jos hupiakusta loppuu virta, sammuu automaattisesti myös kahdentoista voltin perusjärjestelmä asunto-osasta. Muista siis pitää hupiakku ladattuna!

Hupiakkuja voi olla useampia. Tyypillisesti hupiakkuja on kahdenlaisia – AGM- ja litiumakkuja. Tärkeintä niiden hankinnassa on kartoittaa oma tarve etukäteen. Tykkäättekö katsella sarjoja Netflixistä iltaisin ennen nukkumaan menoa tai teettekö etätöitä tien päältä? Jokaiselle karavaanarille löytyy varmasti hupiakku, joka on juuri omiin tarpeisiin sopiva. 

AGM-akku on kesäkaravaanarien akku

AGM-akku soveltuu etenkin loppukeväästä syksyyn reissaaville karavaanareille. AGM-akku toimii parhaiten kuivassa ja huoneenlämmössä. AGM-akku on lyijyakku, joka kestää hyvin raskastakin latausta ja päivittäistä käyttöä.  AGM-akkua ei kuitenkaan koskaan saa tyhjentää kokonaan. Tämä niin sanottu “akun syväpurkautuminen” voi johtaa akun vioittumiseen ja vähentää akun käyttöikää. Akun kapasiteetti luonnollisesti pienenee iän myötä.

AGM-akku on hyvä kumppani karavaanille jokapäiväiseen käyttöön, myös talvella.

Käyttökapasiteetti AGM-akuissa voi olla parhaimmillaa jopa 70%. On hyvä tietää, että AGM-akun jännite alkaa laskemaan vaikka akun kapasiteetista olisi vielä jäljellä 50%. Tällöin sen muille laitteille antama käyttöteho heikkenee hieman. AGM-akku on kuitenkin yleisesti turvallinen, eikä se esim. vuoda rikkoutuessaan kuten jotkut akut. AGM-akku säilyy kylmässä esimerkiksi matkailuauton talvisäilytyksen yhteydessä. Akun voi siis huoletta syksyllä ladata täyteen ja keväällä karavaanikauden alkaessa ottaa taas käyttöön.

Litium-akku sopii talven seikkailijoiden matkailuautoihin

Litium-akut ovat käteviä, sillä ne ovat pienikokoisia ja kevyitä. Tämä on hyvä tietää, jos aikoo asentaa muita matkailuauton kokonaispainoa kasvattavia lisävarusteita tai esimerkiksi kuljettaa reissussa mukana skootteria matkailuauton tallissa. Toisin kuin AGM-akuissa, litium-akun virranantokyky pysyy hyvänä, eikä litium-akun jännite laske, vaikka akun kapasiteetti menisi alas. 

Litiumakut vievät vähän tilaa ja ovat kevyt vaihtoehto.

Litium-akut sopivat ympärivuotisille karavaanareille ja niitä voi huoletta käyttää myös talvella. Kunhan muistaa nämä vinkit: 

  1. Optimaalinen säilytyslämpötila akulle on 15-25 astetta, joten sitä suositellaan käytettäväksi vain lämmitetyissä matkailuautoissa. Siitä syystä akku pitää olla asennettuna lämmitettyyn tilaan esimerkiksi lämmitetyn kaksoispohjan väliin.
  2. Akun elinikä voi lyhentyä ja se purkautuu nopeammin, jos sitä käytetään kylmässä. Asennustilan tulee siis olla lumivapaa ja kuiva.
  3. Akkua ei saa ladata pakkasessa tai ulkona – edes leirintäalueella.
  4. Matkailuautoja, joihin on asennettu litium-akku, ei saa säilyttää talven ajan pihalla, vaan ne tulee säilyttää lämmitetyssä tilassa, jotta akun kunto säilyy hyvänä.

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit ovat erinomaisia karavaanareille, jotka viettävät pidempiä aikoja tien päällä kaukana mukavuuksista. Aurinkopaneeleilla voit ladata energiaa käyttöösi missä vain. Aurinkopaneeleita on eri kokoisia ja tehoisia, eikä niiden käyttö vaadi välttämättä suoraa auringonpaistetta – on myös saatavilla paneeleita, jotka lataavat puolipilviselläkin säällä. 

Muista aina, että ammattilaisen tulee tehdä matkakotisi sähköasennukset. Ongelmien sattuessa älä yritä itse korjata sähkövikoja. 

Aurinkopaneelit asennetaan yleensä asuntoauton katolle. Kiinteiden paneelien lisäksi on olemassa myös kokoontaitettavia sekä taipuisia ja nopeasti käyttöön otettavia paneeleita. Näitä edellä mainittuja voi kuljettaa esimerkiksi matkailuauton takatallissa ajon aikana ja asettaa aurinkoon perille päästyä. Katolle asennettavissa kiinteissä paneeleissa on se hyvä puoli, että ne lataavat (hupi)akkuja myös ajon aikana. 

Auton katolle asennetut litteät aurinkopaneelit lataavat akkuja myös ajaessa.

Aurinkopaneelit tuovat hyötyö asunto-osan lisäksi matkailuauton ajo-osaan. Latausjärjestelmän voikin asentaa myös niin, että paneelit lataavat samanaikaisesti myös ajoakkua. Oikein asennettu järjestelmä tunnistaa milloin akku on täynnä ja ohjaa lataustehoa aina niihin akkuihin, joissa virtaa on vähemmän. Aurinkopaneelin kanssa samaan aikaan kannattaa asentaa myös latauksen sisäyksikkö, josta näet paneelien lataustehon. 

Muistilista matkailuauton sähköjärjestelmän turvalliseen käyttöön

  • Muista aina, että ammattilaisen tulee tehdä matkakotisi sähköasennukset. Ongelmien sattuessa älä yritä itse korjata sähkövikoja. 
  • Muista pitää akkujen latausprosenttia silmällä sähköä käyttäessäsi. Monet akut eivät pidä siitä, jos latausprosentti menee lähelle nollaa.  
  • Muista tarkistaa kestävätkö sähköjärjestelmäsi akut pakkasta talvisäilytystä ja talvireissailua pohtiessasi.

Matkailuauton sähköjärjestelmän peruspilarit tutuksi

Matkailuauton sähköjärjestelmän peruspilarit on jokaisen karavaanarin tärkeä ymmärtää mukavan ja turvallisen matkan takaamiseksi. Hyvin mietitty ja oikein huollettu sähköjärjestelmä lisää omavaraisuutta, mukavuutta ja takaa, että esimerkiksi etätyöt sujuvat tien päältä. Kartoita omat tarpeesi ja varmista, että sinulla on aurinkopaneelit, invertteri ja hyvät akut niin voit huoletta olla tien päällä pitkiäkin aikoja, eikä sähköä tarvitse säästellä!

_______________

Lue myös aiemmat Matkailuautoilun ABC -blogisarjan osat:
Opas ja vinkkejä matkailuautoiluun
Kaikki ja vähän lisää matkailuauton lisävarusteista

Matkailuauton ostaminen, vuokraaminen vai leasing?