Lapsiperheenä voi toteuttaa jos minkälaisia seikkailuja, mutta reissaamisen helppous ja mukavuus on ehdottomasti tärkeää kun mukana on perheen pienimmät. Kun suunnittelimme ensimmäistä reissua Suomen rajojen ulkopuolelle uudella retkeilyautollamme, Pohjoismaat houkuttelivat eniten. Vaihtoehtoina pyörittelimme Ruotsia, Norjaa ja Baltian maita kunnes vastaan tuli mainos Legolandista ja keksimme, että Tanska voisi olla sopiva kohde matkallemme.
Tanska oli meille etukäteen suhteellisen tuntematon, mutta pienen googlailun jälkeen totesimme, että kohde olisi mainio meille! Niinpä päätimme suunnata kohti Tanskaa. Tässä blogissa kerromme, miten matka Tanskaan sujui ja mitä kaikkea tekemistä ja nähtävää matkan varrelta löytyi.
Valitsimme yöpymispaikat isojen kaupunkien ulkopuolelta, rauhallisista pikkukylistä joista löytyy mielestämme usein parhaat pysähdyspaikat ilman kaupunkien ruuhkia.
Reittimme alkoi Naantalista, mistä hyppäsimme Finnlinesin iltalaivan kyytiin. Laivaan päästyämme suuntasimme suoraan laivalipun hintaan kuuluneen buffetin ääreen. Lapset väsytettiin unikuntoon laivan leikkihuonessa ja leikkihetken jälkeen oli aika suunnata hyttiin nukkumaan. Aamulla heräilimme aikaisin hieman ennen laivan rantautumista Kapellskäriin ja suuntasimme aamiaisbuffetin jälkeen vatsat täynnä kohti Tukholmaa, jossa otimme matkan ensimmäisen stopin.
Matka Ruotsissa jatkui rannikkoa pitkin muutaman pysähdyksen taktiikalla Öölannin sekä Skånen alueen kautta kohti Tanskaa, jonne meidän käyttämää reittiä tuli matkaa reilut 800km. Hieman pienemmillä kilometreillä perille pääsee oikaisemalla Ruotsin läpi. Matkalla yövyimme kahdessa eri puskaparkissa, jotka löysimme park4night-sovelluksesta. Valitsimme yöpymispaikat isojen kaupunkien ulkopuolelta, rauhallisista pikkukylistä joista löytyy mielestämme usein parhaat ja monipuolisimmat pysähdyspaikat ilman kaupunkien ruuhkia. Parkkeihin saavuimme illalla niin, että lapset menivät iltapalan jälkeen suoraan nukkumaan ja aamulla matka jatkui aamutouhujen jälkeen kohti seuraavaa kohdetta.
Tanskassa pääsimme surffaamaan – meillä lapset rakastavat hiekkakakkujen tekemistä, joten toisen aikuisen on helppo viettää aikaa lasten kanssa rannalla toisen surffatessa.
Ruotsissa ehdoton suosikkimme oli Skånen alue ja erityisesti söpö pieni Kivikin kylä, joka tunnetaan myös Ruotsin omenapääkaupunkina. Skånesta löytyy myös mm. Stenhuvudin kansallispuisto upeine rantoineen, jollaisia emme etukäteen tienneet Ruotsista löytyvänkään.
+ tietysti Tukholma, josta löytyy jokaiselle jotakin.
Tanskaan ajoimme Juutinrauman sekä Ison-Beltin siltojen kautta. Tätä reittiä käyttäessä tulee silloista maksaa siltamaksut, mikä käy helposti automaatissa ennen ylitystä. Vietimme päivän Köpenhaminaan tutustuessa ennen kuin jatkoimme matkaa Billundiin. Löysimme Legolandin lähistöltä mukavan matkaparkin jossa oli hyvä viettää yö ennen seuraavan päivän huvittelua Legolandissa.
Legoland oli mukava kokemus ja erityisesti esikoisemme on muistellut sitä reissun jälkeenkin monesti. Olimme liikkeellä sesonkiaikaan heinäkuussa, jolloin puistossa oli todella paljon ihmisiä ja paikoin myös pitkiä jonoja. Siksi suosittelemmekin Legolandiin matkustamista muulloin kuin sesonkiaikana.
Legoland on jaettu yhdeksään eri alueeseen – löytyy esimerkiksi villi länsi, merirosvoalue ja ninjamaailma. Meidän aikuisten suosikkeja olivat Miniland, joka on legoista rakennettu maailma pienoiskoossa sekä erilaiset vesilaitteet. Esikoinen innostui kaikesta näkemästään ja jaksoi kieppua erilaisissa laitteissa aamusta iltaan. Perheen pienimmän makuun sopivat leikit löytyi Duplo-maailmasta.
Yksi päivä huvipuistossa kuitenkin riitti meidän porukalle hyvin ja illalla suuntasimme vielä kohti Pohjoismaiden vanhinta kaupunkia, Ribeä.
Tanskan rannikolla kävimme mm. Rømøn saarella, jonne ajetaan pientä pengertietä pitkin. Rømøssa oli hienoja pyöräilyreittejä sekä upeat rannat leijasurffareille. Tiia kävi saarella myös ratsastusvaelluksella, jossa laukattiin pitkillä hiekkarannoilla ja matalien vesialueiden ja peltojen läpi.
Koko reissumme ehdoton suosikkipaikka oli ihana Klitmøllerin surffikylä, josta löytyi surffauksen lisäksi myös mm. kivoja ravintoloita, maastopyöräilyreittejä jokaiseen makuun ja rennon letkeää meininkiä. Pääsimme surffiaalloille yllättäen kolmena peräkkäisenä päivänä. Klitmøllerissa on leveät hiekkapohjaiset rannat, paljon surffitunteja sekä vuokralautoja tarjolla useammassa paikassa. Loistokohde surffauksen kokeiluun myös ihan aloittelijoille!
Meillä lapset rakastavat hiekkakakkujen tekemistä rannalla, joten toisen aikuisen on helppo viettää aikaa lasten kanssa rantaleikkien parissa toisen surffatessa.
Tanskassa yövyimme ensimmäisiä öitämme leirintäalueilla ja totesimme niiden palveluineen olevan tervetullutta vaihtelua puskaparkkeilulle. Suosituksen voimme antaa erityisesti Klitmøllerin Nystrup campingille, josta löytyi erikseen surffiteemainen ”surf camp”-puoli, monia grillipaikkoja ja lapsille polkuautoja, monipuolinen leikkipaikka sekä vuohia joita sai käydä rapsuttelemassa.
Tanskasta lähtiessämme otimme lautan, joka kulki Tanskan Fredrikshavnin ja Ruotsin Göteborgin väliä. Ruotsin poikki ajaessa pysähdyimme yöksi Grännaan, joka on tunnettu Polkakarkkien kotikaupunkina. Aamulla pääsimme seuraamaan karamellien valmistusta alueen monissa karkkikaupoissa ja mukaan tarttui myös makeaa evästä loppumatkalle. Ruotsin ja Suomen välin tulimme jälleen Finnlinesin yölaivalla.
Meidän ensimmäinen lapsiperheen matkailuautoreissu Pohjoismaissa oli erittäin onnistunut ja Tanska sekä Ruotsi yllättivät meidät monipuolisuudellaan. Palaamme varmasti vielä!
__________
Tervetuloa seuraamaan Sundellin perheen seikkailuja myös Instagramissa @nytseikkaillaan!
Innostuitko perheen pienimpien kanssa seikkailemisesta matkailuautolla? Lue vinkit! Pohdi myös , millainen matkakoti on paras sinun perheellesi, matkailuauto vai retkeilyauto?