Hyppää sisältöön

Voiko perheen pienimpien kanssa seikkailla matkailuautolla?

Tiia Sundell ja Janne Viikari reissaavat Suomessa ja ulkomailla innokkaasti 1- ja 3-vuotiaiden poikiensa kanssa. Tässä blogissa Tiia ja Janne kertovat, kuinka lasten kanssa reissaaminen heidän perheeltään onnistuu. Lue ja inspiroidu lähtemään omalle unelmiesi reissulle lasten kanssa!
|
Kuvat: Tiia Sundell, Janne Viikari

Olemme aina olleet seikkailunnälkäisiä ja halunneet nähdä paljon maailmaa. Seurustelumme ensimmäiset vuodet valloitimme maailmaa vauhdilla, käyden mitä eksoottisimmissa paikoissa. Muutaman vuoden seurustelun jälkeen astui kuvaan reissukuumeen lisäksi myös vauvakuume. Odotusaikana mietimme kovasti, kuinka reissujen nyt käy: meille oli itsestäänselvää, että haluamme jatkaa seikkailua ja näyttää maailmaa myös lapsillemme, mutta pohdimme, miten liikkuva reissaustyyli sopisi lapsiperheelle. Matkailuautolla lasten kanssa reissaaminen tuntui tässä vaiheessa vielä kaukaiselta.

Tartuimme kuitenkin toimeen, ja jo parin kuukauden vauva-arkeen totuttelun jälkeen aloimme suunnitella ensimmäistä perhereissuamme. Vauvavuotensa aikana esikoisemme ehtikin jo mm. autoilla Espanjaa ristiin rastiin, kiertää reissupakun kyydissä Islannin kuuluisan ring roadin sekä harjoitella ensiaskeleitaan Sri Lankan ja Malediivien palmujen alla. Perheseikkailut saivat hienon alun, ja matkoja on tehty sen jälkeen rohkeasti.

Ensimmäisellä perhereissullamme seikkailtiin Kanariansaarilla.

Miksi valitsimme matkailuauton lapsiperheen reissujen mahdollistajaksi?

Kaikki lasten kanssa reissaavat tietävät, että tavaraa ja välineitä pitää pakata mukaan –  paljon. Pohdimme pitkään, mikä olisi järkevin tapa ratkaista tämä haaste. Meillä oli jo jonkin verran kokemusta erilaisista reissuista lasten kanssa ja totesimme, että parhaat reissumme olivat niitä, joissa elettiin tien päällä ja matkasuunnitelmia voitiin muuttaa lennosta. Niinpä aloimme suunnitella oman matkailuauton ostamista.

Auton voi myös parkkeerata suoraan kiinnostavien kohteiden lähelle yöksi, jolloin uusiin seikkailuihin lähteminen aamulla on mahdollisimman helppoa.

Kartoitimme aluksi, millainen matkailuauto vastaisi parhaiten tarpeitamme, ja muutama viikko sitten kotiutimmekin Best Caravanilta uuden nostokatolla varustetun Sunlight Cliff -auton. Ensimmäiset Suomi-retket autoa testaillen on nyt tehty, emmekä voisi olla tyytyväisempiä hankintaamme!

Huomasimme, että menemistämme helpottaa suuresti se, että tavarat saa jemmattua matkailuautoon, eikä niitä tarvitse raahata edestakaisin majoituksesta toiseen. Autossa asuminen antaa myös mahdollisuuden esimerkiksi nälän iskiessä pysähtyä ensimmäiselle mahdolliselle pysähdyspaikalle kokkailemaan, ja pikkutyyppien kyllästyessä on voimme helposti pysähtyä ulkoilemaan ja touhuamaan. Auton voi myös parkkeerata suoraan kiinnostavien kohteiden lähelle yöksi, jolloin uusiin seikkailuihin lähteminen aamulla on mahdollisimman helppoa. Parasta matkailuautoilussa onkin mielestämme vapaus ja mahdollisuus edetä fiiliksen mukaan.

Matkailuautoon saa kätevästi varastoitua tavarat kaikkiin mahdollisiin pienten lasten tarpeisiin.

Lasten kanssa matkustamisen ihanuus – ja haasteet

Lasten kanssa reissaamisessa on hyvät puolensa sekä tietysti myös omat erityispiirteensä. Näin jonkin verran jo kokemusta keränneinä ajattelimme jakaa hieman kokemuksiamme sekä kantapään kautta opittuja vinkkejä, joiden avulla perheenä matkustaminen on mahdollisimman sujuvaa ja kivaa kaikille perheenjäsenille. 

Parasta lasten kanssa reissaamisessa:

  • Lasten aito innostuminen asioista saa sinutkin innostumaan – lasten kanssa esimerkiksi eväsretki lähimetsään tai nuotiohetki omalla takapihalla voivat olla suuria seikkailuja. Meidän perheessämme esim. metsäretket ovat lisääntyneet todella paljon lasten saamisen jälkeen.
  • Saat hyvän syyn käydä paikoissa, joihin et ilman lapsia menisi. Voit myös hassutella luvan kanssa itsekin.
  • Lapsilla on luontainen kyky tutustua muihin ihmisiin, vaikka edes yhteistä kieltä ei löytyisi. Samalla tutustut itsekin paikallisiin helpommin. 
  • On mahtavaa jakaa kokemuksia ja esitellä maailmaa jollekin, jolle kaikki on uutta ja ihmeellistä!

Lasten kanssa reissaaminen tuo paljon iloa ja muistoja elämään.

Muista nämä, kun suunnittelet reissua lasten kanssa:

  • Varaudu muuttuviin suunnitelmiin: älä tee liian tiukkoja aikatauluja tai suunnitelmia, vaan jätä reissusuunnitelmaan riittävästi tilaa mennä fiiliksen mukaan.
  • Varaa mukaan riittävästi terveellisiä välipaloja. Nälkäkiukku on ikävä, mutta helposti selätettävissä oleva vihollinen!
  • Ajoita pidemmät ajopätkät lapsen päivärytmiin sopiviksi. Meillä ajetaan pidempiä pätkiä usein esim. lasten päiväuniaikaan tai illalla lasten nukkuessa.
  • Tee lista kaikesta mukaan pakattavasta ja pidä se tallessa myös tulevia reissuja varten – näin et joudu miettimään aina alusta asti, mitä mukaan pitäisi pakata. Muista ottaa mukaan myös aktiviteetteja lapsille ajomatkojen ajaksi!
  • Suunnittele jokaisen päivän ohjelma niin, että sekä lapsille että aikuisille on mukavaa tekemistä.
  • Tärkeimpänä vinkkinä: muista rento seikkailumieli ja nauti matkasta!

Islannissa pääsimme kokemaan todellista pakuelämää perheenä.

Lähimatkailun kautta kohti kaukomaita

Kun kotimaassa matkailu sujuu, voi turvallisin mielin alkaa jo suunnittelemaan pidempääkin Euroopan reissua.

Lähimatkailu on erinomainen tapa etenkin pienten lasten perheille lähteä kokeilemaan matkailuautoilua. Kun kotimaassa matkailu sujuu, voi turvallisin mielin alkaa jo suunnittelemaan pidempääkin Euroopan reissua.

Viimeisten parin vuoden aikana lähimatkailun merkitys on kasvanut meillä suuresti ja olemme huomanneet, että Suomen sisälläkin on loputtomasti mielenkiintoisia paikkoja koluttavaksi. Mahtavia luontokohteita ja puskaparkkeja löytyy joka puolelta Suomea, kun vain lähtee etsimään. Olemme tutustuneet ensimmäistä kertaa myös Suomen leirintäalueisiin ja tajunneet, että ne ovat lasten kanssa ihan mahtavan monipuolisia lomanviettopaikkoja!

Ensimmäisenä koronakesänä kiersimme Suomen lisäksi Norjan Lofootit vuokratulla matkailuautolla puskaparkkeillen. Lofootit pääsi todella yllättämään upeilla maisemillaan ja monipuolisilla luontokohteillaan – voimme suositella tätä kohdetta lämpimästi kaikille ensimmäistä Suomen ulkopuolista autoreissuaan suunnitteleville.

Norjan Lofootit on luontomatkaajan paratiisi.

Aiemmin suuntasimme mielellämme lentäen mahdollisimman kauas, mutta nyt uuden liikkuvan matkakodin myötä matkasuunnitelmien bucket listamme pursuilee reissusuunnitelmia Pohjoismaihin ja Eurooppaan. Olemme todella innoissamme matkailuautostamme – tuskin maltamme odottaa sen kyydissä tehtäviä uusia perhereissuja, joiden kautta pääsemme esittelemään lisää maailman ihmeitä pikkuseikkailijoillemme.

Meidän vastauksemme alun kysymykseen on siis ehdottomasti kyllä: lasten kanssa todellakin voi seikkailla! Se vaatii usein hieman enemmän suunnittelua ja pakkaamista kuin kahdestaan reissatessa, mutta lapset antavat matkoille myös aivan oman lisämausteensa ja saavat huomaamaan maailman pieniä ihmeitä, jotka ehkä aikuiselta jäisivät muuten huomaamatta. Meille seikkaileminen on elämäntapa ja retkeilyauto rennon reissaamisen mahdollistaja.

___

Tervetuloa seuraamaan Sundellin perheen seikkailuja myös Instagramissa @nytseikkaillaan!

Kiinnostaako sinuakin hankkia matkailuauto perheelle? Tiialla ja Jannella on käytössä Sunlight CLIFF RT Adventure -matkailuajoneuvo, katso tästä ajantasainen lista kaikista juuri nyt myynnissä olevista Sunlight-retkeilyautoista. Lataa alta hinnasto ja löydä itsellesi sopivin vaihtoehto. Ota määränpääksi vapaus!

Päivitetty: 15.5.2024