Hyppää sisältöön

Lapsiperheen arki matkailuvaunussa ulkomailla

Minkälaista on lapsiperheen arki matkailuvaunussa ulkomailla? Miten hoituvat koulu, etätyöt ja harrastukset? Tämän tietää Pettersson-Nuotion seitsemänhenkinen perhe, joka matkasi viiden viikon ajan Euroopassa autollaan ja Best Caravanilta hankitulla Hobby Deluxe Edition 650 matkailuvaunullaan.
|
Kuvat: Eeva Pettersson, Johannes Nuotio

Meidän perheemme yhteinen haave pidempiaikaisesta Euroopan matkasta kävi toteen ja samalla pääsimme kunnolla testaamaan, minkälaista on asua viisi viikkoa matkailuvaunussamme. Matkaa taitettiin Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Hollannissa ja Belgiassa. Arkea vietettiin leirintäalueilla, jotka valikoituivat kohdemaissa Park4night-sovelluksen avulla. Tässä tekstissä kerromme, miten suurperheen arki matkailuvaunussa onnistui.

Mukaan piti pakata harkiten vain kaikki tarpeellinen, sillä ison omakotitalomme neliöt vaihtuivat viideksi viikoksi matkailuvaunun neliöihin.

Karavaaneilu – yhdistelmä arkea ja lomaa

Kun lähtee viiden lapsen ja koiran kanssa pidemmälle karavaaniseikkailulle, hyvät lähtövalmistelut ovat kaiken a ja o. Ensisijaisen tärkeää oli varmistaa, että matkailuvaunumme ja automme olivat huollettuina pidemmälle matkalle.

Karavaanarin arki on täynnä pieniä puhdetöitä. Leiriytyminen vaatii aina omat järjestelynsä.

Mukaan piti pakata harkiten vain kaikki tarpeellinen, sillä ison omakotitalomme neliöt vaihtuivat viideksi viikoksi matkailuvaunun neliöihin. Oli selvää, että matkamme tulisi olemaan sekoitus arkea ja lomaa, olihan mukanamme vauvan ja pikkulasten lisäksi myös kouluikäisiä lapsia, joiden koulutehtävät kuuluivat arkipäivien askareihin.

Niinpä pakkauslistan kärjessä olivatkin koulukirjat, etätöitä ajatellen kannettava tietokone, sekä harrastusvälineitä golfmailoista jalkapalloon ja voimistelupatjaan. 

Matkailuvaunua pakatessa piti huomioida käytännöllisyys ja viihtyvyys. Lapsille tutut lelut toivat ympärille kodikkuutta.

Toimiva arki koostui myös huolella pakatuista työkaluista, vaatteista, ulkoiluvarusteista, petivaatteista ja keittiötarvikkeista. Tällä yhdistelmällä pääsimmekin jo mukavasti maistamaan lapsiperheen arkea matkailuvaunun neliöistä käsin.

Koulunkäyntiä matkailuvaunussa

Vanhimmat lapsemme kävivät matkamme aikana peruskoulun ensimmäistä ja toista luokkaa. Otimme hyvissä ajoin ennen matkaamme yhteyttä koulun rehtoriin, jonka kanssa sovimme koulunkäynnistä matkailuvaunusta käsin. Läksyt saimme viikottain opettajilta, ja me vanhemmat pidimme huolta, että ne tulevat tehtyä säännöllisesti ja ajallaan.

Lapset tekivät läksyjä matkailuvaunun keittiön pöydän ääressä. Illalla pöytä laskettiin alas ja siitä syntyi sängyn pohja.

Läksyt veivät vaihtelevan määrän aikaa päivistä, mutta esimerkiksi lukuläksyt ajoitimme pitkille ajomatkoille. Matkaamme osui hyvin myös pitkä pääsiäisloma, joten lapset pääsivät läksyjen teon suhteen tuona aikana kunnon lomatunnelmaan etelän lämmössä.

Isosta lapsiperheestä syntyy jo yhden päivän aikana iso kasa pyykkiä. Pääosin campingalueilta löytyivät pesukoneet, jossa pesimme pyykit.

Mikäs sen kivempaa kuin leikkipuistossa leikkiminen. Suurimmasta osasta campingalueita löytyi hyvät leikkipaikat lapsille.

Isommat lapsemme myös harrastavat aktiivisesti, ja viiden viikon poissaolo harrastuksista oli pitkä aika. Mikään ei kuitenkaan estänyt harrastamasta golfia omalla ajalla Espanjan vihreillä kentillä. Jalkapalloa pääsi pelaamaan campingalueilla, ja voimistelutreenit onnistuivat voimistelupatjalla nurmikolla, tai pehmeän hiekan äärellä meren rannalla.

Voimistelutreenit hoituivat matkan aikana omalla ajalla rannalla.

Nettiyhteydet olivat pääosin hyviä, ja satunnaiset etätyöt palavereineen tietokoneelta onnistuivat milloin vaunusta, automatkoilta tai palmupuiden katveesta.

Pyykinpesua ja ruuanlaittoa campingalueilla

Isosta lapsiperheestä syntyy jo yhden päivän aikana iso kasa pyykkiä. Pääosin campingalueilta löytyivät pesukoneet, jossa pesimme pyykit. Joitakin kertoja käytimme myös pesuloita. 

Espanjan aurinkorannikolla sijaitsevalla campingalueella sai pestä pyykkiä palmupuiden katveessa.

Kokkasimme matkailuvaunussamme tavallista arkiruokaa, ja Suomesta mukaamme lähti tuttua ja turvallista kaurapuuroa. Mikäli olisimme enemmänkin kaivanneet makuja koto-Suomesta, niitä olisi voinut ostaa ainakin Espanjan etelärannikolta useista eri Suomi-kaupoista.

Tavallinen arkiruoka valmistui näppärästi matkailuvaunumme keittiössä.

Tiskaus hoitui campingalueiden erillisillä tiskauspisteillä. Se oli kotitöistä ehdottomasti aikaa vievin osuus. Matkan aikana aloimmekin kartoittamaan matkailuvaunuun asennettavia tiskikoneita. Matkailuvaunun kemiallisen wc:n tyhjennys campingalueella kuului arkeemme keskimäärin noin joka toinen päivä. Vesisäiliöiden täyttäminen ja harmaavesisäiliön tyhjentäminen olivat myös osa karavaanielämän arkisia askareita.

Viihtyisää ja avaraa. Suursiivouksen jälkeen liikkuva kotimme näytti hetken aikaa tältä.

Lapset osallistuivat kotitöihin, kuten matkakotimme imurointiin ja pyykkien lajitteluun oman ikätasonsa mukaan. Arkeen mahtui myös koko perheen yhteisiä leffailtoja, kiireettömiä ruokailuhetkiä, pyöräilyretkiä ja koiran kanssa lenkkeilyä.

Matkailuvaunussakin voi rentoutua television äärellä.

Kävimme matkan aikana myös eläinlääkärissä, parturissa ja autohuollossa. Nämä hoituivat meidän kokemuksemme mukaan ulkomailla vaivattomasti. Englannin kieli oli isossa roolissa asioiden hoitamisen suhteen, mutta elekielelläkin pärjäsi joissain tilanteissa jo pitkälle.

Matkailuvaunuarki herätti uusia ajatuksia

Kaiken kaikkiaan matkailuvaunussa asuminen viiden viikon ajan oli todella silmiä avartava kokemus. Matkan aikana tulimme vakuuttuneiksi siitä, että tarvittaessa matkailuvaunuumme mahtui kaikki tarpeellinen, mitä iso lapsiperhe arjessaan tarvitsee. 

Pikkulapsiarki sujuu meidän kokemuksemme mukaan hyvin myös matkailuvaunussa.

Lapsiperheen arki matkailuvaunussa ulkomailla

Matka myös opetti sen, että joskus asioita olisi hyvä kohtuullistaa. Kotiin tullessamme lähinnä ihmettelimme, mihin kaikkeen oikeasti tarvitsemme isoihin neliöihin mahtuvaa tavaramerta. Suurperheen arjessa vähempi määrä tavaraa olisi paitsi ekologisempaa, mutta suojelisi myös kukkaroa ja vähentäisi siivoukseen kuluvaa aikaa. Perheen kanssa vietettyjä lomamatkoja voisi olla useammin, kun asioista osaisi karsia oikealla tavalla. Ehkä myös asuinneliöistä ja sitä myöten asuinkustannuksista voisi karsia. 

Tämäkin matka avasi silmiä uusille ajatuksille ja asenteille. Joskus karsimalla asioita pois elämästä voi saada tilalle jotain paljon parempaa. Ja mikä sen parempi sijoitus kuin perheen kanssa reissussa vietetty aika. 

_____________

Voit seurata Pettersson-Nuotion perheen reissaamista asuntovaunulla perheen Instagram-tililtä.

Alkoiko lapsiperheen arki matkailuvaunussa kiinnostamaan? Perheen pienimpien kanssa karavaaneilu sujuu ongelmitta kunhan suunnittelet reissun hyvin. Pohdi myös millainen matkakoti on sopivin teidän perheellenne.