Hyppää sisältöön

Joulutunnelmaa ja piparinpaistoa asuntovaunussa

Mitä olisikaan joulu ilman odotusta, piparkakkujen tuoksua ja mukavaa yhdessäoloa. Ensilumen laskeutuessa hiljalleen maahan joulutunnelma pääsi kunnolla valloilleen myös Pettersson-Nuotion perheessä. Pikkujoulut kaverien kesken pidettiin ensimmäistä kertaa omassa Dethleffs Camper 740TK asuntovaunussa.
|
Kuvat: Eeva Pettersson, Johannes Nuotio, Linda Nuotio
Lapset viettävät pikkujouluja asuntovaunussa.

Yhtä varmasti kuin joulukuusen koristelu ja jouluvalojen ripustaminen, kuuluvat perheemme joulun odotukseen myös piparkakkujen ja muiden herkkujen leipominen. Perinteistä on mukavaa pitää kiinni, mutta joskus niitä on hauskaa vaihtelun vuoksi vähän tuulettaa. Tänä vuonna saimme yhteistuumin idean kokeilla jotain uutta ja toteuttaa pikkujoulut pihallamme seisovassa Dethleffs Camper 740 TK asuntovaunussamme! Samalla tulimme testanneeksi miniuunin leivontaominaisuuksia, sillä luvassa oli piparinpaistoa asuntovaunusta käsin. 

Äiti, isä ja tyttö istuvat jouluvalojen alla.

Joulukiireessä on hyvä välillä pysähtyä ja vain nauttia joulunodotuksesta yhdessä.

Koristelua kransseista kynttilöihin

Best Caravanilta keväällä hankkimamme asuntovaunu on meillä nyt ensimmäistä joulua ja niin vain se näytti muuntokykynsä tähänkin juhlan odotukseen!

Kotipihallamme seisova yhdeksänmetrinen Dethleffs lämpeni kotoisaksi Alde-lämmityksen ansiosta jo hyvissä ajoin ennen juhlien alkua. Sen jälkeen pikkujouluvalmistelut lähtivät käyntiin asuntovaunun koristelulla. Ripustimme jouluvalot roikkumaan keittiön kaappien ympärille sekä valokranssin sängyn viereen ikkunaan. Koristetontut pääsivät myös mukaan pikkujoulun viettoon, ja tuotiinpa kotoa asuntovaunuumme myös muhkeita sisustustyynyjä ja joulupalloja.

Muutama isompi tuoksukynttilä levitti vaunuun hyvää tuoksua, mutta vielä jouluisampi tuoksu lähti piparkakuista, jotka perheemme pikkuiset yhteistuumin leipoivat joulumusiikin tahdissa. Ehdoton asuste piparien leivontaa varten olivat tonttulakit. 

Piparinpaistoa asuntovaunussa – miniuuni testiin

Kuten jo aiemmin olemme todenneet, ruuanlaitto onnistuu asuntovaunussakin mutkattomasti. Keittiön kaasuliedelle laitoimme lämpiämään glögin ja piparien paistoa varten lämmitimme miniuunin. Tehoa ei uunista puuttunut! Piparien paiston suhteen sai olla valppaana ja yksi pellillinen saikin kaikessa tohinassa hieman liikaa väriä pintaan. Nimensä mukaisesti miniuuni on melko pieni, ja niinpä isommalle sakille sai paistaa pipareita monta pellillistä. Taisi muutama palanen piparkakkutaikinaa myös eksyä suuhun jos toiseenkin. Piparien koristelu toteutui niin ikään samalla kaavalla: osa koristekarkeista päätyi keksien päälle ja osa livahti suoraan suuhun.

Piparinleuvontaa asuntovaunussa.

Piparien leipominen on lastemme lempipuuhaa.

Piparinpaistoa asuntovaunussa miniuunilla.

Piparinpaistoa asuntovaunussa – miniuuni todisti tehonsa ja oli täysin sovelias keksien paistoon.

Ikimuistoiset pikkujoulut

Pikkujoulujen lämmin ja tiivis tunnelma huipentui kavereiden saavuttua. Ja kuten pikkujouluihin monesti kuuluu, jaettiin kemuissa myös pienet lahjat juhlijoiden kesken. 

Piparkakuille ei tarvinnut miettiä jälkisäilytyspaikkoja.

Piparit hupenivat hetkessä ja tunnelma oli täynnä sitä, mitä lapsiperheen joulun odotukseen kuuluukin; lasten riemua ja jännitystä. Illan ehkä tärkein oivallus oli, että joulun odotuksen voi rakentaa myös perinteitä muuttaen. Kenties nämä pikkujoulut olivat erilaisuudessaan lastenkin mielestä ne kaikkien mieleenpainuvimmat.

Tyttö lahjapakettien seassa asuntovaunussa.

Pikkujoulupaketit toimivat maistiaisina tulevasta aattoillasta.

Omien onnistuneiden pikkujoulujen jälkeen heräsi miete, että perinteisen suomalaisen joulun saisi rakennettua asuntovaunuun varmasti vaikka missä päin maailmaa. Mikä estäisi laittamasta uuniin jouluisia ruokia tai soittamasta omia tuttuja ja tärkeitä joululauluja? Kuten meidän omasta tilaihmeestämme, löytyy monesta matkakodista varmasti tarvittaessa tilaa myös muutamien joulukoristeiden säilytykselle. Jouluvaloistahan voi hyvin nauttia pitkälle joulun ylikin. Ja erilaiset kynttilät turvallisesti poltettuina vasta jouluista tunnelmaa ja tuoksua tuovatkin. 

Joulukuusen voi tarvittaessa korvata vaikkapa palmun lehdillä, erilaisilla joulukukilla, pienellä muovikuusella tai vaikka suloisella huonekuusella – millä tahansa kasvilla mikä omalta tuntuu. Meidän pikkujoulujen viettoa koristivat tänä vuonna joulupalloilla koristellut sypressit. 

Nyt joulun ollessa jo aivan kulman takana ja ihmisten rauhoittuessa joulun viettoon, toivomme jokaiselle piparintuoksuista ja oman näköistä joulua!

Perhe tonttulakit päässään asuntovaunun edessä.

Hyvää joulua!

Päivitetty: 9.1.2023