Hyppää sisältöön

Herkullista kasvisruokaa matkailuautossa

Helpot, nopeat ja terveelliset ruuat ovat jokaisen karavaanarin unelma. Tässä blogissa valokuvaaja ja intohimoinen ruokaharrastaja Petteri Hentilä esittelee 5 herkullista kasvisruokaa matkailuautossa. Ota reseptit haltuun ja tee seuraavasta matkailuautoreissustasi entistäkin maukkaampi.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Tervetuloa kokemaan vapautta tien päälle! Kun keittiö kulkee matkakodin mukana, myös herkullisia annoksia voi taikoa tuon tuosta tien päällä. Kaiken A ja O on helppous ja maukkaus. Tällä kertaa syvennymme kasvispainotteisiin ruokiin matkailuauton keittiössä. Valokuvaaja Petteri Hentilä jakaa vinkit viiteen vaivattomaan, mutta taatusti maistuvaan kasvislounaaseen, jotka sopivat oivallisesti karavaanarin leppoisaan elämäntyyliin.

Olitpa sitten matkalla kohti uusia seikkailuja, tai ihan vain nauttimassa maisemista tien päällä, nämä lounasvaihtoehdot pitävät nälän loitolla ja ruokailuhetket maistuvina. Ota mukava asento ja nappaa talteen nämä viisi helppoa ja ravitsevaa reseptiä – niiden avulla valmistat takuulla herkullista kasvisruokaa matkailuautossa. 

Herkullista kasvisruokaa matkailuautossa:  Tankoparsasalaatti kesälounaaksi

Ainekset:

  • 200 g tankoparsaa
  • 1 kurkku
  • 2 tomaattia
  • 1 avokado
  • 1 kourallinen cashew -pähkinöitä
  • 1 punainen paprika
  • 4-6 salaatinlehteä (esim. jäävuorisalaattia tai lehtisalaattia)
  • 1 kourallinen raastettua parmesaanijuustoa (tai oman maun mukaan)
  • Herbamare-mausteseosta, mustapippuria ja oliiviöljyä

Maistuva tankoparsasalaatti on raikas lounas kesäpäivänä matkailuautossa.

Kasvisten suosiminen ruokailussa on yksi tapa pienentää matkailun hiilijalanjälkeä ja samalla nauttia kasvisruoan monista terveyshyödyistä.

Valmistus:

  • Pese kasvikset ja pilko ne haluamasi kokoisiksi. Revi salaatinlehdet sopivan kokoisiksi paloiksi.
  • Kuumenna oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä. Lisää tankoparsat pannulle ja paista niitä muutama minuutti, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Mausta paistetut parsat Herbamarella ja mustapippurilla.
  • Aseta pilkotut salaatinlehdet, kurkunpalat, tomaattiviipaleet ja paprikasuikaleet lautasille.
  • Laita paistetut tankoparsat kasvisten päälle ja lisää avokado sekä cashew-pähkinät.
  • Lisää oliiviöljyä salaatin päälle antamaan makua. Voit myös ripotella hieman mustapippuria, sekä Herbamare-maustetta tai ruususuolaa, makusi mukaan.
  • Viimeistele annokset raastetulla parmesaanijuustolla. 
  • Tarjoile tankoparsasalaatti heti ja nauti raikkaan veden kera!

Kasvisquesadillat

Matkailuauto muuttuu hetkessä liikkuvaksi keittiöksi.

Ainekset:

  • 1 pkt (8 kpl) paistinpannullesi mahtuvia tortilloja
  • 1 paprika
  • 1 rs pikkutomaatteja
  • 1 sipuli
  • pari valkosipulinkynttä
  • 1 mieto punainen chili
  • 1 ps (150 g) mozzarellajuustoraastetta
  • 1/2 ps rucolaa
  • mustapippuria, herbamarea ja oliiviöljyä/voita
  • 1 pkt kidneypapuja
  • 1 pkt tuorejuustoa (esim. yrttien makuista)

Matkailuautossa kasvikset säilyvät hyvin pitkiäkin aikoja, kunhan ne säilöö oikein.

Valmistus:

  • Kuutioi paprikat ja hienonna sipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna.
  • Asettele kaksi tortillaa pöydälle ja voitele ne ohuella tuorejuustokerroksella. Ripottele niiden pinnalle puolet juustoraasteesta.
  • Jaa kasvikset ja pavut tasaisesti tortillojen päälle ja mausta pippurilla. Levitä viimeiseksi rucola ja loput juustoraasteesta.
  • Voitele 2 tortillaa tuorejuustolla ja nosta ne kansiksi.
  • Kuumenna paistinpannu ja sulata juoksevaa rasvaa pannulla.
  • Paista quesadillat pannulla keskilämmöllä tilkassa öljyä/voita yksitellen noin 2 1/2 minuuttia/puoli niin, että juusto sulaa ja täytteet kuumenevat. Voit käyttää kääntämisessä apuna lautasta.
  • Leikkaa quesadillat neljään osaan ja tarjoile esimerkiksi salsan ja guacamolen kanssa.

Kasviperäiset proteiininlähteet, kuten kidneypavut ja linssit, ovat erinomaisia vaihtoehtoja lihalle – ne sisältävät runsaasti proteiinia ja säilyvät myös pitkään, mikä tekee niiden kuljettamisesta ja varastoimisesta matkailuautossa vaivatonta.

Matkailuautossa valmistat lempiruokasi juuri sellaisena kuin haluat, olit sitten Suomessa tai ulkomailla.

Makuvinkki: Voit myös halutessasi paistaa kasvikset ensiksi pannulla öljyssä ja maustaa, sekä lisätä joukkoon hieman salsakastiketta ja pavut. Näin täytteet kypsyvät enemmän ja öljy, sekä mausteet irrottavat enemmän makua raaka-aineista. Nauti limettimehulla maustetun veden kera. Bon appétit!

Kasvismunakas

Ainekset:

  • 4 kpl kananmunia
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 2 herkkusientä
  • kourallinen vihreitä papuja
  • mustapippuria, ruususuolaa ja oliiviöljyä

Munakas on varma lounasvalinta tien päälle ja erilaisia valmistusvaihtoehtoja on lukemattomia.

Valmistus:

  • Leikkaa kasvikset ohuiksi siivuiksi. Voit jättää herkkusienet hieman suuremmiksi siivuiksi. 
  • Kuullota kasviksia ja sienisiivuja pannulla oliiviöljyssä niin kauan, että ne ovat melkein kypsiä. Mausta pippurilla ja suolalla. Asettele kasvikset ja sienet tasaisesti pannulle ja lisää munat. 
  • Kun munat on lisätty, tiputa levyn teho pienimmälle mahdolliselle, tai 30% täydestä tehosta.
  • Anna munakkaan hautua 5 minuuttia miedolla lämmöllä, halutessasi kannen alla.
  • Jos tykkäät kuivemmasta munakkaasta, käännä. Jos kosteampi on juttusi, jätä kääntämättä.

Kasvismunakkaasta toinen puoli on käännetty ja toinen puoli on jätetty kosteammaksi.

Kermainen sienipasta

Ainekset:

  • 1 pkt pastaa (suosimme gluteenitonta pastaa)
  • 1 ps parmesaanijuustoa
  • 1 sipuli
  • pari valkosipulin kynttä
  • 1 pkt (300-500g) herkkusieniä, tai muita ruokasieniä
  • 1 pkt tomaattipyrettä
  • 1 mozzarella
  • 1/2 pkt ranskankermaa
  • 100g voita
  • mustapippuria ja herbamarea

Tämä herkuttelupasta tarjoaa virkistävän vaihtoehdon mac n’ cheeselle.

  • Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeiden mukaan.
  • Kuori ja hienonna sipuli, sekä valkosipulinkynnet.
  • Puhdista sienet tarvittaessa ja viipaloi ne.
  • Kuumenna puolet voista paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää sienet, sipuli ja hieman myöhemmin valkosipulit pannulle ja kuullota ne pehmeiksi.
  • Lisää tomaattipyre paistinpannulle ja sekoita hyvin sienten ja sipulien joukkoon.
  • Valuta keitetty pasta, lisää se pannulle ja sekoita niin, että tomaattipyre ja sienet jakautuvat tasaisesti pastan joukkoon.
  • Raasta joukkoon osa parmesaanijuustosta, sekä ½ pkt ranskankermaa ja sekoita.
  • Pilko mozzarella pieniksi paloiksi ja lisää se pastaan. Sekoita, kunnes mozzarella sulaa ja sekoittuu pastan joukkoon. Mausta herbamarella ja pippurilla.
  • Annostele sienipasta lautasille ja ripottele päälle lisää parmesaanijuustoa.
  • Tarjoile sienipasta heti ja nauti herkullisesta ateriasta!

Tätä pastaa kelpaa tarjota vaikka anopillekin.

Tämä sienipasta on täynnä makua ja erilaisia koostumuksia. Herkulliset sienet yhdistettynä tomaattipyreen, juustojen ja kerman kanssa luovat houkuttelevan annoksen, joka täyttää vatsan ja hemmottelee makunystyröitä. Voit tarjoilla pastan esimerkiksi raikkaan salaatin kera ja nauttia maukkaasta ateriasta gluteenittomalla twistillä. Hyvää ruokahalua!

Kasvistortillat – karavaanarin terveellinen ja nopea lounas

Herkullista kasvisruokaa matkailuautossa: kasvistortillat ovat takuuvarma hitti karavaanarille.

Tortillat eivät esittelyä kaipaa. Kuumennä oliiviöljyssä kidneypapuja, linssejä, tai muuta kasvisosaston proteiinia pari pakettia. Mausta herbamarella ja pippurilla. Levitä tacokastiketta ja ranskankermaa tortillalätyn päälle. Lisää kuumennetut pavut/linssit ja lätkäise päälle pilkotut kurkut, tomaatit, paprikat ja salaatit. Kääräise kahvinsuodattimeen/talouspaperiin ja nauti nopea, sekä helppo kasvislounas.

Valmista herkullista kasvisruokaa matkailuautossa

Kasviperäiset proteiininlähteet, kuten kidneypavut ja linssit, ovat erinomaisia vaihtoehtoja lihalle. Ne eivät ainoastaan sisällä runsaasti proteiinia ja muita ravintoaineita, mutta säilyvät myös pitkään, mikä tekee niiden kuljettamisesta ja varastoimisesta matkailuautossa vaivatonta. Matkailuauto tarjoaa upean tavan tutustua maailmaan omilla ehdoilla, mutta samalla voimme pohtia, miten voimme matkustaa ympäristöystävällisemmin. Kasvisten suosiminen ruokailussa on yksi tapa pienentää matkailun hiilijalanjälkeä ja samalla nauttia kasvisruoan monista terveyshyödyistä.

Kasvisruokailun jälkeen on kevyt ja energinen olo – vaelluksista sekä muista luontoaktiviteeteista jaksaa nauttia täysillä. Kokeile blogin reseptejä ja nauti maukkaasta ja ravitsevasta kasvisruokavaliosta matkailuautosta käsin. 

Usein matkailuautoreissun lomassa pääsee yllättämään nälkä ja pelastus on nopea, helppo sekä maukas ruoka.

___________

Lisää nomadielämää ja seikkailuja voit seurata sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petterin Hentilä -nettisivuilta.

Inspiroiduitko arjen siirtämisestä tien päälle? Lue vinkit ensimmäisen matkailuauton ostamiseen ja myös kuinka matkailuautoilu mahdollistaa työskentelyn luonnonhelmassa