Hyppää sisältöön

Seikkailumielinen automatkailija valloittaa Lofootit talvella

Lofootit on luontomatkailijan pohjoinen paratiisi, jonne monet automatkailijat suuntaavat vuosi toisensa perään. Ruuhkaiseksikin muodostuva kuumin matkailusesonki on kesällä, mutta Lofooteille voi lähteä talvellakin, jolloin teillä ei ole tungosta ja luontopoluillakin saa käyskennellä rauhassa. Talviset olosuhteet vaativat matkaajalta tosin reilun annoksen seikkailumieltä.
|
Kuvat: Elin Åsvik ja Emilia Wik

Pohjois-Norjassa sijaitseva Lofoottien saaristo on suosittu kohde automatkailijoiden keskuudessa. Kesäkaudella Lofoottien kapeilla teillä on ajelijoita aivan ruuhkaksi asti, eikä luontonähtävyyksiäkään tarvitse ihailla yksin. Ruuhkaisen kesäsesongin ohella pohjoiseen saaristoon kannattaakin suunnata myös muina vuodenaikoina, jolloin turistimassoilta on helppo välttyä. Ainutlaatuisen kokemuksen saakin, jos valloittaa Lofootit talvella.

Talviset Lofootit lumihuintuisine vuorineen ja tyrskyävine rantoineen tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Koostimme kohde- ja aktiviteettivinkkejä talviseen seikkailuun Lofooteilla sekä hyviä pointteja liittyen reissuun valmistautumiseen. Katso yltä myös video, kun viime vuoden TourDeVan-seikkailijat Emilia ja Elin vierailivat Lofooteilla helmi-maaliskuussa!

Sunlight retkeilyauto talvisessa maisemassa Lofooteilla

Retkielyauto on näppärän kokoinen ajoneuvo Lofoottien kapeille teille.

Luonto on Lofoottien kohokohta myös talvikaudella

Kesäisin Lofooteilla voi matkailla luontonähtävyyksien parissa vaikka kellon ympäri, sillä pohjoisen yöttömän yön ansiosta valoa on tarpeeksi mihin vuorokauden aikaan tahansa. Talvella päivä on kuitenkin lyhyt ja kaamoksen aikana aurinko ei nouse horisontin ylle lainkaan. Mitä Lofooteilla kannattaa siis tehdä talvella?

Luonnon tarjoamat elämykset ovat Lofooteilla ykkönen myös talviaikaan. Valoisat tunnit kannattaakin hyödyntää luontonähtävyyksien parissa ja suunnata esimerkiksi vaellukselle vuoristoon tai upeille rannoille. Hiihto ja lumikenkäily ovat perinteisen patikoinnin lisäksi talvella suosittuja. Suosituimpiin vaelluksiin kuuluu myös talvikaudella nousu Rytenille, joka kohoaa 543 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle.

Emilia istuu kallionkielekkeellä Rytenillä.

Emilia ja Elin kiipesivät Rytenin huipulle. Kokemuksen lisäksi kameraan tallentui upeita maisemakuvia.

Kauniita rantoja Lofooteilla löytyy sieltä täältä. Leknesissä sijaitsevan Haukland Beachin valkoinen hiekkaranta ja kirkas turkoosi vesi ovat näkemisen arvoisia myös talvella. Tuulisella säällä Haukland Beach tarjoaa oivan paikan tyrskyävien aaltojen valokuvaamiseen.

Tiesitkö myös, että Lofootteilla on rantoja, joissa voi surffata keskellä talvea? Muun muassa Unstad ja Flackstad ovat suosittuja rantoja, joissa ensikertalainenkin voi välineet vuokraamalla päästä kokeilemaan Jäämeren aalloilla surffausta.

Tyrskyävän merenrannalla Lofooteilla talvella

Talvella aallokko Lofooteilla on rajumpi kuin kesäisin.

Merielämä Lofooteilla on äärimmäisen rikasta, ja merelliseen eläimistöön, kuten lintuihin ja valaisiin, pääsee tutustumaan muun muassa erilaisten safarien avulla. Emilia ja Elin kruunasivat Lofoottien reissunsa lähtemällä merikotkasafarille vauhdikkaalla RIB-veneellä. Kalastajille löytyy myös tekemistä, ja innokkaimmat lähtevät omatoimisen kalastuksen ohella ammattikalastajien matkaan pyytämään turskaa!

Merikotka rib-veneen yläpuolella Lofooteilla

Merikotkasafarilla Emilia ja Elin pääsivät näkemään kotkien kalastusnäytöksen.

Ihastuttavissa kalastajakylissä pääsee lisäksi tutustumaan Lofoottien kulttuuriin. Hämärän laskeutuessa kannattaa suunnata museoihin ja ravintoloihin ja nauttia aimo annos historiaa sekä paikallisia herkkuja. Listalle kannattaa napata ainakin Lofoottien läntisin kylä Å, kalastajakylä Henningsvær sekä viikinkikylänä tunnettu Borg.

Punaisia mökkejä kylässä Lofooteilla talvella.

Lofooteilla on paljon idyllisiä kalastajakyliä punaisine mökkeineen.

Lofooteilta löytyy myös useita leirintäalueita matkailuautoilijoille. Emilia ja Elin yöpyivät muun muassa leirintäalueella Svolværissa sekä aivan rannan tuntumassa sijaitsevalla leirintäalueella Rambergissa. Myös puskaparkkeileville on tarjolla useita kauniita yöpymispaikkoja luonnon syleilyssä.

Aiotko kiertää Lofootit talvella? Varaudu vaihtelevaan säähän!

Lofoottien ilmasto on talvella pohjoisesta sijainnistaan huolimatta leuto. Golf-virta nimittäin tuo lämmintä ilmaa mantereelle, ja keskimääräinen lämpötila tammi-helmikuussa on vain noin -2 celsiusastetta.

Lauhkeista lämpötiloista huolimatta lämpimiä vaatteita ei kannata unohtaa kotiin. Kova tuuli, sade sekä kolean kostea ilma ovat yleisiä, joten säänkestävä ja lämmittävä vaatetus sekä runsaasti vaihtovaatetta on ehdoton mukaan pakattava varustus. Sää voi myös vaihdella yllättävästi, eikä ole lainkaan poikkeavaa, että auringonpaiste vaihtuu hetkessä lumipyryyn tai piiskaavaan räntäsateeseen.

Vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi Lofooteille kannattaa varata hyvin aikaa, sillä usein mutkikkailla teillä saa ajella varovasti ja suunnitelmiakin saattaa joutua rukkaamaan useampaan otteeseen.

Lofootit talvella silta vuoristoon

Lofoottien tiet mutkittelevat vuoristossa ja voivat talvella olla liukkaitakin. Varaa ajomatkoihin enemmän aikaa, kuin niihin teoriassa tulisi kulua!

Emilia ja Elin seurasivat sääennusteita ja toteuttivat suunnitelmiaan aina kelin salliessa. Aina kuitenkaan edes myrskyävä sää ei saanut seikkailunnälkäisiä naisia pysymään matkakodin suojissa. Vaikka puhkuva tuuli meinasi viedä seikkailijattaret mukanaan, sai rantakallioon paiskautuvista aalloista aivan erinomaisia valokuvia! Onnea oli kuitenkin oma lämmin retkeilyauto, jonka suojiin pääsi aina vaihtamaan kuivaa päälle ja lämmittelemään.

Lofootit talvella – Karavaanarin vinkkilista seikkailijalle

1. Varaa reissuun tarpeeksi aikaa

Lofooteille ei kannata lähteä tiukan aikataulun kanssa. Talvella tiet saattavat olla liukkaita ja sää voi hidastaa liikkumista, mistä johtuen siirtymät kestävät pidempään. Myös vaellukset vuorille vievät talvikaudella enemmän aikaa. Vaihteleva sää voi myös vaikuttaa suunnitelmiin, joten jos yhtenä päivänä vaellus ei kelien vuoksi onnistu, on hyvä, jos varaa etukäteen aikaa uudelle yritykselle seuraavaksi päiväksi.

2. Muista talvisen sään mukainen ja lämmin vaatekerrasto

Koska sää on Lofooteilla vaihteleva, on mukana oltava monipuolisesti vaatetta. Vaikka talvellakaan lämpötila ei paljoa nollan alapuolelle tipu, hyinen Jäämeren tuuli ja kostea ilmasto pureutuvat luihin ja ytimiin, jos päällä ei ole tuulen- ja sateenkestävää varustusta. Vaihtovaatteita on hyvä myös olla reilusti mukana, sillä sadekelin yllättäessä on mukavaa, kun matkailuautolle palatessa voi vaihtaa kuivaa päälle.

3. Tankkaa sekä auto että jääkaappi Suomen tai Ruotsin puolella

Norjassa hintataso on Suomea ja Ruotsia korkeampi, joten säästeliäs täyttää polttoainetankin ja ruokavarastot ennen rajan ylitystä. Varmista myös, että kaasupulloissa on riittävästi kaasua, sillä talvisäässä sitä kuluu enemmän. Emilia ja Elin ajoivat Lofooteille Ruotsin kautta ja kävivät isommilla ostoksilla rajan tuntumassa Björklidenissä.

4. Virittäydy seikkailumielelle!

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä Lofooteille talvella suuntaavan on syytä asennoitua reissuun positiivisella seikkailumielellä! Emilian ja Elinin reissulla myrskyävä ja sateinen sää muutti suunnitelmia useaan otteeseen ja välillä kompromissejakin oli tehtävä. Positiivisella ja rennolla asenteella on suuri vaikutus reissun onnistumiseen, joten vaikka muutama päivä menisikin sateen ropinaa kuunnellessa tai märkien vaatteiden kuivattelussa, ei kannata lannistua!

Lofootit ja Pohjois-Norja ovat monien ensimmäistä kertaa matkailuautolla matkaavien ensikohteena. Matkailuautolla matkatessa Lofoottien kaltaisissa luontokohteissa vapauden tunne korostuu, kun yötä voi viettää vaikka vuoren juurella ja suunnata suoraan matkakodista raikkaalle aamuvaellukselle vuoristoon. Matkasuunnitelma ei ole sidottu majoituspaikkoihin tai liikennevälineisiin, joten käytännössä silloin voi mennä juuri sinne minne haluaa ja milloin haluaa.

Mikäli matkailuautoilu ei ole vielä tuttua, voit tutustua vinkkeihin ja tarinoihin Karavaanielämää-verkkolehdessä. Automatkailuharrastuksen makuun pääset hyvin vuokraamalla kokeeksi matkailuauton pariksi viikoksi.

Päivitetty: 9.11.2021