Hyppää sisältöön

Jakso 7/9: Vähäkankaiden matkailuauton tie vie Lofooteilla viikinkipäällikön kotiseudulle

Matkailuautolla Pohjois-Norjaan lähteneet Vähäkankaat saavuttavat päätepisteensä Lofoottien saariryhmän. Perhe vierailee Borgin pikkukylässä, jonka viikinkimenneisyys avautuu silmien eteen, rekonstruoidussa viikinkikylässä. Viikinkiajan taidonnäytteet, tekstiili- ja puusepäntyöt, miekat ja viikinkiveneet vievät matkailijat reilun tuhannen vuoden taakse, aikaan, jolloin jousiammunta- ja kirveenheittotaidoilla oli kysyntää.
|
Kuvat: Unsplash, Wikimedia commons

Senjan saarelta heränneet Vähäkankaat ovat saaneet rentoutua ja nukkua pitkään. Puolen päivän tienoilla matkailuauton huoltotoimien jälkeen, on aika lähteä ajamaan Senjan saarelta ruokakaupan kautta kohti Lofootteja.

Vähäkankaiden matkareitti kulkee maisematietä pitkin E10-tielle. Ajosää on tänään hiukan epävakaa, mutta perheen ensimmäisellä levähdyspaikalla, virtaavan kosken rannalla, aurinko alkaa vähitellen näyttäytyä pilvien takaa.

Runsaan neljän tunnin ajomatkan jälkeen perhe saapuu Lødingenin kylään. Matkalla pistäydyttiin herkuttelemassa pizzalla ja käytiin kaupasta hakemassa mukaan ruokatarvikkeita. Norjassa ruoan hinta on selvästi kalliimpaa mitä Suomessa ja ostamisiakin tulee silloin harkittua tarkemmin, Petteri Vähäkangas kertoo. Kaupoista löytyy paikallisia tuotteita ja myös samanlaisia elintarvikkeita, joita ruokajäteissä on ympäri maailmaa.

Lødingenissä taivas alkaa jälleen täyttyä tummista pilvistä. Øvre Kåringsvatnet -järven rannalle jaloittelemaan pysähtyneet Vähäkankaat päättävät yöpyä rannan tuntumassa ja jatkaa aamulla matkaa Vestvågøyan saarella sijaitsevaan Borgin viikinkikylään.

Yöllä juuri kukaan ei saa unen päästä kiinni, sillä tuuli on alkanut yltyä ja etenee kovissa puuskissa ravisuttaen matkailuautoa, jossa Vähäkankaan perhe yrittää nukkua. Tuulisella ilmalla matkailuautolle kannattaa etsiä vähän suojaisempi paikka ja välttää avoimia merenrantapaikkoja, Petteri neuvoo. Ihan pienestä tuulenvireestä matkailuauto ei kuitenkaan heilu, sillä Vähäkankaiden Sunlight A70 -mallinen matkailuauto painaa noin 3500 kiloa.

Aamulla huonosti nukutun yön jälkeen liikkeelle lähdetään sateisessa säässä. Ihmiset ajavat sateen ja kovien tuulen puuskien tähden hitaasti, joten 150 kilometrin matka perille viikinkikylään taitetaan verkkaista vauhtia. Tuulivaroitus kertoo, että tuulen voimakkuus saattaa yltyä tänään jopa 22 metriin sekunnissa.

Borgin viikinkikylästä löytyy maailman suurin viikinkitalo

Maailman suurin viikinkitalo

Viikinkikylän pihalla omissa aitauksissaan on nähtävillä kotieläimiä ja alkuperäisiin mittoihin tehdyn, yli 80 metriä pitkän päärakennuksen sisältä löytyy laaja näyttely viikinkiajan esinelöydöistä. Viikinkikylään voi tutustua myös opastetusti, mutta Vähäkankaat haluavat katsella ympäristöä omaan tahtiinsa. Viikinkikylän puurakennuksesta löytyy ajalle tyypillistä ruokaa ja juomaa, joita voi halutessaan myös maistaa. Siellä on myös käsi- ja puusepäntöitä, kirveitä ja miekkoja, Petteri selvittää.

Muutamaa viikinkiajan koristeellista miekkaa tutkittaessa neutronikuvantamalla, tutkijat havaitsivat niiden olevan laminoituja, jolloin ne on valmistettu ohuita rauta- ja terässuikaleita yhteen hitsaamalla. Tutkijat tulkitsivat havainnon niin, että aikakauden miekat ovat saattaneet olla sota-aseiden lisäksi myös vaurauden ja vallan symboleja. Valmistustekniikka on ollut hidas, joten miekat ovat olleet mitä todennäköisimmin myös kalliita.

Tunnetuimpia viikinkiajan lähitaisteluaseita olivat kuitenkin Ulfberht-miekat, jotka valmistettiin korkealaatuisesta teräksestä ja jota tuotiin Persiasta asti. Ulfberht-miekalla oli ylivertaisen taisteluaseen maine.

Ainutlaatuinen löytö

Siihen miksi Borgin viikinkikylä sijaitsee juuri nykyisellä paikallaan, on syynsä. Maanviljelijän auratessa maataan vuonna 1981, Borgin pikkukylässä, hän teki ainutlaatuisen löydön. Maan sisuksista tuli esiin lasin sirpaleita ja harvinaista keramiikkaa. Tarkemmat tutkimukset paljastivat, että paikalla oli sijainnut 500 luvulla maailman suurin viikinkitalo. Löytö todisti myös sen, että Borgin kylää on asuttanut mahtava viikinkipäällikkö, jolla on ollut laajoja yhteyksiä ulkomaisiin hallitsijoihin. Borgin arkeologinen kohde pysyi salassa yli tuhannen vuoden ajan.

Viikingit onnistuivat pitämään eurooppalaisia pelon vallassa 250 vuotta

Viikinkiajan synty

Viikinkiaika sai lähtölaukauksen Lindisfarnen luostarin ryöstöretkestä vuonna 792. Sinä vuonna Englannissa koettiin pahimpia rajuilmoja ja pyörremyrskyjä miesmuistiin. Pahempaa oli kuitenkin vasta tuloillaan.

Northumbrian kuningaskunnassa lukuisat myrkyt olivat johtaneet suoranaiseen nälänhätään. Tammikuisena aamuna munkkien tullessa ulos Lindisfarnen saarella sijaitsevasta luostarista, he näkivät, kuinka kaksi lohikäärmeen päällä koristettua laivaa lipui saaren rantaan. Laivojen päästyä rannalle alkoi hyökkäys, jossa sata aseistettua miestä ryntäsi huutaen kohti säikähtäneitä munkkeja. Osa munkeista lankesi rukoilemaan polvilleen ja osa yritti paeta sisälle luostarin kirkkoon, mutta turhaan, sillä kaikki munkit lyötiin hengiltä. Viikingit saivat ryöstösaaliikseen luostarin kulta- ja hopeaesineet ja näin englantilaiset saivat kokea ensimmäistä kertaa ” Pohjolan vihan”.

Viikinkien ryöstöretkien syiksi on arveltu Skandinavian väestön liiallista väestökasvua. Perheissä vanhin poika saattoi periä koko omaisuuden, joka johti siihen, että nuoremmat pojat nousivat tavaroiden ja rikkauksien toivossa mukaan kaukolaivueisiin. Viikingit onnistuivat pitämään eurooppalaisia pelon vallassa 250 vuotta.

Borgin viikinkikylässä voi tutustua viikinkilaivojen saloihin

Viikinkilaivojen salaisuus

Viikinkimuseon pihalla Vähäkankaat saavat henkilökunnalta kädestä pitäen opastusta kirveenheiton ja jousiammunnan jaloihin taitoihin. Ilma on sen verran tuulinen, että kovin kauaa perhe ei viihdy ulkosalla.

Viikinkikylästä reilu kilometrin päässä sijaitsevalla rannalla vierailijat pääsevät tutustumaan viikinkiajan laivanrakennustaitoihin.

Useimmiten tammesta rakennetut viikinkilaivat tehtiin limilaudoitustekniikalla. Siinä ylempi lauta peittää osittain alemman ja laudat on niitattu yhteen. Viikinkialusten salaisuus piilee airojen ja maston yhdistelmässä. Masto pystyttiin laskemaan yllätyshyökkäykseen ryhdyttäessä, tuulisella säällä ja vakauden lisäämiseksi, silloin kun alusta liikutettiin soutamalla. Tyypillisellä viikinkiajan sota-aluksella oli pituutta 30 metriä ja se oli mitoitettu 32 soutajalle.

Kesäisin, sään ollessa suosiollinen, viikinkikylässä kävijä voi nousta viikinkilaivan kyytiin ja lähteä aikamatkalle menneisyyteen.

Kuuma kahvi lämmittä matkailuautoilijaa sateen keskellä

Nähtävää kaiken ikäisille

Huono sää ajaa Vähäkankaat viikinkikylän päärakennukseen lämmittelemään ja juomaan kupposet kuumaa. Samalla odotetaan samassa rakennuksessa näytettävän viikinkielokuvan alkamista. Vinkkinä, ettei tänne välttämättä kannata tulla huonoimmalla säällä, sillä suurimmaksi osin nähtävää on ulkona, Petteri ohjeistaa.

Fiktiivisen lyhytelokuvan päätyttyä perheellä on vielä aikaa käydä katsomassa, minkälaisia matkamuistoja viikinkikylästä on mahdollista ostaa mukaansa.

Vierailu viikinkikylässä toi huonosta säästä huolimatta mukavaa ohjelmaa Vähäkankaiden päivään ja ainakin Petteri koki käynnin antoisana: Viikinkikylässä käyntiä voi suositella oikeastaan ihan kaikille. Lapsille kylässä on nähtävää ja touhua ja vanhempaa väkeä varmaan kiinnostaa taas enemmän alueen historia.

Viikinkikylästä Vähäkankaat lähtevät matkailuautolla kohti keskustaa etsimään sopivaa yöpymispaikkaa. TripAdvisor -sivustolta Petteri on onnistunut löytämään jo seuraavan kiinnostavan vierailukohteen. Huomisen sääennusteen mukaan matalapaine alkaa vähitellen väistymään ja sen myötä myös usvapilvet vuorien päältä, joten uusiin nähtävyyksiin saadaan tutustua jo hiukan kirkkaammassa säässä.

Katso jo julkaistut jaksot tästä

Jakso 7/9: Vähäkankaiden matkailuauton tie vie Lofooteilla viikinkipäällikön kotiseudulle

Jakso 6/9: Vähäkankaat valloittavat Seglan – Matkailuautolla vuoren juurelle

Jakso 5/9: Mystinen Senjan saari hurmasi Vähäkankaat – matka Lofooteille eteni luonnonkaunista maisematietä

Jakso 4/9: Vähäkankaiden matkailuautoreissu Norjassa sai yllättävän käänteen – kurssi kohti Pohjolan Pariisia

Jakso 3/9: Saanan huipulle – Vähäkankaiden matkailuautoreissu kulkee pohjoisen postikorttimaisemien halki

Jakso 2/9: Vähäkankaat napapiirin rajalla – Matkailuauton kyydissä kohti Norjaa

Jakso 1/9: Petteri pakkasi matkailuautonsa ja lähti perheensä kanssa Lofooteille

Päivitetty: 25.5.2021