Hyppää sisältöön

Vuokratulla matkailuautolla matkustaa ekologisesti

Ekologinen matkailu kiinnostaa nuoria, ja he valitsevat yhä useammin karavaanimatkailun. Instagramin luontokuvien innoittamina Elisa ystävineen vuokrasi matkailuauton ja suuntasi kesälomalla Lofooteille Pohjois-Norjaan turkoosien vuonojen maahan.
|
Kuvat: Elisa Lepistö
Vuokratulla matkailuautolla matkustaa ekologisesti

Vuokratulla matkailuautolla matkustaa ekologisesti

Ekologinen matkailu kiinnostaa

Bloggaaja Elisa Lepistö suuntasi miehensä ja ystäviensä kanssa kesälomalla Lofooteille vuokratulla matkailuautolla. Koska valokuvaus on Elisan työ ja intohimo, tallentuivat upeat kokemukset Elisan kameraan. Matkailuautolla valokuvaajien onkin helppo metsästää kiinnostavia kuvauskohteita.

Elisa valitsi Lofootit kesälomakohteekseen nähtyään Instagramissa lumoavia kuvia vuorista ja turkoosin värisistä vuonoista. Nuorten keskuudessa Instagramilla onkin ollut suuri rooli luontokohteiden tunnetuksi tekemisessä. Yhä useampi nuori hakeutuu lomallaan luonnon helmaan. Lentomatkailun ja kaupunkiturismin suosio on laskussa, koska moni ekotietoinen nuori kärsii ilmastoahdistuksesta.

Vuokratulla matkailuautolla matkustaa ekologisesti

Vuokratulla matkailuautolla matkustaa ekologisesti

Matkailuautoilu on ekologista ja edullista

Sen sijaan karavaanimatkailu kasvattaa suosiotaan. Karavaanimatkailussa nuoria kiehtoo sen ekologisuus ja edullisuus.

Matkailuautoilun hiilinjalanjälki onkin lentomatkustamiseen verrattuna pieni. Lentokoneella taitetun lomareissun hiilidioksidipäästöt voivat olla jopa kolme kertaa suuremmat kuin matkailuautolla matkustettaessa.

Matkailuautoilu on lisäksi edullista. Pienellä budjetilla on mahdollista nähdä monta paikkaa, eikä kalliiden kohteiden, kuten Norjan, korkea hintatasokaan käy kukkarolle, koska hotelliyöpymisiä ei tarvita. Norjaan matkustettaessa rahaa voi lisäksi säästää, jos tekee ruokaostokset etukäteen Suomen puolella.

Elisan porukoilla ei kulunut Norjassa rahaa juuri muuhun kuin bensaan, sillä he majoittuivat puskaparkeissa. Puskaparkissa yövytään luonnon keskellä, missä rauhasta voi nauttia oman reissuporukan kesken. Voiko mikään olla sen parempaa kuin nukahtaa ja herätä aaltojen pauhuun meren rannalla? No ei voi!

Luontomatkailua mukavuudenhaluisille

Matkailuautossa mukavuudenhaluisimmatkin seikkailijat pääsevät nauttimaan retkeilystä ja luonnosta. Plussaa on myös se, että matkailuautolla pääsee paikkoihin, jotka monelta valmispakettimatkalaiselta jäävät näkemättä.

Kun Elisa alkoi suunnitella Lofoottien kesälomaansa, totesi hän, ettei hän voi herkkäunisena nukkua teltassa yöttömän yön aikaan. Telttamatkailun tilalle oli löydettävä muuta. Matka päätettiin tehdä vuokratulla matkailuautolla. Matkailuautossa ikkunat saa peitettyä pimennysverhoilla kuten omassa makuuhuoneessa.

Vuokratulla matkailuautolla matkustaa ekologisestiMatkailuautoilu tarjoaa luonnossa viihtyville ylellisyyttä, joka reppureissaamisesta ja telttailusta jää uupumaan. Matkailuauton keittiössä voi kokata omat ruokansa säiltä suojassa. Suomen puolelta ostetut ruoka-aineet säilyvät jääkaapissa pitkään. Helteillä ilmastointilaite viilentää ja kylminä päivinä lämmityslaite lämmittää. Vessa kulkee myös aina mukana. Vilkkaan vaelluspäivän jälkeen pääsee suihkuun ja puhtaana vällyjen väliin. Vaatteet säilyvät sileinä hengarilla vaatekaapissa.


Elisan vinkit – Pakkaa nämä mukaan!

Minimalismi on ollut kuuma trendi viime vuosina. Monet ovatkin konmarittaneet asuntonsa väljäksi ja luopuneet turhista tavaroista. Matkailuautossa minimalistista elämää pääsee kokeilemaan käytännössä, sillä pienissä tiloissa asuessaan huomaa nopeasti, mitkä asiat ovat omassa arjessa tarpeellisia ja mitkä eivät.

Ensimmäisellä matkailuautoreissullaan Elisan porukat pakkasivat mukaan paljon sellaista, mitä ei lopulta tarvittu lainkaan. Elisa laatikin muistilistan mukaan otettavista tavaroista, kun lähtee ensimmäistä kertaa vuokratulla matkailuautolla matkaan. Matkailuautoon tarvitaan:

 • Petivaatteet, peitot ja tyynyt
 • Siivousvälineitä ja rikkaimuri
 • Tiskiharja,-aine ja -pyyhe sekä ämpäri, jos haluaa pestä astiat ulkona
 • Henkareita, joilla vaatteet saa roikkumaan siististi kaappeihin
 • Käsisaippuaa ja käsipyyhe kylppäriin
 • Keittiöön kattila, pannu, kauhamainen lasta, grillipihdit, terävä veitsi ja leikkuulauta
 • Kullekin matkustajalle oma kuppi, lautanen ja ruokailuvälineet
 • Roskapusseja
 • Ensiapupakkaus
 • Flipflopit
 • Kumisaappaat ja sadetakki
 • Lämmintä vaatetta

Päivitetty: 3.5.2021