Hyppää sisältöön

Nuoret vaihtoivat lentämisen matkailuautoon – Vuokratulla matkailuautolla Länsi-Norjaan

Yhä useampi nuori on viime vuosina löytänyt matkailuautosta ekologisemman, vapautta ja joustavuutta tuovan vaihtoehdon lentomatkustamiselle. Viime syksynä myös Laura Saarinen päätyi korvaamaan lentämisen vuokratulla matkailuautolla, sillä pyörillä kulkeva matkakoti toisi reissuun toivottua joustavuutta ja helppoutta sekä ekologisemman tavan lyhyen matkan taittamiseen. Aiempaa kokemusta matkailuautosta ei ollut, mutta se toikin matkantekoon erityisen lisän jännitystä!
|
Kuvat: Joonas Virolainen ja Fiia Ketonen
Vuokratulla matkailuautolla Länsi-Norjaan

Laura Saarinen on 27-vuotias yrittäjä Lilja the Label -nimisessä muotialan yrityksessä. Syksyllä 2020 Laura suunnitteli tuotteiden kuvausmatkaa Länsi-Norjaan kolmen ystävänsä kanssa. Kuvausmatkan ohella toiveena oli päästä myös surffaamaan Norjan aalloilla ja nauttimaan luonnosta. Mukaan olikin lähdössä reilu määrä tarvikkeita kameravarusteista surffilautoihin. Lentäminen oli kuitenkin pian pois laskuista – tavaramäärän kuljettamiseen ja lyhyen välimatkan taittamiseen oli löydettävä parempi keino.

Joustavana, matkantekoa helpottavana ja ekologisenakin vaihtoehtona seurue päätyi vuokraamaan matkailuauton. Kokemusta matkailuautosta ei ollut kellään, mutta sepä toikin reissuun aivan omanlaisensa sävyn jännitystä.

Viimeisen päälle laitettu matkailuauto ylitti odotukset

Laura elää menevää elämää ja erityisesti vesilajit ovat löytäneet tiensä naisen sydämeen. Oman yrityksen kautta Laura onkin saanut yhdistettyä itseään inspiroivan vesielementin työhön – Lilja the Labelin päätuotteena ovat nimittäin uima-asut. 

Kuvauskohteen valinnassa tärkeässä roolissa oli olennaisena vesielementin läsnäolo. Sen lisäksi sopivia kohteita karsittiin sen perusteella, että niistä löytyy surffaukseen sopivaa rantaa. Aloituskohteeksi valikoitui Hoddevikin surffikylä läntisestä Norjasta. Hoddevikissä olosuhteet surffaukselle ovat ihanteelliset, sillä Norjanmereltä rantaan vyöryvät aallot ovat ajoittain kookkaitakin. Lisäksi upea luonto ja kylän idyllisyys toisivat toivottua vaihtelua tuotekuvauksiin.

Laura päätyi matkailuauton vuokraukseen, sillä se toisi reissuun toivottua joustavuutta ja mahdollisuuden kaikkien tarvikkeiden kuljettamiseen helposti. Myös ympäristöystävällisyydellä oli vaikutusta valintaan. Lyhyen matkan lentäminen ensin Osloon ja siitä auton vuokraaminen eivät tuntuneet ekologisuutta arvostavasta Laurasta hyvältä. Myös itse kohteessa tulisi pystyä liikkumaan vaivatta tarvittavien tarvikkeiden kanssa.

Tällaisella vuokratulla matkailuautolla Länsi-Norjaan lähdettiin.

Uudesta Sunlightistä löytyi kaikki herkut, ja tietenkin reilusti tilaa kaikille matkatavaroille. Kuva: Fiia Ketonen

Kun Laura ja mukaan lähteneet videokuvaaja Fiia Ketonen, valokuvaaja Joonas Virolainen ja malli Vivi Mattson näkivät vuokra-autoksi valitun Sunlight T67:n, päällimmäisenä mieleen jäi todellinen wau-fiilis. Viimeisen päälle laitettu matkakoti oli enemmän kuin he olivat osanneet kuvitella, eikä mistään tarvitsisi tehdä kompromisseja! Säilytystilaa oli niin paljon, että mukaan mahtui helposti kolme surffilautaa, kaikki kuvaustarvikkeet ja jokaisen henkilökohtaiset tavarat.

Jännitys kutkutteli ennen lähtöä jokaista – mitenkähän näinkin suuren ajoneuvon ajaminen onnistuu ja miten kaikkia toiminnallisuuksia oppii käyttämään? Seurue sai Best-Caravanilta kattavan perehdytyksen ennen matkan alkua ja ainahan tien päältäkin voisi soittaa, mikäli neuvoja tulisi tarvitsemaan.

Norjan mutkikkaat tiet toivat matkaan jännitystä, mutta ketterällä Sunlightilla ajaminen oli helppoa.

Mutkittevat tiet Norjan puolella toivat lisäjännitystä, mutta ketterä Sunlight pärjäsi hyvin haasteista. Kuva: Fiia Ketonen

Alkujännitys laantui kuitenkin hiljalleen matkan aikana, sillä Sunlight oli yllättävän kevyt ja ketterä ajettava.

Kun päätimme lähteä vuokratulla matkailuautolla Länsi-Norjaan, mieleeni nousivat ensin omat kokemukset vanhalla ja äänekkäällä pakulla ajamisesta. Matkanteko viimeisenpäälle laitetulla Sunlightilla oli kuitenkin todella kevyttä ja mukavaa, Laura tuumaa.

Vuokratulla matkailuautolla Länsi-Norjaan – Upein yöpaikka löytyi sattumalta

Reissun mieleenpainuvin kokemus oli ensimmäinen yö Norjan puolella. Seurue oli ajamassa vuoristoa pitkin illan pimetessä. Jossakin vaiheessa ympäristön korkeuserot ja pimeys kävivät turhan jännittäviksi, joten he päättivät jäädä yöksi heti seuraavaan sopivaan paikkaan. Tunnelma oli kuin elokuvasta: kirkas kuu paistoi pilvettömältä taivaalta korkeuksiin kurottelevien vuorten yllä. Muuta ei sitten juuri nähnytkään!

Uimassa vuonossa Norjassa.

Pulahdus vuonoon vuorten keskellä oli upea kokemus! Kuva: Fiia Ketonen

Aamulla seurueen herätessä he olivat ällikällä lyötyjä: he olivat pysäköineet matkailuauton kirkkaan vuonon rannalle ja ympärillä kohosi korkeita vuoria. Aamukahvit nautittiin mielettömistä maisemista nauttien. Ennen lähtöä pulahdettiin vielä uimaan kylmään vuonoon ja pidettiin täysin improvisoidut kuvaukset. Tuntui uskomattomalta, miten pimeässä olikaan onnistunut löytämään sellaiseen paikkaan.

Laura surffaamassa Hoddevikin aalloilla.

Syksyllä aallot Hoddevikissä olivat ajoittain kookkaitakin. Hyvät puitteet surffailuun! Kuva: Joonas Virolainen

Seurueen saavuttua Hoddevikiin, he ihastuivat tyystin surffikylän tunnelmaan, aaltoihin ja luontoon. Hoddevikista muodostuikin koko reissun tukikohta, josta päiväretkiä tehtiin lähiympäristöön. Töiden ohella Laura ja ystävät nauttivat erityisesti surffailusta, seikkailivat vuoriston luonnossa, tutustuivat kylään ja iltaisin aikaa löytyi myös puhtaasti rentoutumiselle.

Matkailuauton ominaisuudet tulivat tutuiksi matkan aikana. Oma matkakeittiö oli kovalla käytöllä, sillä kaikki ruoka valmistettiin itse. Myös vessaa ja suihkua käytettiin erityisesti päiväretkien aikana, muulloin käytössä olivat leirintäalueen wc- ja suihkutilat. Ainoan suuremman yllätyksen tuotti lämmitysjärjestelmä, joka ensimmäisenä yönä ei mennytkään päälle säädöstä huolimatta. Neuvoja käyttöön saatiin kuitenkin heti seuraavana päivänä ja loput yöt nukuttiin mukavasti lämpimässä.

Laura ja Vivi matkailuauton ovella.

Kuvausmatka vuokratulla matkailuautolla Länsi-Norjaan oli jokaisen mielestä mahtava kokemus. Kuva: Joonas Virolainen

Automatkailun suosio kasvaa – erityisesti nuoret kiinnostuneita

Laura on matkaillut elämänsä aikana ympäri maailmaa ja nähnyt erilaisia kulttuureja Amerikkaa, Aasiaa ja Australiaa myöten. Australiassa Lauralle tuli tutuksi erityisesti surffareiden keskuudessa suosittu pakettiautojen tuunaus reissupakuiksi. Vapaina aaltojen perässä viilettävät surffarit pitivät tukikohtaa autoissaan juuri siellä, milloin missäkin sattuivat olemaan.

Ajattelin silloin, että onpa siistiä! Mutta ei sellaista osannut oikein yhdistää tänne kotimaahan – ovathan täällä kulttuuri ja ilmastokin kovin erilaisia. Silloin en oikein myöskään tiennyt, että millaiset henkilöt automatkailua täällä harrastavat, Laura kertoo.

Lähiaikoina Laura on kuitenkin huomannut, että automatkailun suosio on kasvanut erityisesti nuorten keskuudessa – se on näkynyt ihan lähipiirissä. Monet aktiivimatkailijat, harrastajat ja työkseen matkaavat ovat löytäneet matkailuautosta kumppanin, joka tuo matkantekoon kaivattua vapautta ja joustavuutta.

Läheiset ovat kyselleet kiinnostuneina kokemuksestani. Kannustan kaikkia ainakin kokeilemaan. Suomessa matkailuauton vuokraus on lisäksi todella helppoa. Toivon itsekin pääseväni pian uudelleen matkalle, Laura suosittelee.

Oletko kiinnostunut matkailuauton kokeilemisesta? Best-Caravanin kautta voit vuokrata matkailuauton ja testata, olisiko pyörien päällä liikkuvasta matkakodista kumppaniksi juuri sinun näköisiin seikkailuihin. Tutustu matkailuauton vuokraukseen Best-Caravanin sivuilla ja pyydä rohkeasti apua sopivan ajoneuvon valintaan.

Päivitetty: 28.4.2022